BlogÚj! Megnyitás

15 éve ment el Bubik István

Már 15 éve annk, hogy Bubik István egy sajnálatos autó balesetben életét vesztette. Számos nagyszerű alakítással írta be magát a magyar színháztörténet nagy könyvébe. Hogy mi, akik a színházban, képernyőn láttuk, miért szerettük?

15 éve ment el Bubik István

Már 15 éve annk, hogy Bubik István egy sajnálatos autó balesetben életét vesztette. Számos nagyszerű alakítással írta be magát a magyar színháztörténet nagy könyvébe. Hogy mi, akik a színházban, képernyőn láttuk, miért szerettük? A szenvedélyes és érzelemmel teli lendületes játékáért, amivel élővé tette számunkra az általa megformált karaktereket. És talán azért is, mert úgy éreztük, hogy közülünk való. 

15 éve ment el Bubik István

Bubik az ellenálló

Ma már talán kevesen emlékeznek rá, de aktív szerepet játszott az ellenzéki mozgalomban. Felszólalt például a Hősök terén tartott tüntetésen is 1988. június végén, amit az erdélyi falurombolás miatt tartottak. A hatalomnak persze ez annyira nem tetszett, de őt ez cseppet sem érdekelte.

Hogy ennek mennyi köze volt ahhoz, hogy ezt követően egy évig Londonban élt, arról keveset tudunk. Tény, hogy Londonban nem is próbálkozott a színészettel. Amikor erről kérdezték, azt mondta, gondolkodni akart az életéről, a színészetről, a színházról. Mindezt úgy, hogy egy egész évig rakodómunkásként dolgozott odakint.

15 éve ment el Bubik István

Színház és film

A színházban számos kiváló alakítással tette le a névjegyét. Megformálta a Tartuffe és az Advent a Hargitán címszerepeit, volt Jágó az Othelloban, és Zuboly takács a Szentivánéji álomban. És még számos más darab főszerepében is megörvendeztetett a játékával minket.

De ott volt a televízióban és a filmben is. Az első nagy tv-s sikert a Nyolc évszak sorozat jelentette számára. Aztán ott voltak az igazi nagy filmek, a Napfény íze (Szabó István filmje) és a Hídember. És nem szabad megfeledkeznünk a szinkronról sem. Hiszen az Ő hangjával aratott feltétlen sikert Tom Hanks a Forest Gumpban, vagy Sylvester Stallone a Rocky filmekben.

A magánélet

Bubik István felesége Rémi Tünde néptáncos volt. Egy gyermekük született, Réka Hajnalka. Egy korábbi kapcsolatából is volt egy gyermeke, akit Kincsőnek hívnak.

A halálát vélhetően a fáradtság okozta. A szolnoki színházból tartott hazafelé, amikor autóbalesetben elhunyt. Emlékezzünk rá, mert emberként és színészként is megérdemli.

Vissza a főoldalra

15 éve ment el Bubik István

Már 15 éve annk, hogy Bubik István egy sajnálatos autó balesetben életét vesztette. Számos nagyszerű alakítással írta be magát a magyar színháztörténet nagy könyvébe. Hogy mi, akik a színházban, képernyőn láttuk, miért szerettük? A szenvedélyes és érzelemmel teli lendületes játékáért, amivel élővé tette számunkra az általa megformált karaktereket. És talán azért is, mert úgy éreztük, hogy közülünk való. Ma már talán kevesen emlékeznek rá, de aktív szerepet játszott az ellenzéki mozgalomban.

11 éve ment el Derrick főfelügyelő

Horst Tappert – alias Derrick főfelügyelő – 2008. december 12-én hunyt el. Az ikonikus sorozatot, az általa megformázott Derrcik főfelügyelőről nevezték el. Maga a sorozat 25 éven keresztül minden évben újabb és újabb folytatásokkal került a televíziókba. Horst Tappert egy állami alkalmazott fiaként látta meg a napvilágot, így aztán nem lehet különösebben csodálni, hogy katonaként – 1923-ban született - részt vett a II. Világháború harcaiban. Az azonban már igencsak beárnyékolja a múltját...

Én képekkel mondom el

Az események megélése egyéni szinten, meghatározó különbségekkel bír. Sokszorosan igaz ez abban az esetben, ha egy-egy időszak történelmet formáló éveket hordoz magában. A XX.század bővelkedik ilyen eseményekben.

Te hány gyermekkel képzeled el a jövődet?

Az emberi élet különös jelentőséggel bír. Az élet továbbadásának vágya pedig olyan belső kód, ami érzelmi és lelki késztetésként ösztönöz bennünket arra, hogy családot alapítsunk. De elég a szerelem? Elég az egymásra találás a gyermekvállaláshoz, vagy kell valami több ahhoz, hogy családban gondolkodjunk. Egyáltalán min múlik az, hogy hány gyerekünk születik?

15 tipp, hogy felpörgesd, az anyagcseréd

A mozgásszegény munka, és életmód, a sok finomított élelmiszer, készétel, kedvezőtlen ételtársítás, mesterséges hormonok, öregedés, lassítja az anyagcserénket, pedig ahhoz, hogy sokáig fiatalok, fittek, egészségesek, legyünk szükségünk van salaktalanításra.

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A Kossuth díjas és Jászai Mari díjas színész 1934. december 9-én született Budapesten. Az, hogy végül élete és pályája kiteljesedhetett és elkápráztathatott minket színházban és filmen, csak perceken múlott. Történt egyszer, még 1944 telén, hogy a tíz éves kisfiút, bizonyos Grósz Dezsőt strúmával megműtötték. A műtét sikerült, ám valami mégsem volt tökéletes, mert a kis Dezső légzése a kórteremben leállt. A műtőbe akarták vinni, de erre már nem volt idő.

A jeges félelem ellenszerei

Néha jeges félelem önti el az embert. Leginkább akkor, ha azt érzi, összecsapnak a feje fölött a hullámok. Feladatok özöne, elvárások garmadája nyomja a vállát. Ez a bénító érzés sokkal inkább gátol, mint ösztönöz. Egyenesen blokkoló hatású. Miért, miből táplálkozik? Elsősorban a szeretetből. Furcsa igaz? El sem hinnénk, hogy a megbénító félelem éppen a legnagyobb erőforrásból képes táplálkozni. A SZERETET, sok mindent gyógyítani képes forrásából. De bármilyen hihetetlen is, mégis ez a helyzet.