BlogÚj! Megnyitás

Azért hívtak, mert jól énekelek

Csézy az Eurovíziós Dalversennyel vált igazi sztárrá Magyarországon.

Kevesen tudják, hogy már akkor turnézott az Egyesült Államokban, amikor itthon még szinte senki sem ismerte. Azt pedig talán még kevesebben hallották, hogy nem csak énekesnő, hanem a népművészet avatott ismerője és tervezőként is komoly elismertséggel bír. A legfontosabb számára mégis a család. A legmélyebb megnyugvást pedig a saját maga által gondozott kertben találja meg.

Gyerekkorától kezdve kapcsolatban van a zenével. Ez családi kötődésnek köszönhető?

Édesanyám ének tanárnő és kiskorom óta sokat foglalkozott velem. Gyakran énekeltünk együtt, amit már gyerekként is nagyon élveztem. Mégsem erőltette rám a zenét, ahogy semmi mást sem. A zene az én döntésem volt, aminek édesapám, aki műszaki beállítottságú ember, nem igazán örült. Ma már persze büszke rám, ahogy az egész családom. Az első lépés a zenei ovi volt, aztán a Bartók Béla Konzervatóriumban (ez a zenei középiskola) folytattam és végül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen fejeztem be a tanulmányaimat.

Soha nem vonzották a hangszerek?

Mindig is szerettem a hangszereket. Nyolc évig zongoráztam, és ma is örömmel kísérem magam otthon, de az, hogy hangszeres zenész legyek, meg sem fordult a fejemben. Számomra mindig az éneklés volt a fontos. Mert jó az, hogy tudok zongorázni, de a zongora soha nem adta meg számomra azt a szenvedélyt és örömöt, amit az éneklés.

Érthető, hiszen már egészen fiatalom nemzetközi díjat nyert énekesként.

Azért ez így nem egészen pontos. A konzervatórium kórusában énekeltem és másik negyven kórustaggal együtt nyertük a díjat. Spanyolországban, közelebbről Tolosaban voltunk egy nemzetközi kórusversenyen a lányokkal. Két kategória volt és történetesen mi mind a kettőt megnyertük. Ez nekünk tizenhét - tizennyolc éves lányokként, fantasztikus érzés volt.

Ugorjunk egyet az időben 2001-re, ami nagy és kicsit furcsa év is volt Önnek. Japánnal kezdődött.

Igen, Japánnal. Elöljáróban hagy mondjam el, hogy az előző évben halt meg a nagypapám, aki népművészettel foglalkozott. Én hiszek abban, hogy ha valaki eltávozik a családból, az fentről segít az itt maradottaknak. A nagypapám 2000-ben halt meg és 2001 hozta meg számomra az első sikereket. Nos, Japán életem első nagy utazása volt. Soha előtte nem utaztam még igazán messzire, most meg rögtön a világ másik végére mentem. Ráadásul a Japánban rendezett Európa kiállításon Magyarországot képviselhettem, ami borzongatóan felemelő érzés volt egy húszéves lány számára. Mindezt pedig azon a területen, amit a nagyanyámtól és a nagyapámtól tanultam, a matyó népművészetet mutattam be a kiállításra látogatóknak. Mezőkövesdi magyar motívumokat rajzoltam, hímeztem és táskákat készítettem, amelyeknek nagy sikerük volt. A végén a japán szervezők elém tettek egy hatalmas és gyönyörű magyar népművészeti albumot - azóta sem láttam ekkora méretű, gyönyörűségesen színes magyar népművészeti albumot - és azt mondták, megtiszteltetés számukra, ha dedikálom az albumot. Húsz éves voltam, és ezt kérték tőlem. És ami a leginkább megfogott, hogy nem udvariasságból kérték.

Honnan a kötődés a népművészethez?

A családomtól. A Kis Jankó család már a XVII. századtól Mezőköveden élt és az óta folyamatosan a népművészettel foglalkoztak. Eredetileg szűcsök voltak, akik mezőkövesdi matyó motívumokkal díszítették, amit készítettek. A nagymamám vitte át a szűcs motívumokat textilre. Kislány koromtól kezdve igyekeztem a lehető legtöbbet megtanulni tőle. Aztán amikor elkezdtem igazán komolyan foglalkozni ezzel üzletileg is, akkor ezeket a mintákat átültettem a mai korra. Így készítem a modelljeimet.

