BlogÚj! Megnyitás

A NŐ nem háborúra született

Ha a béke a nőkön múlna, talán sosem lenne háború. Nem túlzás azt mondani, hogy Fodor János az együtt gondolkodás és a nőkbe vetett hit szerelmese...

Ha a béke a nőkön múlna, talán sosem lenne háború.

Nem túlzás azt mondani, hogy Fodor János az együtt gondolkodás és a nőkbe vetett hit szerelmese. Ennek köszönhető, hogy olyan nagyszabású projekt megálmodója lett, ami a nőkre épít. A békét mindennél fontosabbnak tartja, aminek véleménye szerint meghatározó pillére maga a NŐ lehet. A nő, aki ismeri az élet értékét, hiszen ő maga is képes életet adni. Ezért János a maga eszközeivel nem kisebb projektbe kezdett, mint egy olyan közösség létrehozása, ami rájuk épít.

Fodor János, képforrás: radiobezs.hu

Fodor János, képforrás: radiobezs.hu

- Miért Bézs a rádió?

- Mert kell valami, ami nem a megosztottságot, hanem a közös gondolkodást segíti. Azt gondolom, a nők azok, akik ebben segíteni tudnak. A nő, nem háborúra született. A nőknek számos értékes tulajdonságuk van, ami a békét, a túlélést, az egységet képes összehozni. A Nők kompromisszum készebbek, lágyabbak, talán együttműködőbbek. A szívük tán nyitottabb. Érzékenyebbek, tán hajlandóbbak az együtt gondolkodásra. Ők többnyire a békét szeretik. Ezért gondoltam arra, hogy női rádiót kell csinálni. A név pedig éppen azt a lágyságot, természetességet, egyfajta bölcs simulékonyságot, széles spektrumot, sok árnyalatot és nem elhanyagolható tulajdonságként eleganciát is tükrözi, ami a bézs színt egyébként jellemzi. 

képforrás: Facebook

képforrás: Facebook

Ugyanakkor a rádió nem a fő fókusz volt, hanem része egy sokkal nagyobb tervnek, ami rendkívüli módon izgatott. Az volt a célom, hogy országosan női köröket hozzak létre, amelyek a meglévő értékeket és az azonosságot keresik, és használják jófajta szervező erőnek. Olyan sok érték van ebben az országban, ami az embereket, a családokat egy nagyobb, egységesebb, összetartóbb létezésbe rendezheti. Ami megszünteti a folytonos széthúzást, egymás ellen feszülést, és ami életre hívja a valódi, akár nemzet szintű közös gondolkodást. Éppen úgy, ahogy egy családot is képes a nő összetartani. Az élettel kapcsolatos szemléletmódjának köszönhetően szeretetével, hitével, gondoskodásával fáradhatatlanul, egyfajta életető, tápláló erőt tud adni. 

képforrás: Csaba Beatrix

képforrás: Csaba Beatrix

Az eredeti elképzelésem szerint a női körök ezt a célt szolgálták. Több helyen sikerült is elindítani ezeket a civil szerveződéseket, Győrben például 200 tagú Bézs kör működött rendkívül hatékonyan. Egyebek között játszóteret építettek, időseket gondoztak. Nagyon jól indult a dolog. Ám nem volt erőm hosszabb távon működtetni a Bézs köröket annak ellenére sem, hogy az érdeklődés és az affinitás számos városban, településen létrejött. Ennek fő oka az volt, hogy nem volt elég pénzünk arra, hogy valóban országos hálózattá fejlesszük a kezdeményezést. Nem tudtuk kiépíteni a szükséges infrastruktúrát.

- Bár a Bézs körök nem maradtak talpon, mégsem múlt el nyomtalanul a terv, hiszen a Rádió Bézs több, mint 7 éve szól. Méghozzá nem csak itthon, hanem az internetnek köszönhetően tulajdonképpen a világ bármely pontjáról hozzáférhető lett.

- A rádió az információ áramlás, a kommunikáció egyik fontos eszköze volt ebben a nagyszabású tervben. Mára ugyan csak a Rádió Bézs maradt meg ebből a reményteli projektből, mégis fontosnak vélem. Ez a fórum reményeim szerint szolgálja valamilyen formában az eredeti gondolatot. A női hatást az élet számos területén. Azt is remélem, hogy ez a rádió a nőket is szolgálja az értékrendjével, tartalmával. Annak ellenére, hogy bár a Rádió Bézs életre hívását nagymértékben a Bézs körök inspirálták, ez nem egy kizárólagosan női rádió. Viszont alapértékeiben nagymértékben illeszkedik ahhoz az elsősorban nőkre jellemző attitűdhöz, hogy nem azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt. Ez a gondolkodás jellemző a Rádió Bézsre.

