BlogÚj! Megnyitás

3 legfinomabb őszi kence

Az ősz nemcsak az iskolakezdésé, hanem a csodálatos őszi zöldségeké is, amelyekből nem lehet eleget enni.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Az ősz nemcsak az iskolakezdésé, hanem a csodálatos őszi zöldségeké is, amelyekből nem lehet eleget enni. Egészen november közepéig élvezhetjük jelenlétüket, így mindenképpen érdemes kihasználni ezt az időszakot. Ilyenkor én is kreatívabb vagyok, már nincs olyan meleg sem, így újra kedvem van a konyhában sürögni-forogni, és enni enni, enni.

Kencéket, szendvicskrémeket, szerintem minden zöldségből lehet készíteni, némi kreativitással, és annál több fűszerhasználattal pedig tökéletesíthetjük gasztronómiai palettánkat is. Íme a legkedvesebbjeim:

Sült padlizsánkrém:

  • 4-5 db friss padlizsán
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek mustár
  • 2 ek veganéz (tojásmentes majonéz)
  • tiszta só, füstölt paprika, friss bors

1 A megmosott és megszárított padlizsánokat sütőpapírral kibélelt tepsiben, 200 fokos előmelegített sütőben kb 50 percen át sütjük, míg megfeketedik a héja.

2. Ha készen van, bedunsztoljuk konyharuhába, majd ha langyos, egyszerűen lehúzzuk a héját. Figyeljünk arra, hogy fém eszközzel ne érjünk hozzá.

3. A többi hozzávalóval turmixgépbe tesszük, majd krémesre turmixoljuk. Majonéz helyett olívaolajjal is kikeverhetjük, ebben az esetben a turmixgép tetején lévő nyíláson adagoljuk apránként a masszához. Pirítósra kenve mennyei.

Bazsalikomos-fokhagymás sült paprikakrém:

  • 5-6 db kápia, vagy piros pritamin paprika
  • 1 tk füstölt paprika
  • só, bors, citromlé
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • olívaolaj

A paprikákat megmossuk, megszárítjuk, és 200 fokos sütőbe helyezzük egy órára, vagy annyira, amennyire a héja megfeketedik A fej fokhagymánkat olívaolajjal kissé meglocsoljuk,egy alufóliába tekerjük, és a paprikák mellé helyezzük. Hasonlóan a fenti padlizsánnál, sütőből kivéve bedunsztoljuk, és ha langyos, egyszerűen lehúzzuk a héját. 

Egy botmixerrel összedolgozzuk a hozzávalókat ( a sült fokhagymát kinyomjuk a héjából), apránként adagolva hozzá kb 2 ek extra szűz olívaolajat, így világos piros és krémes lesz.

Kakukkfüves erdei gombakrém:

  • 300g barna erdei gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk dijon mustár
  • 1 ek agavé szirup

A gombákat felaprítjuk, kevés olívaolajon barnára pirítjuk a kakukkfűvel, majd botmixerrel, sóval, borssal, 2 gerezd fokhagymával, pici mustárral, balzsamecettel, sziruppal, kevés olívaolajjal összedolgozzuk, hagyva benne kisebb gombadarabokat. Nagyon apróra vágott petrezselyemmel dúsítjuk a végén.

Mindenféle zöldfűszer illik hozzá!

Vissza a főoldalra

3 legfinomabb őszi kence

Az ősz nemcsak az iskolakezdésé, hanem a csodálatos őszi zöldségeké is, amelyekből nem lehet eleget enni. Egészen november közepéig élvezhetjük jelenlétüket, így mindenképpen érdemes kihasználni ezt az időszakot. Ilyenkor én is kreatívabb vagyok, már nincs olyan meleg sem, így újra kedvem van a konyhában sürögni-forogni, és enni enni, enni.

Répa tatár, a megunhatatlan kence

A répa tatár nálunk hatalmas kedvenc, és igazi újrafelhasználható, sokoldalú alapanyag. Használd a kipréselt répa lé melléktermékét, a répa-szárazanyagot, mert nemcsak egészségesebb, hanem ezerszer finomabb, mint a nyers húsból készült tatárbifsztek, és a kórokozóktól sem kell tartanod. Könyvbemutatókra, előadásokra is ezt viszem általában kóstolóként, vagy ha hirtelen vendégek toppannak be, pirítós kenyérfalatkákkal is szuper előétel. Mindig elfogy…

Medvehagyma-krémes brassói

A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon - nagyon finom is! Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.

Spenótos-spárgás quiche

A hűtőmben várakozó sok zöld láttán egyszerűen megkívántam, hogy készítsek valamit, amit még soha, ami annyira finom, hogy mindenki imádni fogja, ami gyorsan elkészíthető, mégis kihívást jelent (nem vagyok nagy omlóstészta készítő), és ami megszólalásig hasonlít nem vegán elődjére. Így tettem le kb. 3 mp alatt a voksomat a francia omlós tésztájú, eredetileg tejszínes – tojásos - zöldséges pitére, amit egyes körökben a franciák pizzájának is hívnak.  Biztos hidegen is jó, nekem nem volt alkalmam eddig kipróbálni, mert még melegen-langyosan mind egy szálig elfogyott.