BlogÚj! Megnyitás

Akire külön szerepkört kreáltak: Honthy Hanna

Nem meglepő, de eredetileg nem ezen a néven született. Az édesapja Hügel János nyomdász, az édesanyja Hanrich Emma varrónő volt, a kis Hanna pedig eredetileg Hügel Hanna névre hallgatott. Hamar kiderült, hogy tehetsége révén a színpad lesz az ő útja.

Hamar kiderült, hogy tehetsége révén a színpad lesz az ő útja és már 10 éves korában bekerült az Opera balettiskolájába. Ám hamar kiderült az is, hogy a testalkata bizony korántsem balettes. A tehetsége viszont annyira nyilvánvaló volt, hogy egy gazdag patrónus finanszírozta a színi tanulmányait. Korán elkezdte az ének tanulást is. Először Rákosi Szidi (végül az ő színiiskolájában végzett), aztán Bárdi Ödön tanítványa volt, hogy aztán végül a világhírű tenor, Anthes György folytassa a képzését.

Honthy Hanna

Díva születik

Az első komoly szerepe a Népoperában a Tengerész Kató című operett volt, és akkor már Hajnal Hajnalka néven lépett színpadra. És… és a debütálás gyakorlatilag sikertelen volt. Ez egy kicsit más irányba terelte a pályáját és először Pozsonyba, majd Debrecenbe szerződött egy – egy rövid időszakra.

Aztán 1916-ban visszatért a fővárosba és játszott a Vígszínházban, a Revü Színházban, a Blaha Lujza Színházban, a Király Színházban és a Belvárosi Színházban is. De… bár kisebb nagyobb sikereket aratott, az igazi áttörés mégsem sikerült neki.

Majd hat évvel később 1922-ben aztán eljött az ő ideje. A Bajadér című operettben (a világhírű Kálmán Imre a szerzője) együtt lépett fel a kor ünnepelt primadonnájával Fedák Sárival. És innentől kezdve beindult a karrierje. Oly zajos sikert aratott, hogy ettől fogva már nem volt kétséges, célhoz ért.

Ezt követően az Operettszínházban játszott - ahová a háború után 1949-ben ismét visszatért – és a zenés darabokban sikert – sikerre halmozott. Ám nem állt meg itt, és prózai szerepeket is elvállalt. Bár sokan féltették a színház ezen területétől, a prózai szerepekben is sikeres volt.

Honthy Hanna

Akinek külön szerepkört kreáltak

A háború után Honthy Hannát az Operettszínház szerződtette. A gond csak az volt, hogy a híres primadonna betöltötte már az ötvenedik életévét is. Csakhogy az operettekben inkább a fiatalabb szereplők tudnak igazán élni. Adódott a kérdés, hogy mihez kezdjenek egy ekkora sztárral, aki „kicsit” túlkoros? És akkor átvágták a gordiuszi csomót és megalkották számára az úgynevezett „grande dame” karaktereket, amelyekben a kisebb mellékszerepeket növelték (például Madame Fleury a Luxenburg grófjában, Anhilte a Csárdáskirálynőben) Honthyhoz méltóvá. És a diadalmenet folytatódott.

A színház volt az élete. Olyannyira, hogy még 70 évesen is énekórákra járt és nyolcvan éves is fellépett.

Munkásságát Kossuth-, Kiváló- és Érdemes művész díjakkal jutalmazták.

Honthy Hanna

Három a magyar igazság…

Honthy élete során háromszor ment férjhez. Első házassága Dr. Halmos Géza miniszteri tanácsossal mindössze 3 évig tartott.

Másodjára Dr. Pethő Miklós fogorvos volt a férje, és ez már sokkal tovább – 16 évig – tartott.

A harmadik férje pedig Rácz László autókereskedő – a Citroen magyarországi képviselője – volt.

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.