BlogÚj! Megnyitás

A „Vörös báró” hagyatéka

Horváth Ede vasesztergályosként kezdett a Rába Vagon- és Gépgyárban, és vezérigazgatóként ment nyugdíjba.

Hogy mi történt az évtizedek alatt, a közben „Vörös báró”-vá avanzsált vezérrel, regények témája lehetne. Mint ahogy az is, hogyan változtatta a Rábát az ország egyik legnagyobb szocialista nagyvállalatává. Nem csoda, hogy sokan csak a félelmetes vezért látták benne. Ám az igazán közelállók egészen más képet festenek róla. Ahogy a felesége mondta: szeretetteljes ember volt.

Az idősebbek – de a győriek bizonyára – jól emlékeznek erre a Vörös Báró névre. Na, nem az első világháború német mesterpilótájára gondoltunk, hanem a Rába Magyar Vagon és Gépgyár egykori vezérére, Horváth Edére. Bátran kijelenthetjük, hogy sok tekintetben teljesen más volt, mint az egykori párt elit tagjai.

Sztahanovistából vezérigazgató

Persze nem a meggyőződését tekintve, hiszen az egykori sztahanovista – bizony, Horváth Ede Sztahanov „rend” magyarországi tagja volt – nem csak a vagon és gépgyár vezetőjeként volt ismert, hanem egészen magas polcon ülő pártkorifeusként is kötődött az elithez. Már önmagában az is megérne egy cikket, hogyan lett az egykori vasesztergályosból az egyik legnagyobb szocialista nagyvállalat vezérigazgatója. A lényeg, hogy nem átallott tanulni, és előbb technikus lett, később pedig főiskolát – igaz, először csak pártfőiskolát – is végzett.

Horváth azok közé tartozott, akiket ismertek, becsültek, bár kissé féltek is a beosztottak. Nem tűnik dicséretnek, de mégis az volt, hogy sok magyar kamionos, aki Rábával rótta az utakat, Horváthra utalva egyszerűen csak Edének becézte kamionját.

„Férges szilvával” csavarták el a fejét

Felesége elmesélte, hogy amikor találkoztak (15 évesen), elszaladt Ede elől, s később kiderült, ő már akkor is jövőbeli asszonyát látta maga előtt. Munkába menet minden nap találkoztak, s egyik alkalommal összeszedte bátorságát és megkínálta (barátnői biztatására) egy szilvával Horváthot, aki bemutatkozás után fogadta csak el a gyümölcsöt. Négy évig tartott az udvarlás, 1949-ben házasodtak össze, s később maga Ede emlegette, hogy a férges szilvával csavarták el a fejét.

Rajongott édesanyjáért

Horváth Edéné és férje szerint a legfontosabb a családot összetartó erő, a szeretet. Szerinte férje kemény vezetőnek látszott, azonban nagyon nagy szeretet jellemezte. Felesége azt is elárulta, hogy Ede nagyon szerette édesanyját, gyakran kiment hozzá a temetőbe. Egyik alkalommal, amikor vele tartott, megfogadta, hogy csak a lakodalmukon fog táncolni, azonban ez elmaradt.

Az elfeledett kossuth-díjas

Sokak számára kellemetlen lehet róla beszélni, ezért gyakran elfeledkeznek Horváth Edéről. Özvegye azonban szívesen meséli azt az esetet, amikor Amerikába ment a magyar küldöttség tagjaként a Szent Koronáért. Szerette azzal ugratni a férjét, hogy szekérrel ment a koronáért, ugyanis Szekér Gyula (akkori miniszterelnök helyettes) volt a delegáció vezetője. És most a Kossuth díjról. Sokan nem tudják, hogy Horváth sztahanovista módszerekkel ért el kiemelkedő eredményeket a gyorsvágás terén, ezért kapta meg 1950-ben a Kossuth díjat. Ám mindezek ellenére a későbbiekben szinte teljesen feledésbe merült Ede neve.

„Ha becsukom az ajtót, megszűnnek a gondok.”

Horváth felesége szerint gyakran mondta ezt férje, azonban soha nem tudott elszakadni igazán a gyárban lévő problémáktól, ügyektől. Elmondása szerint a pihenésre szánt időt is tanulással töltötte, hogy fejlődjön. Nem csoda, hogy vasesztergályosból eljutott a vezérigazgatói címig. Szabad idejében és idősebb korában is a ház körüli munkákkal tudott elvonatkoztatni problémáiról, kiengedte a fáradt gőzt. 

Utolsó napján is csak a munkával foglalkozott, nem hagyta, hogy felesége segítsen, nem pihent le. A fürdőszobában dolgozott, amikor elesett, s felesége odament hozzá. Ede nem engedte, hogy mentőt hívjon, megvárták az estét, de már soha nem lett jobban. Neve, munkája, „hagyatéka” azonban örökre Győr városának része lesz. Mint ahogy a Rába egykori épületeinek megmaradt részei is.

Vissza a főoldalra

A „Vörös báró” hagyatéka

Horváth Ede vasesztergályosként kezdett a Rába Vagon- és Gépgyárban, és vezérigazgatóként ment nyugdíjba. Hogy mi történt az évtizedek alatt, a közben „Vörös báró”-vá avanzsált vezérrel, regények témája lehetne.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?

Csoki chip kekszek (cookies)

A boltban sok hasonló csokichip kekszet lehet kapni, de azok fehérlisztből, fehércukorból, és egyéb egészségtelen hozzávalókból állnak.