BlogÚj! Megnyitás

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt.

Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban). Ilyen családi körülmények között szinte lehetetlen, hogy egy nyitott, világra kíváncsi kislányt ne ragadott volna magával a színház világa. 

Komlós Juci

Szabadkától Budapestig

Bár Komlós Juci Szabadkán született (1919. február 10-én), a család nem sokkal később Budapestre költözött. Így a fiatal Komlós Juci a színiiskolát – Rózsahegyi Kálmán színművészeti iskoláját - már Budapesten végezte. És ami egy életre elég volt, a bürokráciának talán mégsem. Így aztán 2005-ben a Színház és Fimművészeti Egyetem munkásságát elismerve, kiállította neki az egyetemi diplomát…

A karrierje 1935-ben a Király színházban kezdődött és tartott – a mi szerencsénkre – nagyon hosszan. A kor pályaindulásainak megfelelőn aztán vidéken folytatta pályafutását. Játszott Szegeden és Miskolcon, hogy aztán 1947-ben már ismét Budapestre szerződjön, ezúttal a Művész Színházba. Közben azonban vendégművészként játszott a Fővárosi Operettszínházban is. Az egyik legnagyobb sikerét a János vitéz Iluskájaként aratta. A Művész Színház után a Magyar Színház, a Vidám Színpad – a szüleitől örökölt komika ott jött ki belőle igazán -, a Néphadsereg Színháza, a József Attila Színház, és a Thália Színház következett.

Aztán 1977-ben, amikor a Nemzeti Színházba szerződött, hazatért és élete végéig a társulat tagja maradt. 

Lenke néni

A film és a televízió

A színpadi sikerek az ő esetében is filmszerepeket értek, melyek elkísérték egész élete során. Talán abban a rövid időszakban maradtak el, amikor a férje disszidálása miatt feketelistára tette őt a rendszer.

Már közvetlenül a pályája elején – 1936-ban – szerepet kapott a Forog az idegen című filmben. Aztán sorban jöttek a filmek, köztük az olyan sikerek, mint a Rokonok (1954-ben) vagy az Aranyember (1962).

A mozifilmek mellett a számos kisjátékfilmet és sorozatot forgató Magyar Televízió is igényt tartott a játékára. Pályafutása során több, mint 60 televíziós produkcióban szerepelt.

Kétségtelen, hogy a legismertebb ezek közül a Szomszédok volt, amelyben Taki bácsi feleségét – őt egy másik színész óriás, Zenthe Ferenc alakította -, Lenke nénit játszotta. Ez a karakter pedig még több ismertséget és szeretet hozott neki, amely élete végéig elkísérte.

Komlós Juci

A család

Színészcsaládba született, amit az is mutat, hogy nem csak a szülei voltak színészek. Nagybátyja az ugyancsak Jászai Mari díjas Tyll Attila volt, és a testvére Komlós András is a színészként dolgozott.

Férjet is a szakmából választott. Férje Földessy Géza színész, később színi igazgató volt, aki 1948-ban úgy döntött, hogy elhagyja az országot (Münchenben telepedett le és nyitott színházat). Emiatt került Komlós Juci egy időre feketelistára, de aztán újra a nézők kedvencévé válhatott.

Lánya Földessy Margit, Balázs Béla díjas színésznő, az IBS színházi vezetője. Komlós Juci egyik utolsó nyilatkozatában arról mesélt, hogy Márk unokájának ő volt a legjobb cinkosa, talán éppen ezért választott „civil” foglalkozást magának. Ám, ahogy ő fogalmazott, azért egy komika talán mégiscsak lesz a családban, a dédunokája Laura révén.

Élete során a közönség és a szakma egyaránt értékelte játékát. Jászai Mari díjas Érdemes művész volt, a Hallhatatlanok Társulatának tagja és a Nemzet Színésze. A magyar kormány a Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetéssel méltatta munkásságát. 2011. április 5-én, 92 éves korában hunyt el, de alakításai már örökre velünk maradnak.

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.