BlogÚj! Megnyitás

A vereség, ami győzelem volt

Ha október, akkor Szabadságharc és az Aradi tizenhármak. Most mégsem róluk szeretnék írni. A bukás és a vértanúk kivégzése mindannyiunk számára ismert történet.

Volt azonban egy győzelme a magyarságnak, ami alig a kivégzés előtt ért véget. Még pedig a Komáromi vár október 5-én befejeződött átadása az osztrák sereg számára.

Ha valaki azt gondolná, rosszul olvasta, amit írtam, az téved, mert igen, a várátadás győzelem volt! Hogy miért? Több okból is! Nézzük csak kicsit részletesebben az előzményeket. Klapka György tábornok, aki két hadtesttel Komáromot védte, augusztus harmadikán kitört a várból, szétverte az ostromzárat és a hátrahagyott osztrák sereget visszaszorította egészen Pozsonyig. És ezzel még nem volt vége. Klapka tábornok és honvédei elfoglalták és megszállták Győr városát. Ezen hírek hallatán felkelés tört ki Székesfehérváron és ezzel Magyarország egy jelentős területe ismét a Szabadságharc fennhatósága alá került. Ám Klapka György nem elégedett meg ennyivel, és az így megnövekedett területen újoncozást hirdetett és 5! teljesen új honvéd zászlóaljat szerelt fel. Az újoncokkal pedig a csapatainak a létszáma meghaladta a 20.000 főt.

Bár a harcok és a Szabadságharc ügye – nagyrészt a cár seregének köszönhetően – rosszul álltak, volt az országnak egy olyan területe, ahol egy magyar tábornok és seregei kétségtelenül győztek. Aztán Világos után Klapka György a pozícióit és a csapatait védve visszavonult Komárom várába seregével. Mivel nem volt más lehetősége, tárgyalni kezdett Haynauval. Első sorban az egész országra és a fogságba esettekre nézve akart kedvezményeket kiharcolni, de ez nem sikerülhetett. Végül megmaradt annál, hogy kihozza a győzeleméből a legtöbbet, amit lehetett. Kiharcolta, hogy minden embere szabadságot és teljes mentességet kapjon egész életére és vagyonára nézve a vár feladásáért cserébe. És megkapta, amit akart. A Komáromi vár utolsó bástyáit október negyedikén adták át az osztrákoknak. A magyar sereg – Klapka György hadserege – pedig minden katonának névre szólóan kiállított menlevéllel október 5-én hagyta el a várat. Egy nappal az Aradi vértanúk halála előtt. Talán ez mutatja meg igazán, hogy mekkora győzelem volt is ez valójában.

MR

A vereség, ami győzelem volt
Vissza a főoldalra

A vereség, ami győzelem volt

Ha október, akkor Szabadságharc és az Aradi tizenhármak. Most mégsem róluk szeretnék írni. A bukás és a vértanúk kivégzése mindannyiunk számára ismert történet. Volt azonban egy győzelme a magyarságnak, ami alig a kivégzés előtt ért véget. Még pedig a Komáromi vár október 5-én befejeződött átadása az osztrák sereg számára.

Valaha volt történelem

Bizony az élet igazságtalan. Az emberekkel éppúgy, mint az épületekkel. Nagyon jó példa erre a Pilvax kávéház.

Volt egyszer egy háború

Szeptember elsején van a II. Világháború emléknapja. Sokan talán csak legyintenek, minek ezt már felemlegetni, oly régen volt, még a nagyapáink idejében és… Igen, valóban oly régen volt, de annyira befolyásolta Magyarország további létét és életét, hogy nem lehet túllépni rajta még ma sem.

Spenótos-spárgás quiche

A hűtőmben várakozó sok zöld láttán egyszerűen megkívántam, hogy készítsek valamit, amit még soha, ami annyira finom, hogy mindenki imádni fogja, ami gyorsan elkészíthető, mégis kihívást jelent (nem vagyok nagy omlóstészta készítő), és ami megszólalásig hasonlít nem vegán elődjére. Így tettem le kb. 3 mp alatt a voksomat a francia omlós tésztájú, eredetileg tejszínes – tojásos - zöldséges pitére, amit egyes körökben a franciák pizzájának is hívnak.  Biztos hidegen is jó, nekem nem volt alkalmam eddig kipróbálni, mert még melegen-langyosan mind egy szálig elfogyott.

Nem vagyok híve a tiltásnak!

Katus Attila hatszoros aerobik világbajnok, mégis egy tv műsor kellett ahhoz, hogy igazán ismertté váljon. A Szombat esti láz volt az, ami igazán sztárrá tette. Olyan sztárrá, aki ennek ellenére megmaradt embernek. A legfőbb hivatásának azt tartja, ha segíthet az embereknek. Sporttal, előadásokkal, étkezési tanácsokkal és minden egyébbel, ami az életmód változtatáshoz – és nem váltáshoz - kell. És nem csak felnőtteknek. Évente 50 - 100 iskolába látogat el, hogy gyerekeket - köztük nagyon sok hátrányos helyzetű gyereket - a sport és az egészséges életmód felé tereljen.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?