Megnyitás

Alternatíva

Színes világban élünk. Azt azonban még nem mindenki tudja, hogy a színek nem csak széppé teszik a környezetünket, hanem gyógyítani is képesek.

Több ez annál, mint hangulatjavító elem. A színek valódi gyógyerőt hordoznak magukban. A színek ismeretéből számos aspektust fedezhetünk fel, amely után már egészen másként gondolkodunk majd a színek jelentőségéről az egészségmegőrzés önmagában is sokszínű palettáján.

Gyakorta mondják egy kiemelkedő eseményt követően, hogy „jönnek a szürke hétköznapok”.  Pedig erről szó sincs. Nézzünk csak körül. A világ minden, csak nem szürke. Ahogy az élet sem az!

Tedd színessé az életed!

Színek nélkül milyen világban élnénk? Gondolkodtál már ezen? Nézz meg egy képet színesben és ugyan azt fekete-fehérben. Te melyiket választanád?

Fekete-fehér madár
Színes madár

Tudtad, hogy a színek gyógyítanak? 

Észrevetted már, hogy a ruhád színe tükrözi a hangulatod? Szoktál a hangulatodhoz öltözni? A színeknek nem csak jelentésük, hanem hatásuk is van! Ha erőre van szükséged, a pirosban érzed jól magad. Ha kirobbanó formában vagy, akkor is szívesen választod az élénk színeket! A sárga a nap melegére emlékeztet. A zöld megnyugtat. A zöld gyógyító szín. Ezért alkalmazzák olyan sok kórházban a fal és a csempe színéül is. A kék megnyugtat. A smaragdzöld a természet színe. Az életteli fák dús leveleinek igézete. A fehér a tisztaság, az élet színe. A rózsaszín a szeretet, a szerelem hangulata. A lila a bölcsesség. A fekete az elegancia is lehet. De ha minden nap komor, sötét ruhákat választasz, akkor bizony nem vagy rózsás hangulatban. 

Színek

Gyógyító színek

A színek nem csak a hangulatunkra hatnak. A színek gyógyítanak is. Nem csak a látványukkal! A gyümölcsök, zöldségek színe is értékes gyógyító erővel rendelkezik. Hallottál már a flavonoidokról? Sóska, spenót, lilahagyma, áfonya, feketeszeder, eper, málna, dió fontos forrása ennek az egészségvédő vegyületnek. A flavonoidok nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Segítik az immunrendszer működését. Erősítik a szervezet védekező képességét, hatékonyan vesznek részt a szabadgyökök elleni küzdelemben.

Színes ételek

Egészségmegőrzés = prevenció

Már a könyökünkön jön ki, annyiszor hallottuk, hogy egyre kevesebb a zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma. Tehát egyre nagyobb mennyiséget kellene naponta bevinnünk a szervezetünkbe. Ez ma már akkora tétel, amire gyakorlatilag senki sem képes. Ki tud megenni 4-5 kiló zöldséget-gyümölcsöt naponta? Pedig kellene. Az egészség megőrzése ugyan is a prevenciós életmóddal a leghatékonyabb! 

Te is hiszel a prevencióban? Tarts velem!

Szórádiné Páll Rózsa

Életminőség szakértő

https://rozsamax.hu/

Vissza a főoldalra

További Egészség

Alternatíva

Alternatíva

Színes világban élünk. Azt azonban még nem mindenki tudja, hogy a színek nem csak széppé teszik a környezetünket, hanem gyógyítani is képesek. Több ez annál, mint hangulatjavító elem. A színek valódi gyógyerőt hordoznak magukban. A színek ismeretéből számos aspektust fedezhetünk fel, amely után már egészen másként gondolkodunk majd a színek jelentőségéről az egészségmegőrzés önmagában is sokszínű palettáján.

Alternatíva

A hangulat

A hangulat

A hangulat – és kedélybetegségnek is tartott mentális problémák több mint 1 millió embert érintenek csak Magyarországon. Mit érzünk ilyenkor? Milyen tünetei vannak? Mit tegyünk ellene? Fontos kérdések, amire érdemes tudni válaszokat.

A hangulat

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Fontos, hogy ezeket az eszközöket jól használjuk, csak addig, ameddig szükséges, és úgy, ahogy a szakember javasolja és megtanította. A „sláger” típusú segédeszközök nemcsak használatatlanok, de olykor a nem megfelelő használattal többet árthatunk, mint használhatunk.

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

A hosszú téli napok, az egyedül töltött ünnepek és a magunkban tartott érzések, ha nincs kivel megosztanunk, mind-mind a lelki egészségünket támadják, ezért fontos, hogy komolyan vegyük. A lélek fájdalma előbb vagy utóbb a testet is megbetegítheti. Szükséges a jelekre figyelni, hogyan, miként éljük napjainkat, egyenlő mértékben van-e benne mindaz, ami számunkra a teljes életet adja.

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

Mindkét esetben fontos, hogy a betegség kezdetén, akár már az első tünetek megjelenésekor keressük fel háziorvosunkat, és ne más helyről, forrásból próbáljuk mi magunk felállítani a diagnózisunkat. Ezzel veszélybe sodorhatjuk a magunk és a környezetünk egészségét egyaránt.

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

A jó alvás titkai

A jó alvás titkai

Ennek kapcsán érdemes elmélyülni az egészséges alvás rejtelmeiben, végiggondolni, hogy mindent megteszünk azért, hogy az alvásra szánt időnket követően kipihenten ébredjünk fel.

A jó alvás titkai

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

A magyar lakosság jelentős százaléka valamilyen alvászavarral küzd. Bár sokan azt sem tudják, mi okozza ezt, csak a kellemetlen, álmatlan éjszakákra és az azt követő nehéz, dekoncentrált nappalokra gondolnak.

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Nyári betegségeink

Nyári betegségeink

Közeledik a tanév vége, és a szabadságunkat is rég megterveztük, így lélekben és testben is felkészülten várjuk a nyári szabadság kellemes heteit. Ahhoz, hogy a tervezett időszak valóban gondtalan legyen, előre fel kell készülni mindenre, akár külföldön, akár belföldön nyaral a család. Úti céljaink is igen változatosak, a tengerparti napozás, a hegymászás és a külföldi felfedezések örömei elé is nézhetünk.

Nyári betegségeink

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlás napjaink egyik legmeghatározóbb problémája. Nehéz meghatározni, hogy ez szociális jellegű, vagy egészségügyi természetű kihívás. Egyaránt jelenthet gondot az érintett, mint a család és a hozzátartozó részére.

Az időskori mentális hanyatlásról