BlogÚj! Megnyitás

10 éve a lakosság szolgálatában

Immáron egy évtizedes múltra tekinthet vissza Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. Keretében lehetőség nyílik arra, hogy az állampolgárok minél pontosabb képet kaphassanak saját egészségi állapotukról.

Immáron egy évtizedes múltra tekinthet vissza Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. Elsődleges célja a népegészségügyi prevenció, amelynek keretében lehetőség nyílik arra, hogy az állampolgárok minél pontosabb képet kaphassanak saját egészségi állapotukról.

Népegészségügyi prevenció

Dankovics Gergely programigazgatóval az elmúlt egy évtized tapasztalatairól beszélgettünk.

Dankovics Gergely programigazgató, fotó: Trubjanszky Csaba
Dankovics Gergely programigazgató, fotó: Trubjanszky Csaba

- Hogy áll össze az éves program?

- Az ország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 76 szakmai szervezet összefogásával valósul meg. Az elmúlt 10 esztendő eredményeinek köszönhetően, az eredetileg 2020-ig tervezett programot meghosszabbították, így 2030-ig biztosan elérhető marad a lakosság számára az ingyenesen igénybe vehető, 40 különböző vizsgálatot felölelő komplex szűrés. Évente nagyságrendileg 1400 pályázat érkezik be hozzánk. Ebből a jelentős számból egy naptári évben 200-220 helyre tudunk eljutni. Az év első két hónapjában az előkészítő munka történik. Kiválasztásra kerülnek a települések, kialakulnak az útvonal tervek. A fejlesztésekre, a műszerpark megújítására az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap jóvoltából is ebben az időszakban kerül sor. A megvalósítás márciustól decemberig tart, ennek fényében elmondhatjuk, hogy ezalatt a 10 hónap alatt megfeszített tempóban, 2400 szakember munkájának összehangolásával igyekszünk kielégíteni az igényeket. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a szűrőprogramot kiegészítve, életmód tanácsadással is segítjük a jelentkezőket. A speciális szűrőkamion mellett számos sátorban, összesen 300 m2 területen fogadják a szakemberek az érkezőket. A személyes tanácsadás mellett érdekes kiállítások is várják a látogatókat, amelyek szintén a prevenció hasznosságára hívják fel a figyelmet.

Forrás: https://egeszsegprogram.eu
Forrás: https://egeszsegprogram.eu

- Van-e korhatár megkötés? Gyerekek számára nyitott a program?

- Ezt a népegészségügyi szűrőprogramot a felnőtt lakosság számára hoztuk létre. A tapasztalatok alapján azonban világossá vált, hogy a gyermek prevenció sem hagyható figyelmen kívül. Ezért 2008-ban létrejött az Utazás az egészség birodalmában címen futó gyermek prevenciós program is, aminek keretében évente 75 000 gyermek ismerkedhet meg az egészséges életmód és a prevenció jelentőségével. Ennek köszönhetően, bár magát a szűrőprogramot a felnőttek vehetik igénybe, a fiatalokat is a kíváncsiságukat felkeltő programokkal várjuk. Anatómiai modellek segítségével megismerhetik az emberi testet, annak működését. Van egy 5 méter magas, 3D-s anatómiai mozi sátor, ami különleges élményt nyújt a számukra. A test belső működését figyelhetik meg a legmodernebb virtuális technika segítségével. Elsősegélynyújtási ismereteket sajátíthatnak el. A rendőrség szakemberei a közlekedésbiztonságról adnak felvilágosítást. Táplálkozási, dietetikai tanácsokat is kapnak. Bár velük vizsgálatokat nem végzünk, megtekinthetik a szűrőkamiont is, hogy képet kapjanak a szűrőprogramról. A gyermek prevenció keretében 3 korosztályi besorolásban célozzuk meg a fiatalokat. Az általános iskolásoknak, középiskolásoknak és a felsőoktatásban résztvevőknek különböző program csomagokat állítottunk össze. Minden gyermek a saját egészségkönyvével tér haza, így a családtagok is találkozhatnak a prevenciós célú szűrési programmal. Ennek köszönhetően gyakran kapunk pozitív visszajelzéseket, és az sem ritka, hogy a család felnőtt tagjai a gyermek program hatására maguk is eljönnek szűrésre. Az aktualitásokról, helyszínekről és időpontokról a https://egeszsegprogram.eu oldalunkon tájékozódhatnak.

