BlogÚj! Megnyitás

A pszichoszomatikus betegségek, állapotok

A pszichoszomatikus betegségek az orvoslás során jelentős számban megjelenő állapotok. A testi tünetekkel jelentkező megbetegedések hátterében elsősorban lelki (pszichés) tényezők játszanak szerepet.

A vizsgálatok során nem mutatható ki a fizikális eltérés, a beteg leletei és vizsgálati eredményei negatívak.

Ezeket az állapotokat már az ókori görögök is vizsgálták és feljegyezték, de a XVII.században Descartes, majd később Freud, Cannon és Pavlov, hazánkban pedig Selye János is említést tett róluk. Talán az összes között Alexander pszichogén betegségelmélete a legérdekesebb, amelyet a szakirodalmak „pszichoszomatikus hétszentség”-nek írnak le. Ebbe a körbe az asztma, a gyomorfekély, a sokízületi gyulladás, a fekélyes vastagbélgyulladás, a bőrgyulladás, a pajzsmirigy-túlműködés és a magas vérnyomás került. Ha tágabb felsorolásban is gondolkodunk, akkor a gyomor-bélrendszeri zavarok, a szív-érrendszeri és keringési zavarok, az anyagcsere és belső elválasztású mirigyek zavarai, a nemi szervek funkcióinak zavarai, valamint az úgynevezett balesetező személyiség tartozik ebbe a körbe.

A pszichoszomatikus betegségek, állapotok

Ahogy a testünk reagál

Akkor ezek szerint valamennyi betegségünk hátterében a megváltozott lelki állapotunk, és annak testi vonatkozásai, elváltozásai állnak? Erre a kérdésre a csodálatos magyar nyelvünk hétköznapi kifejezései adnak választ. Gondoljuk végig, hogy a napi kommunikációnk során hányszor beszélünk, említünk olyan állapotokat, amely kapcsán sejthető, hogy az egészségünkben vagy jelenleg, vagy a közeljövőben változás várható. Néhány példa ezekből:

 • „ennyi problémát már nem tudok megemészteni…” (emésztőrendszeri betegségre utalhat)viselkedéses vagy kognitív (tanult) módszerek alkalmazása
 • „fizikális fájdalom, hogy reggel elinduljak a munkába…” (krónikus fájdalom a test bármely részében)
 • „nem tudok érvényesülni, nem tudok kibontakozni…” (pánikbetegség, különböző fóbiák állapotára utalhat)
 • „szorongással tölt el, hogy a főnököm elvárásainak nap, mint nap megfeleljek…” (szorongás, székrekedés betegségekre utalhat)
 • „viszketek már a környezetemben lévőktől…” (bőrbetegségek)
 • „minden terhet rám raknak…” (nyak-és hátfájdalom) 
 • „allergiás vagyok a kollégámra…” (allergiás megbetegedésekre utalhat)
 • „szívják a véremet folyamatosan…” (vérszegénység lehet a következmény)
 • „már nem megy a munka sem…” (lábfájdalomra, mozgásszervi betegségekre utalhat)

A felsorolást nagyon sok példával ki lehet még egészíteni. Ahhoz, hogy a beteg panaszai alapján egyértelműen kimondható legyen a pszichoszomatikus betegség „diagnózisa”, addig nagyon hosszú út és alapos, széleskörben elvégzett vizsgálatok sorozata vezet. Nagyon fontos, hogy az általánosnak tűnő tüneteket is komolyan kell venni, megfelelő vizsgálatokkal alátámasztani vagy kizárni, és amikor minden vizsgálat megtörtént, akkor újragondolni, mi lehet a betegség hátterében? Fontos megemlíteni, hogy ha az orvosunk azt mondja, hogy nincs semmi baj, mert valamennyi leletünk negatív, de legalább is nem utal nagyfokú betegségre, abban az esetben is menjünk tovább segítségért. Ha azt mondja az orvos, hogy nincs szomatikus (testi) bajunk, keressünk egy olyan szakembert (pszichiáter, pszichológus vagy mentálhigiénés szakember), aki a továbbiakban foglalkozik velünk. Nagyon régi, rossz gondolat az, ha csak azért nem keresünk magunknak segítséget, mert „mit gondolnak rólunk?”. A pszichés támogatás ezekben a betegségekben, állapotokban kiemelkedő jelentőségűek.

Mi vezethet a pszichoszomatikus betegségek kialakulásához? 

 • a személyiség, mint hajlamosító tényező
 • a nem megfelelő megküzdési stratégiáink (pl.konfliktus helyzetben)
 • gyermekkorban elszenvedett pszichés traumáink
 • a kedvelt betegszerep, betegségtudat

Összegezve elmondható, hogy a pszichoszomatikus betegségeink nagyon sokszínűek, sokfélék, és ugyanolyan komolyan kell venni, mint más, egyértelmű jeleket adó betegséget. Ne elégedjünk meg azzal, hogy az orvosunk azt mondja: „ Ön pszichés alapon beteg”, és felír rá valamilyen nyugtatót, vagy feszültségoldó készítményt. Keressük meg azokat a szakembereket, akik segítenek nekünk feldolgozni az esetlegesen lappangó lelki problémáinkat is, hiszen ezzel zöld utat engedünk a testi panaszaink csökkenése felé is.

Vissza a főoldalra

A pszichoszomatikus betegségek, állapotok

A pszichoszomatikus betegségek az orvoslás során jelentős számban megjelenő állapotok. A testi tünetekkel jelentkező megbetegedések hátterében elsősorban lelki (pszichés) tényezők játszanak szerepet. A vizsgálatok során nem mutatható ki a fizikális eltérés, a beteg leletei és vizsgálati eredményei negatívak. Ezeket az állapotokat már az ókori görögök is vizsgálták és feljegyezték, de a XVII.században Descartes, majd később Freud, Cannon és Pavlov.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.