BlogÚj! Megnyitás

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált.

Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

Önt mindenki a mentők szóvivőjeként ismeri, a gyerekkoráról viszont nem sokat tudunk. Milyen volt a családi háttere és a gyerekkora?

Budapesten születtem, a Markó utcai mentőközponthoz közel és a Sziget cukrászda szomszédságában nőttem fel. Egyedüli gyerekként a szüleimmel és a nagymamámmal éltem együtt. Egyiküknek sem volt semmi köze az egészségügyhöz, sőt, még a család korábbi generációi közül sem volt senki, aki kapcsolódott volna az orvosláshoz. És akkor itt jön a kérdés, hogy akkor mégis hogyan? A legkorábbi emlékeim között már ott van az, amikor a dédnagymamámmal a Sziget cukrászda teraszán üldögéltünk. A nénik pedig kérdezgették, hogy mi leszek, ha nagy leszek, én meg azt válaszoltam, hogy orvos. Talán négy éves lehettem. Hogy ez honnan jött, azt nem tudtam kideríteni. Aztán később ez kicsit finomodott, és hat – hét éves koromban beleszerettem a mentőautókba, amikor a Markó utcába sétáltunk a szüleimmel. Így aztán a korábbi orvos pálya átalakult mentős ambícióvá. A gimnázium után jelentkeztem is az orvosira, mert úgy gondoltam, hogy majd mentőorvos leszek, de ez nem sikerült. Korábban jó tanuló voltam, de pont a gimnázium végén, amikor a legjobban kellett volna, elhanyagoltam a tanulást. Ebben jelentős szerepe volt az általam alapított Madártej nevű rock zenekarnak is. Sok helyen koncerteztünk az országban és a tanulás akkor nem számított prioritásnak.

Ettől függetlenül, ha orvos nem is, mégis mentős lett.

Mivel nem vettek fel az orvosira – amit cseppet sem bántam – úgy gondoltam, itt a lehetőség, hogy huszonnégy helyett tizennyolc évesen mentőzhessek. Akkoriban ez nem volt könnyű, mert túljelentkezés volt, de nekem sikerült. Innentől kezdődött az én mentős pályafutásom, ami már közel harmincöt éve tart. A mentők az én második családom. Ennek az időszaknak három periódusa volt. Az első, amikor az elejétől végigjártam a mentő ranglétrát, kezdve a képzetlen mentőápolótól egészen a mentőtiszti diplomáig. Aztán másféle feladatokat is kaptam a Mentőszolgálatnál. Elkezdtem foglalkozni az oktatással, és elvégeztem a Semmelweis Egyetem pszichológia és mentálhigiéniés szakát is. Aztán jött a pályafutásom második szakasza.

Mielőtt erre rátérnénk, egy kérdés erejéig térjünk vissza a családhoz. Mi az, amit úgy érez, hogy a szüleitől kapott útravalóként?

A legfontosabb a nagyon sok szeretet volt, amit a szüleimtől kaptam. Ami néha talán már túlzás is volt. Utólag visszanézve kicsit elkényeztetett gyerek voltam, akinek nagyon jót tett, hogy másfél évre elvitték katonának. Ez kellett ahhoz, hogy rájöjjek, nem csak az a puha, kényelmes világ van, amiben én felnőttem. A legfontosabb útravaló, amit a szeretet mellett kaptam, a tisztesség és az erkölcsi normák tiszteletben tartása volt. Ezeket igyekszem én is továbbadni a gyerekeimnek.

Hogyan alakult a szakmai pályafutásának imént említett második része?

A szakmai életem második periódusában tettem egy kalandos kitérőt, és elmentem egy gyógyszercéghez dolgozni. Igaz, mellette titokban éjszakánként folyamatosan mentőztem, hogy ne veszítsem el a kapcsolatot a Mentőszolgálattal és a hivatásommal. Közben persze a gyógyszercégnél is bedolgoztam magam. Először orvos látogató voltam, aztán marketinggel foglalkoztam, és a végén a PR-el is. A gyógyszercég iskolázott be a harmadik diplomás képzésemre, ami egy felsőfokú PR kurzus volt.

Az azért nagyon nagy váltás volt, amikor egy multinacionális céghez ment dolgozni egy egészségügyi szervezettől. Nagyon nehéz volt?

