BlogÚj! Megnyitás

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved.

Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az allergia aszerint vált ki különböző tüneteket, hogy a szervezet mely pontján történt az allergén anyaggal való találkozás. Leggyakrabban a légutak érintettek, de a bőr felszínén (például fémallergia esetén az érintkezés helyén bőrpír, viszketés, hólyagok) és az emésztőrendszerben is kialakulhatnak allergiás tünetek bizonyos ételekre érzékenyeknél (például hasmenés, gyomor- és bélgörcs). Az allergia hátterében öröklött hajlam áll, amelyen alapulva egyes környezeti tényezők (például ipari légszennyezés, dohányfüst, vegyi anyagok stb.) együttes hatására alakulhat ki. A tünetek bármely életkorban felléphetnek, de a legtöbbször már gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban elkezdődnek.

Allergia, de milyen?

Amikor allergiát említünk, sokszor automatikusan a légúti allergiára gondolunk, pedig számos más, egyéb allergén által kiváltott kellemetlen állapotot is ide sorolhatunk. Gondoljunk arra, hogy a lakosság körében hányan szenvednek különböző gyógyszerallergiától, vagy ételallergiában? Itt fontos megjegyezni, hogy a gyógyszerek okozta allergiás reakciót nem szabad összetéveszteni az esetlegesen fellépő gyógyszermellékhatásokkal! Amikor egy gyógyszernek nem kívánatos mellékhatása jelentkezik, azt feltétlenül mondjuk el a kezelőorvosnak. Ha pedig legközelebb megkérdezik, milyen ismert allergiáról tudunk, ezt az észlelt mellékhatást ne soroljuk ezekhez, mert megtévesszük az orvosunkat, és esetlegesen rossz irányba megy a kezelésünk eme információ alapján.

Az allergiák hátterében nem csak „kézzel fogható allergének”, hanem egyéb dolgok is állhatnak; itt említhetjük a pszichés állapotunk diszharmóniáját is. Az allergia tünetei, ha pszichoszomatikus betegségként kezeljük, az alábbiakra utalhatnak:

  • bőrallergia: kapcsolati problémáink lehetnek, a gyengédség képességének a hiánya is
  • állhat a háttérben
  • légúti allergia: szintén kapcsolati problémák állhatnak a háttérben (pl. „nem jutok
  • levegőhöz a társam mellett”), kommunikációs problémák is jelentkezhetnek (pl. „nem
  • tudom elmondani, amit szeretnék”; „megfojtanak a ki nem mondott gondolataim”)
  • emésztőrendszeri allergia: a megemészthetetlen gondokra, problémákra utalhat, a
  • befogadással kapcsolatos dolgainkat is tükrözheti, valamint a nemi szerepeink zavara
  • is felfedezhetőek a háttérben

Allergiás tünetek

Mit tehetünk?

Figyeljük a pollen naptárakat, az előrejelzéseket! Ha közeleg az allergiát okozó növény virágzásának ideje, érdemes időben gondoskodni a tüneteket hatásosan enyhítő szerekről, ami az egyéni panaszok szerint lehet szemcsepp, orrcsepp, gyulladáscsökkentő stb. Tehát mindig legyen naprakész a házipatikánk!

Lehetőleg ne tervezzen nyaralást, szabad levegőn való tartózkodást arra az időszakra, amikor a legmagasabb az adott növény pollenkoncentrációja. Ilyenkor a lehető legkevesebbet tartózkodjon kint, és a lakásba hazaérve érdemes kezet, arcot, hajat mosni, ruhát váltani. A légkondicionáló használata a lakásban és az autóban is enyhíti a tüneteket. Természetesen a légkondicionáló berendezés karbantartásáról se feledkezzünk el.

A kertészkedést, a gyomlálást, parlagfű irtást lehetőleg ne végezze allergiás beteg, különösen ne a gyomnövények virágzásának megkezdődése után! Ha elkerülhetetlen a szabad levegőn való hosszabb tartózkodás, tevékenység, nem szégyen fejkendőt, napszemüveget, súlyos esetben szájmaszkot viselni. Allergiától szenvedőknek tanácsosabb kerülni a dohányzást és a dohányfüstös helyeket is, mivel a tüneteiket erősíti a füst belélegzése.

Amennyiben szükségét látja, pszichés problémáira is van megoldás; bátran keressen pszichológust, mentálhigiénikus vagy pszichiáter szakembert, aki segítségére lesz. Mindenképpen forduljon orvoshoz: szakszerű segítséggel az okok és a teendők is könnyebben felderíthetők.

Allergén
Vissza a főoldalra

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.