Megnyitás

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Mindenki életében lehetnek olyan helyzetek, időszakok, amikor átmenetileg, vagy akár tartósan is gyógyászati segédeszközök használatára szorul.

Fontos, hogy ezeket az eszközöket jól használjuk, csak addig, ameddig szükséges, és úgy, ahogy a szakember javasolja és megtanította. A „sláger” típusú segédeszközök nemcsak használatatlanok, de olykor a nem megfelelő használattal többet árthatunk, mint használhatunk.

A gyógyászati segédeszközöket több szempont alapján csoportosíthatjuk. Jó, ha tisztába vagyunk az alapvető fogalmakkal, ezzel is segíthetünk magunknak a könnyebb tájékozódásban. Figyeljünk arra, hogy „csak” kényelmi szempontból ne hordjunk, vagy használjunk segédeszközt, mert az indokolatlan használat többet árthat, mint használ.

Indokolatlan használattal kényelmessé tesszük az izomzatunkat, lustává a szemünket és nem teszünk jót egyikkel sem. A gyógyászati segédeszközök alapcsoportosítása szerint megkülönböztetünk testközeli és testtávoli segédeszközöket. A nevük önmagáért beszél. A gyógyászati segédeszközökre vonatkozó alapvető rendelési és kiadhatósági szabályokat a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet tartalmazza. 

A gyártásuk és alkalmazásuk módja alapján a segédeszközöket további három nagy csoportra lehet felosztani: sorozatgyártású, adaptív és egyedi méretvétel alapján készült segédeszközök. Az utóbbi két csoportba tartozó eszközöket a gyógyszertárak túlnyomó többsége egyáltalán nem forgalmazza, leginkább a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben juthatunk hozzá.

Receptre is?

A sorozatgyártású gyógyászati segédeszközöket az orvos ugyanolyan vényen rendeli, mint a gyógyszereket. Egy vényen egyféle eszköz rendelhető, és ugyanúgy 90 napig érvényesek. Ezt követően nem szolgálató ki az eszköz. A gyógyászati segédeszközök mennyiségét minden esetben darabszámban kell megadni, és nem dobozonként vagy csomagolási egységenként. 

A gyógyszerekkel ellentétben pedig nem előírás, hogy a mennyiséget latinul írja ki az orvos. Ezért ha két darab segédeszköz kerül felírásra számunkra, ne csodálkozzunk, ha két vényt kapunk az orvostól. Minden segédeszköznek megvan a maga speciális funkciója. A gyógyászati segédeszközök használata során a kihordási idő, a felírási jogosultság és a jótállás kiemelt fogalmak. Addig, ameddig a gyógyszerek esetében adagolásról beszélünk, addig a segédeszközöknél kihordási időt mondunk. A vonatkozó hatályos jogszabály szerint a kihordási idő az az időtartam, amelyre meghatározott mennyiségű gyógyászati segédeszköz támogatással rendelhető.

Sajnos, ez nem minden esetben egyenlő az eszköz élettartamával. A NEAK (régebbi nevén OEP) minden egyes támogatott eszköz esetében pontosan meghatározza, hogy mennyi idő alatt mennyi eszközt lehet egy beteg részére támogatással kiváltani. Ennél többet kizárólag támogatás nélkül lehet vásárolni, kivéve azokat az eseteket, amikor a beteg állapotában olyan változás áll be, amely ezt szükségessé teszi. Ilyen ok lehet például, ha a beteg állapota jelentős mértékben javul, vagy romlik, vagy ha a másik testrész kezelésére is szükség van, vagy gyermekek esetében előfordulhat, hogy kinövik az adott eszközt és cserélni kell azt. 

A vényre, a felíró orvosnak jelölni kell az adott testrészt vagy oldalt is. A segédeszköz elrendelésénél a beteg a vény hátoldalán írásban nyilatkozik arról, hogy a részére a kihordási időn belül azonos rendeltetésű gyógyászati segédeszközt nem váltottak ki. A felírási jogosultságokról, a kihordási időkről, a termékválasztékről és a termékek részletes leírásairól a www.sejk.oep.hu oldal teljeskörű tájékoztatást nyújt.

Fogadjuk el a szakorvos tanácsát a segédeszköz használatra vonatkozólag, csak addig és csak azt használjuk, amit és ameddig szükséges. Ne féljünk a gyógyászati segédeszközök használatától, azt nem kell szégyellni, az egészségünket, gyógyulásunkat szolgálja.

