BlogÚj! Megnyitás

142 éves a fonográf!

Na, nem a Szörényi Levente által alakított együttesről, hanem a fonográfról, vagyis kicsit modernebbül a lemezjátszóról van szó. És nem másnak köszönhetjük ezt a találmányt, mint a találmányok atyjának, Thomas Alva Edisonnak.

142 éves a fonográf!

Na, nem a Szörényi Levente által alakított együttesről, hanem a fonográfról, vagyis kicsit modernebbül a lemezjátszóról van szó. És nem másnak köszönhetjük ezt a találmányt, mint a találmányok atyjának, Thomas Alva Edisonnak. Aki egyben a zseniális beszólások mestere is volt.

Persze Edisonról mindenkinek a villanykörte jut az eszébe, de az csak egy volt a találmányok sorában. Élete során összesen 1093 szabadlom fűződött a nevéhez. A rossz nyelvek szerint – amiben tagadhatatlanul van némi igazság – ezek közül jó néhányat a munkatársai találtak fel, csak az ő alkalmazottai révén Edison nevén került bejegyzésre a találmány. Vagy, mint Nicola Tesla esetében, egyszerűen ő maga így adta be, amit Tesla dolgozott ki. Végül ez vezetett a szakításukhoz is és Tesla felmondott és saját vállalatot alapított. 

142 éves a fonográf

Az anekdoták mestere

Viszont Edison amellett, hogy feltaláló, kétségkívül eredeti figura is volt. Anekdotaszerű mondásait például közel 100 évvel a halálát követően - 1931-ben hunyt el – is sűrűn felemlegetik. Amikor például a villanykörte szabadalom bejelentését követően egy újságíró megkérdezte, hányszor kísérletezett, Edison azt mondta, hogy 9.900-szor. Mire az újságíró döbbenten ezt válaszolta: Hihetetlen milyen kitartása van, 9.900-szor kudarcot vallott, és mégsem adta fel! Edison azonban megrázta a fejét és így válaszolt: Egyszer sem vallottam kudarcot! Én 9.900-szor bebizonyítottam, hogyan nem lehet villanykörtét csinálni. Csodálatos hozzáállás, amiből azt gondolom, mindannyiunknak tanulnunk kellene!

142 éves a fonográf

Egy másik anekdota szerint, amikor egy barátja meglátogatta, éppen a kertben volt. A felesége kérte a barátját, hogy menjen utána a kertbe. Amikor a kertkaput próbálta kinyitni, alig boldogult. Végül nagy nehezem többszöri rángatásra kinyitotta a kaput és odament Edisonhoz. Köszönt és felhívta a figyelmét, hogy meg kellene javítani a kertkaput. Mire Edison mosolyogva csak annyit mondott. Nincs annak semmi baj, amíg te rángattad, közben kétvödörnyi vizet pumpáltál fel a kútból a kertembe!

És akkor még arról szót sem ejtettünk, hogy kisgyermekkorában reménytelen esetnek tartották és eltanácsolták az iskolából. De ez már egy tényleg másik történet.

Bár kicsit elkalandoztam, de az alap a fonográf feltalálása volt, aminek mind a mai napig hatása van a világra.

Vissza a főoldalra

142 éves a fonográf!

Na, nem a Szörényi Levente által alakított együttesről, hanem a fonográfról, vagyis kicsit modernebbül a lemezjátszóról van szó. És nem másnak köszönhetjük ezt a találmányt, mint a találmányok atyjának, Thomas Alva Edisonnak. Aki egyben a zseniális beszólások mestere is volt. Persze Edisonról mindenkinek a villanykörte jut az eszébe, de az csak egy volt a találmányok sorában. Élete során összesen 1093 szabadlom fűződött a nevéhez. A rossz nyelvek szerint ...

Jávor Pál - 118 éves lenne a szerelemgyerek

Valójában Jermann Pál Gusztáv néven született, illetve… illetve mégsem, mivel Spannenbereger Pál Gusztáv néven anyakönyvezték. Vagy mégis, de… Na, pontosítsuk kicsit, hogy mi is történt. Ami biztos, hogy valóban szerelemgyerek volt. Az édesapja - Jermann Pál – már 53 éves volt, amikor szerelme Spannenberger Katalin 17 éves korában életet adott fiuknak Aradon. Ráadásul a társadalmi különbség is jelentős volt, mivel az édesapja városi pénztáros, míg az édesanyja egyszerű cselédlány volt.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.

Vuk 38 éves lett

Vuk 38 éves lett. Talán sokakat meglepek ezzel, de lassacskán átlépi a negyedik X-et gyerekkori kedvencünk, Vuk. Pontosan 38 évvel ezelőtt - 1981. december 10-én - mutatta be a Magyar Televízió a Vuk-ot. A kis vörös az elmúlt közel négy évtizedben fantasztikus karriert futott be Magyarországon. Talán nincs is olyan korosztály, aki ne ismerné a nevét és ne csendülnének azonnal a fülébe a rajzfilm főcímdalának dallamai és sorai. Nemzetközileg azonban nem lett akkora sikere.

Shakira 43 éves

Ha valaki ez alapján nem találta ki, Shakiráról van szó. Mert a neve – Shakira – jelentése arabul bájos nő. De ne szaladjunk ennyire előre. A híres színésznő apja – Wlliam Mebarak Chadid - második házasságából született. És az előző házassághoz képest – vagy éppen ezért – libanoni származású apjának és édesanyjának - Shakira Nidya del Carmen Ripoll Torrado - egyedüli gyereke maradt. Édesapja első házasságának köszönhetően hét féltestvére van...

76 éves lenne Tahi Tóth László

Alig tudjuk elhinni, hogy már 2 éve nincs közöttünk. Élete volt a színház és az, hogy mi nézők, jól érezzük magunkat. Felejthetetlen alakját, alakításait, játékait megőrzi az új generációk számára is az a számtalan felvétel, amely róla készült. Bár a Képző és Iparművészeti Középiskolába járt, egyértelmű volt számára, hogy a Színművészeti Főiskolára jelentkezik. A legendás Várkonyi Zoltán féle osztályban végzett 1966-ban. Az út innen egyenesen a Vígszínházba vezetett.

133 éves a párizsi Eiffel torony

Egészen pontosan 133 évvel ezelőtt – 1887. január 28-án - kezdték el építeni. A torony a tervezőjéről és megalkotójáról, Gustave Eiffelről kapta a nevét, és az első időkben bizony nem hozott túl nagy dicsőséget számára. Az igazság az, hogy a torony ötlete is megosztotta a közvéleményt. Az építése pedig még inkább. A Párizsiak nagy része abban az időben egyszerűen utálta, és látni sem bírta. De ne szaladjunk ennyire előre. Akkoriban – az 1800-as évek vége felé – a világ fejlett országai...