BlogÚj! Megnyitás

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Wolf Kati az Eurovízióval lett sztár itthon és ismert külföldön.

Bár a hangja – a VUK főcímdalával – már gyerek korában ismert volt, mégis csak sokkal később, már családanyaként vált sztárrá. Nem használta ki Erkel Ferenc díjas zeneszerző édesapja nevét és ismertségét, hanem a nehezebb utat választva maga vívta ki a sikert önmagának. Hogy aztán sztárként és édesanyaként a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk és a családjának. Talán ezért is áll közel oly sokak szívéhez.

Milyen volt a gyerekkora? Milyen ételeket és játékokat szeretett a leginkább?

Nagyon szép és gondtalan gyerekkorom volt, ilyet érdemelne minden gyerek! Nagycsaládban nőttem fel. Nagyon nyitott és jókedvű közegben éltünk, sok rokonnal, baráttal szoros kapcsolatban. Rengeteget játszottam nagy csapattal, sok gyerekkel kinn a szabadban.

Mivel foglalkoztak a szülei, a családja?

Mindkét szülőm zenész.  Anyukám a szentendrei városi kórust vezette nagypapámmal közösen, aztán nagypapa halála után sokáig egyedül folytatta. Csak nemrég adta át a stafétabotot másnak, de a mai napig oszlopos tagja a kórusnak. Apukám zeneszerző, és bár most már szinte csak klasszikus zenével foglalkozik, azt hiszem miatta (is) varázsolt el a könnyűzene világa.

Ebből következett a pálya választása is? Hány éves volt, amikor eldöntötte, hogy a zenei pályát választja?

Valahogy mindig egyértelmű volt, hogy valamilyen színpadi dolgot fogok csinálni. Nagyon szerettem táncolni is, de abban azt hiszem sokkal kevésbé voltam tehetséges. Idővel úgy éreztem, a hangommal sokkal jobban ki tudom fejezni magam. Tánc nélkül el vagyok, de ének nélkül nem menne.

Wolf Kati

Igazából már nagyon korán sztár lett, hiszen a Vuk főcímdalával – ha nem is személy szerint – már gyerekként megismerte a hangját a közönség. Hogyan jött össze ez a lehetőség? Egyébként szereti a Vukot, mint rajzfilmet?

Apukám ennek a csoda rajzfilmnek a zeneszerzője. Imádtam hallgatni, ahogy otthon komponál. Megtanultam a Vuk főcímdalát, elénekeltem neki, és innen már sima út vezetett a lemezig. De ettől még nem lettem gyereksztár. És ez egy nagyon fontos momentum, ami miatt én normális gyerekkort élhettem meg. Úgy nőttem fel, mint a többi gyerek. Szépen elvégeztem az iskolákat, zenész diplomát szereztem, és végigjártam a zenész szakma lépcsőit. Mindezt pedig saját erőmből és akaratomból, nem pedig apám farvizén. Igaz, hogy nehezebben és később jött össze a vágyott siker, de sokkal büszkébb vagyok rá így.

A zenei életben sokan ismerték, mégis úgy döntött, hogy elindul egy tehetségkutatón, amit nem sikerült megnyernie. Jó döntés volt? Nem lett volna egyszerűbb és kockázatmentesebb út?

Aki színpadon van, az be akar futni. De ismertté válni nem egyszerű, utána pedig a köztudatban maradni még nehezebb. Nekem nagy szerencsém volt az első x-faktorral, amiben elindultam. Óriási érdeklődés övezte a műsort, hiszen akkor élték a tehetségkutató műsorok az aranykorukat. Igaz, hogy nem nyertem meg, de rövid idő alatt nagy ismertségre tettem szert, amit meg tudtam lovagolni. Kockázatos volt, hiszen már nem voltam tizenéves kezdő, de bejött.

