BlogÚj! Megnyitás

A kutya családtag, de nem a gyereked

Aki kutyás családban él, az saját tapasztalatból tudja, milyen nagyszerű élmény nap, mint nap megtapasztalni azt az odaadó, önzetlen szeretetet, amire a négylábú kedvenc képes.

Valódi érzelmi fejlődés érhető el az embernél, hiszen a kutya emberi értelemben vett szavak nélkül, egyértelmű és nagyon kifinomult kommunikációval, viselkedéssel teszi nyilvánvalóvá ragaszkodását. Félreérthetetlenül fejezi ki háláját, a családtagokhoz való kötődését. Ez az önzetlen szereteten alapuló viselkedési forma pedig rendkívül meggyőző az ember számára. Ezért hat olyan jelentős mértékben ránk.

Hiszen az emberi kapcsolatrendszer koránt sem ennyire egyértelmű. Az emberek közötti kapcsolat és annak megnyilvánulása gyakran érdek és értelem (gondolat) orientált, ami erősen átszínezheti az érzelmi köteléket. Emellett kommunikációjában, a szeretet kifejezésében sokkal inkább befolyásolható, és valljuk be, az őszinte és elvárás nélküli odaadó szeretet koránt sem mindig sajátja. Így szó szerint elvarázsolja az embereket az a szeretet-kapcsolat, kutya és gazdája közötti kötődés rendszer, amit együtt élnek meg a kutyás családban élők.

Ennek az ember-kutya kapcsolati kötődésnek sok esetben azért van sokkal nagyobb ereje, mert az önzetlenség olyan magas fokon hatja át, ami az ember számára különleges élményt jelent. A kutya mindent ad, és tulajdonképpen nem kér érte semmit. Elvárás mentes. A szeretetteli gondoskodás, a szállás, koszt, egy kis játék, amit az ember biztosít, önmagában elegendő a számára. Így az ember-kutya érzelmi kötelék és ragaszkodásminta, valóban figyelemre méltó elem. Éppen ezért számos helyen valós családtagi státuszban vannak az ebek. Ugyanakkor mindennek és mindenkinek meg kell legyen a helye a családi rangsorban. Annál is inkább, mert kutyusunk gyorsan a fejünkre nőhet, ha „ember” státuszba helyezve kezeljük. 

A kutya családtag, de nem a gyereked

A kutya nem ember

Imádjuk őket. Gyakran rajongásig szeretjük és kényeztetjük. Hajlamosak vagyunk túlzásokba is esni kis kedvencünk miatt, amit a kereskedelem kellőképpen ki is használ. Azonban félre nevelhetjük négylábú családtagunkat, amennyiben úgy kezeljük, mintha a gyerekünk volna. A szeretetünk kifejezése fontos funkciót tölt be a családtagként élő kutyánknál. A szeretet percek megélésével sokat tehetünk érte. Az érzelmi egészségéért. A szeretet kinyilvánítása kapcsolat meghatározó visszajelzés neki is. Érzelmi lény, tehát alapvető életfeltétel a számára az élelem és szállás biztosításon túl az ölelés, a simogatás, a közös játék. Ezek valós örömforrások. A dicséret, az elismerés pedig a fejlődése érdekében fontos eszköz. Ebben nagyon hasonlít az érzelmi érzékelő rendszere az emberéhez. Sőt a kutya a vezényszavakat is érti. Megtanulja a hanglejtésből, tónusból és a hozzá kapcsolt parancs tartalomból, mit akar közölni vele a gazdája. Mi az ember elvárása ahhoz, hogy ő jutalmazott, szeretett családtag lehessen.

A kutya családtag, de nem a gyereked

Azonban hibát követünk el, ha a családtagi státusz „emberi” státuszt jelent. A kutya családtag, de nem a gyerekünk. Pedig a környezet egyre inkább veszi át kommunikációs téren is a szülő-gyermek jelleget a kutya és gazdája viszonylatában.

Sokszor hallhatjuk az állatorvostól, hogy apa/anya elhozott téged hozzám. Trénerektől, kutya kiképzőktől is hallani, hogy „Jól van, visszaadlak anyának/apának”. Egyáltalán nem ritka az sem, hogy a kutya gazdái egymás közt is az apa/anya megszólítást használják a négylábúra vonatkozó kommunikációban. „Itt van apa. Megjött apa”. Ne ugorj rá anyára”. Ez a fajta megfogalmazás sokszor figyelhető meg gyermektelen, kutyát nevelő pároknál. Olyan családokban, ahol van gyerek, a „szőrős gyerekem”, vagy „négylábú gyerekem” kifejezéseket alkalmazzák sok helyütt.

