Megnyitás

A 36 órás nap

Családi útmutató Alzheimer-kórral és más demencia-típusú megbetegedéssel, valamint memóriavesztéssel küzdők gondozásához.

Nancy L. Mace, Peter V. Rabins - A 36 órás nap

Az Alzheimer kórral vagy más demenciával élő beteg ápolójának, aki sokszor a közeli hozzátartozó, a nap 36 órából áll. Sokan kétségbe esve kérdezik: Meddig lehet egyedül hagyni? Mikor vegyük magunkhoz? Honnan lehet tudni azt, hogy mennyire súlyos a helyzet? Mit tegyek, ha nem ismer meg? Mennyi időt legyek vele? Hogy fürdessem? Meddig vezethet? Hogy intézzem a bevásárlást? Mit tegyek, hogy ne essen el? Hogy védjem meg a csalóktól? Hogyan intézzem a pénzügyeit? Hogyan etessem, hogy tegyem tisztába? Egyáltalán mit csináljon egész nap? Mikor keressünk idősotthont?

A „36 órás nap” kézikönyv a demenciával élő hozzátartozó otthoni ápolásban nyújt segítséget családoknak, orvosoknak, barátoknak érthetően, egyszerűen. Az eredetileg John Hopkins Egyetem kiadója által megjelentetett könyvből megtudjuk, hogy a súlyos memóriazavar sohasem normális része az öregedésnek. Ha ön akár hozzátartozóként, akár páciensként érintett és tanácstalan, az teljesen érthető. Olyan szakismeretekre van szüksége, amelyet ez a könyv tehet elérhetővé az ön számára. A könyv legnagyobb erőssége, hogy gyakorlati példákon keresztül világítja meg az egyes témákat. A fejezeteken keresztül képet kapunk a betegség lefolyásáról, mindemellett segít a gondozóknak saját érzelmeik és szükségleteik felismerésében és kezelésében. Reméljük, hogy ez a könyv Önnek is segítségére lesz a hétköznapi problémák megoldásában és abban, hogy az orvossal és az egészségügyi szakmával közös nyelvet találjanak, s jobban megértsék egymást.

A 36 órás nap

Megjelent Nancy L. Mace, Peter V. Rabins könye  A 36 órás nap c. könyve

A John Hopkins Egyetem családi útmutatója magyarul az Alzheimer-kórral és más demencia-típusú megbetegedéssel, valamint memóriavesztéssel küzdők gondozásához. 

Az Alzheimer kórral vagy más demenciával élő beteg ápolójának, aki sokszor a közeli hozzátartozó, a nap 36 órából áll. Sokan kétségbe esve kérdezik: Meddig lehet egyedül hagyni? Mikor vegyük magunkhoz? Honnan lehet tudni azt, hogy mennyire súlyos a helyzet? Mit tegyek, ha nem ismer meg? Mennyi időt legyek vele? Hogy fürdessem, ha azt mondja most fürdött és a valóságban ez 10 napja történt? Mit tegyek, ha egy ismeretlen fiatallal ér haza, akivel a bankba készülnek, hogy az összes megtakarítását neki adja? Reméljük, hogy ez a könyv Önnek is segítségére lesz a hétköznapi problémák megoldásában és abban, hogy az orvossal és az egészségügyi szakmával közös nyelvet találjanak, s jobban megértsék egymást. https://orioldbooks.com/termek/a-36-oras-nap/

A demenciával élő beteget ápoló észre sem veszi, hogy egyik percről a másikra bezárkózik, nem is tudja, hogy a számtalan probléma (bolyongás, tisztálkodás, etetés, biztonságos otthoni környezet, pelenkázás, táplálkozás, beszűkült gondolkodás, unalom, stb) közül melyikkel foglalkozzon. 

A könyv elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy segítséget az tud adni, aki maga is jól van, nem kifacsart, vigyáz magára és önnön derűjére. Fontos, hogy szinte minden fontos kérdésre gyakorlati útmutatót tartalmaz a könyv. Vegyük pl. a bolyongás témáját.

