BlogÚj! Megnyitás

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe.

Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Egy hazai kutatásban egy utazási kiállítás résztvevői töltötték ki a nemzetközi utazásokra vonatkozó kérdőívet. A felmérés nem lett reprezentatív, az adatok csak egyszerű statisztikai módszerekkel voltak feldolgozhatók. Érdekességképpen kerül itt egy-két adat közlésre.

Az utazásorvostanban célszerű korcsoportfelosztás szerint a válaszadók 11%-a fiatalkorú (15–24 év),81%-a felnőtt korú (25–59) és 8%-a idősödő (60–74) korban volt. A válaszadók 28%-a évente többször, 40%-a évente, 32%-a ritkán utazik.

A felnőtt korú (16%), a fiatalkorú (8%) és az idősödő korú (4%) válaszadók évente többször

utaztak. A válaszok értékelése után megállapítható, hogy a magyar utazók úti céljai egy 13 évvel ezelőtti felméréshez képest szinte változatlanok: a válaszadó magyarok legtöbbje (95% felett) Európán belül utazott, a többiek más kontinenst kerestek fel. 

Hová szoktunk utazni?

A magyarok általában nem endémiás területre utaznak, ezért utazás előtt tanácsadás

céljából csak 5%-uk keresi fel háziorvosát, 29%-uk csak akkor, ha oltást kell felvenniük. Az utazni vágyók 42%-a utazás előtt soha nem fordul a háziorvoshoz, noha a megkérdezettek 29%-a tud valamilyen krónikus betegségéről. Az utazni vágyók 51%-a az egészségügyi információkat tájékozódásul az internetről szerzi be, és csak 6%-uk fordul orvoshoz.

Mindez hangsúlyozza az utazás előtti tanácsadás szükségességét és a tanácsadás korszerű formáinak kidolgozását, a gyakorlatba való átültetésének szükségét.

Érett gyümölcs

Fontos az orvosi tanácsadás

Az utazók 0,01–0,1%-a szorul hazaszállításra, mert betegsége miatt nem tudja folytatni útját. Sajnálatos módon az utazók csekély hányada megy el utazása előtt orvosi tanácsadásra, és arra is csak akkor, ha védőoltást felvenni szükséges vagy tanácsos. Röviden szólni kell az utazás előtti tanácsadásról: ennek jelentősége abban áll, hogy a magyar utazók igen kis

hányada utazik endémiás területre, így nem szükséges számára védőoltás. Ebből következően nem fordul orvoshoz, ahol az utazási tanácsadás prevenciós triászából (vakcináció, kemoproflaxis és betegedukáció) legalább az utóbbiban részesülhetne.

Az utazás előtti tanácsadás és a krónikus betegséggel utazók edukációja nyilvánvalóan az adott ország lakosainak utazási szokásait figyelembe véve lehet csak személyre szabott és hatásos. Minden populációnak megvannak a maga utazási szokásai, és az utazási tanácsadás szervezését, tartalmát és a prevenciós triász egyéb módszereit is ehhez szükséges igazítani. A megfelelő utazási tanácsadó rendszer működtetéséhez, lakosság közelivé tételéhez szükséges megismernünk a magyar utazók utazási szokásait és az utazás előtti tanácsadáshoz való hozzáállásukat.

Strand

Vigyünk úti patikát

Fontos az utazáshoz összeállítani egy megfelelő úti patikát is, amelynek mindazt tartalmaznia illik, amit a célországban, nyaralóhelyen, baj esetén fel tudunk, vagy fel kell használnunk. Az összeállítás szempontjai alapján, ha az úti cél belföld, akkor a beszerzés egyszerűbb, ezért kevesebb dolgot kell vinnünk. Előny, hogy a hazai készítményekben magyar nyelvű betegtájékoztató van. A hazai patikákban a gyógyszerész is magyarul beszél, így nyelvi nehézségeink sem lesznek. Nem utolsó sorban az árak is elérhetőek. Mindezek a jellemzők nem tetten érhetőek külföldön.

Az úti patika összeállítási szempontjai: 

 • Az úti cél rizikófaktorai (veszélyes hely, városnézés, kalandor stb.)
 • Az utazó rizikófaktorai (idegen helytől szorongás, nem várt egészségi állapotváltozás stb.)
 • Az utazó egészségi státusza (ismert betegségek, gyógyszerszedési szokások, allergia stb.)

Lássunk néhány jó gyakorlatot a praktikusság és a dokumentáció szempontjából:

 • Külföldre utazás előtt tájékozódjunk, mit vihetünk a célországba (átszállás/átutazás esetén a tranzit országról is!)
 • Javasoljuk az utazónak, hogy készítsen többnyelvű listát a rendszeresen szedett gyógyszereiről (név, hatóanyag név, adagolás)
 • Egyes készítmények (pl. antipszichotikumok, antidepresszánsok) esetén legyen orvosi igazolás az utazónál!
 • Gyógyszerérzékenység, allergia lista! CAVE – jól látható helyen!
 • Krónikus vagy veszélyeztető állapotra felhívó ID card, vagy más azonosító (nyaklánc, szilikon karkötő) jól látható helyen! Pl.diabetes, epilepsia, PM 
 • Legyen feltüntetve kezelőorvosunk neve, elérhetősége
 • Tegyük jól látható helyre a biztosítási kötvény másolatot, vagy assistance card-ot 
 • Ha olyan országba utazunk, legyen nálunk az oltási könyvünk is!
Tengerpart
Vissza a főoldalra

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.