BlogÚj! Megnyitás

A depresszióról, levertségről

A hangulat - és kedélybetegségnek is tartott mentális problémák több mint 1 milló embert érintenek csak Magyarországon.

Félénk a boldogság, nagyon  nem jön, ha hívod, ember. - Robert Burns

A hangulat - és kedélybetegségnek is tartott mentális problémák több mint 1 milló embert érintenek csak Magyarországon. Általában lehangoltság, érzelmi üresség, az érzések átélésének hiánya jellemző azokra az emberekre, akik szenvednek ettől. Maga a kifejezés a nyomás (presszió) szóból ered. Ebben az esetben le-vagy elnyomást jelenthet.

Ezért elfojtjuk, lenyomjuk lelkünk mélyebb részeibe, ahol szorongást, belső bizonytalanságot és egyéb kellemetlen hatású érzéseket kelt. Természetesen a lelki egyensúly fenntartása érdekében többször próbálnak felszínre törni az ilyen „ nemszeretem” lelki tartalmak, főként elkeseredés, tehetetlenség, bizonytalanság, harag és kisebbrendűségi érzések vagy más indulattal kísért nehéz érzések formájában. Hiszen, amit elnyomunk, az valahol más formában felszínre akar jutni. Az egyén a belső küzdelmeinek teljesen kiszolgáltatott és elszenvedő alanyává válhat ilyenkor.

Az első kérdés, mit is érez valójában, aki depressziós?

A józan eszünk ugyan megérti, hogy valójában egy olyan folyamat, amelyben küzdelem zajlik a kirekesztés ellen. De a testünknek, a szívünknek hiányoznak a belső energiák, a pozitív és éltető tartalmak átélései. Mintha elzárnánk saját magunkat az életenergiáinktól, amelyek kellemes érzések, érzelmek és testi érzetekben tudnák kifejteni jótékony hatásukat. Minden betegség, így a depresszió is, felhívja a figyelmet, hogy változtatni szükséges az életvitelünkön, szemléletmódunkon és berögződéseinken. 

A téli, borongós és korán sötétedős napokon is jótékony hatású, ha kimozdulunk tespedtségünkből, és mozgással próbáljuk magunkat felélénkíteni. Segíthet a szürkének látott napokon, ha társaságba megyünk, beszélgetünk valakivel. A másik meghallgatása, törődés egy kedves ismerőssel, nem csak őneki, hanem a meghallgató félnek is felüdülésül szolgálhat. 

Érdemes megfogadni Tringer László professzor tanácsát, aki azt mondja, hogy a beszélgetést abba az irányba érdemes terelni, hogy önmagáról beszéljen a másik. Az őszinte, meghitt beszélgetések, mélyebb feltárulkozások megerősítenek abban, hogy mindannyian hasonló gondokkal küszködünk. Ráadásul az odafigyelés és együttérzés oldják a magányosság érzetét. 

Megélhetjük, hogy fontos vagyok valakinek. Vagy éppen hozzáfoghatunk egy régóta dédelgetett álmunk megvalósításához, a lehetőségeink keretein belül. Végre alkalom kínálkozik arra, hogy saját magunk- igazi, vágyott önmagunk- lehessünk. Kicsit többet törődjünk belső világunkkal, amit elsősorban nem görcsös erőfeszítésekkel, hanem az adott helyzet elfogadásával, és az apró örömök megélésével érhetünk el. 

Az önsajnálat és magunkba roskadás nem segít abban, hogy valóban kezünkbe vegyük sorsunkat. Szakemberek által javasolt hasznos tanács, ha minden este, napunkra visszatekintve felidézünk legalább öt olyan dolgot, eseményt, valamint személyt, ami, aki aznap boldoggá tett, jóérzéseket keltett bennünk. 

Egyébként is a hála és az örömeink kifejezése mindig gyógyító hatású, és segíti a belső erők felszabadulását. A hangulataiknak kiszolgáltatott emberek szeretnek a múltjukon rágódni, és a megtörtént, de már meg nem változtatható eseményeken akár órákon át elidőzni, fantáziálni. 

Hasznosabb, ha a múlt eseményeinek, történéseinek lezárásával és elengedésével a jelenre összpontosítunk, illetve abban igyekszünk élni. Az itt és most valósága mindig számos új és friss élményt tartogat számunkra, amely örömtelibbé varázsolja hétköznapjainkat.

Vissza a főoldalra

A depresszióról, levertségről

A hangulat - és kedélybetegségnek is tartott mentális problémák több mint 1 milló embert érintenek csak Magyarországon. Általában lehangoltság, érzelmi üresség, az érzések átélésének hiánya jellemző azokra az emberekre, akik szenvednek ettől. Maga a kifejezés a nyomás ( presszió) szóból ered. Ebben az esetben le-vagy elnyomást jelenthet.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?