Aztán jött A Dal és nyert. Ennek köszönhetően pedig Magyarországot képviselhette az Eurovíziós Dalfesztiválon. Elégtételnek érezte ezt a tehetségkutatóból történt kiesés után?

Amikor indultam az Euróvízión, akkor még nem volt A Dal. A Szerelem, miért múlsz dalomat egyszerűen beküldtük az MTVA Euróvízióra kiírt pályázatára, ahogy ez évekig zajlott, és nyertünk. Így jutottam ki Németországba. A dalomat hihetetlen szurkolás és szeretet övezte. Csodálatos és felejthetetlen élmény volt, amelynek során ráadásul Magyarország sok év után újra bekerült az Euróvízió döntőjébe. Ezáltal pedig ismét fellendül itthon a műsor iráni érdeklődés. Dacára annak, hogy sokkal rosszabb helyezést értem el végül, nagyon boldog voltam, hiszen a dal utóélete engem igazolt. Azóta itthon és külföldön is sikeres a dal, én pedig rengeteg Euróvíziós rendezvényen fellépek Európa-szerte.

Wolf Kati

A karrier közben családot is alapított, megszülettek a lányai. Hogyan sikerült az anyaságot és a munkát összeegyeztetni? Hogyan működtek együtt, mint család? Hogyan tudták összeegyeztetni az Ön és a férje munkáját?

A család még a karrierem előtt született. Amikor befutottam, már kétgyerekes anyuka voltam. Ez abból a szempontból sokkal egyszerűbb volt, hogy amennyire lehetett, meg kellett próbálnunk a már megszokott életünkhöz igazodni. Ha valaki előbb énekesi karriert épít és utána családot, annak szerintem nehezebb dolga van. Mindenesetre, ahogy minden dolgozó embernek, nekem is nagy szükségem volt a támogató háttérre, sőt… Mindig azt mondom, hogy a sikerem sok ember sikere, nem egyedül értem el.

A család mellett ment tovább a karrierje is. Zsűritagság, koncertek, fellépések. Napközben családanya, este pedig díva. Hogyan éli meg ezt a kettősséget?

Mindenkiben több oldal él. Én élvezem és hálás vagyok a sorsnak, hogy a zenei életemet is meg tudom élni, de igyekszem nem hazavinni a munkát. A lányaimnak ugyanúgy anya maradtam, szerencsére. Próbálom egyensúlyban tartani, hogy szülő is és énekesnő is tudjak lenni, de persze ez nem mindig sikerül. Vannak sűrűbb időszakok, akkor azért néha bolondok háza van, de mindig igyekszem behozni az anyai lemaradásaimat. Azt hiszem ez minden dolgozó anyának ismerős. Sajnos kevés az a 24 óra naponta, de azért igyekszem helytállni mindenhol. Néha persze egyáltalán nem megy! Ha a színpadra menet, azon kapom magam, hogy otthoni problémákon jár az eszem, vagy egy sűrű koncertezős időszakban elfogy otthon a kifli, akkor ugyanúgy lelkiismeret furdalásom van, de ilyen az élet.

Egy kicsit térjünk vissza a zsűritagságra. Milyen érzés volt a másik oldalon lenni? Tervezi, hogy folytatja ezt a tevékenységet?

Juj, nagyon nem sikerült jó zsűritagnak lennem sajnos. Utólag visszanéztem magam, szerencsére még az első adás után, akkor elájultam, hogy Atyaég, ez nem én vagyok! Gyorsan segítséget kértem a show műsorban egy profi szakembertől, hogy mondja el, hogy kell korrekt, de azért véleményt formáló, kedves, humoros, de nem bántó módon csinálni ezt. Azt kell mondjam, hogy sokkal de sokkal nehezebb meló, mint az éneklés! A második adástól azt hiszem jobban ment, de ma már ezt is teljesen máshogy csinálnám.

Wolf Kati

A zenekaros fellépéseket szereti és vannak, akik ezt furcsának gondolják. Nem ez lenne a normális?