Vissza a főoldalra

További Egészség

A zenével fejezem ki az érzéseimet

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Wolf Kati az Eurovízióval lett sztár itthon és ismert külföldön. Bár a hangja – a VUK főcímdalával – már gyerek korában ismert volt, mégis csak sokkal később, már családanyaként vált sztárrá. Nem használta ki Erkel Ferenc díjas zeneszerző édesapja nevét és ismertségét, hanem a nehezebb utat választva maga vívta ki a sikert önmagának. Hogy aztán sztárként és édesanyaként a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk és a családjának. Talán ezért is áll közel oly sokak szívéhez.

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Az utolsó szalmaszál

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az utolsó szalmaszál

Enderfalvától Meseországig

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

Enderfalvától Meseországig

A Madártej miatt nem lettem orvos

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

A Madártej miatt nem lettem orvos

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

A címben említett “parkolóház” persze csak egy szóvicc, hiszen nem egy konkrét, létező parkolóházban kialakított lakást szeretnék most bemutatni, hanem egy parkoló közepére felépített házat. Azért így sem hétköznapi a dolog, ugye?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Személy szerint nekem Bodrogi Gyula maga a magyar színjátszás. Mióta színházba járok, tévéjátékot, magyar filmet nézek, jelen volt. Egyszerűen megkerülhetetlen. És ami nem mellékes, neki köszönhetem – az osztálytársaim zömével együtt – a matek kettesemet, amivel érettségire mehettem. Mielőtt a Nemzeti Színházban találkoztunk, hirtelen beugrott egy párhuzam a híres francia rendezővel, Roger Vadimmal kapcsolatban. Mindketten koruk három elvitathatatlan szépségét hódították meg. Az idén volt 60 éve, hogy diplomázott a Színművészeti Főiskolán. És ha mindez még nem lett volna elég, ő volt Süsü a sárkány!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Sugallatok

Sugallatok

Eredetileg a pályájáról szóló interjúra készültem Für Anikó Jászai Mari díjas érdemes színésznővel, de végül sokkal több lett ennél. Egy tartalmas beszélgetés, amiben a pályafutása mellett érintettük az élet fontos kérdéseit, az életét befolyásoló sugallatokat és a családi kapcsolatait. Mert az nem igazán szokványos, hogy valaki fél a nyilvános szerepléstől, és az Iparművészeti Főiskolára készül, aztán végül a Színművészetin köt ki. Mint ahogyan az sem, hogy valaki húsz évesen nevet vált, egykeként születik, most mégis két testvére van. Ez éppoly csoda, mint az, hogy valaki ugyanabban az öltözőben készül, ugyanazon a színpadon lép fel, mégis más színházban játszik.

Sugallatok

Radnótitól az olimpiáig

Radnótitól az olimpiáig

Csisztu Zsuzsa sokak számára egy televíziós személyiség. Hol van már a köztudatból az Európa kupa győztes, olimpikon tornászlány képe? Aki azonban ismeri, jól tudja, hogy az soha nem tűnt el, mindig is jelen volt és van, csak közben fejlődött, épült és kiteljesedett. Televíziós riporterré, műsorvezetővé, műsorkészítővé és íróvá. Feleséggé és anyává, nemzetközi és hazai sportvezetővé. És mindezt egyszerre, minden területen helytállva, mégsem elszállva.

Radnótitól az olimpiáig

DIY karácsonyfadísz papírból

DIY karácsonyfadísz papírból

Az interneten böngészve szinte el sem kerülheti a figyelmünket a sok karácsonyi dekorációs ötlet, pillanatok alatt találhatunk inspirációt, hogyan öltöztessük ünnepi díszbe az otthonunkat. Most én is szeretnék ötletet adni azoknak, akik valami különleges és érdekes dekorációt szeretnének saját kezűleg készíteni az ünnepekre.

DIY karácsonyfadísz papírból

Álmodtam egy világot magamnak

Álmodtam egy világot magamnak

Ez volt az EDDA első nagylemezének az egyik legnépszerűbb dala, de ez sokkal több, mint egy dal. Pataky Attila nem csak megálmodta azt a világot, hanem meg is éli. Nem bántani, szeretni akar, ugyanakkor harcol is, ha a szükség úgy hozza. Tiszteli a nőket, és ez a tisztelet még az édesanyjától ered, mint ahogyan az éneklés is. Nem tud és nem is akar semmit félgőzzel csinálni. Amikor felmegy a színpadra, mindig százhúsz százalékot akar adni a rajongóknak. Az interjú azonban mégsem csak az EDDA-ról, sokkal inkább Pataky Attiláról, az emberről szól.

Álmodtam egy világot magamnak