Megnyitás

Advent - Eljövetel

Talán kezdjük azzal, mit jelent az advent szó valójában? Egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés, így utal Jézus Krisztus közelgő ejövetelére.

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak.

Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

Az advent egyébként is minden szempontból az egyházhoz kötődik. A kezdetét az V. századra teszik, de a végső formáját a VI. században fektették le, mikor is VII. Gergely pápa pontosan négy vasárnapban határozta meg az adventi napok számát. Aztán ezt megalakulásukkor átvették a protestáns egyházak is, így ma már az egész keresztény világ egyöntetűen és egyforma időben ünnepli az adventet.

Persze, rögtön adódik is a kérdés, hogy mikor és miért akkor? Ezt szintén VII. Gergely pápa határozta meg, mégpedig úgy, hogy advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé essen. Az advent további különlegessége, hogy három kezdet is kötődik hozzá. Az első, maga az advent kezdete, a második a karácsony kezdete, a harmadik pedig az egyházi év kezdete. 

Pogányból keresztény: az adventi koszorú

Az adventi koszorú ősi alapja a varázskör legendájához köthető, amely megvédte készítőjét a gonosztól. A hiedelmek szerint a szent koszorúkkal el lehetett űzni a háztól a gonosz szellemeket. Skandináviában pedig azért akasztottak fagyöngyöt és zöld gallyakat az ajtók fölé, hogy az erdők szellemeit kiengeszteljék.

Aztán ez a régi babonára épülő értelmezés szép lassan az évszázadok alatt „elkopott”, és az adventi koszorú, mint szokás, ehhez képest csak jóval később, csak a XIX. – XX. század környékén alakult ki újra. A feljegyzések szerint az első újkori koszorút – pontosabban annak sajátos kialakítását – Jochann H. Wichern német lelkész készítette el, még 1839-ben. Az evangélikus lelkész egy felfüggesztett szekérkerékre rakott 24 gyertyát, pontosan 24 nappal karácsony előtt, és mindennap meggyújtott egyet – egyet közülük. Hétköznapokon egy fehér, vasárnapokon pedig egy piros gyertyát gyújtott meg a derék lelkész. Aztán úgy 1860 körül Berlin – Tegelben helyettesítették először a kocsikereket fenyőkoszorúval, és csökkentették le a gyertyák számát 4-re. Az igazi elterjedése – különösen a protestáns területeken – csak az első világháború idejére tehető.

Egy türelmetlen kisfiú és az édesanyja

Az adventi naptár még a koszorú szokásánál is fiatalabb. A feljegyzések szerint valamikor 1900 táján egy német édesanya találta ki az adventi naptárt kisfia, Gerhard számára. Tette mindezt azért, mert gyermeke már annyira türelmetlenül várta a karácsonyi ajándékokat, hogy valamivel ki kellett húzni az időt az ünnepig. Gerhard édesanyja úgy gondolta, ha keménypapírból készít egy 24 részre osztott naptárt, amelynek mindennapjára felfűz egy-egy csokoládét, akkor talán mégiscsak elérnek karácsonyig. A kisfiú aztán mindennap levehetett egy csokoládét a naptárról.

Arról persze nem szól a fáma, hogy a gyerek Gerhard kivárta-e a karácsonyt, de a naptár szokása neki köszönhetően elterjedt az egész világon. Egészen bizonyos, hogy Gerhard felnőttkorában sem felejtette el édesanyja ötletét. Felnőttként ugyanis jól prosperáló vállalkozást alapított az ötletre. Gerhard Lang tökéletesítette édesanyja naptárát, és neki köszönhetjük az adventi naptár mai, ablakos, elrejtős megoldását. Az első naptár, amelyet a Lang kiadó készített pontosan 110 éve, 1908-ban jelent meg.

Vissza a főoldalra

További Kultúra

DIY karácsonyfadísz papírból

DIY karácsonyfadísz papírból

Az interneten böngészve szinte el sem kerülheti a figyelmünket a sok karácsonyi dekorációs ötlet, pillanatok alatt találhatunk inspirációt, hogyan öltöztessük ünnepi díszbe az otthonunkat. Most én is szeretnék ötletet adni azoknak, akik valami különleges és érdekes dekorációt szeretnének saját kezűleg készíteni az ünnepekre.

DIY karácsonyfadísz papírból

Húsvéti inspirációk

Húsvéti inspirációk

A nyulak tiszteletének kultusza jelen volt már a kereszténység előtti idők tavaszünnepein is, lévén a nyúl rendkívül termékeny állat. A legenda, hogy még tojásokat is raknak, alighanem azért szövődött köréjük, mert akkora hűhót csapnak párzási időszakban, hogy elűzik vele az épp tojásaikat melengető madarakat. A gazdátlanul maradt tojásokat az emberek a nyulaknak tulajdonították. Mivel a bíbicek és a fürjek tojásai tarkák, valószínűleg innen ered a hímes húsvéti tojásokat hozó nyúl mítosza… A rövid “húsvéti tojás gyorstalpaló” után nézzünk pár példát a tojások és az enteriőrök díszítésére.

