BlogÚj! Megnyitás

A kállósemjéni Kállay-kúria

Akik ellátogatnak az ősi Kállay-birtokra egy szépen felújított kúria, valamint annak környezetében egy park, a családi kápolna és egy megújult főtér fogadja.

Akik ellátogatnak az ősi Kállay-birtokra egy szépen felújított kúria, valamint annak környezetében egy park, a családi kápolna (az alatta lévő kriptával), és egy megújult főtér – közepén a Wolkenstein-kastély – fogadja a vendégeket. A főtértől a kúriáig a Kállay-család leghíresebb tagjai: Béni, András és Rudolf vigyázó tekintetei mellett haladhatunk el, mire a főbejáratnál helyett kapott Kállay Miklós szobrához érkezünk, aki házigazdaként fogadja az ide betérőket.

A miniszterelnök egykori lakhelyét 2016-ra sikerült méltó állapotba visszaállítani magyar állami és európai uniós támogatásnak köszönhetően. A több évtizedes, nem megfelelő használat, valamint az utóbbi egy évtized rohamos állagromlása miatt a pusztulástól sikerült megmenteni Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legértékesebb, barokk-kori műemlékét.

A kezdet

A kúria építése Kállay György (Kállósemjén, 1721 - 1783) nevéhez fűződik. Az 1767-re felépült, későbarokk-copf stílusú nagykállói vármegyeháza tervezői egy itáliai testvérpár: Giuseppe és Salvatore Aprilis, akik a nyíregyházi evangélikus nagytemplom építői is voltak. Őket bízta meg Kállay György az építés tervezésével. Mai formáját az 1920-as években nyerte el, amikor Kállay Miklós itt élt családjával.

Az 1860-as években volt egy kisebb változtatás az épületen: az eredeti bolthajtásos főbejáratot lecserélték egy kisebb, kőkeretes ajtóra, ill. a jelenlegi kávézó helyén egy üvegteraszos rész lett hozzátoldva. Kállay Miklós – 1922-29 között szabolcsi főispán – eladva nagykállói házát, Tutkovics Ferenc kisvárdai építőmestert bízta meg a kúria kibővítésével, valamint a parkban álló, mediterrán stílusú kápolna és az alatta kialakított családi kripta felépítésével.

Kállay-birtok
Kállay György

A kiállítás

Az egykori szobákban egy állandó kiállítás mutatja be a Kállay-család ezer éves történetét. Korabeli bútorok, használati tárgyak, eszközök, festmények, falikárpitok színesítik a tablókon látható fotókat, családfákat stb.

A termek kronológiai sorrendben vannak berendezve, párhuzamosan mutatva be az ország és a Kállayak történetét, hiszen a kettő szorosan összefonódott a honfoglalás óta.

Kállay Miklós személyében a család miniszterelnököt adott az országnak, így tehát értelemszerűen neki állít emléket a dolgozószoba és a pihenőszoba. A tablókon és a fényképeken elevenednek meg a hazáját szolgáló, a nemzetéért aggódó, a végsőkig elmenő államférfi életének jelentősebb állomásai; fotó Hitlerrel és Ribbentroppal. Látható az angol nyelvű emlékirata, az emigráció mozgalmas időszakának emlékezetes pillanatai.

A pihenőszobában az újratemetés 25. évfordulójára (2018) lett összeállítva a temetéstől a hamvak hazahozataláig terjedő, közel három évtizedet dokumentáló képsorozat. Az első képen Kállay Miklós 1963-ban legépelt végrendelete, az utolsón a családi kriptában lévő nyughelye látható.

A new yorki temetőben 1967-től 1988-ig nyugodott, ekkor áthozatták fiai Kállay és második felesége hamvait a római veranoi magyar temető máltai sírboltjába. A rendszerváltozás után nyílt meg a lehetőség arra, hogy – végakaratának megfelelően – a semjéni kriptában nyugodhasson szülei, első felesége és testvérei mellett. Láthatók még gyermekkori fényképek a miniszterelnökről és egy korabeli üveg a címkével, amely Semjén vörös csemegebor névre hallgatott, ez Kállay Miklós borgazdaságában készült.

Egy külön szoba állít emléket a Szuverén Máltai Lovagrend és a Kállay-család kapcsolatának; 1943 és 2013 között hét családtag volt a Rend tagja.

Az iroda melletti garázsban áll egy 1931-es Ford A-modell. Egy ugyanolyan autót sikerült vásárolni a felújításkor, mint amilyen volt Kállay Miklósnak is.

A kávézó igazi gyöngyszeme egy 1950-es évekbeli, eredeti és még működőképes Herendi kávéfőző. A falakon láthatók korabeli fotók a Kállay-családról a kúriában, a korszak leghíresebb filmplakátjai, tusrajzok, grafikák, kávéházi jelenetek láthatók. Aki szeretné a magyar történelem egy meghatározó családjának régmúlt és újkori történetét megismerni és gyönyörködni a régi festmények, tárgyak és a kúria szépségében, látogasson el Kállósemjénre.

Történelmi képek
Történelmi képek
Vissza a főoldalra

A kállósemjéni Kállay-kúria

Akik ellátogatnak az ősi Kállay-birtokra egy szépen felújított kúria, valamint annak környezetében egy park, a családi kápolna (az alatta lévő kriptával), és egy megújult főtér – közepén a Wolkenstein-kastély – fogadja a vendégeket. A főtértől a kúriáig a Kállay-család leghíresebb tagjai: Béni, András és Rudolf vigyázó tekintetei mellett haladhatunk el, mire a főbejáratnál helyett kapott Kállay Miklós szobrához érkezünk, aki házigazdaként fogadja az ide betérőket.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.