Nem hiszem, hogy bárki furcsállja ezt. A zenét zenészekkel kell játszani, nem CD-vel. Azt is meg lehet jól oldani, de ég és föld a végeredmény. Hálás vagyok, hogy szuper zenészekkel állhatok színpadra, és a közönség ezt mindig értékeli is. Adni kell a jót, én ebben hiszek!

A férje munkája miatt egy évre eltűnt a szemünk elől. Milyen volt Hongkongban élni? Nem hiányzott a zene?

Nagyon furcsa volt ennyire más kultúrájú más éghajlatú, más hangulatú helyen élni. Én nem tudtam megszeretni Kínát. Abból a szempontból nagyon jól jött, hogy a rengeteg munka után újra teljes mértékű anya lehettem. Ajándék év volt a gyerekekkel töltött idő, nagyon nagy szükségünk volt rá, nekik és nekem is. Az ember magátol sosem húzza be a féket, ha van munka, menni kell és csinálni. Rengeteget léptem fel, koncertet koncertre halmoztam. Nekem szerencsém volt, hogy hozott a sors egy szűk év pihenőt, másnak például betegség jön közbe, mutatva, hogy pihenni kéne!

Aztán jött a Sztárban Sztár. Szinte közvetlenül Hongkong után. Miért vállalta?


Wolf Kati

Hongkong után A Dal című műsorral jöttem vissza, akkor kaptam svéd zeneszerzőktől egy nagyon jó dalt, és ezt megversenyeztettük az akkorra már nagysikerű Dalban. Az volt a célom, hogy a kihagyás után újra visszakerüljek a vérkeringésbe, és ez sikerült. Ezért nagyon boldog voltam. A Sztárban sztár csak ez után jött. Olyan show műsorokban szoktam szívesen szerepelni, amelyekben énekelni is lehet. Óriási kaland volt. Habár nagyon feszegetnem kellett a határaimat, de nagyon jókat mulattam.

Bár az Eurovíziós Dalfesztiválon nem azt az eredményt érte el, amit várt, a dal sikeres lett, ami a minőségét jól mutatja. Milyen dalokat énekel szívesen?

Nem nagyon tudnám kategorizálni. Nekem az éneklés az érzelmek és a gondolatok közvetítését jelenti. Azokat a dalokat adom elő szívesen, amelyekben ezt meg tudom mutatni. De hallgatni is azt szeretem, ami tartalmat ad.

Amikor csak teheti, sokat jár koncertekre is. Arra kíváncsi, hogy a világsztárok mit csinálnak másként?

Imádom a nagykoncerteket. Még olyan előadókat is meg szoktam nézni, akik esetleg nem annyira állnak hozzám zeneileg közel. Ilyenkor mindig rájövök, hogy senki sem a véletlennek köszönhetően képes éveken át sikeres maradni a színpadon. Be lehet futni véletlenül, de fennmaradni csak a karizmatikus és tartalmas előadók tudnak.

Milyen tervei vannak a közeljövőben? Újra a televíziózás felé fordul, vagy más irányt képzel el önmagának?

Televíziós munkát módjával vállalok, mert az megköveteli, hogy az ember 24 órában, teljes bedobással arra koncentráljon. Amellett saját zenére nincs idő. De kell néha a televíziós szereplés is, és megyek is szívesen, de azért nem sűrűn.

Már beszéltünk a kettős életéről. Hogyan viselik a lányai, hogy anya sokat van távol? Hogyan gondoskodik a szeretteiről?

A lányoknak az apjukkal is ugyanolyan erős kapcsolatuk van, mint velem. Ha kell anyjuk helyett anyjuk. De azért olyan sokat nem vagyok távol. Ők is tudják, megértik és elfogadják, hogy a munkám miatt sokszor nem tudok velük lenne este vagy hétvégente. De a hétköznapokat ugyanúgy velük csinálom, mint más anyukák. Nyáron például sokkal többet tudok velük lenni, mint aki egy irodában dolgozik. A távolléteimet igyekszünk egyensúlyozni az időbeosztással is.

