BlogÚj! Megnyitás

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

December 31-én töltötte be 82 születésnapját Sir Anthony Hopkins. Nem volt mintagyerek, és bizony, nem volt jó tanuló sem.

És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az igazat megvallva a kicsi Anthony nem akart színész lenni. Mi több, fogalma sem volt róla, hogy mi akar lenni. Azonban szerencséjére – és a miénkre – Port Talbotban (Wales) élt a szüleivel, ami történetesen Richard Burton szülővárosa is egyben. Ez pedig elég sok mindenben látszott akkoriban. Ami talán egyfajta tudatalatti sugallat is volt számára. De térjünk vissza a gyerek Anthony Hopkinshoz.

A helyzet az, hogy ő bizony egyáltalán nem volt mintagyerek, sőt… Inkább azt lehet róla írni, hogy meglehetősen eleven, rossz kölyök volt, aki minden csínyben benne volt és ráadásul a tanulni sem szeretett. Talán ez volt az oka, hogy az édesapja a sokadik konfliktusuk után 17 éves korában azt mondta neki, költözzön el a családi fészekből és kezdje el a saját életét. Talán így megtalálja önmagát és azt, amit kezdeni szeretne az életével.

A színészpalánta

És a tizenhét éves Anthony Hopkinsnak pont ez volt az, amire szüksége volt. Miután elköltözött otthonról, beiratkozott egy amatőr ifjúsági színiiskolába, bár akkor még maga sem tudta miért. Egészen pontosan egy dráma csoportba jelentkezett, és szinte azonnal rájött, hogy ez az, amit egész addigi élete során keresett. Ettől kezdve a színészet és a színház játszotta a főszerepet az életében. Olyannyira, hogy a drámacsoportból először Wales leghíresebb színiakadémiájára járt, majd a katonaidejének a leszolgálása után felvették a Royal Academy of Dramatic Art-ba (ez már Londonban volt).

Ezt követően – már színészként - a helyét kereste egy ideig, aztán Leicesterben a Phoenix Theaterben játszott. Innen ment el egy meghallgatásra vágyai színházába a National Theaterbe, Londonba. A színházba, aminek történetesen az egyik legnagyobb brit színész, Sir Lawrence Olivier volt az igazgatója. Hogy hogyan teljesített a fiatal Hopkins? Nos, ami biztos, a produkciója meggyőzte Lawrence Oliviert, aki leszerződtette és két évvel később már a „Haláltánc” című darab férfi főszerepét is nekiadta. És ez volt az a pillanat, amikor elindult a világhír felé vezető úton.

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

A film – és az alkoholizmus

Nem sokkal ezt követően már sorban jöttek a filmszerepek is. Olyan sztárokkal játszott együtt, mint Katherine Hepburn és Peter O’toole. Majd egy évtized kellett ahhoz, hogy rájöjjön, ha világsztár akar lenni, akkor követni kell szülővárosának neves elődjét – Richard Burtont - és át kell tennie a székhelyét a film fővárosába, Los Angelesbe.

Csakhogy eddigre már masszív alkoholistává vált. A környezete jelzései után aztán végül ő maga is belátta ezt, ezért egy hosszabb elvonókúrára is bevonult. A sors pikantériája, hogy a Broadwayn játszott címszerepét egy bizonyos Richard Burton vette át tőle.

Díjak és pofonok

És ettől fogva fellendült a karrierje. Sorban jöttek a nagyobbnál nagyobb sikerek. A „Lindberg bébi” (ezért Emmy díjat is kapott), „A híd túl messze van”, vagy „A Győzelem Entebbében”.

Persze azért az árnyoldalt sem szabad elfelejteni. Mert bizony Anthony Hopkins az „Audry Rose” című filmben nyújtott – ne szépítsük, gyalázatosan gyenge – játékáért Arany málna díjat is kapott. De ez még 1977-ben volt, és talán pont ez az újabb pofon kellett sorstól, hogy ismét a csúcsok felé indulhasson.

Alig egy évre rá már Golden Globe jelölést kapott „A mágus – Rémisztő Love Story” című filmben nyújtott alakításáért. Sok filmesztéta és kritikus a megszállott férfi szerepében nyújtott alakítását már a Hannibal Lecter szerep előfutárának tekinti.

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

Az Oscar díj

Aztán jött az „Elefántember”, ami Oscar jelölést hozott neki, majd a Bounty kapitányának a szerepe, az „Egy ház Londonban” (Anne Bancrofttal) és a „Félelm órái” (Mimi Rogerssel és Mickey Rourkeal). És aztán 1991-ben jött a csúcs, „A bárányok hallgatnak”, amelyben a szintén nagyszerű Jodie Foster volt a partnere. Talán nem is tűnik fel elsőre – ez Hopkins frenetikus alakításának érdeme -, de a filmben Dr. Hannibal Lecter valójában „csak” egy főbb mellékszereplő. De micsoda mellékszereplő! Aki nem látta a filmet, feltétlenül nézze meg. Ez a szerep pedig már Oscar díjat hozott Anthony Hopkinsnak.

