BlogÚj! Megnyitás

A jazz magyarországi királynője – beszélgetés Bódy Magdival

Még gyerek voltam amikor a magyar televízióban minimum a fél ország, lázasan nézte a „Metronóm 77” táncdalfesztivált, nos ez akkor olyan volt, mint a mostani X faktor, csak egy kicsit mégis más! Rengeteg énekes indult el a fesztiválon

  • Főoldal
  • Interjú
  • A jazz magyarországi királynője – beszélgetés Bódy Magdival

A jazz magyarországi királynője – beszélgetés Bódy Magdival

Még gyerek voltam amikor a magyar televízióban minimum a fél ország, lázasan nézte a „Metronóm 77” táncdalfesztivált, nos ez akkor olyan volt, mint a mostani X faktor, csak egy kicsit mégis más! Rengeteg énekes indult el a fesztiválon, a többségük mára már ikonnak, legendának számít.  
Az öcsémmel éppen harci kedvünkben voltunk, Winnetout és Old Shatterhendet alakítottuk, s azon vitatkoztunk, melyikünk fogja legyőzni a másikat. Közben a másik szobából anyu meglepetten megszólalt, Úristen, ennek a kis nőnek mekkora hangja van! Hogyan fér bele ez a nagy hang?! Ez hihetetlen! Nos, akkor figyeltem fel Bódy Magdira, akit ma Magyarország jazzkirálynőjeként emlegetnek, talán nem véletlenül. 

- 50 éve vagy a pályán, nem kis idő.

Nagyon sok idő, még kimondani is borzasztó, de mégis annyit tudok mondani, hogy csodás volt, jól érzem magam.

Rengeteg nehézség volt benne rengeteg tanulás, öröm és rengeteg szeretet. Boldog vagyok, hogy ezt megélhettem és köszönök mindent mindenkinek, rájöttem a szeretet a legfontosabb a világon.

- A következő 50 évedet hogyan képzeled?

A szeretet éltet és ezt szeretném tovább adni .

Az éneklés is a szeretetből jön. Édesanyám volt aki erre megtanított és állandóan éreztette velem. Hál Isten sokáig mellettem volt, csodálatos időszakot töltöttünk együtt.

Úgy érzem megélhettem a sorsomat, amit nyújtott az élet és végig mertem járni, de az úton vagyok még most is. Szeretem a barátaimat jól érzem magamat velük, imádom az állatokat, szóval olyan jól érzem magam.

Hogy mi történik a nagy világban az persze nagyon zavar, hogy mi lesz fogalmam nincs, de megteszek mindent,hogy jobb legyen.

Bódy Magdi

Fotó: Perényi Attila

- De azért úgy tűnik meg vagy elégedve az életeddel…

A viszonyok, és a körülmények nem mindig úgy alakultak ahogy szerettem volna, vagy ahogy azt elképzeltem, emiatt sokat változtam, de már nem bánkódom.

Amikor elmentem Amerikába az elég komoly döntés volt és így utólag visszagondolva, lehet, hogy most már nem merném megtenni újra, de akkor annyira el voltam keseredve, annyi mindent megtettem, hogy menjenek a dolgok a karrierem a pályám, és nem történt semmi jó!

Anyut itt kellett hagynom, amit bánok, de el kellett mennem, és most, e miatt erősebb, kitartóbb lettem.

Kanada és New York az életem része marad, rengeteget jót kaptam Amerikától, élmények tömkelegét.

Bódy Magdi

Fotó: Perényi Attila

- Megosztanád velünk olvasókkal is? Hogyan kerültél ki Amerikába?

Bulgáriában találkoztam egy helyes fiúval ahol koncertem volt, bemutattak bennünket egy fogadáson, szerelem szövődött kettőnk között. Utánam jött Magyarországra s még az év augusztusában megkérte a kezemet és igent mondtam, és decemberben már Montrealban landolt a repülőgépem.

- Kanadában mihez kezd egy ifjú feleség?

