Nem kevesen gondolják úgy, hogy étteremben enni drága. Azonban, ha nagyon szigorú szabályok szerint kiszámoljuk az alapanyag bekerülési összegét, a konyhában munkával töltött idő forintosítható értékét, a felhasznált energia árát, az alapanyag és étel mennyiség felhasználási arányát, akkor bizony sokan meglepődnének az eredményen. Amikor valaki egy hétvégi bevásárlásnál több tízezer forintot hagy a pénztárban, amiben sok esetben tartós élelmiszer nincs is, csupán a négytagú család hétvégi ellátását szolgálja, akkor mindenki megvonja a vállát, hogy enni drága. Az alapanyag mennyiség figyelembevételével bizony egyáltalán nem ritka, hogy még a következő hét elején is ugyan azt a pörköltet kell az asztalra tenni, amihez semmi kedve már a családtagoknak. Az állott, 2 napos rántott hús sem az igazi. Talán ebből is következik, hogy Magyarországon is meglepően nagy százalékban kerül kukába az elkészült étel. Ami fogalmazzunk nyersen, konkrétan a pénzkidobás kategóriája.
Arról nem is beszélve, hogy ha beleszámoljuk az étkezés utáni mosogatás idő és melegvíz ráfordítását, munka költségét, akkor nem is álltunk meg a bevásárlás idő és üzemanyag költsége, az előkészítés, a főzés, a tálalás feladatánál. Miközben ezt az időt a háziasszony is együtt tölthetné a családjával. Pihenhetne, kirándulhatna, vagy más fontos dolgokat valósíthatna meg.