BlogÚj! Megnyitás

A 36 órás nap

Családi útmutató Alzheimer-kórral és más demencia-típusú megbetegedéssel, valamint memóriavesztéssel küzdők gondozásához.

Nancy L. Mace, Peter V. Rabins - A 36 órás nap

Az Alzheimer kórral vagy más demenciával élő beteg ápolójának, aki sokszor a közeli hozzátartozó, a nap 36 órából áll. Sokan kétségbe esve kérdezik: Meddig lehet egyedül hagyni? Mikor vegyük magunkhoz? Honnan lehet tudni azt, hogy mennyire súlyos a helyzet? Mit tegyek, ha nem ismer meg? Mennyi időt legyek vele? Hogy fürdessem? Meddig vezethet? Hogy intézzem a bevásárlást? Mit tegyek, hogy ne essen el? Hogy védjem meg a csalóktól? Hogyan intézzem a pénzügyeit? Hogyan etessem, hogy tegyem tisztába? Egyáltalán mit csináljon egész nap? Mikor keressünk idősotthont?

A „36 órás nap” kézikönyv a demenciával élő hozzátartozó otthoni ápolásban nyújt segítséget családoknak, orvosoknak, barátoknak érthetően, egyszerűen. Az eredetileg John Hopkins Egyetem kiadója által megjelentetett könyvből megtudjuk, hogy a súlyos memóriazavar sohasem normális része az öregedésnek. Ha ön akár hozzátartozóként, akár páciensként érintett és tanácstalan, az teljesen érthető. Olyan szakismeretekre van szüksége, amelyet ez a könyv tehet elérhetővé az ön számára. A könyv legnagyobb erőssége, hogy gyakorlati példákon keresztül világítja meg az egyes témákat. A fejezeteken keresztül képet kapunk a betegség lefolyásáról, mindemellett segít a gondozóknak saját érzelmeik és szükségleteik felismerésében és kezelésében. Reméljük, hogy ez a könyv Önnek is segítségére lesz a hétköznapi problémák megoldásában és abban, hogy az orvossal és az egészségügyi szakmával közös nyelvet találjanak, s jobban megértsék egymást.

A 36 órás nap

Megjelent Nancy L. Mace, Peter V. Rabins könye  A 36 órás nap c. könyve

A John Hopkins Egyetem családi útmutatója magyarul az Alzheimer-kórral és más demencia-típusú megbetegedéssel, valamint memóriavesztéssel küzdők gondozásához. 

Az Alzheimer kórral vagy más demenciával élő beteg ápolójának, aki sokszor a közeli hozzátartozó, a nap 36 órából áll. Sokan kétségbe esve kérdezik: Meddig lehet egyedül hagyni? Mikor vegyük magunkhoz? Honnan lehet tudni azt, hogy mennyire súlyos a helyzet? Mit tegyek, ha nem ismer meg? Mennyi időt legyek vele? Hogy fürdessem, ha azt mondja most fürdött és a valóságban ez 10 napja történt? Mit tegyek, ha egy ismeretlen fiatallal ér haza, akivel a bankba készülnek, hogy az összes megtakarítását neki adja? Reméljük, hogy ez a könyv Önnek is segítségére lesz a hétköznapi problémák megoldásában és abban, hogy az orvossal és az egészségügyi szakmával közös nyelvet találjanak, s jobban megértsék egymást. https://orioldbooks.com/termek/a-36-oras-nap/

A demenciával élő beteget ápoló észre sem veszi, hogy egyik percről a másikra bezárkózik, nem is tudja, hogy a számtalan probléma (bolyongás, tisztálkodás, etetés, biztonságos otthoni környezet, pelenkázás, táplálkozás, beszűkült gondolkodás, unalom, stb) közül melyikkel foglalkozzon. 

A könyv elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy segítséget az tud adni, aki maga is jól van, nem kifacsart, vigyáz magára és önnön derűjére. Fontos, hogy szinte minden fontos kérdésre gyakorlati útmutatót tartalmaz a könyv. Vegyük pl. a bolyongás témáját.

