BlogÚj! Megnyitás

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlás napjaink egyik legmeghatározóbb problémája. Nehéz meghatározni, hogy ez szociális jellegű, vagy egészségügyi természetű kihívás.

Egyaránt jelenthet gondot az érintett, mint a család és a hozzátartozó részére.

Még nagyobb probléma, hogy számos esetben a beteg és a hozzátartozó különböző érdekeket képviselnek, más és más az akaratuk a mentálisan hanyatló időseknek és hozzátartozóiknak. Az idősek leginkább otthon, a saját környezetükben szeretnének maradni, míg a „lelkes” hozzátartozók inkább az intézményesített biztonságot választanák szeretteik részére. Ahhoz, hogy optimális döntés születessen minden érintett fejében, szükséges tisztázni, hogy az ellátási rendszerek mit, hogyan és mennyi ideig nyújtanak?

Az ellátórendszer

Az idősek ellátása tekintetében az egészségügyi és szociális alap-és szakellátás is egységes figyelemmel kell, hogy legyen a beteg iránt. A háziorvosi alapellátás az első lépcső az ellátórendszerben, hiszen a háziorvos az a személy, aki a legjobban ismeri az idős embert és az ő közvetlen környezetét. Ő az, aki nyomban észreveszi, ha egészségi vagy szociális változás következik be az idős állapotában. Ha az idős elveszíti szeretett házastársát, a gyermekei távol vannak, vagy egyáltalán nincsenek, az egyedül maradt idős hamar utána indul szeretett hozzátartozójához. A háziorvos észleli azt is, ha anyagi vagy más nehézségek miatt nem tudja az idős önmagát ellátni. De ugyanez vonatkozik az egészségi állapotromlás során is. A háziorvos jelzőrendszerként működik; észlelni és jelezni kell, ha az idős beteg ember számára segítő kezet kell nyújtani.

Az időskori mentális hanyatlásról

Mit nyújthatnak az ellátórendszerek?

Az egészségügyi ellátásról az egészségügyről szóló 1997.évi CLIV.törvényben, míg a szociális ellátás alapjairól és részleteiről a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993.évi III.törvényben találjuk meg azokat az információkat, amelyek az ellátások valamennyi részletére rávilágítanak. Mindkét törvény az Embert helyezi a középpontba; az egyik ellátottnak (szociális szolgáltatást igénybe vevő), míg a másik betegnek nevezi.

A szociális ellátórendszer alapellátásából az étkeztetés, a házi segítségnyújtás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás nyújthat segítő kezet az otthoni gondoskodásoz. Az egészségügyi alapellátásból a körzeti ápoló és a háziorvos rendszeres látogatása, valamint az otthon szakápolás (külön jogszabályban meghatározott esetekben) segíthet az ellátásban.

A valódi igények azonban nem minden esetben fedik le a törvényben foglalt lehetőségeket a hétköznapokban. Számos esetben sem a hozzátartozó, sem az érintett beteg nem kap elegendő és kielégítő információkat a kórházon kívüli ellátásokról. Sajnos számos esetben az ellátók egymásra is mutogatnak. Érvként az „aktív ágyas ellátás hiánya”, a „háziorvos majd segít” és a „megy a szociális nővér” mondatok hangoznak el általában.

Nagyon nehéz minden olyan helyzetet kezelni, amikor az időskori mentális hanyatlással küzdő hozzátartozó nem csak fizikális, hanem minden egyéb segítséget is igényel, erre pedig igen kevés bármely alapellátás gondozási szükségleti és/vagy ápolási óra ideje.

Az időskori mentális állapot

Az enyhe mentális hanyatlás állapota igen összetett. Naponta felmerülő kihívás idősödő korban a szótalálási nehézség, a számok és évszámok megjegyzésének nehezítettsége, vagy a névfelidézés zavara. Emellett igen szembetűnő a közelmúltra vonatkozó feledékenység, ezzel egyidejűleg az idős hozzátartozók naprakészek fiatalkori mindennapjaik felidézésében. A kreativitás, a munkavégző képesség, valamint a szociális kapcsolatrendszer is sokáig jól megtartott marad.

A hozzátartozók nagyon sok esetben szinte tudatosan nem vesznek tudomást szeretteik mentális változásáról, hiszen előre vetítődik, hogy esetleg ők is hasonló helyzetbe kerülhetnek idősebb korukban. Sokszor az időskor természetes velejárójaként definiálja beteg, hozzátartozó és ellátó egyaránt. A demencia az állapot, amikor az intellektuális képességek betegség következtében hanyatlanak. Maga a kifejezés egy tünetegyüttest takar, melynek fő összetevői az emlékezethanyatlás, az agykérgi működések zavara (beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara) az ítélőképesség hanyatlása és személyiségváltozás. Ehhez gyakran szorongás, depresszió, téveszmék is társulnak, a magatartás megváltozik, az önellátó képesség többnyire romlik. 

Fontos megemlíteni, hogy léteznek olyan esetek is, amelyek során a mentális hanyatlás visszafordítató folyamat.

Ezekből pár példa: gyógyszerek hatásai, érzelmi hatások, egyes belső elválasztású mirigy betegségei, érzékszervi betegségek, traumák, egyes fertőzéses állapotok vagy az alkoholmegvonásos állapot. 

Mindezt látva a hozzátartozó megkeresi a lehető legjobb megoldást szerette részére, aki ezt a szándékot gyakran gyanakvással, rosszallóan vagy teljes ellenállással fogadja. Ezekben az esetekben nagyon nehéz a segítségnyújtás bármely formája.

A mai demográfiai adatokat figyelve az idős hozzátartozó segítése mindannyiunk kötelezettsége. Nem elsősorban törvény szerint, hanem morális és humánus szempontokat figyelembe véve. Ugyanakkor az is jól látszik, hogy gondoskodni, dolgozni, gyerekeket nevelni és egyéb más teendőinket egyidejűleg végezni szinte képtelenség. A 21. századi családmodell nem minden esetben képes ehhez a körülményeket biztosítani, így a fiatalabb generáció feladata marad az idős, de annál értékesebb hozzátartozóikról való gondoskodás.

Vissza a főoldalra

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlás napjaink egyik legmeghatározóbb problémája. Nehéz meghatározni, hogy ez szociális jellegű, vagy egészségügyi természetű kihívás. Egyaránt jelenthet gondot az érintett, mint a család és a hozzátartozó részére.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését.

A betegtájékoztatás fontossága az orvos-beteg találkozások során

Az egészségügyi intézmények szigorú bürökratikus szabályai – noha retorikai szinten mindenütt a betegek érdekeit szolgálják – a valóságban sokszor az egészségügyi személyzet érdekeit védik. Sokszorosan igazolt tény, hogy az egészségügyi rendszer legkiszolgáltatottabb szerplője a beteg, ezért az ő jogai sérülnek legkönnyebben.

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.