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

- Milyen eredményeket tudhatnak maguk mögött ebben a nagyszabású programban? Eddig mekkora számban vették igénybe a szűrőkamion által elérhető vizsgálatokat az elmúlt 10 esztendőben?

- Országszerte több, mint 593 ezer állampolgár érezte úgy, hogy fontos számára saját egészségi állapotának ismerete. A szűrőkamion Magyarország legnagyobb mobil diagnosztikai központjaként járja az országot. Indulás óta mintegy 2000 helyszínre jutott el. A legkorszerűbb vizsgálati eszközökkel rendelkezünk, ennek köszönhetően 8 milliót meghaladó számú vizsgálati eredmény áll rendelkezésére a szakmai és tudományos munkához. 

- A szűrésen résztvevők az eredmények ismeretében milyen lehetőségekkel rendelkeznek, amennyiben valamilyen problémát tár fel a szűrővizsgálat?

- A 40 vizsgálatból álló szűrőprogram mindössze 30 percet vesz igénybe. Ezt követően helyben megtörténik a kiértékelés. A részvevők kapnak egy családoknak összeállított információs, prevenciós csomagot, valamint egy 308 oldalas egészségkönyvet, amiben számos értékes információt találnak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban. Emellett ott helyben a kezükbe kapják a vizsgálati eredményeket. Azt minden érintett maga dönti el, hogy mit tesz az eredmények ismeretében. Örömünkre szolgál, hogy a programon eddig résztvett közel 600 ezer embernek a 73%-a nyilatkozott úgy, hogy mindenképpen meg kívánja osztani a szűrési eredményeket a háziorvosával. Természetesen amennyiben az értékek az egészségestől eltérnek, akkor ajánlott ezt valóban megtenni.

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

- Nem kétséges, hogy a lakosság szempontjából mekkora érték a szűrőprogram. Azok a szakemberek, akik részt vesznek a helyi megvalósításában milyen módon érzékelik a hasznosságát?

- Szervezési oldalról már az előkészítés során bekapcsolódnak a helyi egészségügyi szakemberek, akik segítik a központi koordinátorok munkáját. A kapcsolódó külső programok és a szűrés megszervezését, az egészségügyi stáb felállítására Regionális Szakdolgozói Kamarával közösen, a regionális egészségügyi intézmények biztosítják. Fontos segítség egy térségi háziorvosnak, vagy egészségfejlesztési irodának, amikor az összesített anonim vizsgálati eredményeket megkaja. Ennek köszönhetően ugyanis képet kaphat az adott térségben élők egészségi állapotáról. A megvalósításban egyébként nem csak szakintézményi dolgozók vesznek részt. Nagyon sok segítséget kapunk a szervezésen túl, a kiegészítő programok terén is az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság irányításával a helyi kapitányságoktól, és helyi civil szervezetektől is. 

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

- Az elmúlt több, mint 1 év a pandémiának köszönhetően az élet számos területén hozott változásokat. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramját hogyan érintette?

- Óriási az igény a szűrőkamion által biztosított prevenciós programra. Ezért 2020 márciusában, a járvány berobbanásakor át kellett gondolni, hogyan tudunk eleget tenni a feladatunknak. Annál is inkább, mert a szakellátó rendszer is jelentősen átalakult, a védekezésre fókuszált. Nagyon szigorú intézkedéseket kellett megalkotnia a szakmai bizottságnak, hogy biztonságosan folyhassanak a szűrések. 3 szintű beléptetési protokoll előzi meg a vizsgálatokat. Egyrészt bevezettük az előregisztrációt, ennek köszönhetően mindenki konkrét időpontra érkezik. Covid előszűrő sátron keresztül történhetett meg a bejutás, ami magába foglalta a fertőtlenítését is. A maszk viselete természetesen kötelező volt, és biztosítottuk a megfelelő távolságtartást is. A szűrőkamionban biztosítanunk kellett egy speciális bakteriális szűrő rendszert, hogy a bent lévő légtömeg fertőtlenítéséről is gondoskodni tudjunk. A szakszemélyzet megfelelő védőruházatban és védőeszközökkel végezte a munkáját.

