BlogÚj! Megnyitás

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

A téli időszakban talán a két leggyakoribb felső légúti betegségről beszélhetünk.

Mindkét esetben fontos, hogy a betegség kezdetén, akár már az első tünetek megjelenésekor keressük fel háziorvosunkat, és ne más helyről, forrásból próbáljuk mi magunk felállítani a diagnózisunkat. Ezzel veszélybe sodorhatjuk a magunk és a környezetünk egészségét egyaránt.

A nátha a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, különösen az októbertől márciusig tartó hónapokban. A munkahelyről és az iskolából való hiányzások okai között élén jár. A betegek többsége nem fordul orvoshoz. Egy átlagos egészségi állapotban lévő, átlagos körülmények között élő felnőtt évente 3-4 alkalommal esik át valamilyen felső légúti huruton, amit gyűjtőnéven neveztünk náthás megbetegedéseknek. 

A nátha…

A nátha okozói leginkább cseppfertőzéssel, vagyis beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, esetleg a beteg (nyállal, orrváladékkal fertőzött kézzel) által érintett tárgyak (kapaszkodó, számítógépes egér, billentyűzet, bevásárlókocsi stb.) közös használata révén is továbbadhatók. A valamilyen okból (stressz, áthűlés, vitaminhiány, más betegség stb.)legyengült immunrendszerű szervezetet könnyebben betegítik meg a vírusok, ezért a megfázás, a nátha jellemző időszaka a késő őszi, téli, tavasz eleji hónapok. Gyakran jelentkezik akkor, amikor az ember fáradt, stresszes vagy túlhajszolt. A rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek. Az orr-nyálkahártya gyulladása miatt nyákos orrfolyás következik be, előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal. A tüsszögést, az orrdugulást enyhe torokfájdalom, köhögés kíséri, amely néhány nappal tovább is húzódhat a heveny náthás, orrfolyásos tüneteknél. Gyakran kötőhártya-gyulladással is jár. A náthás beteg kedvetlen, levert, és sokszor jellegzetes végtagfájdalom és fejfájás kínozza.

… és az influenza

Az influenza vírusok is cseppfertőzéssel terjednek, és miután folyamatosan képesek a megújulásra, állandó változásban vannak. Ennek köszönhetőek a gyorsan megjelenő tünetek is, főleg gyerekeknél. Bár a lappangási idő is rövidebb, mint a nátha esetében, az influenza már ebben a periódusban is fertőző.

A nátha és az influenza hátterében számos lelki okot is feltételezhetünk. Amikor lecsökken az életkedvünk, vagy tele vagyunk konfliktushelyzettel, a testünk legbelül visszahúzódást szeretne. Ennek teljesen legális formája, ha az ember a nátha, vagy az influenza tüneteivel otthon marad. Így a lélek és a test időt nyer, és az idő múlása sokszor segít a problémás helyzetek megoldásában. A gyógyuláshoz vezető ideális út tehát a teljes ágynyugalom. 

Tanácsok a nátha és az influenza megelőzésére:

  • Használjunk zsebkendőt! Legyen egyszer használatos, tüsszentés és orrfújás után, ha lehet, mossunk kezet, és a használt zsebkendőt ne hagyjuk szét.
  • Alaposan mossunk kezet! Nem elegendő a víz nélküli kézfertőtlenítők használata, ha alatta szennyezett, piszkos a kezünk. Gondos kézmosás során legalább 20 – 30 másodpercig dörzsöljük a kezeinket megfelelő szappannal, vagy egyéb tisztítószerrel, majd alapos öblítés következzen. 
  • Ne látogassunk beteget! Mindaddig, míg betegek vagyunk, mellőzzük a találkozást másokkal. Mi se menjünk, de hozzánk se jöjjenek látogatóba, ha nem feltétlenül szükséges. Ezt felelős betegmagatartásnak hívjuk. 
  • Legyünk tisztába betegségünk okával! Minél előbb keressük fel orvosunkat, fogadjuk meg a tanácsait, és tartsuk be mindazt, amit javasol számunkra. 
  • Hordjunk maszkot! Ameddig a betegségünk tart, addig a családtagjaink védelmében – tekintettel arra, hogy a nátha és az influenza is cseppfertőzéssel terjed -, használjunk maszkot. Ezt bármely gyógyszertárban beszerezhetjük, sőt ha lehet, tartsunk otthon a házipatikánkban is. 
  • Aludjunk sokat, étkezzünk változatosan és igyunk sok folyadékot!
Nátha vagy influenza?

Szánjunk időt a gyógyulásra, hagyjuk magunkat kényeztetni, és fogadjuk meg orvosunk tanácsait! 

Vissza a főoldalra

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

Mindkét esetben fontos, hogy a betegség kezdetén, akár már az első tünetek megjelenésekor keressük fel háziorvosunkat, és ne más helyről, forrásból próbáljuk mi magunk felállítani a diagnózisunkat. Ezzel veszélybe sodorhatjuk a magunk és a környezetünk egészségét egyaránt.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Fontos, hogy ezeket az eszközöket jól használjuk, csak addig, ameddig szükséges, és úgy, ahogy a szakember javasolja és megtanította. A „sláger” típusú segédeszközök nemcsak használatatlanok, de olykor a nem megfelelő használattal többet árthatunk, mint használhatunk.

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

A magyar lakosság jelentős százaléka valamilyen alvászavarral küzd. Bár sokan azt sem tudják, mi okozza ezt, csak a kellemetlen, álmatlan éjszakákra és az azt követő nehéz, dekoncentrált nappalokra gondolnak.