Több szempontból is nehéz volt. A Mentőszolgálatnál mi csapatokban dolgozunk. Egy csapatban általában három ember van, egy ápoló, egy sofőr és a mentőtiszt, vagy orvos. Én mentőtisztként egy kis csapatot vezettem, és minden nap döntéseket hoztam, amin életek múltak. Ez önállóságot és döntési kompetenciát jelentett számomra. Ezért volt nehéz az, hogy a gyógyszercégnél a hierarchia aljára kerültem. A feladatok végrehajtása és mások döntéseinek a megvalósítása volt a dolgom. Ez egy új helyzet volt számomra, amit meg kellett szoknom. A másik, ami miatt nehéz volt, az a teljesítmény mérése. A mentőknél nehéz mérni a teljesítményt. Az egyetlen viszonyítási alap, hogy a beteg életben maradt, tudtunk segíteni, vagy sem. Ezzel szemben a kereskedelmi cégnél számtalan mérési forma volt, amit alkalmaztak is. Ebből adódóan voltak olyan célok és részcélok, amiket teljesíteni kellett. Ami viszont megkönnyítette a dolgomat, az az önállóság volt. Mindennap beültem a céges autóba és a saját magam elgondolása szerint elvégeztem az aznapra eső munkát. Ezáltal nagyon sok új emberi kapcsolatra tettem szert és megismertem egy teljesen új világot, a marketing és az értékesítés világát.

A legtöbben nagyon félnek a marketingtől és az értékesítéstől. Önnek tetszett?

Azt hiszem, ez az útszakasz sem volt véletlen az életemben. A mentőautók mellett gyerekkoromban volt egy másik hobbim is. A lakásban berendeztem egy kis üzletet a nagyszobában, ahol a matchboxaimat és az apróbb játékaimat kiraktam, és ha jött hozzánk valaki vendégségbe, ezeket megpróbáltam eladni neki. Ez azt mutatja, hogy valami kereskedelmi ambíció már volt bennem gyerekkoromban is. Bevallom, ha lenne rá időm és energiám, akkor én nagyon szívesen foglalkoznék ilyesmivel. Nyilván nem úgy, hogy emiatt feladjam a hivatásomat. Így aztán mindig tolom magam előtt azt a tervet, hogy egyszer majd nyitok valamilyen üzletet.

Ahogy beszél róla, úgy tűnik a gyógyszercéges munkáját is szerette.

Igen, megszerettem a marketing és kereskedelem világát is, de amilyen az élet, akkor jött a megkeresés az Országos Mentőszolgálat akkori vezetőjétől, aki felajánlotta, hogy jöjjek vissza a Mentőszolgálathoz szóvivőként. Ezt némi gondolkodás után – mivel az állami szféra és a gyógyszercég fizetési és egyéb kondíciói közel sem voltak azonosak – elfogadtam és visszatértem az Országos Mentőszolgálathoz. Ennek most már 16 éve.

A multinacionális cégnél eltöltött idő során tudatosan készült arra, hogy a marketingre és a PR-re áll át?

Egyáltalán nem volt tudatos lépés a részemről. A marketinggel más terveim voltak, elkezdtem marketing szakértőként dolgozni az egyik barátom vállalkozásában. Cégeknek tartottunk értékesítési és marketing tréningeket, és azt gondoltam, ez lesz az egyik irány, ami az életem további részét meghatározza majd. Ez akkor egy lehetséges jövő volt számomra, mert úgy gondoltam, nem maradok a gyógyszercégnél, hanem önálló trénerként, coachként dolgozom tovább. Néha még most is kapok ilyen felkérést, igaz a kommunikációval ötvözve, hiszen az életem elmúlt tizenöt évét ez határozta meg. Talán látszik is, nagyon szeretem csinálni. Mostanában már a legtöbbször motivációs tréningeket, előadásokat tartok céges csapatoknak. Emellett a mentőszolgálat arcaként többször hívnak egészségügyi előadások, tréningek tartására is.

Meglehetősen sokat szerepel a médiában. Hogyan jöttek a média szereplések?

Az első egy napilapos interjú volt. Akkoriban még nem is tudott rólam senki, de volt egy baleset, amiről az újságíró írni akart, és a házban végül hozzám kapcsolták. Másnap elmentem az újságoshoz és vettem vagy nyolc példányt a lapból, amit a családban osztottam szét, mert oda volt írva, hogy nyilatkozta Győrfi Pál a mentők szóvivője. Aztán ez mára odáig jutott, hogy alig van híradó, amibe ne szerepelnék. Megváltozott a világ. Én magam is egy komplett stábbal dolgozom. Ma is már három különböző televíziós stábnak adtam interjút, és még nincs vége a napnak.

