BlogÚj! Megnyitás

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

December 31-én töltötte be 82 születésnapját Sir Anthony Hopkins. Nem volt mintagyerek, és bizony, nem volt jó tanuló sem.

És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az igazat megvallva a kicsi Anthony nem akart színész lenni. Mi több, fogalma sem volt róla, hogy mi akar lenni. Azonban szerencséjére – és a miénkre – Port Talbotban (Wales) élt a szüleivel, ami történetesen Richard Burton szülővárosa is egyben. Ez pedig elég sok mindenben látszott akkoriban. Ami talán egyfajta tudatalatti sugallat is volt számára. De térjünk vissza a gyerek Anthony Hopkinshoz.

A helyzet az, hogy ő bizony egyáltalán nem volt mintagyerek, sőt… Inkább azt lehet róla írni, hogy meglehetősen eleven, rossz kölyök volt, aki minden csínyben benne volt és ráadásul a tanulni sem szeretett. Talán ez volt az oka, hogy az édesapja a sokadik konfliktusuk után 17 éves korában azt mondta neki, költözzön el a családi fészekből és kezdje el a saját életét. Talán így megtalálja önmagát és azt, amit kezdeni szeretne az életével.

A színészpalánta

És a tizenhét éves Anthony Hopkinsnak pont ez volt az, amire szüksége volt. Miután elköltözött otthonról, beiratkozott egy amatőr ifjúsági színiiskolába, bár akkor még maga sem tudta miért. Egészen pontosan egy dráma csoportba jelentkezett, és szinte azonnal rájött, hogy ez az, amit egész addigi élete során keresett. Ettől kezdve a színészet és a színház játszotta a főszerepet az életében. Olyannyira, hogy a drámacsoportból először Wales leghíresebb színiakadémiájára járt, majd a katonaidejének a leszolgálása után felvették a Royal Academy of Dramatic Art-ba (ez már Londonban volt).

Ezt követően – már színészként - a helyét kereste egy ideig, aztán Leicesterben a Phoenix Theaterben játszott. Innen ment el egy meghallgatásra vágyai színházába a National Theaterbe, Londonba. A színházba, aminek történetesen az egyik legnagyobb brit színész, Sir Lawrence Olivier volt az igazgatója. Hogy hogyan teljesített a fiatal Hopkins? Nos, ami biztos, a produkciója meggyőzte Lawrence Oliviert, aki leszerződtette és két évvel később már a „Haláltánc” című darab férfi főszerepét is nekiadta. És ez volt az a pillanat, amikor elindult a világhír felé vezető úton.

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

A film – és az alkoholizmus

Nem sokkal ezt követően már sorban jöttek a filmszerepek is. Olyan sztárokkal játszott együtt, mint Katherine Hepburn és Peter O’toole. Majd egy évtized kellett ahhoz, hogy rájöjjön, ha világsztár akar lenni, akkor követni kell szülővárosának neves elődjét – Richard Burtont - és át kell tennie a székhelyét a film fővárosába, Los Angelesbe.

Csakhogy eddigre már masszív alkoholistává vált. A környezete jelzései után aztán végül ő maga is belátta ezt, ezért egy hosszabb elvonókúrára is bevonult. A sors pikantériája, hogy a Broadwayn játszott címszerepét egy bizonyos Richard Burton vette át tőle.

Díjak és pofonok

És ettől fogva fellendült a karrierje. Sorban jöttek a nagyobbnál nagyobb sikerek. A „Lindberg bébi” (ezért Emmy díjat is kapott), „A híd túl messze van”, vagy „A Győzelem Entebbében”.

Persze azért az árnyoldalt sem szabad elfelejteni. Mert bizony Anthony Hopkins az „Audry Rose” című filmben nyújtott – ne szépítsük, gyalázatosan gyenge – játékáért Arany málna díjat is kapott. De ez még 1977-ben volt, és talán pont ez az újabb pofon kellett sorstól, hogy ismét a csúcsok felé indulhasson.

Alig egy évre rá már Golden Globe jelölést kapott „A mágus – Rémisztő Love Story” című filmben nyújtott alakításáért. Sok filmesztéta és kritikus a megszállott férfi szerepében nyújtott alakítását már a Hannibal Lecter szerep előfutárának tekinti.

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

Az Oscar díj

Aztán jött az „Elefántember”, ami Oscar jelölést hozott neki, majd a Bounty kapitányának a szerepe, az „Egy ház Londonban” (Anne Bancrofttal) és a „Félelm órái” (Mimi Rogerssel és Mickey Rourkeal). És aztán 1991-ben jött a csúcs, „A bárányok hallgatnak”, amelyben a szintén nagyszerű Jodie Foster volt a partnere. Talán nem is tűnik fel elsőre – ez Hopkins frenetikus alakításának érdeme -, de a filmben Dr. Hannibal Lecter valójában „csak” egy főbb mellékszereplő. De micsoda mellékszereplő! Aki nem látta a filmet, feltétlenül nézze meg. Ez a szerep pedig már Oscar díjat hozott Anthony Hopkinsnak.

És itt álljunk meg egy pillanatra. Soha, se az előtt, se azóta nem volt olyan színész, aki mindössze 20 percet! volt ott a vásznon egy mozifilmben (ami általában 90 perc) és ezért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar díjat adományozták neki!

Ezt követően még számos sikerfilmben – például a 2019-es „Két pápa” című filmben, amiben XVI. Benedek pápát alakította - nyújtott kiemelkedő alakítást, de a csúcs a pályafutásában már valószínűleg Hannibal Lecter szerepe marad.

A közönség mellett a szakma is elismerte nagyszerű alakításait, így Oscar-, Golden Globe- és Emmy díjas is. Ám ami talán a legnagyobb elismerés számára, 1993-ban II. Erzsébet királynő munkásságának elismeréseképpen lovaggá ütötte.

A család

Anthony Hopkinsnak élete során három felesége volt. Petronella Barkerral öt évig (1967 – 1972) voltak házasok. Sokkal tovább tartott a második házassága. Jennifer Lyntonnal 1973-tól egészen 2002-ig élt házasságban, amikor is elváltak és Hopkins 2003-ban feleségül vette Stella Arrovaye-t. Az új feleség 19 évvel fiatalabb a színészlegendánál, de ez nem állhat közéjük. Sir Anthony ugyanis a legnagyobb elismeréssel beszél műkincskereskedő feleségéről. Többek között neki tulajdonítva azt is, hogy kigyógyult a depressziójából. Három házasságából egy lánya született, Abigail Hopkins (Jennifer Lynton az édesanyja), aki dalszerzőként és énekesnőként szintén művész pályát választott magának.

Köszönjük, Sir Anthony!

Vissza a főoldalra

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Itt van az ősz, itt van újra…

Azt persze, hogy valóban szép lesz-e, semmilyen szempontból sem tudhatjuk. Mert ha részletesebben nézzük, sok kérdés felmerülhet bennünk. Például mit tartogat számunkra az iskolakezdet? Ez, bár sokan azt gondolják, őket nem érinti, bizony tévednek. Több ok miatt is érintett mindenki. Egyrészt minden családban vannak iskoláskorú gyerekek. Másrészt ne feledjük el, hogy akik most iskolások, 20 – 30 év múlva az ország létét jelentik majd, minden értelemben. Az ő munkájuk kell ahhoz, hogy a gazdaság rendben legyen, a szociális juttatásokra és az állam intézményekre jusson forrás. Fontos kérdés tehát, hogy ők milyen képzést kapnak?

Itt van a nyelvemen…

Az időskori memóriavesztés egyre több embernek okoz problémát hazánkban. A Semmelweis Egyetem adatai szerint Magyarországon 150 – 200 ezer fő közé tehető az érintettek száma. Azonban amíg a 65 év felettiek között alig haladja meg az 1%-ot az arány, addig a 85 év felettieknél ez a szám már eléri a 40%-ot is. A pozitívum az, hogy a mozgás, a rendszeres „agytorna” és a legújabb szerek alkalmazása jelentősen csökkenthetik a kialakulás lehetőségét.

Egy színész, akinek festménye van a Vatikánban

Egy színész, akinek festménye van a Vatikánban Már 14 éve, hogy elment Agárdy Gábor Kossuth- és Jászai Mari díjas színész, a Nemzet Színésze. Karaktere és alakításai azonban már mindörökre a magyar színművészet részévé váltak. Nehéz korban született. Igaz, már önmagában az is a történelem egyik csodájának számított, hogy világra jöhetett.

Az áruló, aki dísztemetést kapott

Görgey Artúr nevét sokan ismerik, de az igazi történetét lényegesen kevesebben. A legtöbbeknek esetleg beugrik a történelem órán tanultakból annyi, hogy Kossuth árulónak titulálta és ő volt az a tábornok, aki Világosnál letette a fegyvert. Az áruló bélyege pedig egész életében elkísérte.

Egy „kapitánynő”, aki legyőzte a férfiakat

A kék szalaggal sok minden kapcsolatba hozható. A külföldiek számára talán a nevezetes francia Nemzeti Érdemrend kék szalagja jut az emberek eszébe. Magyarországon azonban a Kékszalag elnevezés egybeforrt a Balatonnal. Még azok is figyelnek rá, akik nem jártasak a vitorlázásban. És talán még inkább figyelnének, ha ismernék a mitikus történeteket is. A legenda szerint bombazáporban induló rajtot, és az elfeledett, férfiakat legyőző „kapitánynő” igaz és szép históriáját.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.