Megnyitás

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

A magyar lakosság jelentős százaléka valamilyen alvászavarral küzd.

Bár sokan azt sem tudják, mi okozza ezt, csak a kellemetlen, álmatlan éjszakákra és az azt követő nehéz, dekoncentrált nappalokra gondolnak. 

A kérdés az, hogy mi okozhat alvászavart? leegyszerűsítve a dolgot, számos esetben a felgyülemlett, megoldatlan feladatok, problémák állnak az alvászavarok hátterében.

Az alvás több egymás után ismétlődő szakaszból áll. Az egészséges és megfelelő regenerációt biztosító alváshoz valamennyi, mégpedig egymást megfelelő ritmusban követő fázisra szükség van, de nem egyformán. A legfontosabb szakasz a REM-fázis: a tanulásban, a memóriában, a magatartási folyamatok meghatározásában igen fontos a szerepe.

A kevés is, és a sok is rossz

Amíg a szokásainknak megfelelően alszunk, eleget pihenünk, nincs baj. Más a helyzet azonban, ha bármilyen ok megzavarja a nyugalmat, ilyenkor alvászavarok lépnek fel. Ezek két fő csoportba sorolhatók: baj, ha kevesebbet és baj az is, ha a szükségesnél többet alszunk. Kevesebbet alszunk, ha nem tudunk elaludni (elalvási zavarok), ha gyakran felébredünk (szakaszos alvás), vagy amikor felébredtünk, nem tudunk visszaaludni. Az alvászavarok mindegyike nappali álmossághoz, kimerüléshez, komolyabb esetekben depresszióhoz, szorongáshoz vezethet. Nagyon gyakran testi vagy lelki zavarok előjele lehet. Az ember életkora alapvetően meghatározza, hogy mennyi az alvásigénye, azaz hány óra alvással tudja egész nap energikusan és aktívan tenni a dolgát.

Alvászavarok betegségekhez (elsősorban a fájdalommal, légzészavarral járó, esetleg szokatlan testhelyzetet igénylő bántalmakhoz) is társulnak. 

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Az álmatlanság hátterében pedig az alábbiak állhatnak:

 • idegfeszültség vagy depresszió .
 • aggodalom a családtagokért, barátokért, 
 • indokolt vagy indokolatlan félelemérzések 
 • stresszhelyzet
 • mások számára jelentéktelen ügyek (munkahelyi konfliktusok, családi összezörrenések) 
 • Sok gyógyszer is megzavarja nyugalmunkat közvetve vagy közvetlenül. Gondoljunk a vízhajtókra vagy egyes, az agy működését fokozó (éppen ezért estére nem is ajánlott) orvosságokra.
 • A koffein hatása változó lehet: fiatalabb korban az élénkséget fokozva álmatlansághoz vezet. Idősebb korban, főként az agyi erek súlyosabb elmeszesedésekor éppen ellenkezőleg, valószínűleg a keringés javításával a nyugodt alvást eredményezheti.

Alvászavar vagy észlelési zavar?

Az életkortól függetlenül azonban a legtöbb "alvászavar" valójában puszta észlelési zavar: az éber fázisokat túl hosszúnak érzékeljük, többek között azért, mert a 20 percnél rövidebb alvási fázisok nem alvásként tudatosulnak bennünk. Az alváslaborban gyakran kiderült, hogy a páciens, aki úgy nyilatkozott, hogy "az éjszaka felében ébren volt, és a szemét sem tudta lehunyni", valójában elég sokat aludt.

Kivétel nélkül mindannyian, minden éjjel többször is felébredünk, óránként kb. négyszer, de ezt észre sem vesszük. A probléma akkor kezdődik, amikor az ébren töltött fázisokat észleljük. És mivel a hosszabb ideig tartó ébrenlét bizonyos hormonok és ingerülettovábbító anyagok aktivitása miatt éjjel nem kellemes, inkább nyugtalanító vagy lehangoló élmény, tudatunkban felnagyítjuk azt az időt, amely alatt ébren fekszünk az ágyban.