Miért bolyonganak az emberek? A bolyongás elterjedt, és gyakran nagyon súlyos magatartási zavar, amely megnehezíti az otthoni ellátást. Lehetetlenné válhat az érintett nappali ellátó intézetben, idősotthonban, vagy ápoló otthonban történő ellátása. A bolyongó megsérülhet a zsúfolt utcákon, vagy veszélybe kerülhet az ismeretlen környéken. Ráadásul a  dezorientáltság, vagy az elveszettség még rémültebbé teheti az illetőt. Azok az idegenek, akik ilyenkor segíteni próbálnak, azt hihetik, hogy az illető ivott, vagy feltűnést kelt – mivel nincsenek tisztában mindazzal, amivel a demencia jár. A család nyugalmát veszélyezteti, ha az érintett éjszaka kezd el bolyongani. 

Rendszerint meg lehet állítani, vagy csökkenteni lehet a bolyongás mértékét. Nem élhet egyedül többé az, aki kóborolni kezd, vagy napi teendői intézése során eltéved. Ez a tünet jele annak, hogy biztonságosabb környezetet kell kialakítania az érintett számára. A bolyongás kezelése eredményesebb, ha azonosítja ennek a viselkedészavarnak az okát vagy okait – úgy tűnik eltérő típusú bolyongó magatartásformák alakulhatnak ki, és eltérő ok miatt kezdenek el a demenciával élő emberek kóborolni.  A bolyongás a dezorientáltság és az elveszettség miatt alakul ki. 

Előfordul, hogy valaki kilép vásárolni, elindul a bolt felé, aztán rossz irányba fordul be a sarkon, dezorientálttá válik, és teljesen összezavarodik, miközben a hazafelé vezető utat keresi. Vagy az is megtörténhet, hogy együtt indulnak vásárolni, de szem elől téveszti önt, és akkor téved el, amikor az ön keresésére indul. A bolyongásra való hajlam növekszik, ha valaki új otthonba költözik, nappali ápolási programban vesz részt, vagy valami miatt megváltozik a környezete. 

Vannak, akik mindenféle nyilvánvaló ok nélkül bolyonganak. Van, aki céltalanul kóborol órákon át. Ez különbözik attól a bolyongástól, amikor valaki eltéved, vagy attól, ha valaki egy új helyen bolyong, és általában nincs mögötte semmilyen nyugtalanító ok. Van, aki ideges, makacs módon jön-megy. Amikor ez a járkálás folyamatossá válik, mindenki idegessé válik a környezetében. 

Veszélyes lehet, ha az érintett eltökéli magát, hogy „el akar menni”. Ez a érthetetlennek tűnő járkálás lehet az agyi sérülés következménye is. Vannak olyan emberek, akik éjszaka bolyonganak. Ez veszélyes lehet a demenciával élő ember számára, és fárasztó lehet önnek is. A legtöbben át tudjuk érezni a dezorientált ember érzéseit. Sokan parkoltuk már le úgy az autónkat, hogy nem tudtuk, hol áll, vagy sokan zavarodtunk már össze idegen helyeken. Ilyenkor néhány percig idegesek leszünk, aztán összeszedjük magunkat, megtaláljuk annak a módját, hogy logikai alapon rájöjjünk, hol is vagyunk. A memóriazavaros ember sokkal könnyebben pánikba esik, és sokkal nehezebben „szedi össze magát”, ezért úgy érzi, a dezorientáltságát titokban kell tartania.  

Ha a bolyongás akkor válik intenzívebbé, amikor valaki új lakásba költözik, vagy megváltozik a környezete.

A 36 órás nap
Vissza a főoldalra

A 36 órás nap

Családi útmutató Alzheimer-kórral és más demencia-típusú megbetegedéssel, valamint memóriavesztéssel küzdők gondozásához Nancy L. Mace, Peter V. Rabins

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Laknál-e ipari épületben?

Különös Otthonok sorozatom következő epizódjában inkább csak kialakításában különleges lakásokat szeretnék mutatni, ugyanis nem másról van itt most szó, mint két ipari jellegű épület lakássá alakításáról. Az egyik egy tipikus loft, amely ma már nem is számít különlegesnek, a másik pedig egy laboratóriumból átalakított lakás. Mostanában itthon is egyre népszerűbbek a régi gyárépületekből és csarnokokból kialakított otthonok, igaz, hogy nálunk nehéz ezeket megfizetni.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.