BlogÚj! Megnyitás

A díva, aki öngyilkos lett

47 éve önkezével vetett véget az életének Domján Edit színésznő. Hogy mi történt valójában, azt ma éppoly kevéssé tudjuk, mint akkoriban. Sokat hallottunk arról, hogy élete szerelmével, Szécsi Pállal történt szakítás miatt történt.

A díva, aki öngyilkos lett

47 éve (1972. december 26-án) önkezével vetett véget az életének Domján Edit színésznő. Hogy mi történt valójában, azt ma éppoly kevéssé tudjuk, mint akkoriban. Sokat hallottunk arról, hogy élete szerelmével, Szécsi Pállal történt szakítás miatt történt. Máskor meg arról szólt a fáma, hogy az öregedés miatti félelem volt az ok. És azt mondták, hogy már korábban elhatározta, hogy nem akar 40 éves kora után élni.

Hogy mi az igazság, azt ma sem tudjuk. Pedig két búcsúlevelet is hátrahagyott. Az egyiket volt férjének, a szintén sztárszínész Kaló Flóriánnak, a másikat pedig az öccsének.

A díva, aki öngyilkos lett

A kezdet

Domján Edit tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, hiszen számos iskolai ünnepségen és szavalóversenyen is sikereket ért el. Ezek a sikerek alapozták meg azt az elhatározását, hogy színésznő legyen. A középiskolát követően 1950-ben kezdte el a Színház és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1954-ben végzett.

A főiskolán ismerkedett meg Kaló Flóriánnal is. Egymásba szerettek, és a főiskola után össze is házasodtak. Házasságuk 1954-től 1969-ig tartott.

Mindeközben országosan ismert színésznő lett és a dívák sorába emelkedett. Közben játszott a Szegedi Nemzeti Színházban, majd Budapesten a Petőfi Színházban és 1964-től haláláig a Madách Színházban. Pályája során közel 80 szerepet vitt színpadra, tíz filmben és nagyon sok rádiós feldolgozásban szerepelt. 

A díva, aki öngyilkos lett

Szerelem és halál

Szécsi Pállal közvetlenül 1972 elején találkozott, és ahogy mondani szokták, első látásra egymásba szerettek. Amint azt Szécsi Pál meg is énekelte, viharos szerelem volt az övék. Ezt jól mutatja az is, hogy bár Domján Edit szerelmes volt Szécsi Pálba, amikor teherbe esett, mégis az abortusz mellett döntött.

Talán ez is közrejátszott abban, hogy a szerelmük véget ért, és 10 hónap után (januártól októberig voltak egy pár) szakítottak.

Nem sokkal később pedig, 1972. december 26-án Domján Edit öngyilkos lett.

Vissza a főoldalra

A díva, aki öngyilkos lett

47 éve (1972. december 26-án) önkezével vetett véget az életének Domján Edit színésznő. Hogy mi történt valójában, azt ma éppoly kevéssé tudjuk, mint akkoriban. Sokat hallottunk arról, hogy élete szerelmével, Szécsi Pállal történt szakítás miatt történt. Máskor meg arról szólt a fáma, hogy az öregedés miatti félelem volt az ok. És azt mondták, hogy már korábban elhatározta, hogy nem akar 40 éves kora után élni.

Ambrózi Zoltán és Vér János chef | az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend lovagjai

Áprilisi választásunk fő étele a Kókai lencsegulyás annak a napnak állít emléket, amikor az isaszegi csata napján, 1849. április 6-án a szabadságharc tábornokai Kókán találkoztak Kossuth Lajossal. Hogy ettek-e Kókai lencsegulyást, arról nem szól a fáma, az viszont bizonyos, hogy a Kókai lencsegulyás egy igazi magyaros étel. Amihez remek kísérő lehet egy kiváló Kapros túrós lepény.

Egy Dali modell, aki popsztár lett

Talán a mai fiatalok kivételével nincs is ember, aki ne hallott volna már francia énekesnőről, Amanda Learről. Anyja orosz, apja angol – francia származású volt. Gyerekkorában éltek Franciaországban és Svájcban is (bár az énekesnő Hongkongban született), és mire felnőtt lett, már öt nyelven beszélt (angol, francia, német, olasz és spanyol). Igazán nyitott személyiség volt, így nem csoda, hogy pályája kezdetén festőművész szeretett volna lenni (Londonban és Párizsban is tanult festészetet).

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Hogy ki is ő? Nos, ha azt írom, hogy Audrey Kathleen van Heemstra Ruston bárónőről van szó, nyilván a legtöbben a fejüket csóválják. Azonban, ha úgy írom, hogy Aurey Hepburn, akkor már rögtön helyére kerülnek a dolgok. Hogyan lett a fent leírt hosszú nevű belga – angol lányból Audrey Hepburn? Az édesapjának köszönhetően. De ne ugorjunk ennyire előre.

Vuk 38 éves lett

Vuk 38 éves lett. Talán sokakat meglepek ezzel, de lassacskán átlépi a negyedik X-et gyerekkori kedvencünk, Vuk. Pontosan 38 évvel ezelőtt - 1981. december 10-én - mutatta be a Magyar Televízió a Vuk-ot. A kis vörös az elmúlt közel négy évtizedben fantasztikus karriert futott be Magyarországon. Talán nincs is olyan korosztály, aki ne ismerné a nevét és ne csendülnének azonnal a fülébe a rajzfilm főcímdalának dallamai és sorai. Nemzetközileg azonban nem lett akkora sikere.

A nő, aki megváltoztatta Magyarországot

Hogy ki volt ő? Nos, egy nő, aki utat tört magának a férfiak világában és megmutatta, hogy a nők is képesek helytállni bármely területen. Egy olyan világban vívta harcát – XX. század első felében – amikor a meggyőződés szerint a nőnek otthon a helye. Ő viszont egy másik utat mutatott. Tanított, iskolát alapított, magazint szerkesztett, politizált és mindezt megkoronázva, és az első nő volt, aki országgyűlési képviselő lett. Lengyel nemesi származású családba született...

Az áruló, aki dísztemetést kapott

Görgey Artúr nevét sokan ismerik, de az igazi történetét lényegesen kevesebben. A legtöbbeknek esetleg beugrik a történelem órán tanultakból annyi, hogy Kossuth árulónak titulálta és ő volt az a tábornok, aki Világosnál letette a fegyvert. Az áruló bélyege pedig egész életében elkísérte.