BlogÚj! Megnyitás

Advent - Eljövetel

Talán kezdjük azzal, mit jelent az advent szó valójában? Egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés, így utal Jézus Krisztus közelgő ejövetelére.

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak.

Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

Az advent egyébként is minden szempontból az egyházhoz kötődik. A kezdetét az V. századra teszik, de a végső formáját a VI. században fektették le, mikor is VII. Gergely pápa pontosan négy vasárnapban határozta meg az adventi napok számát. Aztán ezt megalakulásukkor átvették a protestáns egyházak is, így ma már az egész keresztény világ egyöntetűen és egyforma időben ünnepli az adventet.

Persze, rögtön adódik is a kérdés, hogy mikor és miért akkor? Ezt szintén VII. Gergely pápa határozta meg, mégpedig úgy, hogy advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé essen. Az advent további különlegessége, hogy három kezdet is kötődik hozzá. Az első, maga az advent kezdete, a második a karácsony kezdete, a harmadik pedig az egyházi év kezdete. 

Pogányból keresztény: az adventi koszorú

Az adventi koszorú ősi alapja a varázskör legendájához köthető, amely megvédte készítőjét a gonosztól. A hiedelmek szerint a szent koszorúkkal el lehetett űzni a háztól a gonosz szellemeket. Skandináviában pedig azért akasztottak fagyöngyöt és zöld gallyakat az ajtók fölé, hogy az erdők szellemeit kiengeszteljék.

Aztán ez a régi babonára épülő értelmezés szép lassan az évszázadok alatt „elkopott”, és az adventi koszorú, mint szokás, ehhez képest csak jóval később, csak a XIX. – XX. század környékén alakult ki újra. A feljegyzések szerint az első újkori koszorút – pontosabban annak sajátos kialakítását – Jochann H. Wichern német lelkész készítette el, még 1839-ben. Az evangélikus lelkész egy felfüggesztett szekérkerékre rakott 24 gyertyát, pontosan 24 nappal karácsony előtt, és mindennap meggyújtott egyet – egyet közülük. Hétköznapokon egy fehér, vasárnapokon pedig egy piros gyertyát gyújtott meg a derék lelkész. Aztán úgy 1860 körül Berlin – Tegelben helyettesítették először a kocsikereket fenyőkoszorúval, és csökkentették le a gyertyák számát 4-re. Az igazi elterjedése – különösen a protestáns területeken – csak az első világháború idejére tehető.

Egy türelmetlen kisfiú és az édesanyja

Az adventi naptár még a koszorú szokásánál is fiatalabb. A feljegyzések szerint valamikor 1900 táján egy német édesanya találta ki az adventi naptárt kisfia, Gerhard számára. Tette mindezt azért, mert gyermeke már annyira türelmetlenül várta a karácsonyi ajándékokat, hogy valamivel ki kellett húzni az időt az ünnepig. Gerhard édesanyja úgy gondolta, ha keménypapírból készít egy 24 részre osztott naptárt, amelynek mindennapjára felfűz egy-egy csokoládét, akkor talán mégiscsak elérnek karácsonyig. A kisfiú aztán mindennap levehetett egy csokoládét a naptárról.

Arról persze nem szól a fáma, hogy a gyerek Gerhard kivárta-e a karácsonyt, de a naptár szokása neki köszönhetően elterjedt az egész világon. Egészen bizonyos, hogy Gerhard felnőttkorában sem felejtette el édesanyja ötletét. Felnőttként ugyanis jól prosperáló vállalkozást alapított az ötletre. Gerhard Lang tökéletesítette édesanyja naptárát, és neki köszönhetjük az adventi naptár mai, ablakos, elrejtős megoldását. Az első naptár, amelyet a Lang kiadó készített pontosan 110 éve, 1908-ban jelent meg.

Vissza a főoldalra

Advent - Eljövetel

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak. Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

Navigare necesse est - avagy - hajózni kell

A vitorlázás szerelmesei valószínűleg egyetértenek abban, hogy lehet élni hajó nélkül, de nem érdemes. Ez a nézőpont éppen úgy érvényes a kedvtelésből hajózókra, mint a versenyzőkre. Az első dokumentált vitorlásversenyt II. Károly angol királyhoz kötik, aki 1661-ben hívta ki a yorki herceget egy versenyre, amit őfelsége meg is nyert.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XXIII. rész

- Valamit mégis tennünk kéne – morogta Simons. - Várjunk csak, azt hiszem, van egy ötletem – pattant fel Josh. A minap került a kezembe egy script (forgatókönyv), amiben a főszereplő nővére megpróbálta elcsábítani a húga pasiját. - Pfúj, ez undorító – fakadt ki Susan. - Hogy jön ez ide Josh? – húzta fel a szemöldökét Simons. - Csak úgy Gordon, hogy kölcsönvesszük a storyt. - Még mit nem! Csak nem gondolod, hogy én ezzel a majommal?! Még a húgocskám kedvéért sem!

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIX. rész

Tess a fejét rázta. Apja kifújta a füstöt, és türelmetlen mozdulatot tett kezével. Tess akaratlanul is beleszagolt a füstbe, és hangosan köhögni kezdett. - Mindjárt hozatok neked vizet – mondta, és a telefon felé nyúlt. - Hagyd csak apa, kérte Tess. Nem kell víz, az állapotom miatt van.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VII. rész

- Jóképű srác! – vetette oda, és már indult is a bárpult felé. Tess elpirult, és ijedtében a rajzra csapta a kemény fedelet. Nővére ezen jót derült és rákacsintott. - Nocsak, nocsak, az új lovag? - Miért érdekel? Susan vállat vont, és belekortyolt a poharába. - Fiatalabbnak tűnik, mint a legutóbbi szeretőd! – mondta, jelezve, hogy mindet tud a Charlie afférról. Tess dühösen felmordult.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.