BlogÚj! Megnyitás

A gerincpanaszokról…

A háti és gerincfájdalom hazánkban is egyre több ember napjait nehezíti. A lakosság több, mint fele szenved ettől.

A fájdalom többek között gerinccsigolya eredetű, kisízületekből kiinduló, a gerinc melletti szalagokból, izmokból és ideggyökökből, de akár a belső szervekből is kisugározhat. Minden esetben szükséges az alapos kivizsgálás, a differenciál diagnosztikai vizsgálatok elvégzése, hiszen a kezelés és a rehabilitáció is ennek lesz a függvénye.

A gerinceredetű okok között nem ritka a gerincsérv, a csigolyák kopása. A gerinc fokozott oldalirányú görbülete szintén hátfájással járhat. Ez a gerincferdülés. Idősebbeknél felmerül a csontritkulás vagy az emiatt kialakuló csonttörés lehetősége is. Lehet a háttérben tumor, lehet valamilyen daganatos megbetegedés csigolyaáttétes állapota is, vagy valamilyen gyulladásos háti megbetegedés. A bordák irányába sugárzó, heves fájdalom idegzsábára utal, ami nem jelent súlyos betegséget, de riasztó és kínzó tüneteket mutat. A hátfájások ritkább okaiként még egyes aorta rendellenesség, vesekövesség, csontvelőgyulladás, gyomor perforáció, vagy akár szívbelhártya gyulladás is állhat.

Mitől fáj a hátunk?

A hátfájás egyéb esetekben kialakulhat rossz mozdulatot követően, nagyobb megterhelés kapcsán, de akár nem mozgásszervi megbetegedés is állhat a háttérben. Az okok a teljesség igénye nélkül felsorolva: lelki terhek, az erkölcsi tartás hiánya, a rugalmatlanság, az alázat hiánya, a lelki konfliktusok, valamint a túlhajszoltság.

Amikor huzamos ideig vonszolunk egy nehéz csomagot, nagy eséllyel megfájdul majd tőle a hátunk. Hasonló a helyzet a lelki terhekkel is: ha túl sokáig cipeljük a számunkra kellemetlen vagy éppen fájdalmas lelki problémákat, akkor azok súlya alatt akár szó szerint megroppanhat a gerincünk. A gerincsérv miatt kialakuló hajlott, görnyedő testtartás gyakran szimbolikus jelentéssel bír: arra utalhat, hogy a beteg olyan erkölcsi problémákkal küzd, melyek miatt meghajolni, megalázkodni kényszerül. A lelki rugalmasság hiánya gyakran szerepel a gerincsérvet kiváltó lelki okok közt. A páciensek sokszor túlságosan merevek, képtelenek elengedni magukat, könnyedén szemlélni az életet, és önerőből változtatni a számukra előnytelen, kellemetlen élethelyzeteken. 

A gerincpanaszokról…

De mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha túl önfejű az ember, az alázat és alkalmazkodás hiánya akár egy gerincsérvvel is meglepheti őt. A megoldás ez esetben csupán annyi lenne, hogy tanuljunk meg alkalmazkodni másokhoz: próbáljuk meghallgatni őket, figyelembe venni az igényeiket, és kompromisszumra jutni velük a közös konfliktusok során. Szeretjük azt hinni, hogy a ki nem mondott érzelmek, családi titkok és fájdalmas igazságok egy könnyed mozdulattal is semmissé tehetőek. Pedig gyakran megesik, hogy ezek az elfojtott problémák testi tünetek képében, sokszor épp gerincproblémák formájában öltenek testet. A sokadik másodállás, az állandó túlórázás, a mindenkinek meg akarok felelni szemlélet, idővel felemészti a lelki tartalékainkat. Ha túlvállaljuk magunkat, a pszichénk letilt, és pihenésre parancsol bennünket. Például egy gerincsérvvel, hogy az ágyban töltött hetek alatt legyen időnk gondolkodni azon, megéri-e túlhajszolni magunkat.

A testünk a legjobb, legpontosabb kontroller. Éberen őrködik az egészségünk felett, időközönként jeleket küld számunkra, de mi ezeket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, és csak akkor eszmélünk fel, amikor már éppen „belerokkanunk” a dolgainkba.

„Gerincesnek lenni” annyit tesz, hogy tisztességesen élünk, hogy szembenézünk a problémáinkkal, hogy nem vesszük át más panaszát és gondját, egyszóval ne engedjük azt, hogy a környezetünk terhe elnyomjon bennünket, hanem tartással nézünk szembe a kihívások elé. 

Vissza a főoldalra

A gerincpanaszokról…

A fájdalom többek között gerinccsigolya eredetű, kisízületekből kiinduló, a gerinc melletti szalagokból, izmokból és ideggyökökből, de akár a belső szervekből is kisugározhat. Minden esetben szükséges az alapos kivizsgálás, a differenciál diagnosztikai vizsgálatok elvégzése, hiszen a kezelés és a rehabilitáció is ennek lesz a függvénye.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?