BlogÚj! Megnyitás

A pszichoszomatikus betegségek, állapotok

A pszichoszomatikus betegségek az orvoslás során jelentős számban megjelenő állapotok. A testi tünetekkel jelentkező megbetegedések hátterében elsősorban lelki (pszichés) tényezők játszanak szerepet.

A vizsgálatok során nem mutatható ki a fizikális eltérés, a beteg leletei és vizsgálati eredményei negatívak.

Ezeket az állapotokat már az ókori görögök is vizsgálták és feljegyezték, de a XVII.században Descartes, majd később Freud, Cannon és Pavlov, hazánkban pedig Selye János is említést tett róluk. Talán az összes között Alexander pszichogén betegségelmélete a legérdekesebb, amelyet a szakirodalmak „pszichoszomatikus hétszentség”-nek írnak le. Ebbe a körbe az asztma, a gyomorfekély, a sokízületi gyulladás, a fekélyes vastagbélgyulladás, a bőrgyulladás, a pajzsmirigy-túlműködés és a magas vérnyomás került. Ha tágabb felsorolásban is gondolkodunk, akkor a gyomor-bélrendszeri zavarok, a szív-érrendszeri és keringési zavarok, az anyagcsere és belső elválasztású mirigyek zavarai, a nemi szervek funkcióinak zavarai, valamint az úgynevezett balesetező személyiség tartozik ebbe a körbe.

A pszichoszomatikus betegségek, állapotok

Ahogy a testünk reagál

Akkor ezek szerint valamennyi betegségünk hátterében a megváltozott lelki állapotunk, és annak testi vonatkozásai, elváltozásai állnak? Erre a kérdésre a csodálatos magyar nyelvünk hétköznapi kifejezései adnak választ. Gondoljuk végig, hogy a napi kommunikációnk során hányszor beszélünk, említünk olyan állapotokat, amely kapcsán sejthető, hogy az egészségünkben vagy jelenleg, vagy a közeljövőben változás várható. Néhány példa ezekből:

 • „ennyi problémát már nem tudok megemészteni…” (emésztőrendszeri betegségre utalhat)viselkedéses vagy kognitív (tanult) módszerek alkalmazása
 • „fizikális fájdalom, hogy reggel elinduljak a munkába…” (krónikus fájdalom a test bármely részében)
 • „nem tudok érvényesülni, nem tudok kibontakozni…” (pánikbetegség, különböző fóbiák állapotára utalhat)
 • „szorongással tölt el, hogy a főnököm elvárásainak nap, mint nap megfeleljek…” (szorongás, székrekedés betegségekre utalhat)
 • „viszketek már a környezetemben lévőktől…” (bőrbetegségek)
 • „minden terhet rám raknak…” (nyak-és hátfájdalom) 
 • „allergiás vagyok a kollégámra…” (allergiás megbetegedésekre utalhat)
 • „szívják a véremet folyamatosan…” (vérszegénység lehet a következmény)
 • „már nem megy a munka sem…” (lábfájdalomra, mozgásszervi betegségekre utalhat)

A felsorolást nagyon sok példával ki lehet még egészíteni. Ahhoz, hogy a beteg panaszai alapján egyértelműen kimondható legyen a pszichoszomatikus betegség „diagnózisa”, addig nagyon hosszú út és alapos, széleskörben elvégzett vizsgálatok sorozata vezet. Nagyon fontos, hogy az általánosnak tűnő tüneteket is komolyan kell venni, megfelelő vizsgálatokkal alátámasztani vagy kizárni, és amikor minden vizsgálat megtörtént, akkor újragondolni, mi lehet a betegség hátterében? Fontos megemlíteni, hogy ha az orvosunk azt mondja, hogy nincs semmi baj, mert valamennyi leletünk negatív, de legalább is nem utal nagyfokú betegségre, abban az esetben is menjünk tovább segítségért. Ha azt mondja az orvos, hogy nincs szomatikus (testi) bajunk, keressünk egy olyan szakembert (pszichiáter, pszichológus vagy mentálhigiénés szakember), aki a továbbiakban foglalkozik velünk. Nagyon régi, rossz gondolat az, ha csak azért nem keresünk magunknak segítséget, mert „mit gondolnak rólunk?”. A pszichés támogatás ezekben a betegségekben, állapotokban kiemelkedő jelentőségűek.

Mi vezethet a pszichoszomatikus betegségek kialakulásához? 

 • a személyiség, mint hajlamosító tényező
 • a nem megfelelő megküzdési stratégiáink (pl.konfliktus helyzetben)
 • gyermekkorban elszenvedett pszichés traumáink
 • a kedvelt betegszerep, betegségtudat

Összegezve elmondható, hogy a pszichoszomatikus betegségeink nagyon sokszínűek, sokfélék, és ugyanolyan komolyan kell venni, mint más, egyértelmű jeleket adó betegséget. Ne elégedjünk meg azzal, hogy az orvosunk azt mondja: „ Ön pszichés alapon beteg”, és felír rá valamilyen nyugtatót, vagy feszültségoldó készítményt. Keressük meg azokat a szakembereket, akik segítenek nekünk feldolgozni az esetlegesen lappangó lelki problémáinkat is, hiszen ezzel zöld utat engedünk a testi panaszaink csökkenése felé is.

Vissza a főoldalra