BlogÚj! Megnyitás

„Beteg van a családban” – teendők a járvány alatt, és a látogatási tilalom idején

A világjárvány elérte Magyarországot is. Napról napra meg kell küzdeni a lakosságnak és a szakembereknek egyaránt a COVID járványhoz kapcsolódó szigorításokkal, szabályokkal és eljárásrendekkel. A járványügyi helyzet sok esetben új kihívásokkal jár.

  • Főoldal
  • Egészség
  • „Beteg van a családban” – teendők a járvány alatt, és a látogatási tilalom idején

A világjárvány elérte Magyarországot is. Napról napra meg kell küzdeni a lakosságnak és a szakembereknek egyaránt a COVID járványhoz kapcsolódó szigorításokkal, szabályokkal és eljárásrendekkel.

A járványügyi helyzet sok esetben a beteg és a hozzátartozó számára kedvezőtlen helyzeteket teremt, hiszen nem, vagy csak részlegesen jut esetleg ellátáshoz, vagy nem tud a hozzátartozóhoz látogatóba menni a kórházba. Az előírások másként rendelkeznek az alapellátásban (háziorvos, házi gyermekorvos), a járóbeteg-szakellátásban (rendelőintézetek, ambulanciák) és a fekvőbeteg ellátásban (kórházak, klinikák). Minden rendelkezés alapja a járvány terjedésének minimalizálása, megállítása és a betegek biztonsága. Az egészségügyi intézmények az állami eljárásrendekhez igazítva alkotják meg a saját működési rendjükhöz kapcsolódó előírásokat is. Minden intézkedésről tájékoztatják a betegeket, érintetteket és ezeket naponta szükséges nyomon követni. Figyeljük hát az intézmények honlapját, telefonáljunk oda az előjegyzett időpontunk előtt, hogy nem marad-e el a vizsgálatunk, illetve használjuk ki az elektronikus ügyintézés (EESZT lelet, E-térben megjelenő szakorvosi javaslatok, beutalók, online időpont előjegyzés vizsgálatokra stb.) adta lehetőségeket, még akkor is, ha nem ehhez szoktunk hozzá.

„Beteg van a családban” – teendők a járvány alatt, és a látogatási tilalom idején

Kórházi rendszabályok

Amikor mi, vagy szerettünk kórházba kerül, számolni kell azzal, hogy a látogatás és a kapcsolattartás nehézségekbe fog ütközni, esetleg teljesen megszűnik. Az egészségügyről szóló 1997.évi CLIV. törvény 11.§-a az alábbiak szerint rendelkezik:

„…(3) A súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. Cselekvőképtelen beteg esetén a fenti személy megjelölésére a 16. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott személy is jogosult. E bekezdés alkalmazásában súlyos állapotú az a beteg, aki állapota miatt önmagát fizikailag ellátni képtelen, illetve fájdalmai gyógyszerrel sem szüntethetők meg, illetőleg pszichés krízishelyzetben van.

(4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.

(5) A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki - újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.

(6) * A beteget megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel vagy vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjával való kapcsolattartásnak és vallása szabad gyakorlásának joga.”…

Ez azt jelenti, hogy adott intézmény igazgatója vagy az általa kijelölt vezető egyedi méltányossági engedélyt adhat ki a hozzátartozónak, hogy meghatározott ideig és szigorú járványügyi előírások betartása mellett látogathassa a hozzátartozóját. Ezt minden esetben írásban kell kérvényezni, ez történhet elektronikus úton is.

A járvány időszakában a jogértelmezés nem automatikus, minden esetben az adott intézmény működési elve mentén kell értelmezni az előírásokat.

A legfontosabb ebben az időszakban a türelem, az egymásra figyelés és a segítés annak, akinek erre nagy szüksége van! Vigyázzunk egymásra! 

Vissza a főoldalra

Meghalt a kisbabám… még sem történt műhiba

Olvasónk nagyon szomorú történetet osztott meg velünk. Az eset nem mostanában történt, ám nagyon tanulságos és megrázó. Egy elhunyt magzat és az édesanyja története, aki máig – és talán soha – nem tudja túltenni magát azon, ami történt. Olvasónk az eset óta a második terhességet problémamentesen kihordta és ma már egy kisfiú boldog édesanyja. Az első kényszerszüléssel szült halott kisfiát azonban soha nem fogja elfelejteni.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Fabódéktól a palotáig

A városligeti műjégpálya története az 1830-as évekre nyúlik vissza. Igaz, akkor még csak a városligeti tavon csúszkáló, korcsolyázó gyerekek jártak oda, és szó sem volt műjégpályáról. Az igazi kezdet azonban még mindig a XIX. századhoz köthető, hogy aztán a II. világháború teljesen romba döntse, és a XXI. század eleji felújítást követően újra régi pompájában tündökölve várhassa a korcsolyázás szerelmeseit.

Thonet székek megmentése

A Thonet székek megmetése nem valami friss sztori, de még nem beszéltem róla soha, ezért most előjövök vele. Gondolom észrevettétek, hogy az utóbbi időben egyedi tartalmakkal próbállak Titeket inspirálni és szórakoztatni, ami jóval nehezebb feladat, mintha külföldi oldalakról átvett lakásokat posztolgatnék. A saját tartalom létrehozása fáradtságos és időigényes műfaj, meg kell alkotni a valamit, aztán be kell fotózni, rendbe kell szedni a képeket számítógépen és még meg is kell írni… szóval kell hozzá sok munka és még több idő. Ezért ritkultak meg mostanában a bejegyzések, de remélem a minőséget Ti is előbbre helyezitek a mennyiségnél! Na, vissza a székekhez: metálfekete Thonet székeim története következik.

Málnakrémes sajttorta

Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon. Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?