Miért bolyonganak az emberek? A bolyongás elterjedt, és gyakran nagyon súlyos magatartási zavar, amely megnehezíti az otthoni ellátást. Lehetetlenné válhat az érintett nappali ellátó intézetben, idősotthonban, vagy ápoló otthonban történő ellátása. A bolyongó megsérülhet a zsúfolt utcákon, vagy veszélybe kerülhet az ismeretlen környéken. Ráadásul a  dezorientáltság, vagy az elveszettség még rémültebbé teheti az illetőt. Azok az idegenek, akik ilyenkor segíteni próbálnak, azt hihetik, hogy az illető ivott, vagy feltűnést kelt – mivel nincsenek tisztában mindazzal, amivel a demencia jár. A család nyugalmát veszélyezteti, ha az érintett éjszaka kezd el bolyongani. 

Rendszerint meg lehet állítani, vagy csökkenteni lehet a bolyongás mértékét. Nem élhet egyedül többé az, aki kóborolni kezd, vagy napi teendői intézése során eltéved. Ez a tünet jele annak, hogy biztonságosabb környezetet kell kialakítania az érintett számára. A bolyongás kezelése eredményesebb, ha azonosítja ennek a viselkedészavarnak az okát vagy okait – úgy tűnik eltérő típusú bolyongó magatartásformák alakulhatnak ki, és eltérő ok miatt kezdenek el a demenciával élő emberek kóborolni.  A bolyongás a dezorientáltság és az elveszettség miatt alakul ki. 

Előfordul, hogy valaki kilép vásárolni, elindul a bolt felé, aztán rossz irányba fordul be a sarkon, dezorientálttá válik, és teljesen összezavarodik, miközben a hazafelé vezető utat keresi. Vagy az is megtörténhet, hogy együtt indulnak vásárolni, de szem elől téveszti önt, és akkor téved el, amikor az ön keresésére indul. A bolyongásra való hajlam növekszik, ha valaki új otthonba költözik, nappali ápolási programban vesz részt, vagy valami miatt megváltozik a környezete. 

Vannak, akik mindenféle nyilvánvaló ok nélkül bolyonganak. Van, aki céltalanul kóborol órákon át. Ez különbözik attól a bolyongástól, amikor valaki eltéved, vagy attól, ha valaki egy új helyen bolyong, és általában nincs mögötte semmilyen nyugtalanító ok. Van, aki ideges, makacs módon jön-megy. Amikor ez a járkálás folyamatossá válik, mindenki idegessé válik a környezetében. 

Veszélyes lehet, ha az érintett eltökéli magát, hogy „el akar menni”. Ez a érthetetlennek tűnő járkálás lehet az agyi sérülés következménye is. Vannak olyan emberek, akik éjszaka bolyonganak. Ez veszélyes lehet a demenciával élő ember számára, és fárasztó lehet önnek is. A legtöbben át tudjuk érezni a dezorientált ember érzéseit. Sokan parkoltuk már le úgy az autónkat, hogy nem tudtuk, hol áll, vagy sokan zavarodtunk már össze idegen helyeken. Ilyenkor néhány percig idegesek leszünk, aztán összeszedjük magunkat, megtaláljuk annak a módját, hogy logikai alapon rájöjjünk, hol is vagyunk. A memóriazavaros ember sokkal könnyebben pánikba esik, és sokkal nehezebben „szedi össze magát”, ezért úgy érzi, a dezorientáltságát titokban kell tartania.  

Ha a bolyongás akkor válik intenzívebbé, amikor valaki új lakásba költözik, vagy megváltozik a környezete.

A 36 órás nap
Vissza a főoldalra

További Kultúra

Az Anyák napja története

Az Anyák napja története

Talán kevesen tudják, de az anyák napja az emberiség egyik ókorba visszanyúló hagyománya. Igaz jó időre „eltűnt” a köztudatból, de aztán a XIX. század végén és XX. század elején újra ráirányult a figyelem. Anna Marie Jarvis pedig még azt is kiharcolta, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítsák. Igaz, ebben azért szerepe volt az üzleti lobbinak is.