képforrás: Csaba Beatrix

képforrás: Csaba Beatrix

Személy szerint nekem nagyon sokat adott az, hogy ez a rádió létrejött. Létrehozni valamit az rendkívül jó érzés. Teremtés. Amikor először megszólalt a szignál, az olyan fantasztikus és megható pillanat volt, amire egy életen át jó emlékezni. És a Bézs több, mint 7 éve folyamatosan, minden nap szól. Ez akkor is egy sikertörténetnek számít, ha a teljes terv nem tudott megvalósulni. Mondom ezt annak tudatában is, hogy ez a rádió nem finanszírozott. Önkéntes alapon, térítés nélkül dolgozik benne mindenki. Ez persze a mindennapok szintjén komoly kompromisszumkészséget kíván. Mégis megéri. Abban is eltérünk a rádiók zömétől, hogy nem a híradásra összpontosítunk, hanem arra, hogy hiteles emberek szólaljanak meg, értékes tartalmakat tegyünk hozzáférhetővé. Cél, hogy felhívjuk a figyelmet olyan ügyekre, amelyek közérdeklődésre méltók. Azt gondolom, hogy az értékrendünk jól felismerhető és szilárd alapokon áll. Amelyben az emberségesség, a tisztesség a fókusz, mint alapvető, és az élethez nélkülözhetetlen értékek.

- Ebben a rohanó, nagymértékben leterhelt, a korábbiaknál talán pénzközpontúbb világban hogyan talált társakat ahhoz, hogy egy térítésmentes, ugyanakkor sok munkával járó, napi 24 órában sugárzó média felületet ennyi éven át működtessen?

- Nem akarok álszerénykedni. Biztos, hogy van csapatszervezői képességem. Másfelöl a Rádió Bézs biztosít felületet olyan embereknek, akiknek fontos, hogy részei legyenek a nyilvánosságnak. Akiknek van olyan mondanivalójuk, ami közlésre érdemes. Függetlenül attól, hogy a jelenlegi médiakörnyezet már nem biztosít számukra munkavállalóként teret. Megvan a stáb tagjaiban a közös értékrend, közös gondolkodási képesség. A szakmaiság, és az igényesség sem hiányozhat. Az évek során meglehetősen sok ember készített nálunk műsort. Ez nyilván köszönhető annak is, hogy a Rádió Bézs nem megélhetési pont, hanem önkéntességen alapuló, civil platform. Mindenki annyi ideig vesz részt benne, amennyit képes teljes odaadással ráfordítani. Ugyanakkor ez egy igényes, professzionális, 24 órában szóló rádió, amiben éppen úgy megvannak a műsorkészítés kritériumai, mint bármely rádióban. Van műsorrend, technikai feltételeknek kell eleget tenni, tehát aki itt elkezd dolgozni, nem állhat csak úgy fel egyik napról a másikra, mert már nincs kedve az önkéntes munkához. Persze lehetnek, és vannak is olyan élethelyzetek, amik a folyamatos változásokat generálják, de a kilépésnek is van egyfajta rendje annak érdekében, hogy a folyamatos műsorsugárzás biztosítható legyen. Közel 60 fős az állandó stáb. A teljes alkotói csapat, amely az évek során rövidebb-hosszabb ideig részt vett ebben az önzetlen munkában, eléri a mintegy 200 főt. Jóleső érzéssel mondhatom azt is, hogy ma már ismerik a rádiót. Ez azt jelenti, hogy nem csak a hallgatók számára kedvelt. Hanem ha interjút kérünk, vendéget hívunk a stúdióba, vagy bejelentkezünk egy eseményre, akkor a legtöbb esetben ez természetes elfogadásra talál. Azt gondolom, hogy a Rádió Bézs egy nagyon vállalható rádió.

képforrás: radiobezs.hu

képforrás: radiobezs.hu

- Mecenatúra? Lehetne megoldás a finanszírozásra, ha a klasszikus értelemben vett támogatási rendszer, vagy akár cégek, vállalkozások, magánemberek összefogásával finanszírozhatóvá válna a rádió.

- Mecenatúra nincs. Semmilyen értelemben. Amikor elindult a rádió, néhány támogató céget még megtudtam nyerni, azonban ez nagyon rövid időre volt elegendő. Ma már a politika és gazdasági racionalitás miatt a cégek nagyon meggondolják, hogy hol és mekkora összegért reklámoznak. A civil társadalom finanszírozó ereje pedig meglehetősen szétforgácsolóik, annyi területen van szükség a tőlük eredő, náluk elérhető pénzügyi forrásokra. Vannak csekély számban magánszemélyek, akik néhány ezer forintot elutalnak a számlánkra. De ez olyan kis összeg éves szinten, amivel a fenntartás egyszerűen nem biztosítható. Pedig kiadás, költség akkor is van, ha a munkatársaink, a stáb térítés és munkabér nélkül dolgozik. Az adó 1% felajánlása is segítség lehetne, azonban ennek a becsatornázása is sok pénzt emésztene fel. Reklám, óriás plakát kellene hozzá, ami felhívja ránk a figyelmet. A forráshiányos működés az önreklámra sem ad lehetőséget. Így valóban heroikus küzdelmet folytatunk a fenntarthatóság érdekében, miközben a minőségi műsorkészítés nem lehet kérdés. 

