BlogÚj! Megnyitás

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja.

  • Főoldal
  • Egészség
  • Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett. Mindössze egy dolog okozott problémát. Valahol közben elveszett a karórája. Nem volt egy értékes darab, de olvasónk édesapja valamikor évtizedekkel ezelőtt a feleségétől – olvasónk édesanyjától kapta – ezért számára nagyon értékes volt. És itt kezdődött el egy olyan történet, amelyben a sok negatívum közben mindenki színjelesre vizsgázott emberségből.

Ahogy olvasónk mesélte, az egész egy március végi napon kezdődött. Az idős bácsi több probléma miatt a vírus ellenére kórházba került. A mentő annak rendje és módja szerint beszállította a kórházba és elkezdődött a kivizsgálás.

Ahol az alapprobléma mellett két másik, sürgősebb és akutabb betegséget is feltártak. A bácsinak epe és veseköve is volt, ráadásul mind a kettőt meg is kellett műteni. A család idegesen vette tudomásul a tényeket, de bíztak abban, hogy a bácsi erős szervezete ezzel is megbirkózik. 

A meglepetés

A történet eddig rendhagyó. Ám ami ezután történt… Olvasónk először azon lepődött meg, hogy a kórház, ahová az édesapja került, rendszeresen tájékoztatta a bácsi állapotáról. Bár ő maga a látogatási tilalom miatt nem látogathatta meg, az ápolószemélyzet és az egyik, majd a másik műtétet végző orvos hetente is tájékoztatta őt, mint legközelebbi hozzátartozót az édesapja állapotáról.

Pontosan tudta, hogyan zajlottak az egyes műtétek és milyen eredményt hoztak. És azt is, hogy az édesapja éppen milyen stádiumban van. Milyen vizsgálatokat végeztek el rajta, illetve, azt is, hogy az infúziójába továbbra is kapja az antibiotikumot is. 

Az újabb szállítás

Amikor a két műtétből a bácsi a gondos ápolás eredményeként felépült, a betegszállítók visszavitték abba az intézménybe, ahová eredetileg bekerült. Ott aztán szintén végigment a vizsgálatokon és a kezelésen is – a családot ott is megfelelően tájékoztatták -, aminek köszönhetően rendben felépült. A kezelőorvosa hívta olvasónkat, és megbeszélték a napot, amikor a bácsiért lehetett menni.

Olvasónk nagyon örült, amikor végre egy hónap után hazavihette az édesapját.

Amikor kiderül, hogy baj van

Otthon aztán az édesapja nagy örömmel költözött be ismét szeretett szobájába és úgy tűnt, minden rendben van. Aztán az ebédnél kiderült, valami még sincs a helyén. A bácsi olvasónkat kérdezte, hogy hová tette az óráját? Olvasónk persze semmit sem tudott az óráról, hiszen az az édesapjánál volt a kórházban. A bácsi idegesen és szomorúan vette tudomásul a tényeket, de nem akart lemondani szeretett karórájáról, amit a feleségétől kapott sok évtizeddel ezelőtt.

Emberség, nem csak a gyógyításban

Az előítéleteink alapján azt gondolhatnánk, hogy itt jön a kálvária! Ám nem így történt. Olvasónk felhívta a kórházat, amelyből a bácsit hazavitték és beszélt a kezelőorvosával. Az orvos mit sem tudott az óráról, de ígérte, hogy utánanéz. Olvasónk kicsit elszomorodott, mert nem igazán hitte, hogy egy elfoglalt orvos a járvány idején ilyen csip – csup üggyel foglalkozni fog. Felhívta a másik két kórházat is, de ott is nagyjából hasonló választ kapott, senki nem tudott az óráról. Az édesapja azonban már nagyon szerette volna, ha valami történik, ezért olvasónk felhívta a betegjogi képviselőt is, hogy segítsen.

Alig telt el pár nap és hívták abból a kórházból, ahol a bácsit megműtötték. Annak a kórháznak az ápolási igazgatója volt a vonalban, amelynek a belgyógyászatára az édesapja bekerült. Az ápolási igazgató először kikérdezte a bácsi állapotáról és örült neki, hogy minden rendben van. Aztán, elmondta, hogy igazából azért hívta, mert a kollégája kereste őt a másik kórházból, és a betegjogi képviselő is telefonált, hogy a bácsinak eltűnt az órája és vizsgálja ki az ügyet. Ő pedig szólt az osztályon dolgozóknak, hogy próbálják megkeresni azt az órát. Mint kiderült, a műtét előtt levették az órát a bácsiról és betették az éjjeliszekrényébe. Ami aztán a fiók mozgatása során hátracsúszott és nem is lehetett látni, ha valaki nem húzta ki teljesen a fiókot.

Az óra tehát megvolt, és az ápolási igazgató kérése csak annyi volt, hogy minél előbb menjenek be az óráért. Pontosan elmondta, hogy hol és kinél vehetik majd át a karórát.

És itt még nincs vége a történetnek. A kórház nem elégedett meg az óra megtalálásával. Kérték, a betegjogi képviselő tolmácsolja a család felé, hogy elnézést kérnek a kellemetlenségért.

Így lett egy eltűnt óra problémájából az összes érintett kórház és egészségügyi dolgozó részéről egy színjeles vizsga emberségből.

SüN

Vissza a főoldalra

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az etno stílus erősödése – egy kis múlt 2010 márciusból

A párizsi Maison et Objet kiállításon az ismert designerek az etno pavilonban külön installáció keretein belül mutatták be az e stílusban tervezett munkáikat. Az installáció a Transcultures címet viselte. Elgondolkodtató és meglepő dolgokat egyformán találtam. A régi kézműves technikák alkalmazása a mai modern technológiák felhasználásával újszerű lehetőségeket jelentenek a kortárs alkotók számára. Ezek a találkozások és együttélések, bizonyos esetekben szembenállások...

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?