BlogÚj! Megnyitás

A nő, aki megváltoztatta Magyarországot

Hogy ki volt ő? Nos, egy nő, aki utat tört magának a férfiak világában és megmutatta, hogy a nők is képesek helytállni bármely területen. Egy olyan világban vívta harcát – XX. század első felében – amikor a meggyőződés szerint a nőnek otthon a helye.

Ő viszont egy másik utat mutatott. Tanított, iskolát alapított, magazint szerkesztett, politizált és mindezt megkoronázva, és az első nő volt, aki országgyűlési képviselő lett.

Lengyel nemesi származású családba született – 4 lánytestvére volt – 1884. szeptember 18-án. A felső lányiskola elvégzését követően Kalocsán elvégezte a tanítóképzőt és tanítani kezdett. Nem sokkal ezután apja és testvérei – apja rossz üzleti döntése miatt – kénytelenek voltak kivándorolni az Egyesült Államokba, de Slachta Margit Magyarországon maradt. Az eset viszont annyira megrázta, hogy a tanítást feladva szociális területen kezdett dolgozni. Majd ezt követően Berlinben képezte magát tovább a szociális területen, hogy aztán nemsokára már ő is ezt taníthassa, immár itthon.

Slachta Margit

Tanár, szerkesztő, politikus

Ezt követően iskolát alapított, és mellette – 1915. márciusától – a Keresztény Nő című katolikus lapot is szerkesztette. A lap pedig több átalakulást – és névváltozást - követően a magyarországi feminizmus alapköve lett. És ekkor jött a politika az életébe és 1918-ban már a Keresztényszociális Néppár tagja volt, amelyen belül a Keresztény Női Tábort vezette. Hogy aztán 1920-ban a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja, amelynek ő is tagja volt, kiírja az ideiglenes választásokat, melyeken jelöltként – az I. kerületben - Sclachta Margit is elindult. És nem csak elindult, hanem nyert is! Ezzel pedig ő lett Magyarország első parlamenti képviselőnője. Amikor a parlament mandátuma 1922-ben lejárt, az ő képviselősége is véget ért. 

Slachta Margit

Azok a harcos 30-as negyvenes évek

Ezekben az időkben több szervezetet is alapított (Szociális Missziótársulat, Szociális Testvérek Társasága, Szentlélek Szövetség), és megmaradt a régi szervezete, a Keresztény Női Tábor is. És mindegyikben keményen dolgozott. Mindeközben újságot szerkesztett – Lélek szava – és fellépett zsidó vallású magyarok üldözése ellen. Beadványt írt a munkaszolgálatosok érdekében, és Rómába utazott, hogy meggyőzze XIII. Piusz pápát a zsidóság melletti fellépésre. Mindez persze hatástalan maradt, hacsak azt nem tekintjük hatásnak, hogy a Keresztény Női Tábort a Sztójay kormány betiltotta. Amikor a háború és a deportálások elérték Magyarországot, szervezeteivel számos honfitársunk életét mentette meg. 

Slachta Margit emléke

Mandátum és emigráció

A háború után mozgalmait párttá szervezte és a Demokrata Néppárttal és a Polgári Demokratapárttal szövetséget kötve 1947-ben ismét képviselővé választották.

Azonban ez nem tarthatott sokáig, mert nagyon jól látta, mi folyik az országban és egy éles hangú felszólalását követően – 1947. október végén – a kommunisták nyomására hat hónapra kizárták a parlamentből. Utoljára még felszólalhatott az egyházi iskolák bezárása ellen – 1948 júniusában -, de ennek akkor már semmilyen eredménye nem lehetett. Az önkény közeledte elleni tiltakozásból a következő ülésen nem állt fel a Himnusz hangjaira, ezért kétszer hat hónapra ismét kitiltották az országgyűlésből. Az 1949-es választásokon még indulni akart, de már csak az egyik fordulóra juthatott el, mert figyelmeztették, hogy a kommunisták le akarják tartóztatni. Így nem maradt más választása, mint az, hogy a húgával átszökjön Ausztriába és csatlakozzon családja többi tagjához az Egyesült Államokban. Ám ott is aktív maradt, és tevőlegesen segítette az 1956-os menekült magyarokat. Életének utolsó napjait az általa alapított Szociális Testvérek Társaságának egyik rendházában töltötte Buffalóban, és ott is hunyt el 1974. január 06-án.