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Most pedig álljon is egy-két jó tanács, hogyan tudjuk éjszakáinkat jó alvással tölteni?

 • ismerjük meg a rendszeres napi-éji ritmusunkat, ha kell, fejlesszük
 • vizsgáljuk meg, milyen alvást zavaró anyagokat, élvezeti szereket: alkoholt, kávét vagy gyógyszereket szedünk
 • kérdezze rendszeresen orvosát, mit tehet?
 • ha lehet, aludjunk el már éjfél előtt
 • legyen világos körülöttünk az ébren töltött időkben
 • sportoljon rendszeresen, ha teheti
 • időről-időre vizsgáljuk meg az ágyunk, a matracunk és párnáink állapotát

Összegezve elmondható, hogy az egészséges alváshoz jó idő, jó fekhely és jó, alvást segítő/kiegészítő eszközök szükségesek! 

Vissza a főoldalra

További Egészség

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

A magyar lakosság jelentős százaléka valamilyen alvászavarral küzd. Bár sokan azt sem tudják, mi okozza ezt, csak a kellemetlen, álmatlan éjszakákra és az azt követő nehéz, dekoncentrált nappalokra gondolnak.

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Mire jó az akupunktúra? II. rész

Mire jó az akupunktúra? II. rész

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk.

Mire jó az akupunktúra? II. rész

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlás napjaink egyik legmeghatározóbb problémája. Nehéz meghatározni, hogy ez szociális jellegű, vagy egészségügyi természetű kihívás. Egyaránt jelenthet gondot az érintett, mint a család és a hozzátartozó részére.

Az időskori mentális hanyatlásról

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

Számos esetben kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egészségi állapotunkban valamilyen nem várt esemény következik be. Laikusként nem tudhatjuk, hogy adott helyzetben mi jelenthet számunkra vagy szeretteink számára megnyugtató, gyors és hatékony segítséget. Vannak betegségek, amelyek orvoslására a gyors beavatkozás, más esetekben pedig a rendszeres gondozás, megint más esetekben csak egy telefonos orvosi tanács lehet megoldás.

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

A szike Paganinije

A szike Paganinije

A cím alapján néhányan talán egy krimire asszociálnak, de őket ki kell ábrándítanom. A név Hültl Hümér professzor közkeletű beceneve. A szakmán kívül manapság már kevesen ismerik őt, de a gyomor és bélvarrógépen kívül éppúgy neki köszönhető a sebészek kesztyű és maszk viselése, mint a műtéti terület jódtintktúrával történő lemosása, illetve a bemetszés előrajzolása a bőrön. Megtippelni sem lehet, hogy hány ember köszönheti neki az életét.

A szike Paganinije

Mire jó az akupunktúra?

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Mire jó az akupunktúra?

A betegtájékoztatás fontossága az orvos-beteg találkozások során

A betegtájékoztatás fontossága az orvos-beteg találkozások során

Az egészségügyi intézmények szigorú bürökratikus szabályai – noha retorikai szinten mindenütt a betegek érdekeit szolgálják – a valóságban sokszor az egészségügyi személyzet érdekeit védik. Sokszorosan igazolt tény, hogy az egészségügyi rendszer legkiszolgáltatottabb szerplője a beteg, ezért az ő jogai sérülnek legkönnyebben.

A betegtájékoztatás fontossága az orvos-beteg találkozások során

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

Szerelés, javítás, csere, beszerelés – kedvező áron

Árnyékolástechnika Budapest

Szerelés, javítás, csere, beszerelés – kedvező áron

Redőny javítás, vagy zsalúzia beszerelés? Mi minden munkálatot elvégzünk, amelyek az árnyékolástechnikához köthetőek. Sürgős esetekben gyorsan kiszállunk és javítunk. Precízen és megbízhatóan dolgozunk, jó minőségben. Tegyen próbára minket!