Térjünk vissza 2001-re. Miután hazajött Japánból következett az Egyesült Államok beli turné, pedig még itthon is alig ismerték akkor.

Az egész olyan álomszerű volt számomra. Egy távoli rokonunk él kint Kanadában. Valamikor küldtem neki egy CD-t. Igazából nem is tudom már mikor és miért, de valamikor mégiscsak kiküldtem. És 2001-ben megtörtént a csoda. Turnéra hívtak a tengeren túlra! Senki sem ismert, fogalmuk sem volt ki az a Csézy! Hogy is lehetett volna, hiszen még itthon is kevesen hallottak rólam. Ahogy később elmondták, egyszerűen azért hívtak meg, mert tudtam énekelni.

Énekes nem kaphat ennél nagyobb dicséretet.

Talán igaza van. Ne gondoljon senki hatalmas stadionokra és sztárfellépésekre. Nekem mégis fantasztikus élmény volt, hogy teljesen ismeretlenül az Egyesült Államok és Kanada magyar klubjaiban felléphettem. Ami még szebb volt, hogy igazán sikeres turné volt. A 2001-es sajnálatos események néhány helyszínt töröltek, de így is nagyszerű indulás volt számomra.

Aztán jöttek itthon is a sikerek. A lemezek, az év énekesnője cím és az, hogy Magyarországot képviselte az Eurovíziós Dalversenyen.

Igen, ezt követően valóban jöttek az énekesnői sikerek is. Számomra a tervezés csodálatos dolog, de én alapvetően énekesnő vagyok. Viszont az éneklés és a ruhatervezés és készítés jól kiegészítik egymást. Az éneklés igazából kiszámíthatatlan. Van, hogy nagyon sok fellépés van egy időszakban, amit aztán követ egy sokkal lazább szakasz, amibe több minden belefér. A ruhatervezés ezzel szemben kiszámítható és előre tervezhető. A zenére visszatérve, eddig négy albumot adtam ki és mind a négy arany, vagy platinalemez lett. Jó, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, és az is jó, hogy nincs megjelenési kényszerem. Csak akkor lépek a közönség elé, ha mondanivalóm van. Az albumok közül egyébként kiemelkedi az Otthonunk lemez, amely eddig összesen valamivel több mint 350 ezer példányban kelt el.

Térjünk vissza egy picit a ruhákhoz. Még nem mesélte el, hogyan kezdődött az üzleti része a tervezésnek?

Először csak magamnak kezdtem el ruhákat tervezni. Azt gondoltam, felfrissítem egy kicsit a ruhatáramat és készítek néhány fellépő ruhát is. Ez olyan jól sikerült, hogy észre sem vettem és jöttek a kiállítások, aztán az üzlet és az esküvőm. Amikor az esküvőmre ruha kellett valaki megkérdezte, miért nem csinálom meg magamnak. Addig én nem készítettem esküvői ruhát. Aztán úgy gondoltam, miért ne? És megcsináltam. Olyan jól sikerült, hogy egymás után jöttek a megrendelések. Az esküvő után a férjem keresett üzletet Budapesten a belvárosban, és amikor rátalált erre, azt mondta, kicsit nagy, de mi lenne, ha itt csinálnánk meg a szalont is? Örültem, hogy ezt mondta és belevágtunk. Kis túlzással azt mondhatom, hogy már a nyitás előtt megvolt az első vásárlónk. Még pakoltunk, amikor egy külföldi férfi jött be, aki a feleségének keresett magyaros ruhát. A bábuk összevissza voltak zsúfolva az üzletben, de ő ragaszkodott hozzá, hogy mindegyiket megnézze. Aztán az egyiket meg is vásárolta. Egy jordán filmrendező volt. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szép üzletem lesz. Amikor elkezdtem a népművészettel foglalkozni, az volt bennem, hogy családi kötelességem a tudást tovább vinni. A nagymamám, akitől mindent tanultam, az üzlet megnyitása előtt halt meg. Nagyon szerettem volna, ha láthatta volna, hogyan alakítottuk ki. Néha eljátszom a gondolattal, hogy mit szólna hozzá. Biztosan találna valamit, amin változtatni kell, hiszen nagyon igényes nő volt. De abban is biztos vagyok, hogy tetszene neki és büszke lenne arra, amit elértünk.