- Mennyire befolyásolja a finanszírozási hajlandóságot, hogy az internet manapság tulajdonképpen egyenlővé vált az ingyenességgel? Hiszen akinek van internet hozzáférése, az szinte korlátlanul, és nagyon széles spektrumban fér hozzá információhoz, zenéhez, filmhez, kultúrához, tudományhoz. Tulajdonképpen bármely témakör erőfeszítés és plusz költség nélkül elérhető.

- Egyrészt nagyon jó dolog, hogy az internetnek köszönhetően kinyílt a világ. Valóban nagyon sok emberhez érhetünk el folyamatosan, a nap 24 órájában. Ráadásul bárhol a világban, ahol értik a magyar nyelvet. De ehhez persze az kell, hogy tudjanak rólunk, ránk találjanak. A tapasztalataink azt mutatják, hogy aki megismeri a Rádió Bézst, az megszereti és rendszeres hallgatónk marad. A technikai eszközök fejlődésének köszönhetően ma már közlekedés, autózás közben éppen úgy hallgatható egy internetes rádió, mint az adótornyokon keresztül sugárzók. A kihívás az, hogy egyre több ember találjon rá a Rádió Bézsre, és fenntartható legyen a műsorkészítés. Tehát előny és hátrány is az internetes hozzáférés teljessége. Sajnos ahhoz szoktak az emberek, hogy ebben a kibertérben korlátlanul és ingyenesen kapnak szinte mindent. Ezért ahhoz, hogy ebben a keretben talpon maradjon egy nem kereskedelmi célú tartalomszolgáltatás, média felület, máshonnan kell a pénzt előteremteni. A reklámozási szokások Magyarországon meglehetősen sajátosak. Így a bevételi lehetőségeink több, mint korlátozottak, mivel nem létezik az a közösségi finanszírozás, ami észszerűen és könnyen fenntarthatóvá tenné a rádiót. Ez a kör még nem alakult ki. Az is lehet persze, hogy én magam is egy közszolgálati gondolkodású ember vagyok, aki nem rendelkezik üzletemberi sajátosságokkal. Salesben jártas munkatársakat pedig szintén nem tudunk alkalmazni éppen azért, mert ennek sincs meg a fedezete. Márpedig a „pénzcsinálás” tudománya sajátos szakterület, amiben jó szakembert nem lehet önkéntes alapon találni. Mi a műsorkészítéshez, a tartalomgyártáshoz értünk, és a műszaki feltételekhez szükséges területeken vagyunk jártassak. Ezért sokkal lassabban tudunk építkezni a rádió hallgatottságának területén, mint ami számunkra ideális lenne. Úgy, hogy ez kicsit a „róka fogta csuka, csuka fogta róka” esete. Abban is hiszünk, hogy vannak az életben jó dolgok, értékek, amik megérik így is a befektetett munkát. Akkor is, ha sokkal kevesebb emberhez jutnak el, mint amennyien valóban kíváncsiak lehetnének rájuk. Állami, pályázati pénzekhez mi eddig nem jutottunk… Ugyanakkor koránt sem érzem úgy, hogy szélmalomharcot vívnánk.

