BlogÚj! Megnyitás

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk.

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.

A kutya imád játszani, bár önmaga nem játékszer

A kutyák jelentős része, különösen fiatal korban nagyon is játékos. A fajtájától, és egyéni adottságaitól függ, hogy mennyi és milyen intenzitású mozgásra van szüksége. Azonban maga a játék, mint tevékenység, fajtától függetlenül nagyon fontos minden kutya számára. Csak meg kell találni a megfelelő formát. Személyre szabva.

A kutya imád játszani, bár önmaga nem játékszer

A játék fejleszt

A közös élmény nem csak négylábú kedvencünk számára örömforrás. A gazdinak is élmény a közös játék. Legyen az labda dobálás, kötélhúzás, tárgy keresés, közös futás, úszás, a játék minden formája elmélyíti az állat és gazda érzelmi kapcsolatát. Egyre jobban megismerjük a képességeit, ügyesedését dicsérettel elismerve ösztönözhetjük új, és új teljesítményekre, miközben az együttlét örömével ajándékozzuk meg.

Családtag, vigyázz rá!

A legtöbben, amikor bevállalnak egy édes kis szőrgombócot, elvben ismerik az alapfeltételeket, amivel az állattartás jár. Vannak, akik nagyjából a költségkerettel is tisztában vannak. Annak is egyszerű utána olvasni, hogy hogyan tápláljuk, miképpen szoktassuk szobatisztaságra, hogyan alakítsuk ki a fekhelyét. Milyen orvosi kötelezettségekkel jár együtt az állattartás. Hozzászokunk a napi sétáltatáshoz, átrendezzük életünk időkereteit, jó esetben a család felosztja, hogy napközben ki tudja kivinni az új izgága, kalandra vágyó négylábú családtagot. Arról is gondoskodni kell, hogy napközben mivel foglalja el magát, amíg várja a gazda hazaérkezését. Ehhez számtalan eszköz, és játék kapható, a legkülönfélébb minőségben és ár fekvésben. Nagyon fontos, hogy csak biztonságos, a kutyára semmilyen módon nem veszélyes eszközt, játékot adjunk neki függetlenül attól, hogy éppen otthon vagyunk, vagy bármennyi időre egyedül hagyjuk. Megvehetjük neki a legújabb és legtrendibb játékot is, de ne feledjük, hogy ő egy élőlény! Ráadásul olyan, aki kifejezetten érzelem vezérelt. Ezért kiemelten szüksége van az egyedül töltött idő után arra, hogy kellő időtartamú és megfelelő intenzitású figyelmet kapjon, amikor együtt vagyunk vele. Erre pedig kiválóan alkalmas a közös játék, a megfelelő mozgástér biztosítása.

Ne feledd, ő tőled függ
Ne feledd, ő tőled függ...

Ne feledd, ő tőled függ

Az, hogy milyen életminőség adatik meg egy állatnak, kizárólag az őt tartó embertől függ! Legyen az bármilyen körülmény, vagy tevékenység, az ember felelőssége, hogy mennyi gondoskodás, mennyi öröm tölti be az általa felvállalt élőlény mindennapjait. Ezért sosem szabad elspórolni az időt, amit játékra, szeretgetésre lehet fordítani. Napközben a kutyusok legfőbb tevékenysége, hogy várják a gazdájukat. Nem tehetnek mást. Még akkor sem, ha szerencsés esetben nagyobb tér, kert áll a rendelkezésükre, vagy viszonylagos szabad mozgásterük van a lakásban, benti kutyaként élve az életet. De mindez mindenképpen szabott keretben történik. Megfelelő és szükséges korlátozásokkal. A kutya „szabadsága” leginkább tehát a játékidőben valósulhat meg. Legyen az kutyafuttatóban póráz nélküli szabad rohangálás, labdázás, vagy vízparti önfeledt fürdőzés, agility pályán élmény sport, hegyen-völgyön, erdőn-mezőn szaladgálás, széles az élmény skála. Mindez sokkal fontosabb, mint bárki gondolná. A szabadság, a felszabadult öröm az a töltés, ami megkönnyíti számukra a mindennapok végtelen várakozását. Hiszen tudva tudják, zsigereikben érzik, hogy a gondoskodó szeretet sokkal több, mint önmagában véve a leggondosabb ellátás. A családhoz tartozás ismérve, ami magában hordozza a szabadság érzet adta csodás perceket, elmélyíti a ragaszkodásukat, és ami egész életükre a legerősebb kötelékkel köti őket az emberhez, akit gazdaként ismernek el.

Csaba Beatrix

tréner

Vissza a főoldalra

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?