Az Anyák napja története

A 36 órás nap

A 36 órás nap

Családi útmutató Alzheimer-kórral és más demencia-típusú megbetegedéssel, valamint memóriavesztéssel küzdők gondozásához Nancy L. Mace, Peter V. Rabins

A 36 órás nap

Akár a mesében

Akár a mesében

Amikor reggel felébredtem, fogalmam sem volt arról, hogy ez egy különleges nap lesz számomra. Csináltam a reggeli rutinomat, aztán elköszöntem a feleségemtől és elindultam a szerkesztőségbe. A metró megállóban sodródtam a tömeggel, aztán ritkult a nép és én kicsit fellélegeztem. A fejemben már az előttem álló feladatok voltak. Aztán egyszer csak valaki a nevemet kiáltotta. Nem törődtem vele, más is kaphatta ugyanazt a keresztnevet, mint én. De valami mégis megállított. Ezt a hangot én valahonnan ismerem. Megfordultam és az emberek között keresgéltem a női hang gazdáját. És akkor megláttam őt.

Akár a mesében

Fogorvos hallgató lett a bálkirálynő

Fogorvos hallgató lett a bálkirálynő

A Kisvárdai Jótékony Nőegylet által szervezett eseménynek az idei évben is a jótékonyság volt a fő célja. A felújított Rétközi Múzeumban megrendezett bál bevételéből a szervezők fejlesztő eszközöket vásárlnak a Csigaház Korai Fejlesztő Központ részére.

Fogorvos hallgató lett a bálkirálynő

Sopron, a történelemformáló város

Sopron, a történelemformáló város

Sopron a Kisalföld, a Fertő tó és az Alpok nyúlványainak találkozásánál található, mind éghajlatában, mind élővilágában eltérő tájegységek alkotják, ezáltal sajátos mikroklíma jellemzi a vidéket. Ezek az adottságok biztosítják a megfelelő környezetet a szőlőtermesztéshez és a bortermeléshez. Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéke, története a keltákig nyúlik vissza. A soproni borvidéken az 1800-as évek végéig a fehér szőlő volt az uralkodó. A borvidék karakteres fajtája, a kékfrankos szőlő az 1890-es évek után került előtérbe. Legnagyobb mennyiségben, több mint ezer hektáron termesztik. Magyarországon először „soproni kékfrankos” néven Jäger Mihály borkereskedő árusította palackos borait az 1830-as években. Nem véletlen tehát, hogy a várost a Kékfrankos fővárosának is nevezik.

Sopron, a történelemformáló város

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIV. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIV. rész

A beszélgetés emlékére megkeseredett Tess szája íze. Igen, lehet, hogy Ramon sofőr lesz, de ő akkor is szereti, és tudja, hogy sokkal több egy egyszerű sofőrnél! Hitt a férfiban, és abban, hogy egyszer apja és a nővére még bocsánatot kér minden szemétkedésért. Mégis győzelem volt az a beszélgetés. A lány elmosolyodott az emlékre.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIV. rész

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr

Magazinunknak nagyon sok szépkorú olvasója van, ezért megpróbáltunk utánajárni, mi az, ami igazán érdekli őket. Úgy gondoltuk, hogy a főváros útjain keresünk olyan nyugdíjasokat, akik szívesen megosztják velünk azt, hogy mire figyelnek. Mielőtt elindultunk, kollégáimmal több tippet is leírtunk, arról, hogy melyek lesznek az általuk preferált fő témák. Azért volt olyan is, amit eltaláltunk…

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr

Az utolsó szalmaszál

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az utolsó szalmaszál

Advent - Eljövetel

Advent - Eljövetel

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak. Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

Advent - Eljövetel

Születés és a valódi értékek

Születés és a valódi értékek

Az advent és a karácsony a mai rohanó világban a legtöbb embernek sajnos csak a vásárlások és a black Friday-ek időszakát jelenti. Pedig ehhez van a legkevesebb köze a világon. Mert az advent a várakozás Jézus Krisztus születésére, míg a karácsony maga Krisztus születésének a napja. Azé a Krisztusé, aki felborogatta az árusok asztalait a templomban és kizavarta őket onnan. Hogy keresztényként mégis mit és hogyan ünnepelünk és ezekben az időkben mi a fontos, arról a Magyarországi Evangélikus Egyháztól Dr. Fabiny Tamás püspököt és a HIT Gyülekezetének lelkészét kérdeztük.

Születés és a valódi értékek