BlogÚj! Megnyitás

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt.

Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban). Ilyen családi körülmények között szinte lehetetlen, hogy egy nyitott, világra kíváncsi kislányt ne ragadott volna magával a színház világa. 

Komlós Juci

Szabadkától Budapestig

Bár Komlós Juci Szabadkán született (1919. február 10-én), a család nem sokkal később Budapestre költözött. Így a fiatal Komlós Juci a színiiskolát – Rózsahegyi Kálmán színművészeti iskoláját - már Budapesten végezte. És ami egy életre elég volt, a bürokráciának talán mégsem. Így aztán 2005-ben a Színház és Fimművészeti Egyetem munkásságát elismerve, kiállította neki az egyetemi diplomát…

A karrierje 1935-ben a Király színházban kezdődött és tartott – a mi szerencsénkre – nagyon hosszan. A kor pályaindulásainak megfelelőn aztán vidéken folytatta pályafutását. Játszott Szegeden és Miskolcon, hogy aztán 1947-ben már ismét Budapestre szerződjön, ezúttal a Művész Színházba. Közben azonban vendégművészként játszott a Fővárosi Operettszínházban is. Az egyik legnagyobb sikerét a János vitéz Iluskájaként aratta. A Művész Színház után a Magyar Színház, a Vidám Színpad – a szüleitől örökölt komika ott jött ki belőle igazán -, a Néphadsereg Színháza, a József Attila Színház, és a Thália Színház következett.

Aztán 1977-ben, amikor a Nemzeti Színházba szerződött, hazatért és élete végéig a társulat tagja maradt. 

Lenke néni

A film és a televízió

A színpadi sikerek az ő esetében is filmszerepeket értek, melyek elkísérték egész élete során. Talán abban a rövid időszakban maradtak el, amikor a férje disszidálása miatt feketelistára tette őt a rendszer.

Már közvetlenül a pályája elején – 1936-ban – szerepet kapott a Forog az idegen című filmben. Aztán sorban jöttek a filmek, köztük az olyan sikerek, mint a Rokonok (1954-ben) vagy az Aranyember (1962).

A mozifilmek mellett a számos kisjátékfilmet és sorozatot forgató Magyar Televízió is igényt tartott a játékára. Pályafutása során több, mint 60 televíziós produkcióban szerepelt.

Kétségtelen, hogy a legismertebb ezek közül a Szomszédok volt, amelyben Taki bácsi feleségét – őt egy másik színész óriás, Zenthe Ferenc alakította -, Lenke nénit játszotta. Ez a karakter pedig még több ismertséget és szeretet hozott neki, amely élete végéig elkísérte.

Komlós Juci

A család

Színészcsaládba született, amit az is mutat, hogy nem csak a szülei voltak színészek. Nagybátyja az ugyancsak Jászai Mari díjas Tyll Attila volt, és a testvére Komlós András is a színészként dolgozott.

Férjet is a szakmából választott. Férje Földessy Géza színész, később színi igazgató volt, aki 1948-ban úgy döntött, hogy elhagyja az országot (Münchenben telepedett le és nyitott színházat). Emiatt került Komlós Juci egy időre feketelistára, de aztán újra a nézők kedvencévé válhatott.

Lánya Földessy Margit, Balázs Béla díjas színésznő, az IBS színházi vezetője. Komlós Juci egyik utolsó nyilatkozatában arról mesélt, hogy Márk unokájának ő volt a legjobb cinkosa, talán éppen ezért választott „civil” foglalkozást magának. Ám, ahogy ő fogalmazott, azért egy komika talán mégiscsak lesz a családban, a dédunokája Laura révén.

Élete során a közönség és a szakma egyaránt értékelte játékát. Jászai Mari díjas Érdemes művész volt, a Hallhatatlanok Társulatának tagja és a Nemzet Színésze. A magyar kormány a Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetéssel méltatta munkásságát. 2011. április 5-én, 92 éves korában hunyt el, de alakításai már örökre velünk maradnak.

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Jávor Pál - 118 éves lenne a szerelemgyerek

Valójában Jermann Pál Gusztáv néven született, illetve… illetve mégsem, mivel Spannenbereger Pál Gusztáv néven anyakönyvezték. Vagy mégis, de… Na, pontosítsuk kicsit, hogy mi is történt. Ami biztos, hogy valóban szerelemgyerek volt. Az édesapja - Jermann Pál – már 53 éves volt, amikor szerelme Spannenberger Katalin 17 éves korában életet adott fiuknak Aradon. Ráadásul a társadalmi különbség is jelentős volt, mivel az édesapja városi pénztáros, míg az édesanyja egyszerű cselédlány volt.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.

76 éves lenne Tahi Tóth László

Alig tudjuk elhinni, hogy már 2 éve nincs közöttünk. Élete volt a színház és az, hogy mi nézők, jól érezzük magunkat. Felejthetetlen alakját, alakításait, játékait megőrzi az új generációk számára is az a számtalan felvétel, amely róla készült. Bár a Képző és Iparművészeti Középiskolába járt, egyértelmű volt számára, hogy a Színművészeti Főiskolára jelentkezik. A legendás Várkonyi Zoltán féle osztályban végzett 1966-ban. Az út innen egyenesen a Vígszínházba vezetett.

Vuk 38 éves lett

Vuk 38 éves lett. Talán sokakat meglepek ezzel, de lassacskán átlépi a negyedik X-et gyerekkori kedvencünk, Vuk. Pontosan 38 évvel ezelőtt - 1981. december 10-én - mutatta be a Magyar Televízió a Vuk-ot. A kis vörös az elmúlt közel négy évtizedben fantasztikus karriert futott be Magyarországon. Talán nincs is olyan korosztály, aki ne ismerné a nevét és ne csendülnének azonnal a fülébe a rajzfilm főcímdalának dallamai és sorai. Nemzetközileg azonban nem lett akkora sikere.

142 éves a fonográf!

Na, nem a Szörényi Levente által alakított együttesről, hanem a fonográfról, vagyis kicsit modernebbül a lemezjátszóról van szó. És nem másnak köszönhetjük ezt a találmányt, mint a találmányok atyjának, Thomas Alva Edisonnak. Aki egyben a zseniális beszólások mestere is volt. Persze Edisonról mindenkinek a villanykörte jut az eszébe, de az csak egy volt a találmányok sorában. Élete során összesen 1093 szabadlom fűződött a nevéhez. A rossz nyelvek szerint ...

133 éves a párizsi Eiffel torony

Egészen pontosan 133 évvel ezelőtt – 1887. január 28-án - kezdték el építeni. A torony a tervezőjéről és megalkotójáról, Gustave Eiffelről kapta a nevét, és az első időkben bizony nem hozott túl nagy dicsőséget számára. Az igazság az, hogy a torony ötlete is megosztotta a közvéleményt. Az építése pedig még inkább. A Párizsiak nagy része abban az időben egyszerűen utálta, és látni sem bírta. De ne szaladjunk ennyire előre. Akkoriban – az 1800-as évek vége felé – a világ fejlett országai...

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.