Tudj róla, de ne dimenzionáld túl…

Mit változtat ez meg? Mi a jelnetősége? Kérdezhetné a kutyatartó. Nem változtat, hanem kifejez. Kifejezi azt, hogy mennyire fontos és mennyire meghatározó tagja a családnak a négylábú. Azonban érdemes figyelni és tudatosítani ezt a jelenséget. Annál is inkább, mert a kutya (és semmilyen más házi kedvenc) sem szeretetpótlék. Nem helyettesítheti, nem töltheti be az ember-ember közötti társkapcsolatot, gyerek szülő szerepet. Nagyon fontos az ember, szeretet iránti vágyának szempontjából. Jótékonyan hat az idegrendszerre az érzelmi kielégülés. Fejleszti az érzelmi intelligenciát. A kutya szoros jelenléte valóban érzelmi kötődés alapú és segít a kapcsolatteremtő képesség fejlődésében is. A napi gondoskodás tudatosság fejlesztő hatású. Fegyelmezetté és összeszedetté teszi a gazdát. Az állattartás rendszerességre nevel. Emellett valóban örömforrás. Testileg is jótékonyan karban tart a napi két/három közös séta. A játék az ember számára is jótékony, hiszen sok felnőtt már réges-régen elfelejtett játszani. Elfelejtette a játék szabadságában rejlő öröm lehetőségét. Igen, a kutya (és más állat) tartás nevel. Embert nevel. Valamint megnyitja a szeretetáramlás csatornáját, fejleszti a szeretetet kifejezésének képességét. Sőt érzékenyít is.

Ezeknek az aspektusoknak számos előnye van az ember és az állat számára is. Hiszen az ember érzelmi és tudati fejlődésének egyértelmű haszonélvezője a családtagként kezelt állat.

A kutya családtag, de nem a gyereked

Ne felejtsd el!

Mindezekkel együtt sose felejtsd el, hogy Te a Gazda vagy! A gondoskodó én. Aki, ha szeretettel, felelősséggel törődsz az általad tartott állattal, az meghálálja azt, és ezerszer annyi önzetlen szeretetet ad vissza, mint amennyit kap. Hűséget és ragaszkodást kapsz. Társad marad egész életében.

DE!

De te ember vagy. Nem az anyukája, apukája. Neki is vannak szülei. Akikkel csepp kora óta nem találkozik, ha tenyésztőnél, vagy szaporítónál született. Az ő anyukája egy kedves négylábú, aki világra hozta. Apukájával valószínűleg sosem volt kapcsolata. Nem kizárt, hogy ez a tudat alatti kapcsolatrendszer hat az emberi lényre. Tudatosan, vagy tudattalanul pótolja a megszakadt szülői köteléket. Mivel a gondoskodás maga, az ember számára is dominánsan a saját szülői attitűdjéhez kapcsolva létezik. Ez a legalapvetőbb kötődési forma. Lelki kapcsolatot alakít ki. Önnön szülő-gyermek érzelmi viszonylatából kiindulva kompenzál. Hiányt pótol, ami saját lelki kereteit is feltöltheti. Számos ok húzódik meg ebben a folyamatban.

Hol rejlik az ütközőpont?

Egyáltalán nem ritka, hogy a családtagként kezelt kutyusra valamely ember családtag „féltékeny” lesz. Azt érezheti, hogy a saját státusza a családban hátrébb szorul. Szélsőséges esetben akár úgy is megélheti, hogy őt már nem is szeretik, ő nem fontos. Rá nincs már elég idő. Nem kap elég figyelmet, törődést, szeretetet. Az ő helyét a kutya tölti be, ő pedig a kutya érdekeit kell szem előtt tartsa. Adott esetben teherként élheti meg a gondoskodási kötelességet, sétáltatásban való részvételt, közös utazást. Teherként élheti meg a költségek miatti hátrányokat. Sok tekintetben hasonlíthatnak az érzések a kistestvér megérkezésekor megjelenő hátrányos érzelmi érzékelésekre is.