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

Mindent megtettünk, hogy steril körülményeket biztosítsunk, ami az egészségügyi személyzetet és a programban résztvevőket egyaránt védi. A körültekintő intézkedéseknek köszönhetően, a járvány időszakában is sikerült több, mint 200 helyszínen biztosítani a programot. Ez azért is jelentős teljesítmény, mivel a járvány időszakában az egészségügyi ellátó rendszerben a szűrővizsgálatokra történő bejutás rendkívül megnehezedett. Ennek köszönhetően Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának jelentősége a korábbinál is jobban felértékelődött, hiszen nagyon komoly segítséget tudtunk nyújtani az átfogó szűrés elvégzésével. Annál is inkább, hiszen helybe visszük ezt az egyedi szolgáltatást. Ami abban is egyedülálló, hogy egyetlen alkalom során, ingyenesen, 40 vizsgálat elvégzésével teljes értékű, aktuális egészség képet kaphatnak magukról a résztvevők. Ilyen léptékű lehetőség semmilyen más formában nem érhető el Magyarországon.

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

Forrás: https://egeszsegprogram.eu

- A nagyszámú érdeklődésre tekintettel várható-e olyan fejlesztés, aminek köszönhetően további szűrőkamionok is rendelkezésre állnak az elkövetkező időben?

- Nem könnyű kiválasztani a nagyszámú jelentkezők közül azokat, akikhez az adott évben eljut a szűrőprogram. Tudni kell, hogy elsősorban nagyobb közösségi rendezvényekhez kapcsolódunk. Olyan jelentős eseményekhez is, mint az Egészség Világnapja, Diabétesz Világnap, Idősek Világnap kapcsán szervezett rendezvények. Az is szempont, hogy olyan régiókba is eljussunk, ahol korábban nem jártunk. A kapacitás tehát maximálisan kihasznált, ugyanakkor jelen pillanatban nincs lehetőség további szűrőkamion beállítására. Annál is inkább, mert ez nem csupán technikai kérdés. Ugyanis 2400 szakember összehangolt munkáját kell megszerveznünk, irányítanunk. A központi koordináció mellett mindenhol az adott térség szakember gárdája kapcsolódik be a munkába. Ez a jelenleg összességében 20 esztendőre tervezett népegészségügyi program nem csak szakmai értelemben véve hatalmas összefogás eredménye. Tudni kell, hogy nem rendelkezünk komolyabb Kormányzati költségvetési támogatással. Ágazati támogatások, Uniós források, valamint közel 50 stratégiai partner együttesen biztosítja a működéshez elengedhetetlen összeget. Ez a fantasztikus összefogás arra ad lehetőséget, hogy a jelenlegi formában biztosítsuk Magyarország legnagyobb humanitárius formában működő, átfogó egészségvédelmi szűrőprogramját.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Az életet nem szemlélni szeretem, hanem aktívan részt venni benne

Közel állnak hozzá a gondolkodásra késztető, drámai mélységeket boncolgató főhősök. Ugyanakkor önfeledten lubickol, amikor megadatik számára egy-egy vígjátékba történő felkérés. Szívbéli nevettetőként a humor eszközével ható karakter, ezért ugyanolyan fontos számára ez is, mint a drámai főhős megformálása. Otthonosan érzi magát a színész mesterség minden területén. A zene sem áll messze tőle, így nem csoda, ha a zenés darabok, musicalek rajongóinak szívét is megdobogtatja.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni, míg a lakosság egy jelentős része nem veszi komolyan azt, amit a szakemberek javasolnak a különböző média felületeken keresztül. Közhely talán, de ha megértjük, hogy a „mi sorsunk a mi kezünkben van” és ezzel mások egészségéért is tehetünk, a járványnak sokkal hamarabb vége lesz, mint ahogy erre számítunk.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.