Mit csinálnak ilyenkor szívesen a szabadidejükben?

Kis-, és nagy kamaszok már, úgyhogy például lustálkodni nagyon szeretnek, de sokszor hívunk magunkhoz barátokat, vagy ők mennek a haverokhoz. Szeretnek játszani a vadiúj kölyökcicánkkal is, illetve mindemellett természetesen ők is sokat „kütyüznek”, ami néha azért aggódalommal tölt el, főleg, ha épp a koncertek miatt nem tudok mellettük lenni. Volt már rá példa ugyanis, hogy egy ártalmatlannak tűnő, aranyos játékkal már hetek óta játszottak a lányok a tableten, amikor az  egyik ismerősöm arra hívta fel a figyelmemet, hogy ez a gyerekeknek jópofa játék valójában egy veszélyes applikáció, mert a másik oldalon, a webkamerán keresztül figyelhetik őket. Azóta szerencsére rátaláltam egy olyan vírusirtó programra, amely webkamera védelemmel is rendelkezik, és minden olyan esetben figyelmeztet, amikor egy alkalmazás hozzá szeretne férni a kamerához. Emellett persze tudatos szülőként azt is fontosnak tartom, hogy én is folyamatosan képezzem magamat ezen a területen annak érdekében, hogy valódi segítő partnere lehessek a gyerekeimnek, és felkészíthessem őket a biztonságos internethasználatra. Ezért is álltam örömmel az élethosszig tartó tanulást támogató országos hálózat, a NYITOK program mellé, amely többek között informatikai képzést is biztosít a felnőttek részére.

Wolf Kati

Ugorjunk egy kicsit előre az időben, mondjuk 6 – 8 év múlva melyek lennének a legfontosabb tanácsai a lányainak, akik akkoriban már fiatal felnőttként a saját életükbe kezdenek bele éppen?

Nem fogok semmit sem tanácsolni nekik, kivéve, ha kifejezetten kérdeznek valamit. Szerintem papolhatunk mi szülőként bármit, végül úgyis az általunk mutatott példa után mennek a gyerekek. Két okos, nagyszívű, karakán lányom van. Nagyon remélem, hogy életvidám felnőttek lesznek, és azt csinálják majd, ami boldoggá teszi őket, bármi legyen is az. Az biztos, hogy én mindenben segíteni fogok nekik.

Máté Richárd

Vissza a főoldalra

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Wolf Kati az Eurovízióval lett sztár itthon és ismert külföldön. Bár a hangja – a VUK főcímdalával – már gyerek korában ismert volt, mégis csak sokkal később, már családanyaként vált sztárrá. Nem használta ki Erkel Ferenc díjas zeneszerző édesapja nevét és ismertségét, hanem a nehezebb utat választva maga vívta ki a sikert önmagának. Hogy aztán sztárként és édesanyaként a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk és a családjának. Talán ezért is áll közel oly sokak szívéhez.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését.

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?

Itt van az ősz, itt van újra…

Azt persze, hogy valóban szép lesz-e, semmilyen szempontból sem tudhatjuk. Mert ha részletesebben nézzük, sok kérdés felmerülhet bennünk. Például mit tartogat számunkra az iskolakezdet? Ez, bár sokan azt gondolják, őket nem érinti, bizony tévednek. Több ok miatt is érintett mindenki. Egyrészt minden családban vannak iskoláskorú gyerekek. Másrészt ne feledjük el, hogy akik most iskolások, 20 – 30 év múlva az ország létét jelentik majd, minden értelemben. Az ő munkájuk kell ahhoz, hogy a gazdaság rendben legyen, a szociális juttatásokra és az állam intézményekre jusson forrás. Fontos kérdés tehát, hogy ők milyen képzést kapnak?