BlogÚj! Megnyitás

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Mindenki életében lehetnek olyan helyzetek, időszakok, amikor átmenetileg, vagy akár tartósan is gyógyászati segédeszközök használatára szorul.

Fontos, hogy ezeket az eszközöket jól használjuk, csak addig, ameddig szükséges, és úgy, ahogy a szakember javasolja és megtanította. A „sláger” típusú segédeszközök nemcsak használatatlanok, de olykor a nem megfelelő használattal többet árthatunk, mint használhatunk.

A gyógyászati segédeszközöket több szempont alapján csoportosíthatjuk. Jó, ha tisztába vagyunk az alapvető fogalmakkal, ezzel is segíthetünk magunknak a könnyebb tájékozódásban. Figyeljünk arra, hogy „csak” kényelmi szempontból ne hordjunk, vagy használjunk segédeszközt, mert az indokolatlan használat többet árthat, mint használ.

Indokolatlan használattal kényelmessé tesszük az izomzatunkat, lustává a szemünket és nem teszünk jót egyikkel sem. A gyógyászati segédeszközök alapcsoportosítása szerint megkülönböztetünk testközeli és testtávoli segédeszközöket. A nevük önmagáért beszél. A gyógyászati segédeszközökre vonatkozó alapvető rendelési és kiadhatósági szabályokat a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet tartalmazza. 

A gyártásuk és alkalmazásuk módja alapján a segédeszközöket további három nagy csoportra lehet felosztani: sorozatgyártású, adaptív és egyedi méretvétel alapján készült segédeszközök. Az utóbbi két csoportba tartozó eszközöket a gyógyszertárak túlnyomó többsége egyáltalán nem forgalmazza, leginkább a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben juthatunk hozzá.

Receptre is?

A sorozatgyártású gyógyászati segédeszközöket az orvos ugyanolyan vényen rendeli, mint a gyógyszereket. Egy vényen egyféle eszköz rendelhető, és ugyanúgy 90 napig érvényesek. Ezt követően nem szolgálató ki az eszköz. A gyógyászati segédeszközök mennyiségét minden esetben darabszámban kell megadni, és nem dobozonként vagy csomagolási egységenként. 

A gyógyszerekkel ellentétben pedig nem előírás, hogy a mennyiséget latinul írja ki az orvos. Ezért ha két darab segédeszköz kerül felírásra számunkra, ne csodálkozzunk, ha két vényt kapunk az orvostól. Minden segédeszköznek megvan a maga speciális funkciója. A gyógyászati segédeszközök használata során a kihordási idő, a felírási jogosultság és a jótállás kiemelt fogalmak. Addig, ameddig a gyógyszerek esetében adagolásról beszélünk, addig a segédeszközöknél kihordási időt mondunk. A vonatkozó hatályos jogszabály szerint a kihordási idő az az időtartam, amelyre meghatározott mennyiségű gyógyászati segédeszköz támogatással rendelhető.

Sajnos, ez nem minden esetben egyenlő az eszköz élettartamával. A NEAK (régebbi nevén OEP) minden egyes támogatott eszköz esetében pontosan meghatározza, hogy mennyi idő alatt mennyi eszközt lehet egy beteg részére támogatással kiváltani. Ennél többet kizárólag támogatás nélkül lehet vásárolni, kivéve azokat az eseteket, amikor a beteg állapotában olyan változás áll be, amely ezt szükségessé teszi. Ilyen ok lehet például, ha a beteg állapota jelentős mértékben javul, vagy romlik, vagy ha a másik testrész kezelésére is szükség van, vagy gyermekek esetében előfordulhat, hogy kinövik az adott eszközt és cserélni kell azt. 

A vényre, a felíró orvosnak jelölni kell az adott testrészt vagy oldalt is. A segédeszköz elrendelésénél a beteg a vény hátoldalán írásban nyilatkozik arról, hogy a részére a kihordási időn belül azonos rendeltetésű gyógyászati segédeszközt nem váltottak ki. A felírási jogosultságokról, a kihordási időkről, a termékválasztékről és a termékek részletes leírásairól a www.sejk.oep.hu oldal teljeskörű tájékoztatást nyújt.

Fogadjuk el a szakorvos tanácsát a segédeszköz használatra vonatkozólag, csak addig és csak azt használjuk, amit és ameddig szükséges. Ne féljünk a gyógyászati segédeszközök használatától, azt nem kell szégyellni, az egészségünket, gyógyulásunkat szolgálja.

Vissza a főoldalra

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Fontos, hogy ezeket az eszközöket jól használjuk, csak addig, ameddig szükséges, és úgy, ahogy a szakember javasolja és megtanította. A „sláger” típusú segédeszközök nemcsak használatatlanok, de olykor a nem megfelelő használattal többet árthatunk, mint használhatunk.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

Mindkét esetben fontos, hogy a betegség kezdetén, akár már az első tünetek megjelenésekor keressük fel háziorvosunkat, és ne más helyről, forrásból próbáljuk mi magunk felállítani a diagnózisunkat. Ezzel veszélybe sodorhatjuk a magunk és a környezetünk egészségét egyaránt.

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

A magyar lakosság jelentős százaléka valamilyen alvászavarral küzd. Bár sokan azt sem tudják, mi okozza ezt, csak a kellemetlen, álmatlan éjszakákra és az azt követő nehéz, dekoncentrált nappalokra gondolnak.