Nagyon elfoglalt, és a férje sem egy átlagos munkarendben dolgozik. Jut idejük a magánéletre is?

Nekem a család nagyon fontos. A férjem rákkutatással foglalkozik, és tényleg nagyon pörgős, sokrétű életet él. Éppen ezért én egy kicsit visszahúzódtam. Egy kapcsolatot ápolni kell és az otthont én teremtem meg a számunkra. Aztán, amikor hazaér mindent megbeszélünk, és amit csak lehet, azt én elintézem, mert az a lényeg, hogy minél több időt tölthessünk együtt. Mindig megkapom a kérdést a gyerekvállalásról is. Természetes, hogy szeretnénk gyermeket vállalni. Nagyon remélem, hogy én is édesanya lehetek hamarosan. Úgy gondolom, hogy így vagy úgy, de minden nőnek szüksége van arra, hogy édesanya legyen. Én sem vagyok ez alól kivétel. Szeretném megélni ennek minden pillanatát, beleértve a várandósságot, a szülést és az anyaságot is.

Most is elég népes a családot „vezet”.

Az állatainkra gondol? Igen, valóban elég népes a csapat. Tizenegy állatunk van, négy kutya és hét cica. Többnyire én viselem gondjukat, és nagyon szeretem őket. Mégis, a fiú vizslánknak a férjem mindene. Ha a férjem otthon van, csak ő számít, senki más.

A sok munka után hol tud a legjobban kikapcsolódni?

A saját kertemben, mert nagyon szeretek kertészkedni. Amikor van egy kis szabadidőm, akkor szeretek leülni a kertben. Nézni a növényeimet és az eget. Olyankor hihetetlenül békés és megnyugtató érzés árad szét bennem. Olyan érzés, amit csak akkor érzünk, ha szeretünk valamit és szeretettel foglalkozunk vele.

Mostanság a tehetségkutatók korát éljük. Sokan szeretnének énekesek, sztárok lenni. Ön már elérte ezt. Mi az, amit valakinek meg kell tennie ahhoz, hogy énekes lehessen?

Bár már sokan ismernek, és kétségtelen, hogy sztárnak tartanak, még sok minden van, amit meg kell csinálnom. És nem csak a közönségért, hanem magamért is. Nem próbálkozni kell az énekléssel! Ha valaki énekes akar lenni, akkor minden nap, ezzel kel fel és ezzel fekszik le. Nem elég az, hogy az ember bemegy egy tehetségkutatóba és hipp hopp sztár lesz. Azért meg kell dolgozni. Aki nem dolgozik meg érte, nem is marad sokáig a szakmában. Azoknál az előadóknál lépnek fel válságok, akik a sztárságuk előtt nem tették bele a megfelelő munkát a karrierjükbe. Én tizenhat évig énektanároktól és operaénekesektől tanultam, és bizony jó párszor kaptam komoly kritikát, de soha nem adtam fel a célom. Kitartottam és csináltam tovább. A másik, ami nagyon fontos, hogy egy nagy adag szerencse is kell hozzá. Ezzel kapcsolatban azt látom, hogy nem mindenki él azokkal a lehetőségekkel, amelyek elé tárulnak. Élni kell a lehetőségekkel, hinni kell benne, hogy sikerül és kitartóan végig kell járni az utat.

Vissza a főoldalra

Azért hívtak, mert jól énekelek

Csézy az Eurovíziós Dalversennyel vált igazi sztárrá Magyarországon. Kevesen tudják, hogy már akkor turnézott az Egyesült Államokban, amikor itthon még szinte senki sem ismerte. Azt pedig talán még kevesebben hallották, hogy nem csak énekesnő, hanem a népművészet avatott ismerője és tervezőként is komoly elismertséggel bír. A legfontosabb számára mégis a család. A legmélyebb megnyugvást pedig a saját maga által gondozott kertben találja meg.

Amikor az orvos „nem vetkőztet le”

Ki azért mert tényleg csinos, és azt hiszi, csak azért, mert… ki meg pont azért, mert azt gondolja, nincs rajta mit nézni. Olvasónk esete viszont tökéletes példája annak, milyen súlyos bajt okozhat, ha az orvos „elfelejti” milyen fontos látni, tapintani egy páciens bőrét. És ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy valakinek bőrbetegsége lenne. A belső, vagy szervi bajaink ugyanis nagyon sokszor jól látható jeleket mutatnak a bőrünkön az orvos számára.

