BlogÚj! Megnyitás

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

A magyar lakosság jelentős százaléka valamilyen alvászavarral küzd.

Bár sokan azt sem tudják, mi okozza ezt, csak a kellemetlen, álmatlan éjszakákra és az azt követő nehéz, dekoncentrált nappalokra gondolnak. 

A kérdés az, hogy mi okozhat alvászavart? leegyszerűsítve a dolgot, számos esetben a felgyülemlett, megoldatlan feladatok, problémák állnak az alvászavarok hátterében.

Az alvás több egymás után ismétlődő szakaszból áll. Az egészséges és megfelelő regenerációt biztosító alváshoz valamennyi, mégpedig egymást megfelelő ritmusban követő fázisra szükség van, de nem egyformán. A legfontosabb szakasz a REM-fázis: a tanulásban, a memóriában, a magatartási folyamatok meghatározásában igen fontos a szerepe.

A kevés is, és a sok is rossz

Amíg a szokásainknak megfelelően alszunk, eleget pihenünk, nincs baj. Más a helyzet azonban, ha bármilyen ok megzavarja a nyugalmat, ilyenkor alvászavarok lépnek fel. Ezek két fő csoportba sorolhatók: baj, ha kevesebbet és baj az is, ha a szükségesnél többet alszunk. Kevesebbet alszunk, ha nem tudunk elaludni (elalvási zavarok), ha gyakran felébredünk (szakaszos alvás), vagy amikor felébredtünk, nem tudunk visszaaludni. Az alvászavarok mindegyike nappali álmossághoz, kimerüléshez, komolyabb esetekben depresszióhoz, szorongáshoz vezethet. Nagyon gyakran testi vagy lelki zavarok előjele lehet. Az ember életkora alapvetően meghatározza, hogy mennyi az alvásigénye, azaz hány óra alvással tudja egész nap energikusan és aktívan tenni a dolgát.

Alvászavarok betegségekhez (elsősorban a fájdalommal, légzészavarral járó, esetleg szokatlan testhelyzetet igénylő bántalmakhoz) is társulnak. 

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Az álmatlanság hátterében pedig az alábbiak állhatnak:

 • idegfeszültség vagy depresszió .
 • aggodalom a családtagokért, barátokért, 
 • indokolt vagy indokolatlan félelemérzések 
 • stresszhelyzet
 • mások számára jelentéktelen ügyek (munkahelyi konfliktusok, családi összezörrenések) 
 • Sok gyógyszer is megzavarja nyugalmunkat közvetve vagy közvetlenül. Gondoljunk a vízhajtókra vagy egyes, az agy működését fokozó (éppen ezért estére nem is ajánlott) orvosságokra.
 • A koffein hatása változó lehet: fiatalabb korban az élénkséget fokozva álmatlansághoz vezet. Idősebb korban, főként az agyi erek súlyosabb elmeszesedésekor éppen ellenkezőleg, valószínűleg a keringés javításával a nyugodt alvást eredményezheti.

Alvászavar vagy észlelési zavar?

Az életkortól függetlenül azonban a legtöbb "alvászavar" valójában puszta észlelési zavar: az éber fázisokat túl hosszúnak érzékeljük, többek között azért, mert a 20 percnél rövidebb alvási fázisok nem alvásként tudatosulnak bennünk. Az alváslaborban gyakran kiderült, hogy a páciens, aki úgy nyilatkozott, hogy "az éjszaka felében ébren volt, és a szemét sem tudta lehunyni", valójában elég sokat aludt.

Kivétel nélkül mindannyian, minden éjjel többször is felébredünk, óránként kb. négyszer, de ezt észre sem vesszük. A probléma akkor kezdődik, amikor az ébren töltött fázisokat észleljük. És mivel a hosszabb ideig tartó ébrenlét bizonyos hormonok és ingerülettovábbító anyagok aktivitása miatt éjjel nem kellemes, inkább nyugtalanító vagy lehangoló élmény, tudatunkban felnagyítjuk azt az időt, amely alatt ébren fekszünk az ágyban.

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Most pedig álljon is egy-két jó tanács, hogyan tudjuk éjszakáinkat jó alvással tölteni?

 • ismerjük meg a rendszeres napi-éji ritmusunkat, ha kell, fejlesszük
 • vizsgáljuk meg, milyen alvást zavaró anyagokat, élvezeti szereket: alkoholt, kávét vagy gyógyszereket szedünk
 • kérdezze rendszeresen orvosát, mit tehet?
 • ha lehet, aludjunk el már éjfél előtt
 • legyen világos körülöttünk az ébren töltött időkben
 • sportoljon rendszeresen, ha teheti
 • időről-időre vizsgáljuk meg az ágyunk, a matracunk és párnáink állapotát

Összegezve elmondható, hogy az egészséges alváshoz jó idő, jó fekhely és jó, alvást segítő/kiegészítő eszközök szükségesek! 

Vissza a főoldalra

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

A magyar lakosság jelentős százaléka valamilyen alvászavarral küzd. Bár sokan azt sem tudják, mi okozza ezt, csak a kellemetlen, álmatlan éjszakákra és az azt követő nehéz, dekoncentrált nappalokra gondolnak.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

Mindkét esetben fontos, hogy a betegség kezdetén, akár már az első tünetek megjelenésekor keressük fel háziorvosunkat, és ne más helyről, forrásból próbáljuk mi magunk felállítani a diagnózisunkat. Ezzel veszélybe sodorhatjuk a magunk és a környezetünk egészségét egyaránt.

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Fontos, hogy ezeket az eszközöket jól használjuk, csak addig, ameddig szükséges, és úgy, ahogy a szakember javasolja és megtanította. A „sláger” típusú segédeszközök nemcsak használatatlanok, de olykor a nem megfelelő használattal többet árthatunk, mint használhatunk.