És a szórakoztató műsorok? A Szombat esti láz, a Nagy duett és a Drágám, add az életed?

Talán 2006 – 2007-ig a kutya sem volt rám kíváncsi azon kívül, amit szóvivőként elmondtam. Aztán egyszer csak úgy gondolták, ha van valaki, aki szinte minden este egyenruhában „benéz” az emberek lakásába, akkor talán érdekes lehet emberként is. Aztán jött az első felkérés, ami az én saját személyemre vonatkozott. Határozhattam volna úgy is, hogy köszi, nem, de két okból másként döntöttem. Az egyik az, hogy tagadhatatlanul van bennem exhibicionizmus, ez talán kell is a nyilvános szerepléshez. A másik pedig az, hogy úgy gondolom, az embereket jogosan érdekli, hogy kik azok, akik hivatalos minőségben egy-egy adásban feltűnnek. És nem biztos, hogy egy ilyen műsor a hitelességet veszélyezteti, sőt lehet, hogy inkább erősíti, ha megismerik az embert az egyenruha mögött. Amikor egy-egy ilyen felkérés érkezik, mindig alaposan felmérem, hogy ez mennyire veszélyezteti a hitelességemet, a mentők reputációját. Emellett mindig igyekszem valami mentős célt is bevinni a műsorokba. Így kerülhetett be a Drágám, add az életedbe is egy újraélesztő baba, amin a fogásokat is bemutattam. Nem tagadom, hogy ezeket a műsorokat mind élveztem. Ez pedig lehet, hogy a szüleimtől jön, akik zenészek voltak és a szórakoztató iparban dolgoztak. Lehet, hogy a személyiségembe ez szintén beépült.

Milyen hangszeren játszottak? Ön is megtanult játszani valamelyiken?

Édesanyám zongorázott, édesapám pedig klarinéton és szaxofonon játszott. Az én hangszerem a zongora. Most is van egy az irodámban.

Egy igazi páncéltőkés zongora?

Nem, azért akkora irodám nincs. Egy kisebb elektromos zongora, amin ha úgy adódik, és senkit sem zavarok, játszom is. A médiára visszatérve, attól függetlenül, hogy élveztem ezeket a műsorokat, azért voltak kellemetlen pillanatok is. Emlékszem, a Szombat esti láz egyik első próbáján bementem egy hatalmas sötét terembe, ahol csak a reflektorok világították meg a színpadot. Nekem pedig fel kellett oda mennem, és a reflektoroktól nem láttam, hogy kik ülnek odalent. Aztán a rendező megszólalt, most lesz két percem, hogy szabadon táncoljak a színpadon. Na, ez volt az, ami annyira távol volt attól a szakértői, egészségügyi, állami szereptől, amit addig betöltöttem, hogy egy pillanatra nem tudtam mit kezdeni vele. Nagyon nehezemre esett megmozdulni, és nem gondolom, hogy bárkit is elkápráztattam volna, de megcsináltam. Aztán elég hamar kiestünk, és kiderült, hogy nem tudok sem jól táncolni, sem énekelni, de legalább megpróbáltam.

A televíziós Egészségmagazin viszont teljesen más kategória volt.

Úgy éreztem, hogy ez az igazán nekem való műsor. Nem azért, mert ezt annyira jól csináltam, hanem azért, mert végül is ez az én terepem. Ami ráadásul az egészségügy és a kommunikáció, média nagyon jó találkozása is volt egyben. Sajnos ez a Nagy duett miatt megszűnt a számomra, mert a két televízió csatorna közötti viszonyba ez már nem fért bele. Nagyon remélem, egyszer még lesz lehetőségem arra, hogy újra egy ilyen egészségügyi TV-műsort csinálhassak.

Kicsit térjünk ki a magánéletre is. Úgy tűnik, hogy Dani fia követi önt a média világába. Lehet már látni, hogy ő merre veszi az irányt?

Dani fiam vloggerként kezdett dolgozni és a hozzáértők szerint szakmailag nagyon jó kis videókat készít és rak fel a világhálóra, és ezekkel sikereket ér el. Erre nagyon büszke vagyok. Jövőre végez a Corvinus Egyetem média – kommunikáció szakán, de még nem lehet tudni, hogy merre visz a pályája. Ez attól is függ, hogy mire lesz igény, illetve, hogy neki milyen ambíciója támad. Pár hete vicces szituációba kerültünk teljesen véletlenül. A Petőfi televízió kérte fel egy esti műsorba társ műsorvezetőnek, és amire nem számított – és nekem is meglepetés volt -, az az volt, hogy én voltam a vendég. Ebből aztán előállt az a helyzet, hogy a saját fiam készített velem interjút. Mindkettőnk számára furcsa és izgalmas szituáció volt.