Csisztu Zsuzsa: Kis gyerek, kis gond. Ez valamai vicc?

Nem tudjuk mi a tutit. Sőt, a totót sem. Egyáltalán, semmilyen megmondó emberkedésre ne számítsatok, ha kézbe veszitek ezt a kis kedves családisztori gyűjteményt. De talán készülhettek néhány szívből jövő jelenetre, és a ti életetekben is felismerhető szituációra. Olykor bájos, máskor kicsit ciki szülői bénáskodásokra és tépelődésekre. Ráismerhettek az állandó útitársként mellénk szegődő dilemmáinkra és töprengéseinkre is, hogy vajon jól csináljuk-e mindazt, amit szülőként alkotunk. Fogalmunk sincs. Garanciát senki nem ad semmire. Ez egy ilyen utazás, erre fizettünk be és nincs az az utazási iroda, amelyiken számonkérhetnénk a szolgáltatást. Mert azt mi magunk nyújtjuk, jól vagy rosszul. Mi is hibázunk, mert szülők vagyunk. De szeretettel tesszük mindezt, veletek együtt. Gyertek velünk ezen az úton, elevenítsük fel együtt az első tíz édes, olykor kesernyés, kacagós és sírós év történeteit! Képernyőtőlmentes, kellemes papírillatú perceket kívánok!

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XV. rész

Tess unottan vállat vont, és egy narancslevet töltött magának a bárkocsiról. - Ismered Mirjamot nem? Apja vigyorogva bólintott. - Naná! Húsz éve a legjobb munkaerőm! Éppen azért tettelek hozzá. - Kösz apa, remek ötlet volt! – fanyalgott a lány. - Na, jó, Mirjam nem vigyorog folyton, mert a főnök lánya vagy, de minden a kisujjában van, amit a biztosítási szakma pénzügyeiről és könyveléséről tudni kell. Ha jól tudom, azért vagy ott, hogy ezt megtanuld. A bájcsevelyt meg gondolom, elintézed kávézás közben a többi lánnyal! - Te mondtad - mosolygott Tess apjára.

A híradó egykori nagyasszonya

Ugyanakkor könnyű is volt, mert huszonéves korom óta ismerem Bayer Ilonát és a beszélgetésünk első percétől kezdve barátok lettünk. Így szinte lelkének minden apró rezdülését ismerem. Illetve eddig azt hittem… azért most mégis pár új dologra fény derült. Bayer Ilona egy vérbeli tévéhíradós ikon, rádiós, újságíró, műsorvezető, művészeti menedzser, a kultúra minden létező ágának patrónusa. Büszke édesanya, örömtől sugárzó nagymama, és egy nagyon friss, még nyomdaszagú könyv szerzője.

Fügés-szilvás csokitorta(glutén-tej-tojás-cukor és sütésmentes)

A hőmérséklet csökkenése fordítottan arányos a csokoládé utáni vággyal, ami azért nem baj, mert nagyszerű mindenmentes desszerteket lehet alkotni úgy, hogy nem kell tartanunk extra zsírpárnák lerakódásától, persze itt is a mérték a fontos. A fügés-szilvás csokitorta évek óta hatalmas kedvenc nálunk, és kakaó helyett én már karobbal készítem, úgy is nagyszerű, próbáljátok ki Ti is!

Húsvéti inspirációk

A nyulak tiszteletének kultusza jelen volt már a kereszténység előtti idők tavaszünnepein is, lévén a nyúl rendkívül termékeny állat. A legenda, hogy még tojásokat is raknak, alighanem azért szövődött köréjük, mert akkora hűhót csapnak párzási időszakban, hogy elűzik vele az épp tojásaikat melengető madarakat. A gazdátlanul maradt tojásokat az emberek a nyulaknak tulajdonították. Mivel a bíbicek és a fürjek tojásai tarkák, valószínűleg innen ered a hímes húsvéti tojásokat hozó nyúl mítosza… A rövid “húsvéti tojás gyorstalpaló” után nézzünk pár példát a tojások és az enteriőrök díszítésére.