Megnyitás

Az orvos válaszol

Az emberi szervezetben a máj a legnagyobb mirigyszerv. Számos funkciója van, ezek mindegyike más és más szerepet tölt be.

…a máj szerepéről és védelméről

 Az egészséges májnak több, mint húsz féle funkciója van.

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését. 

A máj alsó felszínén elhelyezkedő epehólyag, a termelt epét tárolja, és zsírosabb étkezéseket követően ezt aktiválja, amelynek során az emésztőrendszerbe érkező zsírt cseppekre bontja, hogy az emésztést ezzel megkönnyítse. Ezt a folyamatot nevezik emulgeálásnak. Ha nem termelődik elegendő epesav, abban az esetben is képződik az epe, kiválasztás van, csak óvatosan kell bánni az étrenddel. 

Vastag és vékonybél

Figyelem, fontos!

Figyelni kell arra, hogy a májba került gyógyszer hatóanyagok jelentős része inaktiválódik, elveszíti a hatását. Így aztán a szájon át (orálisan) bevitt gyógyszerek jelentős része lebomlik. Ne feledkezzen meg arról, ha új gyógyszert kezd el szedni, előtte mindig konzultáljon az orvosával, a gyógyszerésszel, hogy a terápia során milyen szempontokat tartson szem előtt, mire figyeljen, esetleg milyen étrendi kiegészítő ismeretekre van szükség a kezelés megkezdése előtt, vagy alatt. A máj képes regenerálódni, de ehhez szükséges, hogy Ön is odafigyeljen rá! 

Ugyan nehéz tönkretenni, mert a megújulási képessége óriási, mégis sokan szándékosan is igyekeznek májuk elpusztítására. Ez akár az alkoholfogyasztással, akár a mértéktelen gyógyszerfogyasztással, vagy a májat károsító foglalkozási betegségekkel, ártalmakkal hozható összefüggésbe. Amennyiben hiány van az epesav tekintetében, úgy az látható a mellékhelyiségben, hogy zsíros székletet ürít a beteg, de panasza az enyhe hasi fájdalmon kívül nincs. Említeni szükséges a máj bilirubin termelő funkcióját, amelynek eredményeképp az ürített vizelet sárga, a széklet pedig barna színű lesz. Kiemelkedő szerepe van a véralvadási faktorok termelésében, kóros esetben vérzészavar, nem várt vérzések is felléphetnek.

A leggyakoribb probléma

A leggyakoribb (akár civilizációsnak is mondható) májbetegség a májzsugor. Ebben az esetben fontos a sószegény (napi max. 2 g só) és magas fehérjetartalmú étrend, ugyanakkor májeredetű zavartságban alacsony a megnegedett napi fehérjebevitel (40-60 g naponta).

Réztárolási betegségben (Wilson kór) fontos a réztartalmú ételek (pl: kakaó, máj, gomba) elkerülése. Az eperendszer betegségeiben fontos lehet a zsíroldékony vitaminok (A-, D-, E- és K-vitamin) és a kalcium fokozott bevitele.

Zsírmáj betegségben csökkenteni kell a zsírban- és szénhidrátban gazdag ételek fogyasztását, és növelni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Javasolt az alkohol és egyéb májkárosító hatású gyógyszerek elhagyása.

Hogyan őrizhető meg a máj egészsége?

Mindenekelőtt fontos, hogy mindenből a megfelelő mennyiséget és minőséget fogyasszuk, legyen benne vitamin, ásványi anyag, sok nyers gyümölcs és zöldség is. Amennyiben valamilyen betegség üti fel a fejét, úgy minden esetben konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, vagy dietetikussal az étrendünkre vonatkozóan. Kerüljük a káros szenvedélyeket, ne fogyasszunk mértéktelen mennyiségű gyógyszert, és ha lehet, mosolyogjunk a világra! A mosolynak gyógyító ereje van. 

Vissza a főoldalra

További Egészség

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

A magyar lakosság jelentős százaléka valamilyen alvászavarral küzd. Bár sokan azt sem tudják, mi okozza ezt, csak a kellemetlen, álmatlan éjszakákra és az azt követő nehéz, dekoncentrált nappalokra gondolnak.

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Mire jó az akupunktúra? II. rész

Mire jó az akupunktúra? II. rész

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk.

Mire jó az akupunktúra? II. rész

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlás napjaink egyik legmeghatározóbb problémája. Nehéz meghatározni, hogy ez szociális jellegű, vagy egészségügyi természetű kihívás. Egyaránt jelenthet gondot az érintett, mint a család és a hozzátartozó részére.

Az időskori mentális hanyatlásról

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

Számos esetben kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egészségi állapotunkban valamilyen nem várt esemény következik be. Laikusként nem tudhatjuk, hogy adott helyzetben mi jelenthet számunkra vagy szeretteink számára megnyugtató, gyors és hatékony segítséget. Vannak betegségek, amelyek orvoslására a gyors beavatkozás, más esetekben pedig a rendszeres gondozás, megint más esetekben csak egy telefonos orvosi tanács lehet megoldás.

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

A szike Paganinije

A szike Paganinije

A cím alapján néhányan talán egy krimire asszociálnak, de őket ki kell ábrándítanom. A név Hültl Hümér professzor közkeletű beceneve. A szakmán kívül manapság már kevesen ismerik őt, de a gyomor és bélvarrógépen kívül éppúgy neki köszönhető a sebészek kesztyű és maszk viselése, mint a műtéti terület jódtintktúrával történő lemosása, illetve a bemetszés előrajzolása a bőrön. Megtippelni sem lehet, hogy hány ember köszönheti neki az életét.

A szike Paganinije

Mire jó az akupunktúra?

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Mire jó az akupunktúra?

A betegtájékoztatás fontossága az orvos-beteg találkozások során

A betegtájékoztatás fontossága az orvos-beteg találkozások során

Az egészségügyi intézmények szigorú bürökratikus szabályai – noha retorikai szinten mindenütt a betegek érdekeit szolgálják – a valóságban sokszor az egészségügyi személyzet érdekeit védik. Sokszorosan igazolt tény, hogy az egészségügyi rendszer legkiszolgáltatottabb szerplője a beteg, ezért az ő jogai sérülnek legkönnyebben.

A betegtájékoztatás fontossága az orvos-beteg találkozások során

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban