BlogÚj! Megnyitás

A nő, aki megváltoztatta Magyarországot

Hogy ki volt ő? Nos, egy nő, aki utat tört magának a férfiak világában és megmutatta, hogy a nők is képesek helytállni bármely területen. Egy olyan világban vívta harcát – XX. század első felében – amikor a meggyőződés szerint a nőnek otthon a helye.

Ő viszont egy másik utat mutatott. Tanított, iskolát alapított, magazint szerkesztett, politizált és mindezt megkoronázva, és az első nő volt, aki országgyűlési képviselő lett.

Lengyel nemesi származású családba született – 4 lánytestvére volt – 1884. szeptember 18-án. A felső lányiskola elvégzését követően Kalocsán elvégezte a tanítóképzőt és tanítani kezdett. Nem sokkal ezután apja és testvérei – apja rossz üzleti döntése miatt – kénytelenek voltak kivándorolni az Egyesült Államokba, de Slachta Margit Magyarországon maradt. Az eset viszont annyira megrázta, hogy a tanítást feladva szociális területen kezdett dolgozni. Majd ezt követően Berlinben képezte magát tovább a szociális területen, hogy aztán nemsokára már ő is ezt taníthassa, immár itthon.

Slachta Margit

Tanár, szerkesztő, politikus

Ezt követően iskolát alapított, és mellette – 1915. márciusától – a Keresztény Nő című katolikus lapot is szerkesztette. A lap pedig több átalakulást – és névváltozást - követően a magyarországi feminizmus alapköve lett. És ekkor jött a politika az életébe és 1918-ban már a Keresztényszociális Néppár tagja volt, amelyen belül a Keresztény Női Tábort vezette. Hogy aztán 1920-ban a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja, amelynek ő is tagja volt, kiírja az ideiglenes választásokat, melyeken jelöltként – az I. kerületben - Sclachta Margit is elindult. És nem csak elindult, hanem nyert is! Ezzel pedig ő lett Magyarország első parlamenti képviselőnője. Amikor a parlament mandátuma 1922-ben lejárt, az ő képviselősége is véget ért. 

Slachta Margit

Azok a harcos 30-as negyvenes évek

Ezekben az időkben több szervezetet is alapított (Szociális Missziótársulat, Szociális Testvérek Társasága, Szentlélek Szövetség), és megmaradt a régi szervezete, a Keresztény Női Tábor is. És mindegyikben keményen dolgozott. Mindeközben újságot szerkesztett – Lélek szava – és fellépett zsidó vallású magyarok üldözése ellen. Beadványt írt a munkaszolgálatosok érdekében, és Rómába utazott, hogy meggyőzze XIII. Piusz pápát a zsidóság melletti fellépésre. Mindez persze hatástalan maradt, hacsak azt nem tekintjük hatásnak, hogy a Keresztény Női Tábort a Sztójay kormány betiltotta. Amikor a háború és a deportálások elérték Magyarországot, szervezeteivel számos honfitársunk életét mentette meg. 

Slachta Margit emléke

Mandátum és emigráció

A háború után mozgalmait párttá szervezte és a Demokrata Néppárttal és a Polgári Demokratapárttal szövetséget kötve 1947-ben ismét képviselővé választották.

Azonban ez nem tarthatott sokáig, mert nagyon jól látta, mi folyik az országban és egy éles hangú felszólalását követően – 1947. október végén – a kommunisták nyomására hat hónapra kizárták a parlamentből. Utoljára még felszólalhatott az egyházi iskolák bezárása ellen – 1948 júniusában -, de ennek akkor már semmilyen eredménye nem lehetett. Az önkény közeledte elleni tiltakozásból a következő ülésen nem állt fel a Himnusz hangjaira, ezért kétszer hat hónapra ismét kitiltották az országgyűlésből. Az 1949-es választásokon még indulni akart, de már csak az egyik fordulóra juthatott el, mert figyelmeztették, hogy a kommunisták le akarják tartóztatni. Így nem maradt más választása, mint az, hogy a húgával átszökjön Ausztriába és csatlakozzon családja többi tagjához az Egyesült Államokban. Ám ott is aktív maradt, és tevőlegesen segítette az 1956-os menekült magyarokat. Életének utolsó napjait az általa alapított Szociális Testvérek Társaságának egyik rendházában töltötte Buffalóban, és ott is hunyt el 1974. január 06-án.

A Világ igaza

A háború alatti tevékenységéért Izráel a Világ Igaza kitüntetést adományozta neki, és tiszteletére fát ültettek a Yad Vashem múzem kertjében. 1995. március 15-én pedig a magyar kormány a Magyar Köztársaság Bátorság érdemrendjét adományozta neki.

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.