BlogÚj! Megnyitás

A maszk használata és a nagyothallás

Napjaink járványügyi védekezésének az egyik legfontosabb eszköze az orrot és a szájat egyidejűleg eltakaró maszk. A cseppfertőzéssel terjedő betegségek elengedhetetlen eszközéről beszélünk. Korlátoz bennünket, nehezen szokjuk meg.

Napjaink járványügyi védekezésének az egyik legfontosabb eszköze az orrot és a szájat egyidejűleg eltakaró maszk. A cseppfertőzéssel terjedő betegségek elengedhetetlen eszközéről beszélünk. Korlátoz bennünket, nehezen szokjuk meg, de az életünk múlhat rajta. A maszk viselete önmagában egy óvintézkedés, mely a megelőzés célját szolgálja.

A maszkhasználat során gondolni kell azokra az emberekre is, akik a hétköznapi kommunikációjuk során a szájról olvasást használják szövegértésük eszközéül. Sokkal többen vannak, akik – bár sokszor észre sem veszik – megromlott hallásukat így kompenzálják. Fontos észrevenni, hogy vannak olyan jelek, amelyek nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy a beszélőt a maszk használata miatt nem, vagy nem teljesen hallja és érti az egyén. A leggyakoribbak ezek közül a visszakérdezés, a fizikális közeledés, a szemek kikerekedése, a rossz válasz adása, vagy a válaszadás teljes hiánya. Ezen a helyzeten még inkább ronthat, ha a kommunikáció tömegközlekedésben vagy olyan helyzetben történik, ahol a külvilág zaja különösen zavaró. 

A maszk használata és a nagyothallás

Figyeljünk az idősekre

A leggyakoribb az időskori halláscsökkenés, amihez fülzúgás és szédülés társulhat. Ez a fajta hallásromlás a szőrsejtek fokozatos pusztulásával magyarázható, van, akinél a folyamat már 50 éves kor körül elkezdődik. Szimmetrikus, tehát mind a két fülön kialakul, és fokozatosan rosszabbodik. Nőknél általában minden frekvencián csökken a hallásképesség, férfiaknál inkább a magasabb frekvenciás hangok „vesznek el”. A nagyothallás első jele, hogy zajos környezetben kevésbé halljuk a beszédet, a csoszogást, az óraketyegést, a csengő hangját, az apróbb neszeket. Ez jelentősen ronthatja a mindennapi társas érintkezések minőségét. Az időskori nagyothallás a világ népességének több mint 10 százalékát érinti, a siketek aránya meghaladja az 1 százalékot.

Fontos megemlíteni, hogy a maszk használata során a már hallókészüléket viselő emberek kiemelt figyelmet fordítsanak arra, hogy a maszk fel-és levétele során nehogy kiessen a készülék a fülből, hiszen annak pótlása több szempont miatt is nagyon nehéz. Arra is hívjuk fel a készüléket viselő figyelmét, hogy a készülék időszakos karbantartása, az esetleges újra állítása, ellenőrzése ebben az időszakban kiemelten fontos. 

A nagyothallás nem szégyen, figyeljünk magunkra is, de hívjuk fel rokonunk, ismerősünk figyelmét arra, hogy keressenek olyan hallókészüléket forgalmazó üzletet a közelükben, ahol audiológus szakember segít a halláscsökkenés mértékének megállapításában, és a megfelelő segédeszköz kiválasztásában. Vigyázzunk egymásra!

Vissza a főoldalra

A maszk használata és a nagyothallás

Napjaink járványügyi védekezésének az egyik legfontosabb eszköze az orrot és a szájat egyidejűleg eltakaró maszk. A cseppfertőzéssel terjedő betegségek elengedhetetlen eszközéről beszélünk. Korlátoz bennünket, nehezen szokjuk meg, de az életünk múlhat rajta. A maszk viselete önmagában egy óvintézkedés, mely a megelőzés célját szolgálja. A maszkhasználat során gondolni kell azokra az emberekre is, akik a hétköznapi kommunikációjuk során a szájról olvasást használják szövegértésük eszközéül.

Ambrózi Zoltán és Vér János chef | az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend lovagjai

Áprilisi választásunk fő étele a Kókai lencsegulyás annak a napnak állít emléket, amikor az isaszegi csata napján, 1849. április 6-án a szabadságharc tábornokai Kókán találkoztak Kossuth Lajossal. Hogy ettek-e Kókai lencsegulyást, arról nem szól a fáma, az viszont bizonyos, hogy a Kókai lencsegulyás egy igazi magyaros étel. Amihez remek kísérő lehet egy kiváló Kapros túrós lepény.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Légió az Alpokalján

Sopron, a „leghűségesebb város” mindig is gazdag történelmére, múltjára büszke település volt. A helyi hagyományőrző csoportok palettáját színesíti a XV. Apollinaris Legio Scarbantia egyesület. A csoport múltja egészen 2013-ig nyúlik vissza. A csapat vezetője- a Centurio, mai fogalmaink szerint a százados megfelelője -Jankovics Zoltán tanárként tevékenykedett Sopronban. Egy színpadi előadás kapcsán merült fel az ötlet, hogy lelkes diákjai bevonásával megidézzék a város római kori hagyományait.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

Zweigelt a Kékfrankos fővárosából

Sopronmás megtisztelő címmel is rendelkezik: Sopron a Kékfrankos fővárosa is. A borkedvelők a Soproni Borvidék kapcsán először valóban a Kékfrankos fajtára és az abból készült szép és karakteres , nemes italokra gondolhatnak, pedig számos egyéb szőlőfajta és izgalmas bor gazdagítja e vidék palettáját, köztük a Kékfrankos és Szent Lőrinc fajta házasításából származó ausztriai eredetű Zweigelt. A fajta történetéről,a borvidékről és saját boraikról beszélgettem Molnár Tiborral a Vincellér Borbirtok borászával.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.