Megnyitás

A feleségem mentette meg az életem

A rovat indító története egy rosszul diagnosztizált beteg kálváriáját meséli el, akinek végül pár percen múlt az élete.

Ám mégis szerencsés, mert túlélte a műtéteket és ma már újra dolgozik.

Egy nagyobbacska faluban élek Borsod Megyében. Buszvezetőként dolgozom, ezért sokat vagyok távol a családomtól, de nagyon szeretem ezt a munkát. Amikor a bajom elkezdődött, akkor is ezt csináltam, és az első időben nem is igazán tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget.

Úgy kezdődött, hogy a hasam elkezdett fájni. Elmentem a háziorvosunkhoz, ő pedig megvizsgált, nyomogatta a hasamat, aztán azt mondta, hogy talán kicsit többet ettem a kelleténél – ebben lehetett valami, mert nagyon szeretek enni, ami meg is látszott rajtam – és felírt valamit. Be is szedtem a tablettákat, és a nekem egyébként nagyon kellemetlen diétát is tartottam. A helyzet azonban nemigen javult. Mi több, a fájdalom egy ponton, a hasam bal oldalának közepe táján egyre esősödött.

Újra a háziorvosnál

Nem volt mit tenni, elmentem a háziorvosunkhoz újra. Ismét megvizsgált, és megkérdezte, milyen a székletem? Mondtam, hogy nagyon kevés és az is meglehetősen híg. Hümmögött egy kicsit és láthatóan gondolkodott, végül arra jutott, hogy valószínűleg egy kisebb bélfertőzés lehet. Felírt gyógyszert, és táppénzre is kiírt, mert ilyen állapotban nem lehet buszt vezetni. Abban maradtunk, hogy egy hét múlva újra elmegyek hozzá.

A hét telt, és én közben már elkezdtem hányni is, de ezt betudtuk a feleségemmel a bélfertőzésnek. A hasam közben egyre inkább fájt, és már ott tartottam, hogy járás is nehezemre esett. Az egy hét elteltével, újra visszamentem az orvoshoz. Végigkérdezett mindent, ahogy kell, én meg elmondtam, hogy igen, beszedtem pontosan a gyógyszereket, igen betartottam a diétát is, és nem fogyasztottam sem cukros ételeket, sem alkoholt. Ezzel láthatóan elégedett volt. A hányásra azt mondta, ennek a betegségnek ez is a velejárója lehet, írt fel hányinger elleni gyógyszert is. Megint rákérdezett a székletre, én pedig mondtam, hogy kevés és híg, ahogy az tényleg volt. Erre írt még egy papírt, mert székletvizsgáltat is kellett, és kaptam hasmenés elleni gyógyszert is.

Az én állapotomban nem volt egyszerű a vizsgálandó anyagot összehozni, de nagy nehezen megoldottam. A járás viszont már annyira nehezemre esett, hogy a feleségem vitte el a laborba és adta le a kis csomagomat. Közben útba ejtette a patikát is az új gyógyszereimért. Szedtem is mindent becsülettel, de az állapotom egyre csak romlott. A végén már ott tartottam, hogy jártányi erőm sem volt, és amint ettem valamit, szinte azonnal ki is hánytam. A feleségem azt mondta, hogy ez így már nem mehet tovább, mert hetek óta táppénzen vagyok, szedem a gyógyszereket, és mégis egyre rosszabbul vagyok. A barátnője mondta neki, hogy pár utcával odébb lakik egy nemrég oda költözött orvos, nézessem meg magam vele is. Nem nagyon örültem neki, de végül belementem. Viszont erőm már szinte semmi sem volt, ezért késő délután a feleségem elment és becsöngetett az orvos házába. Szerencsénk volt, mert nem egy felfuvalkodott, menjen a háziorvosához fajta ember, így fogta a táskáját és átjött hozzánk. A feleségemmel közben beszélgettek, és kiderült, hogy belgyógyász és sebész főorvosként is dolgozott, most éppen ösztöndíjjal tanul, azért nem vállalt pozíciót egyik kórházban sem. Közben, mivel nem tudtam, hogy jön vagy sem, bekaptam az esti pár falatomat, mert többet úgysem tudtam. Mint kiderült, ez volt a szerencsém. Talán ha két perce lehetett nálunk, amikor elrohantam hányni. Nem volt szívbajos, és utánam jött. Megnézte a „termést” és azonnal telefonált. Rohammentőt hívott, aztán felhívta sebészeti ügyeletet a kórházban. Bemutatkozott és kérte, adják az ügyeletes főorvost. Régi kollégák voltak, neki elmondta röviden – amiből én akkor semmit sem értettem – a helyzetet. Később a feleségemtől megtudtam, hogy amikor kiment tőlem, azt mondta a másik orvosnak, hogy készítsék elő a műtőt, mert akár perceken is múlhat az életem.

A rohammentő szerencsémre tényleg rohammentő volt, és én 20 perc múlva a kórházban, fél órán belül pedig a műtőben voltam. És a műtét sikerült. 

Belek

Mi történt?

Amikor teljesen magamhoz tértem, a főorvos, aki műtött, bejött hozzám. Elmondta, hogy milyen nagy szerencsém volt, hogy ilyen remek orvos lakik a közelemben. Mert amikor minden kijött belőlem, ő rögtön látta, hogy egy végstádiumban lévő bélelzáródással van dolga és azonnal hívta a mentőket és a kórházat is. És igen, tényleg perceken múlt.

