BlogÚj! Megnyitás

A napfény íze

Sokakban él a kép, amikor egy külföldi turista busz megérkezik és letódulnak róla a nyugdíjas turisták.

Németek, angolok, japának. Valljuk meg, ilyenkor kicsit irigykedve nézzük őket. Mert aki nálunk szenior korú az már… Pedig mekkorát tévednek! Bizony már Magyarországon is a túrizmus jelentős hányadát a szenior korú utazók adják. Felismerték ezt a szállodák és a gyógyfürdők is, mert ma már minden valamire való hotelnek vagy fürdőnek van Senior ajánlata és programja.

Érdekes ezzel kapcsolatban, hogy a KSH adatai szerint az egészségturizmus már a kereskedelmi éjszakák kicsivel több, mint 45%-át tette ki a 2016-os évben. Ami azt jelenti, hogy a hazai turisták közel fele valamelyik vidéki, fürdővel rendelkező várost választott uticélnak.

És ez különösen fontos a magyar gazdaság szempontjából. Már csak azért is, mert a turisztikai jelentőségű fürdőkben 2016-ban összességében közel 29 millió látogató fordult meg. Kis túlzással élve minden magyar lakos - azért ebben a számban természetesen benne vannak a külföldiek is - háromszor is járt valamelyik jelentős fürdőben az adott évben. Mindez pedig a magyar gazdaság számára közel 65 milliárd forintos bevételt jelentett.

Gyógyturizmus és rehabilitáció

Nyilván nem meglepő, hogy a gyógyturizmus a szenior korúak között a legnépszerűbb. Érthető módon - sokszor akár orvosi javallatra - turisztikai céllal az olyan helyeket keresik fel, ahol azokra a problémákra találnak megoldást, amelyek a leggyakoribbak Magyarországon. A leggyakoribb gyógy utazási okok a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi bántalmak és az allergiás megbetegedések.

A másik jelentős utazó csoportot azok jelentik, akik egy - egy műtéti beavatkozás utána gyógyulásuk gyorsítása és a rehabilitáció érdekében utaznak. Ők azok, akik többnyire nem csak egy - két hétre, hanem akár huzamosabb időre is igénybe veszik egy - egy szálloda és gyógyfürdő szolgáltatásait.

Bármelyik csoportot nézzük, az jól látható, hogy az életkoruk általában 60 év felett van, tehát a szenior korosztály tagjai. Amint az a Senior programmal rendelkező szállodák képviselői elmondták, mindkét csoport számára készülnek különböző, az életkorukhoz és az egészségükhöz igazított programokkal.

Bőséges kínálat

A bor és gasztronómiai turizmus szintén vonzó lehet a szenior korosztály számára. Egy kiadós fürdőzés után jól esik egy finom vacsora és egy fenséges borokból álló borkóstoló. A programok sorát nézve ebben sincs hiány. Talán nincs is olyan Senior programot kínáló szálloda az országban, amelynél ne lenne borkóstoló a kínálatban. 

És ezt sok esetben összekötik egy - egy helyi nevezetességű pince, étterem vagy kastély látogatásával is. A legfontosabb viszont minden esetben az, hogy kiváló borokat kóstolhatunk meg értő tolmácsolásban. És ha mindez megvan, jöhet egy gasztronómiai remekmű, amit a kiváló magyar séfek találnak elénk. A hagyományos magyaros ételeinktől a forradalmian új kreációkig sok mindent megkóstolhatunk, és eldönthetjük, hogy mennyire ízlett. Egy biztos, éhesen még egyetlen vendég sem távozott.

Borban az igazság

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec a orci eu sapien maximus tincidunt. Aliquam rhoncus bibendum neque id egestas. Donec dui nisi, porttitor in ex sed, interdum cursus arcu. Mauris pharetra, quam bibendum tristique dictum, ex odio faucibus enim, sed ornare lacus felis eget ligula. Pellentesque vitae felis eros. Curabitur venenatis, tellus fermentum gravida laoreet, dui lacus bibendum mi, a ultricies felis mi id justo. Vivamus pharetra in tellus ut consequat.

Nincs akadály

Van olyan élethelyzet, amikor a szenior korúak számára problémát jelenthet a mozgás. Azonban a segítségre szorulóknak sem kell otthon maradniuk. Az akadálymentesítés törvényileg már 2007 óta kötelező. A legtöbb szálloda és fürdő a saját jól felfogott érdekében be is tartotta a szabályt és elvégezték a kötelező feladatot. Ettől függetlenül egy kérdést a telefonban megér, hogy tisztázzuk a helyzetet. Ám ez ne tartson vissza senkit, mert a legtöbb helyen már akadályok nélkül közlekedhetnek a mozgásban korlátozott honfitársaink is.

Egyre gyakoribb

Amint azt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől megtudtuk, egyre jelentősebb a száma azoknak a szállodáknak, amelyek Senior csomaggal várják az idősebb generáció tagjait. A honlapjukon éppen ezért a részletes keresőben külön menüpontok vannak, amelyekkel azokra a szállodákra lehet keresni, akik az szenior korosztálynak kínálnak különböző programokat és előnyöket. 

Mindezt alátámasztja, hogy a szövetség keresőrendszere idősbarát + gyógyszálló kritérium bejelölése esetén több tucatnyi szállodát is szerepeltetet a kínálatában. Ráadásul szinte az ország összes jelentős tájegységét meglátogathatják így a szenior korúak. Hajdúszoboszlótól Hévízig, Zalakarostól Harkányom át Debrecenig, szinte mindenhol találhatnak olyan szállodát, amelyik speciálisan kezeli az idősebb korosztályt.

És nincs ez másképp a fürdőknél sem. A Magyar Fürdőszövetségnél úgy vélik, hogy a tagjaik sorába tartozó gyógyfürdők szinte kivétel nélkül különböző kedvezményes lehetőségekkel és csomagokkal várják a szenior korosztály tagjait. 

A kedvezmények már a jegy-, illetve bérletvásárlásnál elkezdődnek és számos más lehetőség - masszázstól a vízi tornáig - is van, amelyek között választhatnak a gyógyfürdőkbe látogató szépkorúak.

Vissza a főoldalra

A napfény íze

Sokakban él a kép, amikor egy külföldi turista busz megérkezik és letódulnak róla a nyugdíjas turisták. Németek, angolok, japának. Valljuk meg, ilyenkor kicsit irigykedve nézzük őket. Mert aki nálunk szenior korú az már… Pedig mekkorát tévednek! Bizony már Magyarországon is a túrizmus jelentős hányadát a szenior korú utazók adják. Felismerték ezt a szállodák és a gyógyfürdők is, mert ma már minden valamire való hotelnek vagy fürdőnek van Senior ajánlata és programja.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?

Csoki chip kekszek (cookies)

A boltban sok hasonló csokichip kekszet lehet kapni, de azok fehérlisztből, fehércukorból, és egyéb egészségtelen hozzávalókból állnak.