És miről álmodnak a második házasságban született kicsik?

Ádám fiam kilenc éves, akinek most a foci a mindene és az a terve, hogy híres labdarúgó lesz. Igaz, emellett sakkozik is, amiben szintén nagyon ügyes, mert versenyeken már több kört is megnyert. Aliz lányom hét éves, most megy általános iskolába és a családban ő az, akit vonz az orvos szerep. Mindenkit vizsgál, vagy szurikat ad be, úgyhogy, ha most megkérdeznénk, valószínűleg azt mondaná, hogy orvos vagy táncosnő akar lenni. Vagy a kettő együtt. Aztán a legkisebb Lilla, aki négy éves, egy érett, okos kisgyerek, és már most mindenben próbálja másolni a nővérét.

A felesége és ön is sokat dolgoznak. Hogyan szervezik meg az életüket úgy, hogy a családra és egymásra is elég idejük jusson?

Adrienn sokáig otthon volt a gyerekekkel, de már két éve visszament dolgozni – egy bankban jogász -, ami átalakította az életünket. Érthető volt, hogy szeretett volna visszamenni, hiszen túl fiatal még ahhoz, hogy befejezze a karrierjét. Így a családi logisztikát újra ki kellett alakítanunk. Kitalálni, hogy ki az, aki viszi a gyereket, ki viszi a másikat edzésre, külön órára, ez mindennapos feladat. És ez néhány év múlva, ahogy nőnek a gyerekek, csak fokozódni fog, de azt is megoldjuk majd. Hogy egymásra hogyan van időnk? Ez nem könnyű kérdés. Szeretjük egymást a feleségemmel és ez mindkettőnknek nagy tartalékot ad. Egy-két hetente, amikor egy bébiszitter vigyáz a gyerekekre, miénk az este. Olyankor elmegyünk vacsorázni, beülünk egy moziba, vagy színházba.

Mindenkinek kell valami, ami teljesen kikapcsolja. Mi jelenti önnek az abszolút ellazulás lehetőségét?

Remélem nem értik majd félre, nekem a sport, a futás mellett a munkám ilyen. Én imádom ezt csinálni. Ha valami történik, és megcsörren a telefonom, akkor én abba száz százalékosan bele tudok feledkezni és teljesen megszűnik körülöttem a világ. Számomra, amit csinálok, az nem munka, inkább szenvedély és hivatás. A futás is ezért jó, mert nekem az az „én” időm, amikor magam vagyok a gondolataimmal. Ilyenkor át tudom gondolni a dolgokat és jönnek az ötletek is.

Vissza a főoldalra

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

Amikor az orvos „nem vetkőztet le”

Ki azért mert tényleg csinos, és azt hiszi, csak azért, mert… ki meg pont azért, mert azt gondolja, nincs rajta mit nézni. Olvasónk esete viszont tökéletes példája annak, milyen súlyos bajt okozhat, ha az orvos „elfelejti” milyen fontos látni, tapintani egy páciens bőrét. És ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy valakinek bőrbetegsége lenne. A belső, vagy szervi bajaink ugyanis nagyon sokszor jól látható jeleket mutatnak a bőrünkön az orvos számára.

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Nem vagyok híve a tiltásnak!

Katus Attila hatszoros aerobik világbajnok, mégis egy tv műsor kellett ahhoz, hogy igazán ismertté váljon. A Szombat esti láz volt az, ami igazán sztárrá tette. Olyan sztárrá, aki ennek ellenére megmaradt embernek. A legfőbb hivatásának azt tartja, ha segíthet az embereknek. Sporttal, előadásokkal, étkezési tanácsokkal és minden egyébbel, ami az életmód változtatáshoz – és nem váltáshoz - kell. És nem csak felnőtteknek. Évente 50 - 100 iskolába látogat el, hogy gyerekeket - köztük nagyon sok hátrányos helyzetű gyereket - a sport és az egészséges életmód felé tereljen.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Az orvos válaszol

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését.

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Fontos, hogy ezeket az eszközöket jól használjuk, csak addig, ameddig szükséges, és úgy, ahogy a szakember javasolja és megtanította. A „sláger” típusú segédeszközök nemcsak használatatlanok, de olykor a nem megfelelő használattal többet árthatunk, mint használhatunk.