Húsvéti inspirációk

Minimál konyha megbolondítva

Minimál konyha megbolondítva

Egy nagyon kedves ügyfelem új konyháját szeretném bemutatni. Ez egy igazi szerelem projekt volt számomra, élveztem minden percét a közös munkának, remélem az érzés a megrendelőkkel kölcsönös. Az első megkereséskor a konyha, az étkező, a fürdőszoba és a vendégszoba áttervezésére kaptam megbízást, a ház többi részéhez (egyelőre) nem nyúltunk. Rögtön az elején kiderült, hogy a házat egy ismerős építész tervezte, akivel egy másik projekten is együtt dolgozunk, de a felkérés nem rajta keresztül jött. Milyen érdekes, ahogy a szálak összefutnak véletlenül. Bár véletlenek szerintem nincsenek.

Minimál konyha megbolondítva

Uncsi Eglo lámpa megújulása

Uncsi Eglo lámpa megújulása

Két darab teljesen hétköznapi Eglo falikar hányódott a pincében, és nekem épp két falikarra volt szükségem a lányom szobájába. Egy kis maradék tapéta, némi ragasztó és pár papír szalvétagyűrű segítségével új életet leheltünk bele. Nézzétek, hogyan!

Uncsi Eglo lámpa megújulása

Hogyan készíts egyedi falfestést sablon segítségével

Hogyan készíts egyedi falfestést sablon segítségével

A történet egy albérletben játszódik, méghozzá egy új építésű házban, ahol a falak frissen vannak festve. Méghozzá bézsre. Tízből kilenc embernek nyilván eszébe sem jutott volna a vadiúj bézs szín eltávolítása, de nekem első dolgom volt, hogy az egész szobát bézsmentesítettem és kifestettem fehérre.

Hogyan készíts egyedi falfestést sablon segítségével

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Személy szerint nekem Bodrogi Gyula maga a magyar színjátszás. Mióta színházba járok, tévéjátékot, magyar filmet nézek, jelen volt. Egyszerűen megkerülhetetlen. És ami nem mellékes, neki köszönhetem – az osztálytársaim zömével együtt – a matek kettesemet, amivel érettségire mehettem. Mielőtt a Nemzeti Színházban találkoztunk, hirtelen beugrott egy párhuzam a híres francia rendezővel, Roger Vadimmal kapcsolatban. Mindketten koruk három elvitathatatlan szépségét hódították meg. Az idén volt 60 éve, hogy diplomázott a Színművészeti Főiskolán. És ha mindez még nem lett volna elég, ő volt Süsü a sárkány!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

A kállósemjéni Kállay-kúria

A kállósemjéni Kállay-kúria

Akik ellátogatnak az ősi Kállay-birtokra egy szépen felújított kúria, valamint annak környezetében egy park, a családi kápolna (az alatta lévő kriptával), és egy megújult főtér – közepén a Wolkenstein-kastély – fogadja a vendégeket. A főtértől a kúriáig a Kállay-család leghíresebb tagjai: Béni, András és Rudolf vigyázó tekintetei mellett haladhatunk el, mire a főbejáratnál helyett kapott Kállay Miklós szobrához érkezünk, aki házigazdaként fogadja az ide betérőket.

A kállósemjéni Kállay-kúria

Különös Otthonok I. rész: Laknál-e temetőkertbe épített luxus dácsában?

Különös Otthonok I. rész: Laknál-e temetőkertbe épített luxus dácsában?

Temető mellé építkezni azért jó, mert a szomszédok csendesek. Nem tudom, kit győztem meg ezzel az érvvel, de itt a bizonyíték, hogy van, aki erre bukik. Az Elliott ház egy ilyen hátborzongató helyszínen épült, kilátással és közvetlen kapcsolattal egy temetőkertre.

Különös Otthonok I. rész: Laknál-e temetőkertbe épített luxus dácsában?

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XI. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XI. rész

Folytatásos regénysorozatunk tizenegyedik része.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XI. rész

A púderrózsaszín az új bézs

A púderrózsaszín az új bézs

Megrögzött fekete-szürke-fehér alap színpalettán mozgó tervezőként már jó ideje ízlelgetem a Pantone szerint 2016 év színének kikiáltott babarózsaszínt (Rose Quartz). Tudom, van hozzá babakék is, de most csak a rózsaszín izgatja a fantáziámat, a kékről majd később. Arra jöttem rá, hogy tetszik. Tetszik ruhákban és tetszik bútorokban, kiegészítőkben is. Remekül megy nagy kedvencemhez, a szürkéhez, szóval nem tudom, mi történik velem, de komolyan elkezdtem gondolkodni, mit kezdjek ezzel a színnel. Lehet, hogy lefestek egy falat babarózsaszínre.

A púderrózsaszín az új bézs

Cirkó javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Cirkó Szerelő Budapesten

Cirkó javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Tudjuk, milyen kellemetlen tud lenni az, ha nincsen meleg víz, vagy fűtés, ezért szakembereink a javítási munkálatokat az év minden napján éjjel-nappal (0-24) végzik el. Javasoljuk azonban, hogy készülékeit még az előtt javíttassa meg, amennyiben ismeri a hibáit, hogy annak működőképesnek kell lennie, tehát a fűtési szezon előtt.