És itt álljunk meg egy pillanatra. Soha, se az előtt, se azóta nem volt olyan színész, aki mindössze 20 percet! volt ott a vásznon egy mozifilmben (ami általában 90 perc) és ezért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar díjat adományozták neki!

Ezt követően még számos sikerfilmben – például a 2019-es „Két pápa” című filmben, amiben XVI. Benedek pápát alakította - nyújtott kiemelkedő alakítást, de a csúcs a pályafutásában már valószínűleg Hannibal Lecter szerepe marad.

A közönség mellett a szakma is elismerte nagyszerű alakításait, így Oscar-, Golden Globe- és Emmy díjas is. Ám ami talán a legnagyobb elismerés számára, 1993-ban II. Erzsébet királynő munkásságának elismeréseképpen lovaggá ütötte.

A család

Anthony Hopkinsnak élete során három felesége volt. Petronella Barkerral öt évig (1967 – 1972) voltak házasok. Sokkal tovább tartott a második házassága. Jennifer Lyntonnal 1973-tól egészen 2002-ig élt házasságban, amikor is elváltak és Hopkins 2003-ban feleségül vette Stella Arrovaye-t. Az új feleség 19 évvel fiatalabb a színészlegendánál, de ez nem állhat közéjük. Sir Anthony ugyanis a legnagyobb elismeréssel beszél műkincskereskedő feleségéről. Többek között neki tulajdonítva azt is, hogy kigyógyult a depressziójából. Három házasságából egy lánya született, Abigail Hopkins (Jennifer Lynton az édesanyja), aki dalszerzőként és énekesnőként szintén művész pályát választott magának.

Köszönjük, Sir Anthony!

Vissza a főoldalra

Hogyan éljünk biológiai lényünk működésével összhangban hosszú és egészséges életet

Holecz professzort a rendszerváltozáskor, 1989-ben ismertem meg. Bécsi barátomnál nyirokmirigyrákot állapítottak meg, mint a magyar miniszterelnöknél, Dr Antall Józsefnél is. Be kellett volna feküdnie az egyik kiváló osztrák klinikába egy műtétsorozatra, amikor este döntésre kényszerítettem -válasszon: reggel műtét, vagy hajnalban indulunk Luganoba. Nem volt könnyű döntés, hiszen minden elő volt készítve az operációkhoz.

Egészséges ételek – terápiát segítő diéták

Amikor egészségesek vagyunk, azt mondja a köznyelv, a „vasszöget is megesszük”. Betegségünk során viszont a terápia markáns és meghatározott részét képezi a gyógymódot kiegészítő diéta. A diéta szót iskolás korban általában „fogyókúra” jelentésben ismerjük, a tájékozottabbak esetleg azt is tudják, hogy általánosabb értelemben „szabályozott étrend”- et jelent, melynek célja nem csupán a testsúly csökkentése, hanem az egészség visszanyerése vagy megőrzése (adott esetben akár a testsúly gyarapítása) is lehet.

Hogyan készíts egyedi falfestést sablon segítségével

A történet egy albérletben játszódik, méghozzá egy új építésű házban, ahol a falak frissen vannak festve. Méghozzá bézsre. Tízből kilenc embernek nyilván eszébe sem jutott volna a vadiúj bézs szín eltávolítása, de nekem első dolgom volt, hogy az egész szobát bézsmentesítettem és kifestettem fehérre.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?

Teniszütőre született

Az élete a tenisz körül forog, amit mi csak a képernyőről ismerünk. Arról viszont nem hallottunk, hogy volt idő, amikor nézniük kellett az akciós árcímkét is a bevásárló központ élelmiszerei között. És keveset tudunk arról, hogyan élnek, készülnek a profi teniszezők, miről mondanak le, és mit látnak az utazásaik során. Mint ahogy arról is, hogy egy olyan klasszis teniszező, mint Timi, mivel, hogyan tölti el az idejét a versenyek közben, hogyan éli a magánéletét és mik a tenisz utáni tervei.

Életem festményét festem

A cím akár egy festőművész életfelfogását is tükrözhetné, ám a mondat mégis Zsédenyi Adrienn hitvallása. Zsédáról sok helyen és sokat olvashattunk, de talán nem minden részlet világos. Hogyan lett a dráma tagozatos gimnazistából filmszereplő és énekesnő? Hogyan került a Davosi Világgazdasági Fórumra, ahol 20 perces műsort adott többek között olyan embereknek, mint Angela Merkel német kancellár, és miért gratulált neki a világhírű író Paulo Coelho?

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

A hosszú téli napok, az egyedül töltött ünnepek és a magunkban tartott érzések, ha nincs kivel megosztanunk, mind-mind a lelki egészségünket támadják, ezért fontos, hogy komolyan vegyük. A lélek fájdalma előbb vagy utóbb a testet is megbetegítheti. Szükséges a jelekre figyelni, hogyan, miként éljük napjainkat, egyenlő mértékben van-e benne mindaz, ami számunkra a teljes életet adja.