BlogÚj! Megnyitás

A szike Paganinije

A cím alapján néhányan talán egy krimire asszociálnak, de őket ki kell ábrándítanom. A név Hültl Hümér professzor közkeletű beceneve.

A szakmán kívül manapság már kevesen ismerik őt, de a gyomor és bélvarrógépen kívül éppúgy neki köszönhető a sebészek kesztyű és maszk viselése, mint a műtéti terület jódtintktúrával történő lemosása, illetve a bemetszés előrajzolása a bőrön. Megtippelni sem lehet, hogy hány ember köszönheti neki az életét.

Aki feltalálta az ember varrógépet

Tanulmányait a Piarista Gimnáziumban kezdte, aztán a Semmelweis Egyetemen doktorált 1891-ben. Ekkor még senki sem sejtette, hogy mekkora egyéniség került a gyógyítás területére. Először segédorvosként, aztán alorvosként dolgozott, de már fiatalon, 1905-ben a Szent István kórház I. számú sebészeti osztályának az osztályvezető főorvosaként dolgozott. 

Tudását jól mutatja, hogy már 1902-ben a Sebgyógyítás tant, 1915-től pedig a gyakorlati sebészetet is oktatta az egyetemen. Az I. Világháborúban honvéd törzsorvosként dolgozott és a Pannónia utcai hadikórház parancsnoki tisztét is betöltötte. Ebben az időszakban több száz ápolónőt képeztek ki a felügyelete alatt. Az 1919-es évtől pedig a Rókus Kórház sebészeti osztályának főorvosa is volt.

Reformer és feltaláló

Amikor főorvos lett, szinte azonnal elkezdte a reformok bevezetését. Az ő osztályán kezdtek először gumikesztyűt, aztán maszkot használni a sebészek. Ezt követően pedig – mivel egyetemi oktatóként a sebgyógyítás jeles szakértője volt – következett a felnyitandó terület jódtinktúrás lemosása és a beavatkozás előtt a metszés irányának kirajzolása a bőr műtéti felületén. 

Mindezeket egy olyan korban, amikor a tekintély- és hagyománytisztelet komoly akadályt jelentett bármilyen újdonság bevezetése előtt. Hültl Hümér azonban mégis végigvitte az összes változtatást. Ezt követően pedig 1907-ben feltalálta és Fischer Győző szerszámkészítővel – a Fischer Péter és Társa cég társtulajdonosával – közösen elkészítette és szabadalmaztatta a sebészeti varrógépet.

Az „ember varrógép”

Hogy mire volt jó ez az „ember varrógép”? Nos, a gép szinte tökéletesen összekapcsolta a feltárt bél- és gyomorfelületeket. Ezzel megakadályozta azt, hogy gyomor- és bélnedvekből akárcsak a legcsekélyebb mennyiség is a hasüregbe kerüljön. Márpedig akkoriban az ilyen súlyos műtéteknek ez volt az egyik legnagyobb kockázata, mert hiába sikerült a műtét, ha a beteg fertőzésben később elhunyt. 

Azonban az áttöréshez kevés volt a sikeres műtétek sora. A gép nehéz és bonyolult volt – a műtéti kapcsokat csak a gyártó tudta behelyezni a készülékbe – így nem terjed el olyan mennyiségben, ahogy a feltalálók remélték. Az egész világon mindösszesen mintegy 50 gépet használtak az orvosok a műtőkben. Hültl professzor 1934-ben vonult nyugdíjba és később felsőházi képviselőként és a Magyar Orvosszövetség elnökeként dolgozott tovább.

A világsiker

A Hültl féle gyomorvarrógépet Petz Aladár továbbfejlesztette és 1921-ben az általa tökéletesített gépet bemutatta a Sebészeti Társaság 1921-es nagygyűlésén. Hültl professzor gratulált a fejlesztéshez és igazi úriemberként a saját gépének a gyártását azonnal leállítatta. A találmány alapja azonban kétség kívül az övé volt (ahogy ezt Petz Aladár minden alkalommal hangsúlyozta is). A modernizált és továbbfejlesztett Hültl – Petz féle gyomorvarrógép pedig az egész világon elterjedt és technikáját, kezelését minden műtéttel fogalakozó orvosi tankönyv ismerteti.

Vissza a főoldalra

A szike Paganinije

A cím alapján néhányan talán egy krimire asszociálnak, de őket ki kell ábrándítanom. A név Hültl Hümér professzor közkeletű beceneve. A szakmán kívül manapság már kevesen ismerik őt, de a gyomor és bélvarrógépen kívül éppúgy neki köszönhető a sebészek kesztyű és maszk viselése, mint a műtéti terület jódtintktúrával történő lemosása, illetve a bemetszés előrajzolása a bőrön. Megtippelni sem lehet, hogy hány ember köszönheti neki az életét.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?

Csoki chip kekszek (cookies)

A boltban sok hasonló csokichip kekszet lehet kapni, de azok fehérlisztből, fehércukorból, és egyéb egészségtelen hozzávalókból állnak.