BlogÚj! Megnyitás

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte.

Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van.

Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Így harcolt Béla király is, amikor a nálunk erősebbek már elbuktak, vagy gyáván meghúzódtak. Harcolt és vesztett. De voltak harcosai, akik tudták, a királynak élnie kell, hogy éljen az ország. És a király új országot teremtett.

Ahogy tette azt Mátyás király is. Felvirágoztatta az országot, köszönhetően atyjának, Hunyadi Jánosnak, aki számos csatát nyert a török ellen. Akkor úgy tűnt a legfontosabbakat elveszítette. De ma már tudjuk, hogy a vereség is győzelem volt, mert Európa időt nyert általuk. És a fia Mátyás évtizedekig tartotta Európa határait. Segítség nélkül, megértés nélkül, de tette, amit tennie kellett, ahogy őseink tízezrei tették seregében a halált is vállalva.

És jött Mohács. II. Lajos nem volt jó hadvezér, de bárki bármit is mond, király volt a szó nemes értelmében. Tudta mit vállal Mohácsnál és mégis megtette. Pontosan úgy, ahogy a magyar nemesség és nemzet színe – virága. Vesztettünk, de nem győztek le minket.

Aztán felébredt Európa – igaz 150 év kellett hozzá – és közösen kiűztük a törököt Magyarországról. Igen, kiűztük. Nyugodtan írhatjuk így, többes számban, hiszen Buda visszavételekor a közös európai seregben 15 ezer magyar katona harcolt a szultán serege ellen.

És következett Rákóczi fejedelem. Tehette volna, hogy főurak luxus életét éli, mégis teljesítette a kötelességét. Harcolt, amikor az ország, a nép érdeke úgy kívánta. És vesztett, de nem bukott el, mert a magyar szabadság ügyét újra belevéste a magyar lélekbe.

Alig több mint 100 évvel később már újra harcoltunk. És győztünk. Mert az osztrák sereget, a császár seregét, harcban megvertük. A császár csak az orosz cárnak és hatalmas seregének köszönhette, hogy végül Haynau vérbe fojthatta a szabadságharcot. A császár azt hitte, győzött.

Pedig vesztett. Deák Ferenc kellett hozzá és 18 év, de vesztett. És eljött Magyarország aranykora. Kossuth egyetlen fonográfon rögzített beszédében Aradot a magyar Golgotának nevezte, és igaza volt. Ők tizennégyen – 13 tábornok és egy miniszterelnök – feláldozták az életüket a hazáért.

Hála és köszönet érte mindörökké!

Vissza a főoldalra

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból

Az már más kérdés, hogy mit ismerünk Himnuszunk születésének történetéből. Aztán ott van az a – szomorú – tény, hogy az ezredéves Magyarországnak a Himnusz megszületéséig egyáltalán nem volt hivatalos himnusza.

Szépség és a szörnyeteg magyar módra

Történt egyszer, hogy egy fogadáson az ifjú Ördöglovas, egy mesébe illően csodálatos hercegnőt látott. Barátai csak nevettek hevületén, de a fiatal gróf a kor illeme szerint felkérte táncolni a kinézett lányt. A sokadik tánc után aztán a grófot finoman figyelmeztették, hogy a hercegkisasszony apja Metternich herceg, aki a Monarchia legbefolyásosabb embere volt a császár után, nem nézi jó szemmel eme udvarlást. Az Ördöglovas azonban csak nevetett és az egész estét végigtáncolta a hercegkisasszonnyal.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Mutasd a munkavállalód, megmondom milyen a céged…

Elképesztő érdeklődés övezte az október 17-én megrendezésre került HRFestet. 150 magyar és külföldi előadó, valamint sztár vendég színesítette a programot, amelynek keretében a legkülönbözőbb cégek és vállalatok, vállalkozások és gazdasági társaságok vezetői és HR szakemberei találkoztak.