BlogÚj! Megnyitás

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

Hozzávalók

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 evőkanál ázsiai fűszerkeverék (pl. chili, koriander, gyömbér, zöldhagyma, fokhagyma, citromfű stb.)
  • ízlés szerint só (általában egy csipetnyi)

a szószhoz

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ½ chili karikázva
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál barna cukor (jó a normál répacukor is)
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • csipetnyi só

A töltelékhez

  • Bármi, ami a korábbi ebédből megmaradt. Például sült csirke apróra kockázva, saláta, uborka (nem savanyú), stb.

Elkészítés

Kikeverjük a palacsintatésztát, majd a végén hozzáadjuk a szárított fűszereket. Figyeljünk arra, hogy a tésztának itt is csomómentesnek kell lennie! Ezt követően kb. 20 percig a tésztát hagyjuk állni.

Persze, mi ez alatt se tétlenkedjünk, inkább készítsük el a szószt. A művelet nagyon egyszerű, minden összetevőt tegyünk bele, és addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Ezt követően az apróra kockázott húst belekeverjük a szószba, majd elkezdjük a sütést. A tésztát a megszokott adagokban kisütjük, aztán megtöltjük. A töltésnél a palacsinta egyik oldalára feltesszük a vegyes salátát, majd ízlés szerinti mennyiségben rámerjük a húsos szószt, végül a palacsinta üresen maradt felét ráhajtjuk a töltelékre, és félbehajtva tálaljuk.

Vissza a főoldalra

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk. Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

Crépe - Francia palacsinta

Ismét egy olyan palacsinta, amit bátran variálhatunk. Mindegy, hogy reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy sima desszert. És persze lehet édes és sós is. viszont egy valamiben nagyon különbözik a mi megszokott palacsintánkról. A legjobban talán úgy tudnánk érzékeltetni, mint a csárdás és a balett közötti különbséget. A crépe ugyanis oly légiesen könnyű, akár egy balerina. Viszont ezzel együtt is oly élménnyel gazdagít minket, amiért érdemes serpenyőt ragadni. ezt a könnyedséget leginkább azzal érhetjük el, hogy a megszokott szóda helyett tejet teszünk a tésztájába.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

Advent - Eljövetel

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak. Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VII. rész

- Jóképű srác! – vetette oda, és már indult is a bárpult felé. Tess elpirult, és ijedtében a rajzra csapta a kemény fedelet. Nővére ezen jót derült és rákacsintott. - Nocsak, nocsak, az új lovag? - Miért érdekel? Susan vállat vont, és belekortyolt a poharába. - Fiatalabbnak tűnik, mint a legutóbbi szeretőd! – mondta, jelezve, hogy mindet tud a Charlie afférról. Tess dühösen felmordult.