BlogÚj! Megnyitás

Akire külön szerepkört kreáltak: Honthy Hanna

Nem meglepő, de eredetileg nem ezen a néven született. Az édesapja Hügel János nyomdász, az édesanyja Hanrich Emma varrónő volt, a kis Hanna pedig eredetileg Hügel Hanna névre hallgatott. Hamar kiderült, hogy tehetsége révén a színpad lesz az ő útja.

Hamar kiderült, hogy tehetsége révén a színpad lesz az ő útja és már 10 éves korában bekerült az Opera balettiskolájába. Ám hamar kiderült az is, hogy a testalkata bizony korántsem balettes. A tehetsége viszont annyira nyilvánvaló volt, hogy egy gazdag patrónus finanszírozta a színi tanulmányait. Korán elkezdte az ének tanulást is. Először Rákosi Szidi (végül az ő színiiskolájában végzett), aztán Bárdi Ödön tanítványa volt, hogy aztán végül a világhírű tenor, Anthes György folytassa a képzését.

Honthy Hanna

Díva születik

Az első komoly szerepe a Népoperában a Tengerész Kató című operett volt, és akkor már Hajnal Hajnalka néven lépett színpadra. És… és a debütálás gyakorlatilag sikertelen volt. Ez egy kicsit más irányba terelte a pályáját és először Pozsonyba, majd Debrecenbe szerződött egy – egy rövid időszakra.

Aztán 1916-ban visszatért a fővárosba és játszott a Vígszínházban, a Revü Színházban, a Blaha Lujza Színházban, a Király Színházban és a Belvárosi Színházban is. De… bár kisebb nagyobb sikereket aratott, az igazi áttörés mégsem sikerült neki.

Majd hat évvel később 1922-ben aztán eljött az ő ideje. A Bajadér című operettben (a világhírű Kálmán Imre a szerzője) együtt lépett fel a kor ünnepelt primadonnájával Fedák Sárival. És innentől kezdve beindult a karrierje. Oly zajos sikert aratott, hogy ettől fogva már nem volt kétséges, célhoz ért.

Ezt követően az Operettszínházban játszott - ahová a háború után 1949-ben ismét visszatért – és a zenés darabokban sikert – sikerre halmozott. Ám nem állt meg itt, és prózai szerepeket is elvállalt. Bár sokan féltették a színház ezen területétől, a prózai szerepekben is sikeres volt.

Honthy Hanna

Akinek külön szerepkört kreáltak

A háború után Honthy Hannát az Operettszínház szerződtette. A gond csak az volt, hogy a híres primadonna betöltötte már az ötvenedik életévét is. Csakhogy az operettekben inkább a fiatalabb szereplők tudnak igazán élni. Adódott a kérdés, hogy mihez kezdjenek egy ekkora sztárral, aki „kicsit” túlkoros? És akkor átvágták a gordiuszi csomót és megalkották számára az úgynevezett „grande dame” karaktereket, amelyekben a kisebb mellékszerepeket növelték (például Madame Fleury a Luxenburg grófjában, Anhilte a Csárdáskirálynőben) Honthyhoz méltóvá. És a diadalmenet folytatódott.

A színház volt az élete. Olyannyira, hogy még 70 évesen is énekórákra járt és nyolcvan éves is fellépett.

Munkásságát Kossuth-, Kiváló- és Érdemes művész díjakkal jutalmazták.

Honthy Hanna

Három a magyar igazság…

Honthy élete során háromszor ment férjhez. Első házassága Dr. Halmos Géza miniszteri tanácsossal mindössze 3 évig tartott.

Másodjára Dr. Pethő Miklós fogorvos volt a férje, és ez már sokkal tovább – 16 évig – tartott.

A harmadik férje pedig Rácz László autókereskedő – a Citroen magyarországi képviselője – volt.

Vissza a főoldalra
Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.