BlogÚj! Megnyitás

A maszk használata és a nagyothallás

Napjaink járványügyi védekezésének az egyik legfontosabb eszköze az orrot és a szájat egyidejűleg eltakaró maszk. A cseppfertőzéssel terjedő betegségek elengedhetetlen eszközéről beszélünk. Korlátoz bennünket, nehezen szokjuk meg.

Napjaink járványügyi védekezésének az egyik legfontosabb eszköze az orrot és a szájat egyidejűleg eltakaró maszk. A cseppfertőzéssel terjedő betegségek elengedhetetlen eszközéről beszélünk. Korlátoz bennünket, nehezen szokjuk meg, de az életünk múlhat rajta. A maszk viselete önmagában egy óvintézkedés, mely a megelőzés célját szolgálja.

A maszkhasználat során gondolni kell azokra az emberekre is, akik a hétköznapi kommunikációjuk során a szájról olvasást használják szövegértésük eszközéül. Sokkal többen vannak, akik – bár sokszor észre sem veszik – megromlott hallásukat így kompenzálják. Fontos észrevenni, hogy vannak olyan jelek, amelyek nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy a beszélőt a maszk használata miatt nem, vagy nem teljesen hallja és érti az egyén. A leggyakoribbak ezek közül a visszakérdezés, a fizikális közeledés, a szemek kikerekedése, a rossz válasz adása, vagy a válaszadás teljes hiánya. Ezen a helyzeten még inkább ronthat, ha a kommunikáció tömegközlekedésben vagy olyan helyzetben történik, ahol a külvilág zaja különösen zavaró. 

A maszk használata és a nagyothallás

Figyeljünk az idősekre

A leggyakoribb az időskori halláscsökkenés, amihez fülzúgás és szédülés társulhat. Ez a fajta hallásromlás a szőrsejtek fokozatos pusztulásával magyarázható, van, akinél a folyamat már 50 éves kor körül elkezdődik. Szimmetrikus, tehát mind a két fülön kialakul, és fokozatosan rosszabbodik. Nőknél általában minden frekvencián csökken a hallásképesség, férfiaknál inkább a magasabb frekvenciás hangok „vesznek el”. A nagyothallás első jele, hogy zajos környezetben kevésbé halljuk a beszédet, a csoszogást, az óraketyegést, a csengő hangját, az apróbb neszeket. Ez jelentősen ronthatja a mindennapi társas érintkezések minőségét. Az időskori nagyothallás a világ népességének több mint 10 százalékát érinti, a siketek aránya meghaladja az 1 százalékot.

Fontos megemlíteni, hogy a maszk használata során a már hallókészüléket viselő emberek kiemelt figyelmet fordítsanak arra, hogy a maszk fel-és levétele során nehogy kiessen a készülék a fülből, hiszen annak pótlása több szempont miatt is nagyon nehéz. Arra is hívjuk fel a készüléket viselő figyelmét, hogy a készülék időszakos karbantartása, az esetleges újra állítása, ellenőrzése ebben az időszakban kiemelten fontos. 

A nagyothallás nem szégyen, figyeljünk magunkra is, de hívjuk fel rokonunk, ismerősünk figyelmét arra, hogy keressenek olyan hallókészüléket forgalmazó üzletet a közelükben, ahol audiológus szakember segít a halláscsökkenés mértékének megállapításában, és a megfelelő segédeszköz kiválasztásában. Vigyázzunk egymásra!

Vissza a főoldalra

Meghalt a kisbabám… még sem történt műhiba

Olvasónk nagyon szomorú történetet osztott meg velünk. Az eset nem mostanában történt, ám nagyon tanulságos és megrázó. Egy elhunyt magzat és az édesanyja története, aki máig – és talán soha – nem tudja túltenni magát azon, ami történt. Olvasónk az eset óta a második terhességet problémamentesen kihordta és ma már egy kisfiú boldog édesanyja. Az első kényszerszüléssel szült halott kisfiát azonban soha nem fogja elfelejteni.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Fabódéktól a palotáig

A városligeti műjégpálya története az 1830-as évekre nyúlik vissza. Igaz, akkor még csak a városligeti tavon csúszkáló, korcsolyázó gyerekek jártak oda, és szó sem volt műjégpályáról. Az igazi kezdet azonban még mindig a XIX. századhoz köthető, hogy aztán a II. világháború teljesen romba döntse, és a XXI. század eleji felújítást követően újra régi pompájában tündökölve várhassa a korcsolyázás szerelmeseit.

Thonet székek megmentése

A Thonet székek megmetése nem valami friss sztori, de még nem beszéltem róla soha, ezért most előjövök vele. Gondolom észrevettétek, hogy az utóbbi időben egyedi tartalmakkal próbállak Titeket inspirálni és szórakoztatni, ami jóval nehezebb feladat, mintha külföldi oldalakról átvett lakásokat posztolgatnék. A saját tartalom létrehozása fáradtságos és időigényes műfaj, meg kell alkotni a valamit, aztán be kell fotózni, rendbe kell szedni a képeket számítógépen és még meg is kell írni… szóval kell hozzá sok munka és még több idő. Ezért ritkultak meg mostanában a bejegyzések, de remélem a minőséget Ti is előbbre helyezitek a mennyiségnél! Na, vissza a székekhez: metálfekete Thonet székeim története következik.

Málnakrémes sajttorta

Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon. Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?