BlogÚj! Megnyitás

A gerincpanaszokról…

A háti és gerincfájdalom hazánkban is egyre több ember napjait nehezíti. A lakosság több, mint fele szenved ettől.

A fájdalom többek között gerinccsigolya eredetű, kisízületekből kiinduló, a gerinc melletti szalagokból, izmokból és ideggyökökből, de akár a belső szervekből is kisugározhat. Minden esetben szükséges az alapos kivizsgálás, a differenciál diagnosztikai vizsgálatok elvégzése, hiszen a kezelés és a rehabilitáció is ennek lesz a függvénye.

A gerinceredetű okok között nem ritka a gerincsérv, a csigolyák kopása. A gerinc fokozott oldalirányú görbülete szintén hátfájással járhat. Ez a gerincferdülés. Idősebbeknél felmerül a csontritkulás vagy az emiatt kialakuló csonttörés lehetősége is. Lehet a háttérben tumor, lehet valamilyen daganatos megbetegedés csigolyaáttétes állapota is, vagy valamilyen gyulladásos háti megbetegedés. A bordák irányába sugárzó, heves fájdalom idegzsábára utal, ami nem jelent súlyos betegséget, de riasztó és kínzó tüneteket mutat. A hátfájások ritkább okaiként még egyes aorta rendellenesség, vesekövesség, csontvelőgyulladás, gyomor perforáció, vagy akár szívbelhártya gyulladás is állhat.

Mitől fáj a hátunk?

A hátfájás egyéb esetekben kialakulhat rossz mozdulatot követően, nagyobb megterhelés kapcsán, de akár nem mozgásszervi megbetegedés is állhat a háttérben. Az okok a teljesség igénye nélkül felsorolva: lelki terhek, az erkölcsi tartás hiánya, a rugalmatlanság, az alázat hiánya, a lelki konfliktusok, valamint a túlhajszoltság.

Amikor huzamos ideig vonszolunk egy nehéz csomagot, nagy eséllyel megfájdul majd tőle a hátunk. Hasonló a helyzet a lelki terhekkel is: ha túl sokáig cipeljük a számunkra kellemetlen vagy éppen fájdalmas lelki problémákat, akkor azok súlya alatt akár szó szerint megroppanhat a gerincünk. A gerincsérv miatt kialakuló hajlott, görnyedő testtartás gyakran szimbolikus jelentéssel bír: arra utalhat, hogy a beteg olyan erkölcsi problémákkal küzd, melyek miatt meghajolni, megalázkodni kényszerül. A lelki rugalmasság hiánya gyakran szerepel a gerincsérvet kiváltó lelki okok közt. A páciensek sokszor túlságosan merevek, képtelenek elengedni magukat, könnyedén szemlélni az életet, és önerőből változtatni a számukra előnytelen, kellemetlen élethelyzeteken. 

A gerincpanaszokról…

De mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha túl önfejű az ember, az alázat és alkalmazkodás hiánya akár egy gerincsérvvel is meglepheti őt. A megoldás ez esetben csupán annyi lenne, hogy tanuljunk meg alkalmazkodni másokhoz: próbáljuk meghallgatni őket, figyelembe venni az igényeiket, és kompromisszumra jutni velük a közös konfliktusok során. Szeretjük azt hinni, hogy a ki nem mondott érzelmek, családi titkok és fájdalmas igazságok egy könnyed mozdulattal is semmissé tehetőek. Pedig gyakran megesik, hogy ezek az elfojtott problémák testi tünetek képében, sokszor épp gerincproblémák formájában öltenek testet. A sokadik másodállás, az állandó túlórázás, a mindenkinek meg akarok felelni szemlélet, idővel felemészti a lelki tartalékainkat. Ha túlvállaljuk magunkat, a pszichénk letilt, és pihenésre parancsol bennünket. Például egy gerincsérvvel, hogy az ágyban töltött hetek alatt legyen időnk gondolkodni azon, megéri-e túlhajszolni magunkat.

A testünk a legjobb, legpontosabb kontroller. Éberen őrködik az egészségünk felett, időközönként jeleket küld számunkra, de mi ezeket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, és csak akkor eszmélünk fel, amikor már éppen „belerokkanunk” a dolgainkba.

„Gerincesnek lenni” annyit tesz, hogy tisztességesen élünk, hogy szembenézünk a problémáinkkal, hogy nem vesszük át más panaszát és gondját, egyszóval ne engedjük azt, hogy a környezetünk terhe elnyomjon bennünket, hanem tartással nézünk szembe a kihívások elé. 

Vissza a főoldalra