Gyakori, hogy ez elsőre fel sem tűnik a családban. Kezdetben maga az érzelmi érintett sem feltétlenül azonosítja. Amikor azonban a családtag viselkedése megváltozik a kutyával kapcsolatban, vagy a kutyát a családba hozó személlyel szemben, akkor bizony érdemes elgondolkodni a családon belüli hierarchia viszonyokon. Emellett érdemes időt fordítani ennek a kérdésnek a verbális rendezésére is. Üljünk le, és racionális formában beszéljük át a kérdést a családtagokkal. Ezzel elérhetjük, hogy a párkapcsolatot nem veri szét a kutyus iránti szeretet, a gyermek tudati és érzelmi fejlődésében kap örömforrást, a család teljessége kiegészül a szeretetgombóccal, aki a család helyesen értelmezett tagjaként élheti boldog életét.

A kutya családtag, de nem a gyereked

Szeresd jól

Szeresd jól önmagad. Szeresd jól négylábú családtagod. A szülői státuszt hagyd meg az emberi síkra. Élvezd a természet adta csodát, amit a kutyás élet biztosít. Vidd magaddal ahová csak teheted. Játssz vele sokat. Legyen a szeretett lény életed teljességéhez hozzáadó forráserő. És szeresd úgy a családtagjaidat, a szorosan hozzád tartozó embereket, amilyen odaadással a négylábú családtagodról gondoskodsz. Ha így teszel, akkor az eredmény nem marad el.

Vissza a főoldalra

A kutya családtag, de nem a gyereked

Valódi érzelmi fejlődés érhető el az embernél, hiszen a kutya emberi értelemben vett szavak nélkül, egyértelmű és nagyon kifinomult kommunikációval, viselkedéssel teszi nyilvánvalóvá ragaszkodását. Félreérthetetlenül fejezi ki háláját, a családtagokhoz való kötődését. Ez az önzetlen szereteten alapuló viselkedési forma pedig rendkívül meggyőző az ember számára. Ezért hat olyan jelentős mértékben ránk.

Ambrózi Zoltán és Vér János chef | az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend lovagjai

Áprilisi választásunk fő étele a Kókai lencsegulyás annak a napnak állít emléket, amikor az isaszegi csata napján, 1849. április 6-án a szabadságharc tábornokai Kókán találkoztak Kossuth Lajossal. Hogy ettek-e Kókai lencsegulyást, arról nem szól a fáma, az viszont bizonyos, hogy a Kókai lencsegulyás egy igazi magyaros étel. Amihez remek kísérő lehet egy kiváló Kapros túrós lepény.

Őrző-védő kutyák - Nem csak játékra termett

A kutya nem csupán családtag, négylábú szeretetbomba, hanem sport, őrző-védő és munkakutyaként, fontos feladatok ellátására is képes. A legismertebb fajták ezen a téren a Németjuhász, a Belga juhászkutya, de kiváló eredményeket érnek el Óriás Schnauzer, Dobermann, Rottweiler, Erder terrier fajtákkal is. Tóth Ferenc kutya kiképzővel arról beszélgetünk, milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy ilyen feladatok elvégzésére is alkalmassá tegyük a fajta szempontjából megfelelő kutyánkat.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni, míg a lakosság egy jelentős része nem veszi komolyan azt, amit a szakemberek javasolnak a különböző média felületeken keresztül. Közhely talán, de ha megértjük, hogy a „mi sorsunk a mi kezünkben van” és ezzel mások egészségéért is tehetünk, a járványnak sokkal hamarabb vége lesz, mint ahogy erre számítunk.

Nem vagyok híve a tiltásnak!

Katus Attila hatszoros aerobik világbajnok, mégis egy tv műsor kellett ahhoz, hogy igazán ismertté váljon. A Szombat esti láz volt az, ami igazán sztárrá tette. Olyan sztárrá, aki ennek ellenére megmaradt embernek. A legfőbb hivatásának azt tartja, ha segíthet az embereknek. Sporttal, előadásokkal, étkezési tanácsokkal és minden egyébbel, ami az életmód változtatáshoz – és nem váltáshoz - kell. És nem csak felnőtteknek. Évente 50 - 100 iskolába látogat el, hogy gyerekeket - köztük nagyon sok hátrányos helyzetű gyereket - a sport és az egészséges életmód felé tereljen.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.