BlogÚj! Megnyitás

A párkapcsolatokról illúziók nélkül

A szerelemről és az érettebb párkapcsolatok jellemzőiről szeretnék írni. A statisztikai mutatók szomorúan közlik, hogy ezen a területen is van még mit változni.

Magyarországon minden három megkötött házasságból kettő válással végződik. Ha megkérdezünk bárkit erről a témáról, valószínű, hogy vegyes érzésekkel, óvatosan fog nyilatkozni, és nemcsak a személyes érintettsége miatt. Még mindig tabuként kezelnek olyan kérdéseket - akár házassági, akár élettársi keretek között élnek -, amelyek a hűtlenségről, szexualitásról, vagy éppen a kölcsönösen elvárható érzelmi igényekről szólnak. Én, immár több mint 22 éve élek házasságban, elevennek mondható párkapcsolatban. Ráadásul, ebben az első házasságomban három közös gyereket igyekszünk felnevelni feleségemmel, jól-rosszul.

Pál Ferenc katolikus pap írja legújabb könyvében ( A magánytól az összetartozásig ), hogy az érett párkapcsolatnak és szerelemnek három összetevője van. Természetesen nincs rangsor közöttük.

Az első: a szexualitás megélése, a testi vonzalom minősége.

Magyarul a gerjedelem, az ilyen jellegű ösztönök nélkül nem fog menni. Moreno, a pszichodráma atyja dolgozott ki egy módszert, a szexogrammot, amelynek segítségével szembesülhetünk azzal, hogy ki vonzó számunkra a külsőt tekintve. Az ellentétes nemből ( most a homoszexuálisokat kihagynám, nincs ilyen irányú tapasztalatom ), ki mennyire szexis számomra? 

Vajon mennyire hoz lázba, izgalomba a látványa, megjelenése? Ő három csoportba sorolja ilyen alapon a partnereinket. Van, aki felé zöld a lámpa, mert nem vonzó, nem indulok be tőle. Aztán, vannak a semlegesek, akik is-is esetek. És vannak a „piroslámpások”, akikkel jó lesz vigyázni, hiszen izzik a levegő a közelükben. Begerjedek tőlük. Egész egyszerűen, ha őszinte vagyok magamhoz, őket megkívánom. Nagyon fontos, jó ha tudom, hogy a kapcsolataimban ki iránt miféle testi vágyakat táplálok. Ki a piros-tilos, ki semleges, és ki éppen ellenszenves fizikai megjelenésében számomra? 

A testi egyesülés azért is fontos, mert olyankor gátak és elfojtások nélkül feloldódhatunk egymásban, megtapasztaljuk, hogy szeretnek, elfogadnak csupasz valóságomban. Mintha az „ éden állapotába ” nyernénk bepillantásokat a testi gyönyörök élményei által. Valóban megéljük a jelen pillanatát olyankor, amikor átadjuk magunkat a másiknak minden részünkkel.

A második: a szerelem.

A szívbéli érzések, érzelmek világa. A párom iránti pozitív, szívből jövő kellemes érzések színes forgataga. Amelyeket megélhetünk, megérezhetünk és megtapasztalhatunk az egymással való, kitárulkozós, lelki egyesüléses állapotokban. 

Mivel az érzelmek folyamatosan áramolnak bennünk, akár 80 évesen is megérezhetjük a szerelem szívbéli érzéseit, amelyekről a művészek oly szépen dalolnak költeményeikben, zenei művekben, festményeken, szobrokban, filmekben, és egyéb művészeti ágakban. Érzelmek, érzések kellenek, hiszen fűtőanyag nélkül nem keletkezik hő a kazánban sem.

A harmadik: az egyértelmű és határozott elköteleződés a másik iránt.

Van-e akarásom arra, hogy együtt legyünk? Valóban ragaszkodom-e a páromhoz, úgy, ahogy van? Vajon mennyire vagyok kitartó és állhatatos egy-egy nehéznek tűnő és elbizonytalanító helyzetben?

Ha a három dimenzió valamelyike nem teljesül a párkapcsolatban, akkor boldogtalanság uralkodik el rajtunk. Aztán valahol máshol, más személlyel próbáljuk a hiányos területet betölteni, bepótolni. Elemi, emberi igényünk megvalósítani a szexet, az érzelmi megélést, vagy éppen a felelősségteljes elköteleződést, a valakihez tartozás élményét. Szerencsések azok, akik egy személlyel tudják megélni mindhárom alkotórészt.

Szerintem lényeges az őszinteség magammal a három területet illetően. Ehhez bátorság kell, és a bűntudattal és a szégyenekkel való leszámolás. Adódhat olyan helyzet, amikor a bűntudatunk, vagy a szégyenérzetünk akadályozza meg, hogy felismerjem, amit valójában teszek is a párommal zajló kapcsolatomban. A bűntudatról most a költő szavaival (József Attila: Bűn);

Csak az zavar e semmiben, hogy miért nincs bűnöm, ha van.

Karinthy Frigyes pedig a szégyenről így versel;

Tudat alatt egy kis házban, ül az ösztön talpig gyászban.

Ha megvalósul, kibontakozik a szerelem nő és férfi között mind testi, mind lelki, és ugyanígy szellemi síkon, akkor elégedett, boldog, harmonikus és szárnyaló kapcsolatban élhetünk napról napra. De ezzel azt is elfogadom, hogy vannak olyan személyes, lelki és szellemi szükségletek, igények, amelyeket nem a páromnak kell kielégíteni, és nem is kell tőle elvárni. És hát, adódnak olyan élmények, érzelmek, amelyeket a Nagyobbal, az Eggyel tudunk megélni csak. Vannak, akik már nem akarnak olyant kérni a párjuktól, amit csak a Nagy Egésszel egyesülve élhetnek át. (Egyik kedves barátom „ Mennyei Szanatóriumnak ” nevezte el ezt a téren és időn túli állapotot.) 

Az Erő, melyet, ha akarom, nem kapom
mikor senki vagyok, olyankor gazdagodom.
Kérdeznéd hol? A mennyei szanatóriumon.

A családterapeuták tapasztalata is az, hogy azok a házaspárok maradnak hosszú távon együtt a nehézségek, problémák ellenére is, végső soron, amelyekben történtek misztikus, transzcendens élmények. Az égi szerelem, a szerelem legmagasabb rendűbb és rangúbb változata. A szerelmi csalódásokat pedig érdemes elsiratni, feldolgozni, és a veszteségeket elgyászolni, útjukra engedni, hiszen csak ezután tudunk tovább lépni egy új kapcsolat felé begyógyult szívvel.

Vissza a főoldalra

A párkapcsolatokról illúziók nélkül

A szerelemről és az érettebb párkapcsolatok jellemzőiről szeretnék írni. A statisztikai mutatók szomorúan közlik, hogy ezen a területen is van még mit változni. Magyarországon minden három megkötött házasságból kettő válással végződik. Ha megkérdezünk bárkit erről a témáról, valószínű, hogy vegyes érzésekkel, óvatosan fog nyilatkozni, és nemcsak a személyes érintettsége miatt.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Laknál-e ipari épületben?

Különös Otthonok sorozatom következő epizódjában inkább csak kialakításában különleges lakásokat szeretnék mutatni, ugyanis nem másról van itt most szó, mint két ipari jellegű épület lakássá alakításáról. Az egyik egy tipikus loft, amely ma már nem is számít különlegesnek, a másik pedig egy laboratóriumból átalakított lakás. Mostanában itthon is egyre népszerűbbek a régi gyárépületekből és csarnokokból kialakított otthonok, igaz, hogy nálunk nehéz ezeket megfizetni.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.