BlogÚj! Megnyitás

A fájdalomcsillapítás sokszínűsége

A fájdalom definícióját az International Association for the Study of Pain (Nemzetközi Fájdalomkutató Szövetség) dolgozta ki:

„A fájdalom egy kellemetlen érzékszervi és érzelmi élmény, amely egy tényleges vagy potenciális szöveti károsodással hozható összefüggésbe, vagy ilyen módon írható le.”

A testi fájdalom az enyhébb, lokalizált kellemetlenségtől egészen az agóniáig terjedhet. Lehet akut és rövid ideig tartó, de hosszan tartó krónikus problémává is válhat. Az akut fájdalom védelmi funkciót tölt be az ember esetében, megóv minket a testi sérülésektől és a potenciálisan veszélyes helyzetektől, illetve megvédi a sérült testrészt a gyógyulás során. A testi fájdalom gyakori jelenség, és néha kihathat mindennapi teendőinkre. Ha nem, vagy nem megfelelően kezelik, a fájdalom idővel krónikus problémává alakulhat. Létezik krónikus fájdalom is, ennek a jelei, hogy időtartama legalább a három hónapot meghaladja, a fájdalom jellege szinte állandó, erőssége fokozódó jellegű és számos esetben makacsul ellenáll a fájdalomcsillapító terápiának.

A fájdalomcsillapítás sokszínűsége

A fájdalom tünet

Valamennyi fájdalom tünetként jelentkezik; a jóllétet és egészséget érintő leggyakoribb tapasztalat, tünet. A fájdalomnak nincs külön agyi központja, az agy szinte valamennyi területe részt vesz a fájdalom érzékelésében és a rá adott motoros reakció végrehajtásában. A fájdalmakat különböző típusokba sorolhatjuk, így minőségi jelzők alapján, időtartam és lokalizáció (helymeghatározás) szerint is. A fájdalom figyelmeztet minket arra, hogy megóvjuk magunkat az esetleges sérülésektől. Ugyanakkor, a testi fájdalom megnehezítheti mindennapi tevékenységeinket és a fájdalom következtében a mozgás visszanyerése is tovább tarthat. És talán a legfontosabb, hogy kihathat életvitelünkre, munkánkra, kapcsolatainkra és függetlenségünkre. A fájdalomérzet mindig szubjektív, és mindenki máshogy éli meg. A fájdalom, és fájdalom erősségének vizsgálatára egy 1-10-ig tartó skálát használnak az egészségügyben, ennek segítségével igyekeznek meghatározni, milyen jellegű és erősségű csillapításra is lehet szükség.

A fájdalmak esetében két fogalmat használunk, ismerjük meg ezeket. Az egyik a fájdalomküszöb, amely egy olyan legkisebb ingererősség, melyet már fájdalomnak észlelünk. A másik definíció a fájdalom tolerancia, amely egy komplex, összetett folyamatot jelent, melyre jellemző a napszakos ingadozás és a különböző kultúrák szerepe is. A fájdalomviselkedés a betegszerep része. Bármennyire is tagadjuk, amikor fáj valamink, akkor nagyobb odafigyelést kapunk, esetleg különleges bánásmódban is részünk lehet a környezetünk által.  

A fájdalomcsillapítás sokszínűsége

A fájdalomcsillapítás

A fájdalom csillapításának sokféle módja létezik. Mindenekelőtt azt kell meghatározni, milyen jellegű a fájdalom, milyen régóta áll fenn, van-e egyéb kísérő jel, vagy tünet, fokozódó jellegű vagy állandó? A fájdalomcsillapítás céljából ne nyúljunk azonnal gyógyszerhez.

A kezelési alternatívák közül még az alábbiakból is választhatunk:

  • nem gyógyszeres, biológiai vagy gyógynövény alapú szerek használata
  • viselkedéses vagy kognitív (tanult) módszerek alkalmazása
  • relaxációs módszerek alkalmazása
  • fájdalomklinikák felkeresése

A fájdalomcsillapítás alapszabályai:

  • mindig egyeztessünk és működjünk együtt az orvossal a terápia tekintetében
  • legyen bizalom a kezelőnk iránt
  • ne akarjuk a terápiát önkényesen megváltoztatni, mert lehet, hogy árthatunk ezzel
  • törekedjünk arra, hogy a fájdalomviselkedésünk változzon, nem kell feltétlenül tünet-és panaszmentessé válni
  • csak olyan fájdalomcsillapítót használjunk, ami bevált, vagy aminek használata nem ütközik a rendszeresen szedett gyógyszereink hatásával
Vissza a főoldalra