Ottavában laktunk, angol nyelvű iskolába jártam közel 3 évig, majd elkezdtem 6 éven keresztül tanítani az Ottavai egyetemen éneket hangképzést, kottaolvasást. Rengeteg színész énekes járt hozzám az órákra. Közben megalakítottam a Magdi Body Band együttesemet és saját szerzeményemmel megnyertünk egy CHEZ FM rádiós versenyt ezután nyitott kapu volt Kanadában, rengeteg koncerteztünk.

Később New Yorkba költöztem és ott folytattam a koncertezést és lemez készítést.

Az Élet Egyetemét ott jártam ki! Gyönyörű időszak volt.

Annyi minden történt velem, s annyi mindenkivel találkoztam. Madonna például ugyanott próbált, ahol én, egy céltudatos nő volt, tudta mit akar. Az is előfordult, hogy amikor végzett a próbával ott maradt és hallgatta azt, ahogy mi próbálunk a stúdióban. Cindy Lauper is ott volt, párszor beszélgettünk is egymással. De felléptem Tina Turnerrel is Ottawában, a világ legjobb zenészeivel énekeltem New Yorkban!,de azért történt velem hétköznapi dolog is, ha ezt lehet annak nevezni.

Bódy Magdi

- New Yorki hétköznapi történet, van ilyen is?

Szülinapom volt és kaptam egy arany fülbevalót egy kedves barátomtól. Megyek haza a new yorki bérelt lakásomba, amikor észreveszem, hogy nem találom a fülbevalómat. Na, rögtön lementem az utcára és elkezdtem keresni, amikor mellém szegődik egy nagydarab fekete ember és kínálgatta a portékáját, ami persze drog volt. Én felháborodtam, visszautasítottam, s azt mondtam neki, inkább segítsen megtalálni a fülbevalómat ne pedig drogokkal üzleteljen. Képzeld el, elkezdtük egy órán át keresztül keresni a fülbevalómat, de sajnos nem találtuk, igaz közben nagyon jót beszélgettünk. Aztán le is mondtam a fülbevalómról, szomorúan felmentem a fürdőszobába, s mit ad Isten amikor éppen zuhanyozni akartam akkor megtaláltam...

- És hol ...volt…?

Hát a bugyimban…

Bódy Magdi

- Csak jó dolog történt veled Amerikában?

Nem, képzeld el metróval mentem haza, késő este volt, kevesen, szinte alig voltak a szerelvényben. Egyszer csak azt éreztem, hogy a velem szemben ülő férfi nagyon néz, valamire készül, felugrottam, hogy a következő állomáson kiszálljak, erre ő rám nézett és megkérdezte, félsz tőlem?

Én azt válaszoltam: - igen, mert megakarsz ölni,

-igen ezt akarom, jól érzed…

szerencsére a következő percben kitudtam ugrani a kocsiból amikor megállt, de nagyon féltem, megéreztem, hogy mire készül az az ember.

Bódy Magdi

- Mondhatjuk azt, hogy New York a második otthonod volt?

Nagyon sokat tanultam sokszor úgy érzem hogy az élet egyetemét ott jártam végig,ami örömmel és boldogsággal tölt el.

Amit megtettem arra büszke vagyok s főleg arra, hogy megmertem tenni, hogy kimegyek, ennek így kellett történnie. Van egy zseniális gyakorlat, amit egy kitűnő new yorki zongorista mondott, mindig vitt magával, olyan helyekre, ahol versenyek voltak, a versenyeket persze majdnem mindig megnyertük s kaptunk 100 dollárt, Éjszaka, éjfél környékén találkoztunk, s reggel 5-ig különböző bárokban együtt lógtunk.

- Nagyon kíváncsivá tettél…

Csukd be a szemed és képzeld el, hogy fent vagy egy magas szikla tetején és ….most ugorj le onnét, ...s most esel le..le, esel, aztán van egy fa ott megtudsz állni,... aztán megint csak esned kell készülj fel rá, oké akkor most újra ugrás… ugrottam és beleestem a vízbe.

Elmesélte, hogy az emberek, akikkel ezt eljátszotta, nem ugranak le a szikláról, még gondolatban sem, és azt mondta én vagyok az első, aki le mert ugrani.

Valójában így éltem le az életemet, belementem abba a helyzetbe, ami éppen ott abban a pillanatban jött. Muszáj kockáztatni. Ösztönösen de ugyanakkor hittel is tettem a dolgomat.

