BlogÚj! Megnyitás

11 éve ment el Derrick főfelügyelő

Horst Tappert – alias Derrick főfelügyelő – 2008. december 12-én hunyt el. Az ikonikus sorozatot, az általa megformázott Derrcik főfelügyelőről nevezték el. Maga a sorozat 25 éven keresztül minden évben újabb folytatásokkal került a televíziókba.

Derrick főfelügyelő, a „nyomozó”, aki nem szerette a krimit

Horst Tappert – alias Derrick főfelügyelő – 2008. december 12-én hunyt el. Az ikonikus sorozatot, az általa megformázott Derrcik főfelügyelőről nevezték el. Maga a sorozat 25 éven keresztül minden évben újabb és újabb folytatásokkal került a televíziókba.

A sötét múlt

Horst Tappert egy állami alkalmazott fiaként látta meg a napvilágot, így aztán nem lehet különösebben csodálni, hogy katonaként – 1923-ban született - részt vett a II. Világháború harcaiban. Az azonban már igencsak beárnyékolja a múltját, hogy a Waffen SS egyik elitalakulatának a Totenkopf SS Páncéloshadosztálynak volt a katonája. Nos, az ő esetében valószínűleg ez nem csak egy sima besorozás volt, mivel eleinte a légvédelemnél szolgált és csak 1943-ban került át az SS egyik ikonikus alakulatához. Ezt erősíti meg az is, hogy halálát követően a lakásában megtalálták az általa gondosan őrzött SS kitüntetéseket. Miután a kitüntetések előkerültek, a német történészek utánanéztek Horst Tappert múltjának és számos dokumentum is megerősítette náci kötődését. Ezt követően a Derrick sorozatot vetítő ZDF televízió úgy döntött – pedig rajzfilmet is készítettek a Derrickből -, hogy Tappert náci múltja miatt többé nem tűzi műsorra a sorozat epizódjait és a rajzfilmet sem.

Derrick főfelügyelő

A színészet

Horst Tappert eredetileg nem készült színésznek. Igazság szerint még csak ötlet szinten sem merült fel benne ez fiatal korában. Egészen addig, amíg a háborút követően el nem helyezkedett egy színháznál… könyvelőként. Talán ennek a hatására kezdett el érdeklődni a színészet iránt, ami abban is megnyilvánult, hogy 1946-ben beiratkozott egy színészképzésre is. Ahol olyan sikerrel szerepelt, hogy még abban az évben a színpadi debütálása is megvolt.

Ezt követően számos darabban játszott és televíziós produkciókban is szerepet kapott, de az igazi nagy áttörésre 20 évet kellett várnia. Ez 1966-ban történt, a három részes Die Gentlemen bitten zur Kasse című sorozat egyik főszerepében. Talán nem véletlen, de ez is egy bűnügyi sorozat volt, amiben egy felügyelőt – Perkins – játszott.

Talán ez volt az a szerep, amely aztán hét évvel később – 1973-ban - a ZDF Derrick sorozatának a címszerepéig repítette. A színészetet egy hosszú és gazdag pályafutást követően – ahogy előre megmondta – 75 éves korában hagyta abba. Azt követően, bár folyamatosan próbálkoztak nála, egyetlen ajánlatot sem fogadott el. A rossznyelvek szerint Derrick halálát a felesége követelte ki.

Ezt követően a vadászat, a horgászás, az olvasás és a TV nézés töltötte ki az idejét. Amikor azonban egy német újságíró rákérdezett, hogy mit olvas vagy néz, azt válaszolta, hogy krimit semmiképpen, mert nem szereti a detektív történeteket.

Derrick főfelügyelő

A magánélet

Nos, a feleségeket tekintve Derricnek – Tappertnek - bejött a három a magyar igazság mondás, hiszen harmadikra találta meg élete szerelmét. Ursula Pistolt 1953 vette feleségül és házasságuk szó szerint a sírig tartott.

Három gyermeke volt, a legidősebb Karin, akit két fiú, Ralph és Gary követett. Sajnálatosan élete során Garyt – aki építészként dolgozott – még élete során elvesztette, mert 52 évesen (2001-ben) szervi betegség következtében elhunyt.