A bélelzáródást – ebben is szerencsém volt – egy jó indulatú, ám cserébe teniszlabda nagyságú daganat okozta. Ahogy az orvosom mondta, az életmódomból adódóan – elhízás, kevés mozgás, zsíros ételek – a belemben kialakulhatott egy polip. Ez aztán az idők során béldaganattá fejlődött. Tény, hogy a daganat okozta bélelzáródásba majdnem belehaltam. Ahogy az is, ha ez nem történik meg, akkor nagy valószínűséggel a daganat elrákosodik, és magamat ismerve már csak akkor mentem volna orvoshoz, amikor már késő.

Belek

Minden jó, ha jó a vége

Mindent összevetve, egyértelmű, hogy az orvosok mellett a feleségemnek köszönhetem az életemet. Ha ő nem áll a sarkára és nem csönget be a főorvos úrhoz, akkor ma már nem élek. Így viszont, azóta újra dolgozom, és tekerem a kormányt, ahogy az út megkívánja. Csak azt bámon, hogy nem törődtem az egészségemmel és azokkal a jelekkel – mert azok ma már tudom, hogy voltak -, amelyekkel sokkal előbb észrevehettem volna, hogy valami nincs rendben.

Azóta az életemen is változtattam. Vettünk néhány otthoni „kínzóeszközt”, amit a feleségemmel közösen használunk, és az étkezésre is jobban figyelünk.

A háziorvosom – bár lehet, hogy hibázott – jellemből kitűnőre vizsgázott. Már a műtét után közvetlenül is meglátogatott, konzultált a kezelőorvosommal és az utókezelést remekül végigvitte. Azóta is hozzá járunk a családommal.

SüN

Belek
Vissza a főoldalra

További Egészség

Az utolsó szalmaszál

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az utolsó szalmaszál

Radnótitól az olimpiáig

Radnótitól az olimpiáig

Csisztu Zsuzsa sokak számára egy televíziós személyiség. Hol van már a köztudatból az Európa kupa győztes, olimpikon tornászlány képe? Aki azonban ismeri, jól tudja, hogy az soha nem tűnt el, mindig is jelen volt és van, csak közben fejlődött, épült és kiteljesedett. Televíziós riporterré, műsorvezetővé, műsorkészítővé és íróvá. Feleséggé és anyává, nemzetközi és hazai sportvezetővé. És mindezt egyszerre, minden területen helytállva, mégsem elszállva.

Radnótitól az olimpiáig

Sugallatok

Sugallatok

Eredetileg a pályájáról szóló interjúra készültem Für Anikó Jászai Mari díjas érdemes színésznővel, de végül sokkal több lett ennél. Egy tartalmas beszélgetés, amiben a pályafutása mellett érintettük az élet fontos kérdéseit, az életét befolyásoló sugallatokat és a családi kapcsolatait. Mert az nem igazán szokványos, hogy valaki fél a nyilvános szerepléstől, és az Iparművészeti Főiskolára készül, aztán végül a Színművészetin köt ki. Mint ahogyan az sem, hogy valaki húsz évesen nevet vált, egykeként születik, most mégis két testvére van. Ez éppoly csoda, mint az, hogy valaki ugyanabban az öltözőben készül, ugyanazon a színpadon lép fel, mégis más színházban játszik.

Sugallatok

Enderfalvától Meseországig

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

Enderfalvától Meseországig

A Madártej miatt nem lettem orvos

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

A Madártej miatt nem lettem orvos

A feleségem mentette meg az életem

A feleségem mentette meg az életem

A rovat indító története egy rosszul diagnosztizált beteg kálváriáját meséli el, akinek végül pár percen múlt az élete. Ám mégis szerencsés, mert túlélte a műtéteket és ma már újra dolgozik. Egy nagyobbacska faluban élek Borsod Megyében. Buszvezetőként dolgozom, ezért sokat vagyok távol a családomtól, de nagyon szeretem ezt a munkát. Amikor a bajom elkezdődött, akkor is ezt csináltam, és az első időben nem is igazán tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget.

A feleségem mentette meg az életem

Álmodtam egy világot magamnak

Álmodtam egy világot magamnak

Ez volt az EDDA első nagylemezének az egyik legnépszerűbb dala, de ez sokkal több, mint egy dal. Pataky Attila nem csak megálmodta azt a világot, hanem meg is éli. Nem bántani, szeretni akar, ugyanakkor harcol is, ha a szükség úgy hozza. Tiszteli a nőket, és ez a tisztelet még az édesanyjától ered, mint ahogyan az éneklés is. Nem tud és nem is akar semmit félgőzzel csinálni. Amikor felmegy a színpadra, mindig százhúsz százalékot akar adni a rajongóknak. Az interjú azonban mégsem csak az EDDA-ról, sokkal inkább Pataky Attiláról, az emberről szól.

Álmodtam egy világot magamnak

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIV. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIV. rész

A beszélgetés emlékére megkeseredett Tess szája íze. Igen, lehet, hogy Ramon sofőr lesz, de ő akkor is szereti, és tudja, hogy sokkal több egy egyszerű sofőrnél! Hitt a férfiban, és abban, hogy egyszer apja és a nővére még bocsánatot kér minden szemétkedésért. Mégis győzelem volt az a beszélgetés. A lány elmosolyodott az emlékre.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIV. rész

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Pedig már korábban is főszerepeket játszott, vezetett műsort a TV2-n és a VIVA TV-n, és a Splash együttes énekesnője volt. Amit viszont kevesen tudnak, hogy a sörcsapoktól vezetett az útja a színpadig és a sikerekig. A főszerepekig azonban a statisztálástól kezdve végigjárta a színházi utat, és szerinte ez a legjobb az egészben. Bár nagyon sokan ismerik és szeretik, a sztárságot nem igazán érzi, nincsenek allűrjei és megmaradt normális embernek.

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok