BlogÚj! Megnyitás

A cirmos polgármester

Ismer egy jó a macskás történetet? Ha nem, ideje elnézni - legalább virtuálisan - Alaszkában, közelebbről Talkeetna városában?

Ismer egy jó a macskás történetet? Ha nem, ideje elnézni - legalább virtuálisan - Alaszkában, közelebbről Talkeetna városában? Hallott esetleg Stubbsról, a polgármesterről? Ha nem, most megismerheti a történetét, és azt, hogyan is lett a város első embere. Olvasott már arról mért félnek az emberek a fekete macskától? És miért veszélyes a cica karmolása?

Tudják, Stubbs mindössze 18 éves mégis sokan beszélnek róla. Nem emeli az adókat, nem szól bele a pénzügyekbe. És… és négy lábon jár. Nos, az Alaszkában található Talkeetna híressége nem más, mint egy vörös macska. Kéretik nem nevetni! Igen jól olvasták, ez teljesen komoly, a polgármester egy macska. És hogyan lehetséges ez? A történet egyszerű.

Lauri Stec, a polgármesteri hivatalként is működő vegyesbolt tulajdonosa fogadta be Stubbsot a sorsára hagyott macskát kölyökkorában. A népszerű tévhit szerint 1997 nyarán az alig 900 fős amerikai település lakóinak szavazni kellett arról, hogy ki legyen a város első embere. A szavazó lapon szereplő jelöltek azonban a helybélieknek nem tetszettek, így sokan a pár hónapos kiscica nevét írták fel a cetlire. Így nevezték ki maguk között a lakosok tiszteletbeli polgárnak Stubbsot. Azóta is őt tartják polgármesternek, aki minden napját az étteremben kezdi majd Talkeetna utcáin vándorol. A macska hatalmas népszerűségnek örvend, mindenki szereti. Jó bizonyíték erre, a két éve történt eset, amikor Stubbsot megharapta egy kutya és súlyos állapotba került. Az internetező emberek rögtön adománygyűjtésbe kezdtek, hogy megmenthessék kedvencüket. A meggyógyult cicapolgármester, azóta is boldog és szívesen várja látogatóit Talkeetnaba.

Cicalány vagy gonosz boszorka

A macskák sem lehetnek egyformák, vannak, akiket szeretnek és vannak, akiket nem. Nézőpont kérdése. Kimegyünk, az utcára elballag előttünk egy fekete macska, és jön a nagy kétségbeesés, most milyen szerencsétlenség történik velünk? A másik verzió szerint, pont, hogy szerencsésnek érezzük magunkat. Hurrá, láttam egy fekete macskát. Gondolják a babonásak. Hogy honnan erednek a fekete macskákat megbélyegző babonák?

A legendák szerint ez a hiedelem a macskákkal egyidős. Míg egy kutya rajong a falkavezérért, s mindent megtesz, hogy úgy éljen, hogy neki jó legyen, a macskák megtartották vadászó, éjszaka aktívabb életmódjukat. A sötétben zöldesen világító macskaszemek és a titokzatos éjszakai séták tették misztikus állattá a macskákat. Míg ókori Egyiptomban szent és mágikus állatnak tartották, addig a középkorban boszorkányokkal azonosították a cirmosokat. Innen erednek a fekete macskához balszerencsét társító babonák: hiszen aki ezzel az állattal találkozik, az ártó szándékú boszorkánnyal találkozik. Legalábbis a középkori Európában így gondolták.

Vigyázat a karmolással!

Az ember szempontjából fontos kérdés a karmolás kezelése. Sokan szeretnek játszadozni a macskájukkal és a heves játék közben előfordul, hogy megkarmol a cicánk. Általában hamar beheged és nyom nélkül el is múlik. Olykor viszont baktérium jut a bőr alá, piros folt jelenik meg, egy környéki nyirokcsomó megduzzad, és a beteg belázasodik. Ezt a betegséget Bartonellózisnak nevezzük. A macskakarmolási betegséggel azonban súlyosabb bajok is társulhatnak. Közülük a Parinaud-féle úgynevezett okuloglanduláris (a szemet és a közelében levő nyirokcsomót magában foglaló) tünet együttes a leggyakoribb. Ebben a szemhéj felső részén csomó vagy polip jelenik meg, s ezt kötőhártya-gyulladás és a fül előtti nyirokcsomó duzzanata kíséri. Amennyiben a tünetek macskánkon jelentkezik, az állat fáradékony, sápadt lesz. A betegség szerencsére emberen és állaton egyaránt gyógyítható.

Mindezek mellett ügyeljük kedvencünkre. Számos fertőző macskabetegség létezik. Igaz vannak, melyek megelőzhetőek védőoltással illetve gyógyíthatóak. Viszont vannak halálosak is. Talán az egyik legveszélyesebb betegség a fertőző gyomor- és bélgyulladás. Elsősorban fiatal, oltatlan macskáknál fordul elő. Tünetei a hányás (sárga, habos), a macska nem eszik, nem iszik. Megelőzhető védőoltással. De beszélhetünk az álveszettségről, mely nem összekeverendő a veszettséggel.  Ezt a nyers sertéshús fogyasztása okozza. Ezért mindig ügyeljünk, arra hogy főtt húst kapjon kedvencünk. Különben a betegség gyógyíthatatlan.

Hasznos tanácsok macskatartóknak

Vannak ételek, melyek kerülendők. A tejtől hasmenésük lesz, mert a laktózt nem tudják megemészteni. Nyers húsban vagy tojásban lévő baktériumok halálosak lehetnek kedvencünkre. Kerüljük a nyers hagymát, véralvadási zavarokat okoz. A túl sok zsíros étel hasnyálmirigy gyulladáshoz vezethet. Csonttól a cicánk meg is fulladhat. Kedvencünknek a csoki, alkohol, koffein, szőlő és mazsola halálos mérgezést okoz.

A macskák első oltásukat 9 hetes kortól kaphatják meg. Ezt az első évben 3 hét múlva meg kell ismételni utána évente elég csak egyszer. Mivel a férgek egy része átjuthat és megfertőzheti az embert is a féreghajtás fontos akár már 3 hetes kortól. A macskák általában 7 hónapos korban válnak ivaréretté. Ilyenkor a macskák nyugtalanok, sokat nyávognak. Ez az időszak egy hétig tart. Az ivartalanítás után ezek a tünetek megszűnnek.

Most, hogy már okosabbak lettünk pár dologgal, boldogan dörgölőzhet hozzánk kiscicánk, melynek dorombolása gyógyító jellegű. Tehát kellő odafigyeléssel, törődéssel mi is kaphatunk valamit kedvencünktől.

Vissza a főoldalra

A cirmos polgármester

Ismer egy jó a macskás történetet? Ha nem, ideje elnézni - legalább virtuálisan - Alaszkában, közelebbről Talkeetna városában? Hallott esetleg Stubbsról, a polgármesterről? Ha nem, most megismerheti a történetét, és azt, hogyan is lett a város első embere. Olvasott már arról mért félnek az emberek a fekete macskától? És miért veszélyes a cica karmolása?

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?