A szenvedésből neki is bőven kijutott. Élete utolsó évtizedében súlyos cukorbeteg volt, ami aztán – legalábbis közvetetten – 2008. december 12-én a halálát is okozta.

Vissza a főoldalra

11 éve ment el Derrick főfelügyelő

Horst Tappert – alias Derrick főfelügyelő – 2008. december 12-én hunyt el. Az ikonikus sorozatot, az általa megformázott Derrcik főfelügyelőről nevezték el. Maga a sorozat 25 éven keresztül minden évben újabb és újabb folytatásokkal került a televíziókba. Horst Tappert egy állami alkalmazott fiaként látta meg a napvilágot, így aztán nem lehet különösebben csodálni, hogy katonaként – 1923-ban született - részt vett a II. Világháború harcaiban. Az azonban már igencsak beárnyékolja a múltját...

15 éve ment el Bubik István

Már 15 éve annk, hogy Bubik István egy sajnálatos autó balesetben életét vesztette. Számos nagyszerű alakítással írta be magát a magyar színháztörténet nagy könyvébe. Hogy mi, akik a színházban, képernyőn láttuk, miért szerettük? A szenvedélyes és érzelemmel teli lendületes játékáért, amivel élővé tette számunkra az általa megformált karaktereket. És talán azért is, mert úgy éreztük, hogy közülünk való. Ma már talán kevesen emlékeznek rá, de aktív szerepet játszott az ellenzéki mozgalomban.

Én képekkel mondom el

Az események megélése egyéni szinten, meghatározó különbségekkel bír. Sokszorosan igaz ez abban az esetben, ha egy-egy időszak történelmet formáló éveket hordoz magában. A XX.század bővelkedik ilyen eseményekben.

Te hány gyermekkel képzeled el a jövődet?

Az emberi élet különös jelentőséggel bír. Az élet továbbadásának vágya pedig olyan belső kód, ami érzelmi és lelki késztetésként ösztönöz bennünket arra, hogy családot alapítsunk. De elég a szerelem? Elég az egymásra találás a gyermekvállaláshoz, vagy kell valami több ahhoz, hogy családban gondolkodjunk. Egyáltalán min múlik az, hogy hány gyerekünk születik?

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A Kossuth díjas és Jászai Mari díjas színész 1934. december 9-én született Budapesten. Az, hogy végül élete és pályája kiteljesedhetett és elkápráztathatott minket színházban és filmen, csak perceken múlott. Történt egyszer, még 1944 telén, hogy a tíz éves kisfiút, bizonyos Grósz Dezsőt strúmával megműtötték. A műtét sikerült, ám valami mégsem volt tökéletes, mert a kis Dezső légzése a kórteremben leállt. A műtőbe akarták vinni, de erre már nem volt idő.

A jeges félelem ellenszerei

Néha jeges félelem önti el az embert. Leginkább akkor, ha azt érzi, összecsapnak a feje fölött a hullámok. Feladatok özöne, elvárások garmadája nyomja a vállát. Ez a bénító érzés sokkal inkább gátol, mint ösztönöz. Egyenesen blokkoló hatású. Miért, miből táplálkozik? Elsősorban a szeretetből. Furcsa igaz? El sem hinnénk, hogy a megbénító félelem éppen a legnagyobb erőforrásból képes táplálkozni. A SZERETET, sok mindent gyógyítani képes forrásából. De bármilyen hihetetlen is, mégis ez a helyzet.

Karády Katalin – proletár lány, díva és háborús hős

30 éve hunyt el Karády Katalin Kanczler Katalin Máriaként látta meg a napvilágot és csak később vette fel a Karády nevet. Születésekor még csak halvány esélye sem volt arra a pályára, amelyet végül befutott. Hétgyermekes szegény családban született a Százados út egyik modernnek már akkor sem mondható bérházában. Mindezt súlyosbította cipész édesapja - Kaczler Ferenc - erőszakos, uralkodó természete is, aki a gyermekek nevelésére a legjobb eszköznek a derékszíját tartotta…

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.