BlogÚj! Megnyitás

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk.

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.

A kutya imád játszani, bár önmaga nem játékszer

A kutyák jelentős része, különösen fiatal korban nagyon is játékos. A fajtájától, és egyéni adottságaitól függ, hogy mennyi és milyen intenzitású mozgásra van szüksége. Azonban maga a játék, mint tevékenység, fajtától függetlenül nagyon fontos minden kutya számára. Csak meg kell találni a megfelelő formát. Személyre szabva.

A kutya imád játszani, bár önmaga nem játékszer

A játék fejleszt

A közös élmény nem csak négylábú kedvencünk számára örömforrás. A gazdinak is élmény a közös játék. Legyen az labda dobálás, kötélhúzás, tárgy keresés, közös futás, úszás, a játék minden formája elmélyíti az állat és gazda érzelmi kapcsolatát. Egyre jobban megismerjük a képességeit, ügyesedését dicsérettel elismerve ösztönözhetjük új, és új teljesítményekre, miközben az együttlét örömével ajándékozzuk meg.

Családtag, vigyázz rá!

A legtöbben, amikor bevállalnak egy édes kis szőrgombócot, elvben ismerik az alapfeltételeket, amivel az állattartás jár. Vannak, akik nagyjából a költségkerettel is tisztában vannak. Annak is egyszerű utána olvasni, hogy hogyan tápláljuk, miképpen szoktassuk szobatisztaságra, hogyan alakítsuk ki a fekhelyét. Milyen orvosi kötelezettségekkel jár együtt az állattartás. Hozzászokunk a napi sétáltatáshoz, átrendezzük életünk időkereteit, jó esetben a család felosztja, hogy napközben ki tudja kivinni az új izgága, kalandra vágyó négylábú családtagot. Arról is gondoskodni kell, hogy napközben mivel foglalja el magát, amíg várja a gazda hazaérkezését. Ehhez számtalan eszköz, és játék kapható, a legkülönfélébb minőségben és ár fekvésben. Nagyon fontos, hogy csak biztonságos, a kutyára semmilyen módon nem veszélyes eszközt, játékot adjunk neki függetlenül attól, hogy éppen otthon vagyunk, vagy bármennyi időre egyedül hagyjuk. Megvehetjük neki a legújabb és legtrendibb játékot is, de ne feledjük, hogy ő egy élőlény! Ráadásul olyan, aki kifejezetten érzelem vezérelt. Ezért kiemelten szüksége van az egyedül töltött idő után arra, hogy kellő időtartamú és megfelelő intenzitású figyelmet kapjon, amikor együtt vagyunk vele. Erre pedig kiválóan alkalmas a közös játék, a megfelelő mozgástér biztosítása.

Ne feledd, ő tőled függ
Ne feledd, ő tőled függ...

Ne feledd, ő tőled függ

Az, hogy milyen életminőség adatik meg egy állatnak, kizárólag az őt tartó embertől függ! Legyen az bármilyen körülmény, vagy tevékenység, az ember felelőssége, hogy mennyi gondoskodás, mennyi öröm tölti be az általa felvállalt élőlény mindennapjait. Ezért sosem szabad elspórolni az időt, amit játékra, szeretgetésre lehet fordítani. Napközben a kutyusok legfőbb tevékenysége, hogy várják a gazdájukat. Nem tehetnek mást. Még akkor sem, ha szerencsés esetben nagyobb tér, kert áll a rendelkezésükre, vagy viszonylagos szabad mozgásterük van a lakásban, benti kutyaként élve az életet. De mindez mindenképpen szabott keretben történik. Megfelelő és szükséges korlátozásokkal. A kutya „szabadsága” leginkább tehát a játékidőben valósulhat meg. Legyen az kutyafuttatóban póráz nélküli szabad rohangálás, labdázás, vagy vízparti önfeledt fürdőzés, agility pályán élmény sport, hegyen-völgyön, erdőn-mezőn szaladgálás, széles az élmény skála. Mindez sokkal fontosabb, mint bárki gondolná. A szabadság, a felszabadult öröm az a töltés, ami megkönnyíti számukra a mindennapok végtelen várakozását. Hiszen tudva tudják, zsigereikben érzik, hogy a gondoskodó szeretet sokkal több, mint önmagában véve a leggondosabb ellátás. A családhoz tartozás ismérve, ami magában hordozza a szabadság érzet adta csodás perceket, elmélyíti a ragaszkodásukat, és ami egész életükre a legerősebb kötelékkel köti őket az emberhez, akit gazdaként ismernek el.

Csaba Beatrix

tréner

Vissza a főoldalra

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.

Ambrózi Zoltán és Vér János chef | az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend lovagjai

Áprilisi választásunk fő étele a Kókai lencsegulyás annak a napnak állít emléket, amikor az isaszegi csata napján, 1849. április 6-án a szabadságharc tábornokai Kókán találkoztak Kossuth Lajossal. Hogy ettek-e Kókai lencsegulyást, arról nem szól a fáma, az viszont bizonyos, hogy a Kókai lencsegulyás egy igazi magyaros étel. Amihez remek kísérő lehet egy kiváló Kapros túrós lepény.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Zweigelt a Kékfrankos fővárosából

Sopronmás megtisztelő címmel is rendelkezik: Sopron a Kékfrankos fővárosa is. A borkedvelők a Soproni Borvidék kapcsán először valóban a Kékfrankos fajtára és az abból készült szép és karakteres , nemes italokra gondolhatnak, pedig számos egyéb szőlőfajta és izgalmas bor gazdagítja e vidék palettáját, köztük a Kékfrankos és Szent Lőrinc fajta házasításából származó ausztriai eredetű Zweigelt. A fajta történetéről,a borvidékről és saját boraikról beszélgettem Molnár Tiborral a Vincellér Borbirtok borászával.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Légió az Alpokalján

Sopron, a „leghűségesebb város” mindig is gazdag történelmére, múltjára büszke település volt. A helyi hagyományőrző csoportok palettáját színesíti a XV. Apollinaris Legio Scarbantia egyesület. A csoport múltja egészen 2013-ig nyúlik vissza. A csapat vezetője- a Centurio, mai fogalmaink szerint a százados megfelelője -Jankovics Zoltán tanárként tevékenykedett Sopronban. Egy színpadi előadás kapcsán merült fel az ötlet, hogy lelkes diákjai bevonásával megidézzék a város római kori hagyományait.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.