BlogÚj! Megnyitás

Az életet nem szemlélni szeretem, hanem aktívan részt venni benne

Tordai Teri tényleg nem csak szemléli az életet. Bámulatos aktivitással vesz részt benne. Filmet forgat, színházban játszik, annyi időt tölt az unokáival, amennyit csak lehet.

  • Főoldal
  • Interjú
  • Az életet nem szemlélni szeretem, hanem aktívan részt venni benne

Úgy fogalmazza meg ezt a szenvedélyes vitalitást, hogy az utolsó pillanatig szeretné kiélvezni azt, ami megadatik számára.

Kitűzött célja megélni és átélni a szakmai kvalitást, ami jellemzi, és ebből, amit lehet, továbbadni a fiatalabb művész generációnak. Miképpen neki magának is életre szóló munícióval szolgáltak azok a legendás művészek, akiktől a pályafutása kezdetétől tanult. 

Elsőként említi, milyen sokat kapott a két Keletitől, ami meghatározó volt egész pályája során. Főiskolás korában kapta az első filmszerepét Keleti Mártontól, az Esős vasárnap című filmben. Keleti Éva, a legendás fotóművész pedig nem csupán nagyszerű sztárfotókat készített a gyönyörű színésznőről. Nagyon sokat tanult tőle filmről, színházról is. Arról, hogyan mutathatja meg leginkább önmagát. Értékrendet, munkafegyelmet, a tartás fontosságát is magába szíva. 

Tordai Teri
Tordai Teri, foró forrás: Keleti Éva

A mai napig egy kamaszlány lendületével és kíváncsiságával néz a világra. Azt mondja, meg akarja őrizni a mosolyát. Ezért igyekszik a legnehezebb helyzetekben is megtalálni a jót. A tanulást, az új dolgok befogadásának képességét elengedhetetlennek tartja. Most éppen az internet és a közösségi oldalak használatával ismerkedik, hogy lépést tudjon tartani az információ áramlással. Szeretné a személyes véleményét elmondani egy-egy kolléga munkája, és remek előadások kapcsán. Figyeli a színházi és filmes szakmai trendeket, sőt a divatot is, hogy személyre szabottan azt vegye ki belőle, ami neki a legjobban áll. A humorára jellemző módon ezt úgy fogalmazza meg, tesz azért, hogy semmilyen tekintetben sem menjen ki a divatból.

A karantén hónapjai alatt is megőrizte a szakmai és baráti kapcsolatait. A másokra figyelés, az egymással törődés képessége a mindennapjai kihagyhatatlan része. Ahogy pedig a személyes találkozások újra lehetővé tették, örömmel vetette bele magát a munkába. 

-Mik azok a mérföldkövek, amik különös jelentőséggel bírnak?

- Értékközpontú ember vagyok. Pártos Géza tanítványa voltam a Színművészeti Főiskolán. Kiváló mesterektől tanultunk. Többek között Halász Judit, Béres Ilona, Szegedi Erika, Polonyi Gyöngyi volt az osztálytársam. Abban, hogy a magyarországi színészi pálya mellett döntöttem, nagyon nagy szerepe volt annak, hogy a pályatársaimat láttam kiváló előadásokban színpadon. Úgy éreztem, ebből nem akarok kimaradni semmilyen külföldi karrier kedvéért sem. Az is sokat számított, hogy nekem nagyon fontos a magyar nyelv, a szép magyar beszéd. Mindez arra sarkalt, hogy itthon legyek színésznő. Sosem bántam meg ezt a döntést. A magyar film- és színházi szakma legjobbjaival, nagyszerű művészekkel, rendezőkkel dolgozhattam együtt. Olyan színész nagyságoktól leshettem el közben a szakmát, akiktől érdemes volt tanulni. Hálás vagyok azért is, hogy ma én adhatom át a stafétabotot a következő színész generációnak, ami jó érzéssel tölt el.

Tordai Teri
A gyáva, fotó forrás.:Youtube

-Meghatározó volt Mihályfi Imrével való közös munkák, az Utak című televíziós sorozata is, amivel díjat is nyertünk Mainzban. A Nemzeti Színházban együtt játszhattam Töröcsik Marival, Sinkovics Imrével, Kálmán Györggyel. Ez is nagyon erős hatást gyakorolt rám.

Azt is meg kell említeni, hogy amikor a külföldi filmes munkából hazajöttem, egyből csodás feladattal bízott meg Bujtor István. Tennessee Williams: A vágy villamosában Blanche szerepét játszhattam, amiért az Országos Színházi Találkozón a legjobb alakítás díját kaptam meg. Olyan filmekben játszottam, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, vagy Szabó István: Mephisto című alkotása, ami elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Tagja voltam a MAFILM filmszínész társulatának, több vidéki és budapesti színház színpadán láthattak. Az utóbbi években pedig az Újszínházban játszom kiváló előadásokban. Nagyon sok és sokféle színt tudtam megmutatni az évek során. A vígjátéki vénám ugyan úgy szerepet kaphatott, mint azok az előadások, amelyekben nagyívű drámák főhőseit alakítottam. 