És ez így van akkor is amikor a színpadon vagyok kitágul a világ, megváltozik az energia körülöttem.

Bódy Magdi

Bódy Magdi és Joó Géza

- Mint ahogy most is mert a körülötted lévő energia irányt váltott.

Igen, egy mozifilm szerepre kértek fel, ahol rengeteg lehetőségem van improvizálni, egy anya szerepet osztottak rám két lányom van, akik ikrek.

Tudom úgy adni magamat, hogy más vagyok, átszellemülök.

Izgalmas kihívás lesz nagyon örülök, hogy felkértek erre a szerepre. De egyelőre többet nem szabad elárulnom.

- Jól érzem, hogy a következő hónapokban sem fogsz tétlenkedni?

Igen, már folynak a szervezések és a próbák mert a MŰPÁ-ban 2021 február 7-én lesz az 50 éves jubileumi koncerten, előreláthatólag olyan vendégekkel mint Generál-Mikrolied, Studio 11,Freedom vendégek Szakcsi -Lakatos Béla. Jó buli lesz.

Órákig beszélgettünk még a kávéházban, élmény volt minden szavát hallgatni. Szinte semmit nem változott amióta először, tizenéves koromban láttam a fekete fehér televíziónkban talán a haja lett más, olyan „Farrah Fawcettes” mosolya és kedvessége elbűvöli a pincéreket, s a körülöttünk lévő embereket is, érzik hogy nem egy hétköznapi ember a vendégük.

Egy energiabomba, mindez spékelve óriási szeretet energiával, annyira jó volt vele beszélgetni, és még valami, Isteni lecsót tud főzni, volt szerencsém megkóstolni.

Joó Géza

https://joogeza.hu/
Vissza a főoldalra

Színek és érzések - interjú Csomor Csillával

Sokan Csomor Csillát a Barátok közt Berényi Zsuzsájával azonosítják még ma is. Pedig hosszú évek teltek el azóta, hogy távozott a sorozattól. A magazin olvasóinak azt is elárulja, hogy miért lépte meg ezt a lépést. Kiderül az is, hogy mindig kevesebb figyelem jutott arra a teljesítményre, amit a színházban nyújtott a nézőknek. Pedig olyan nagyságokat vitt színpadra, mint Déryné vagy Blaha Lujza. Beszéltünk a pályájáról, az életfelfogásáról és a talán túlzott karakánságáról is.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIX. rész

Tess a fejét rázta. Apja kifújta a füstöt, és türelmetlen mozdulatot tett kezével. Tess akaratlanul is beleszagolt a füstbe, és hangosan köhögni kezdett. - Mindjárt hozatok neked vizet – mondta, és a telefon felé nyúlt. - Hagyd csak apa, kérte Tess. Nem kell víz, az állapotom miatt van.

Advent - Eljövetel

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak. Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XV. rész

Tess unottan vállat vont, és egy narancslevet töltött magának a bárkocsiról. - Ismered Mirjamot nem? Apja vigyorogva bólintott. - Naná! Húsz éve a legjobb munkaerőm! Éppen azért tettelek hozzá. - Kösz apa, remek ötlet volt! – fanyalgott a lány. - Na, jó, Mirjam nem vigyorog folyton, mert a főnök lánya vagy, de minden a kisujjában van, amit a biztosítási szakma pénzügyeiről és könyveléséről tudni kell. Ha jól tudom, azért vagy ott, hogy ezt megtanuld. A bájcsevelyt meg gondolom, elintézed kávézás közben a többi lánnyal! - Te mondtad - mosolygott Tess apjára.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VII. rész

- Jóképű srác! – vetette oda, és már indult is a bárpult felé. Tess elpirult, és ijedtében a rajzra csapta a kemény fedelet. Nővére ezen jót derült és rákacsintott. - Nocsak, nocsak, az új lovag? - Miért érdekel? Susan vállat vont, és belekortyolt a poharába. - Fiatalabbnak tűnik, mint a legutóbbi szeretőd! – mondta, jelezve, hogy mindet tud a Charlie afférról. Tess dühösen felmordult.