képforrás: radiobezs.hu

képforrás: radiobezs.hu

Nem vagyok forradalmár, de küzdünk szinte minden nap. Gondolják el, bevételünk nincs, a munkatársak nem kapnak térítést, jogdíj kötelezettségünk azonban van. És pénzbe kerülnek az eszközök, a stúdió bérlés és ezernyi más. Bevétel nélkül ennek hogyan tegyünk eleget? Érdekes helyzet ez. Kultúra közvetítők, egyfajta reklám felület vagyunk, hiszen a művész, akinek nálunk elhangzik egy száma, vagy egy beszélgetés, ami egy kulturális termékre felhívja a figyelmet - legyen az könyv, színházi előadás, lemez, vagy bármi-, végül is reklámot kap általunk. Mi viszont ezért sem a kiadóktól, sem a színházaktól, sem központi finanszírozásból, sőt mondhatom, hogy sehonnan nem kapunk egy fillért sem. Nekünk azonban fizetnünk kell érte! Például jogdíjat az elhangzott zenéért. Tehát valójában a teljesítés oldaláról benne vagyunk a rendszerben, a finanszírozás oldaláról azonban nem vagyunk részei a pénz természetes „vérkeringésének”. Miközben nekünk ugyan úgy megvannak a fenntartási és jogdíj kötelezettségeink, mint annak, aki állami, vagy kereskedelmi média lévén biztosítani tudja a költségigényét. A kultúra közvetítésének értékesnek kellene lennie, amihez nagymértékben hozzájárulhatnak az országszerte jelenlévő közösségi és kis rádiók is. Valójában ez egy forrás elosztási kérdés. Tehát a közösségi média nagyon komoly hiátussal küzd, jelentős hátrányt szenved a többiekkel szemben annak ellenére, -és azzal együtt-, hogy meggyőződésünk szerint szükség van ránk. Szükség van a közösségi médiára, ami talán a leginkább meg tud felelni a független média követelményeinek. Ugyanakkor úgy tűnhet, hogy éppen az érték közvetítésének nincs értéke, így szinte finanszírozhatatlan. Tehát az elkötelezettségen múlik, hogy meddig képes fennmaradni ebben a formában.

- Mi a jelenlegi megoldás arra, hogy továbbra is minden nap megszólaljon a Rádió Bézs szignálja?

- Azt kell mondjam, hogy a saját erőforrásaink tűnnek csak elérhető módon megtartó erőnek. Ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag mi magunk adjuk össze a fenntartáshoz, rezsihez, technikai háttér biztosításához és a jogdíj kötelezettség megfizetéséhez szükséges összeget. Ezért nemrégiben 50 fővel egyesületi formára váltottunk. A tagok vállalták, hogy havi fix díjat fizetnek a rádió fennmaradása és folyamatos működése érdekében. Nem is keveset. Nekem most az az egyik legfontosabb feladatom, hogy minél több olyan embert találjak, aki az egyesületbe belépve segíti a munkánkat egyféle kulturális hozzájárulásként.

- A fentiek fényében felmerülhet az a kérdés, hogy van-e valamilyen érdekképviseleti szerv, ami segíthet erre a finanszírozási hiátusra felhívni a figyelmet?

- Tagjai vagyunk a Szabad Rádiók Egyesületének, de a fentiekben említett rendszerproblémára sajnos nincs kellő ráhatása a szervezetnek. Komoly összefogásra lenne ebben is szükség. Tán, ha a rádiók egyöntetűen elhallgatnának, akkor felfigyelnének erre az emberek, a döntéshozók és talán a tartalom előállítók. No meg a piac is, hiszen nagyon sok kis rádió van az országban. Ehhez azonban az kellene, hogy egyszerre, és mindannyian megtegyék ezt, hogy nyilvánvalóan „hallatszon” a hiányunk. Ezt megszervezni azonban azt hiszem már nem az én dolgom.

képforrás: Rádió Bézs

képforrás: Rádió Bézs

- Mik azok az értékek, amelyek nélkül nem lenne érdemes mindazt a munkát felvállalni, ami a Rádió Bézst jelenti?

- Érzelmek, értelem, együttérzés, a tartást adó értékrend. Egy szív nélküli világban nem lenne jó élni. Ugyanakkor a profizmus legalább ilyen fontos. Az érzelem vezérelt amatörizmus nem viszi előre a világot. Hiszek abban, hogy a dolgokat szívvel, lélekkel, szenvedéllyel, szakértelemmel, professzionálisan kell csinálni. Befektetett és állandó munka nélkül mindez nem jön létre. Viszont csak így érdemes élni és működtetni egy rádiót. Is.

Csaba Beatrix

2022

Vissza a főoldalra

Az életet nem szemlélni szeretem, hanem aktívan részt venni benne

Közel állnak hozzá a gondolkodásra késztető, drámai mélységeket boncolgató főhősök. Ugyanakkor önfeledten lubickol, amikor megadatik számára egy-egy vígjátékba történő felkérés. Szívbéli nevettetőként a humor eszközével ható karakter, ezért ugyanolyan fontos számára ez is, mint a drámai főhős megformálása. Otthonosan érzi magát a színész mesterség minden területén. A zene sem áll messze tőle, így nem csoda, ha a zenés darabok, musicalek rajongóinak szívét is megdobogtatja.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni, míg a lakosság egy jelentős része nem veszi komolyan azt, amit a szakemberek javasolnak a különböző média felületeken keresztül. Közhely talán, de ha megértjük, hogy a „mi sorsunk a mi kezünkben van” és ezzel mások egészségéért is tehetünk, a járványnak sokkal hamarabb vége lesz, mint ahogy erre számítunk.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.