Tordai Teri
A kőszívű ember fiai, képforrás: ujszinhaz.hu

A film most is az életem része. Az új generáció jelentős tagjával, Deák Kristóffal dolgozom éppen, aki a Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat is nyert.

Júniusban a Magyar Filmakadémia Egyesület által odaítélt életműdíjat vehettem át. Azért érzem különlegesnek ezt az elismerést, mert több évtized együttes teljesítményét jegyzi. Tele vagyok tervekkel, nagyszerű fiatal alkotókkal dolgozom együtt filmes alkotásokban, számos darabban játszom színpadon. Az Újszínházban a Zserbótangó, A kőszívű ember fiai, a Császármorzsa, A bolondok grófja, Az élet kapuja című előadásokban láthat a közönség. Ez a színház nem csak azért fontos a számomra, mert együtt dolgozhatok fiatal kollégákkal, akiknek átadhatok valamit a tudásomból, hanem azért is, mert klasszikus magyar darabokban lehetek színpadon. A szép magyar beszéd, a magyar irodalom, a klasszikus színjátszás nekem rendkívül fontos. Boldogan játszom Jókai Mór és Móricz Zsigmond műveit. Ugyanakkor a kortárs magyar darabokat is nagyon szeretem. A széles művész-palettáról sem kell lemondanom. Egyaránt megmutathatom a humor eszközeivel és a dráma mélységeivel is a mondandót. A legfontosabb mindig az, hogy a közönség szeresse a darabot. Nekik játszom. 

Tordai Teri
TONY, képforrás: kiralyikastely.hu

Olyan csodálatos előadásnak is részese lehetek, mint a Tony című darab a Gödöllői Királyi Kastélyban, amiben például a lányommal, Horváth Lilivel játszom együtt. Szintén közös munka Lilivel a Nőkből is megárt… című előadás. Pataki Éva egy rendkívül aktuális témát dolgozott fel. Az szülő és a már felnőtt lány kapcsolatáról, a társadalom evvel kapcsolatos nézőpontjáról, a humornak az életben betöltött szerepéről. A közeljövőben több vidéki helyszínen is láthatja a közönség.

Mindig figyelem a körülöttem lévő világot, az embereket, a változásokat. Ezeket mind átfuttatom magamban, és a színészi munkában meríteni tudok belőlük. A színház varázsa éppen az, hogy úgy tudjuk a színészi alakítással megmutatni egy másik ember karakterét, hogy a saját színeinket használjuk fel ehhez. A személyiség leutánozhatatlan. A lélek pedig a titok, amivel létrehozzuk a varázslatot a színpadon. A film, a kamera pedig mindent megmutat. Különleges kapcsolat van a színész és a kamera között. Ezért én nagyon szeretek filmet is forgatni. 

Tordai Teri
Nőkből is megárt a sok...képforrás: bethlenszinhaz.hu

Életfilozófiám, hogy meg kell adni mindenkinek a szabadságot. Lényeges, hogy önmaga legyen és a saját útját járja. Ebben a folyamatban találja meg az ember azokat, akiktől tanul, akikre odafigyel. Az élet annyi izgalmas dolgot tartogat, hogy azt a maga teljességében érdemes végig élni.

-Szülőként örömmel követni a művészi pályát választó utódot, egyben szakmai partnerként együtt dolgozni vele különleges élmény. Mi a legfontosabb egy ilyen helyzetben?

-Anyaként nagyon büszke vagyok a gyerekemre. Persze aggódom is érte, mert nem választott könnyű pályát. Igyekszem nem beleszólni a munkájába, az életébe. De figyelemmel kísérem. Bár sokan mondják, hogy nagyon hasonlítunk egymásra, valójában mindketten különböző karakterek vagyunk. Ezt én kisgyerek kora óta tiszteletben tartom. Ugyanakkor szakmai beszélgetéseink során őszintén elmondom a véleményem. Az is fontos, hogy akár a gyerekemről, családomról, akár kollégáról van szó, tudok szívből bocsánatot kérni, ha megbántok valakit. Emellett nagyon becsülöm azért is, mert 3 gyermek édesanyjaként, a szülői szerepkörről sem mondott le a színészi pálya kedvéért. Segítem őket, amiben csak lehet, hogy Lili a színészi pályafutásában kiteljesedhessen. 

Vissza a főoldalra

Az életet nem szemlélni szeretem, hanem aktívan részt venni benne

Közel állnak hozzá a gondolkodásra késztető, drámai mélységeket boncolgató főhősök. Ugyanakkor önfeledten lubickol, amikor megadatik számára egy-egy vígjátékba történő felkérés. Szívbéli nevettetőként a humor eszközével ható karakter, ezért ugyanolyan fontos számára ez is, mint a drámai főhős megformálása. Otthonosan érzi magát a színész mesterség minden területén. A zene sem áll messze tőle, így nem csoda, ha a zenés darabok, musicalek rajongóinak szívét is megdobogtatja.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni, míg a lakosság egy jelentős része nem veszi komolyan azt, amit a szakemberek javasolnak a különböző média felületeken keresztül. Közhely talán, de ha megértjük, hogy a „mi sorsunk a mi kezünkben van” és ezzel mások egészségéért is tehetünk, a járványnak sokkal hamarabb vége lesz, mint ahogy erre számítunk.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.