A Világ igaza

A háború alatti tevékenységéért Izráel a Világ Igaza kitüntetést adományozta neki, és tiszteletére fát ültettek a Yad Vashem múzem kertjében. 1995. március 15-én pedig a magyar kormány a Magyar Köztársaság Bátorság érdemrendjét adományozta neki.

Vissza a főoldalra

A nő, aki megváltoztatta Magyarországot

Hogy ki volt ő? Nos, egy nő, aki utat tört magának a férfiak világában és megmutatta, hogy a nők is képesek helytállni bármely területen. Egy olyan világban vívta harcát – XX. század első felében – amikor a meggyőződés szerint a nőnek otthon a helye. Ő viszont egy másik utat mutatott. Tanított, iskolát alapított, magazint szerkesztett, politizált és mindezt megkoronázva, és az első nő volt, aki országgyűlési képviselő lett. Lengyel nemesi származású családba született...

Ambrózi Zoltán és Vér János chef | az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend lovagjai

Áprilisi választásunk fő étele a Kókai lencsegulyás annak a napnak állít emléket, amikor az isaszegi csata napján, 1849. április 6-án a szabadságharc tábornokai Kókán találkoztak Kossuth Lajossal. Hogy ettek-e Kókai lencsegulyást, arról nem szól a fáma, az viszont bizonyos, hogy a Kókai lencsegulyás egy igazi magyaros étel. Amihez remek kísérő lehet egy kiváló Kapros túrós lepény.

Whoopi Goldberg: egy nő, aki sosem volt apáca

A neve hallatán mindenkinek azonnal a II. Világháborúra és az ominózus „V” betű mutatása jut az eszébe. Pedig sokkal több volt ő ennél. Államférfi, író, szónok, festő, egy Ebben a hónapban – egészen pontosan 13.-án – ünnepelte 64. születésnapját Whoopi Goldberg. Eredetileg persze nem ezen a néven született, hiszen Caryn Elaine Johnsonként látta meg a napvilágot. Akkor még honnan a Whoopi név? Hááát, ez egy kicsit érdekes, és nem is igazán tűri a nyomdafestéket.

Az áruló, aki dísztemetést kapott

Görgey Artúr nevét sokan ismerik, de az igazi történetét lényegesen kevesebben. A legtöbbeknek esetleg beugrik a történelem órán tanultakból annyi, hogy Kossuth árulónak titulálta és ő volt az a tábornok, aki Világosnál letette a fegyvert. Az áruló bélyege pedig egész életében elkísérte.

Egy Dali modell, aki popsztár lett

Talán a mai fiatalok kivételével nincs is ember, aki ne hallott volna már francia énekesnőről, Amanda Learről. Anyja orosz, apja angol – francia származású volt. Gyerekkorában éltek Franciaországban és Svájcban is (bár az énekesnő Hongkongban született), és mire felnőtt lett, már öt nyelven beszélt (angol, francia, német, olasz és spanyol). Igazán nyitott személyiség volt, így nem csoda, hogy pályája kezdetén festőművész szeretett volna lenni (Londonban és Párizsban is tanult festészetet).

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Egy Rotschild, aki a divatnak élt

Amikor az ember meghallja a Rotschild nevet, azonnal egy dúsgazdag bankár jut az eszébe. Az például eszünkbe sem jut, hogy egy Rotschild akár divattervező is lehet. Nos, pedig pontosan ez történt. Rotschild Klára divattervező lett. Igaz, csak névrokonságban állt a híres bankár famíliával, hiszen édesapja Rotschild Ábrahám női szabó mester volt és az édesanyja is varrónőként dolgozott. Így aztán Klára asszony már nagyon fiatalon – még csak 17 éves volt – a szülei szalonjában a szakmában dolgozott

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.