BlogÚj! Megnyitás

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

Hozzávalók

A tésztához

 • 20 dkg liszt
 • 4 dl tej
 • 1 tojás
 • 1 teáskanál kurkuma
 • 1 evőkanál ázsiai fűszerkeverék (pl. chili, koriander, gyömbér, zöldhagyma, fokhagyma, citromfű stb.)
 • ízlés szerint só (általában egy csipetnyi)

a szószhoz

 • 1 gerezd fokhagyma
 • 1 ½ chili karikázva
 • 1 teáskanál reszelt gyömbér
 • 3 evőkanál citromlé
 • 1 evőkanál barna cukor (jó a normál répacukor is)
 • 2 evőkanál mogyoróolaj
 • 1 evőkanál szójaszósz
 • 1 evőkanál vörösborecet
 • csipetnyi só

A töltelékhez

 • Bármi, ami a korábbi ebédből megmaradt. Például sült csirke apróra kockázva, saláta, uborka (nem savanyú), stb.

Elkészítés

Kikeverjük a palacsintatésztát, majd a végén hozzáadjuk a szárított fűszereket. Figyeljünk arra, hogy a tésztának itt is csomómentesnek kell lennie! Ezt követően kb. 20 percig a tésztát hagyjuk állni.

Persze, mi ez alatt se tétlenkedjünk, inkább készítsük el a szószt. A művelet nagyon egyszerű, minden összetevőt tegyünk bele, és addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Ezt követően az apróra kockázott húst belekeverjük a szószba, majd elkezdjük a sütést. A tésztát a megszokott adagokban kisütjük, aztán megtöltjük. A töltésnél a palacsinta egyik oldalára feltesszük a vegyes salátát, majd ízlés szerinti mennyiségben rámerjük a húsos szószt, végül a palacsinta üresen maradt felét ráhajtjuk a töltelékre, és félbehajtva tálaljuk.

Vissza a főoldalra

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk. Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

Crépe - Francia palacsinta

Ismét egy olyan palacsinta, amit bátran variálhatunk. Mindegy, hogy reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy sima desszert. És persze lehet édes és sós is. viszont egy valamiben nagyon különbözik a mi megszokott palacsintánkról. A legjobban talán úgy tudnánk érzékeltetni, mint a csárdás és a balett közötti különbséget. A crépe ugyanis oly légiesen könnyű, akár egy balerina. Viszont ezzel együtt is oly élménnyel gazdagít minket, amiért érdemes serpenyőt ragadni. ezt a könnyedséget leginkább azzal érhetjük el, hogy a megszokott szóda helyett tejet teszünk a tésztájába.

Navigare necesse est - avagy - hajózni kell

A vitorlázás szerelmesei valószínűleg egyetértenek abban, hogy lehet élni hajó nélkül, de nem érdemes. Ez a nézőpont éppen úgy érvényes a kedvtelésből hajózókra, mint a versenyzőkre. Az első dokumentált vitorlásversenyt II. Károly angol királyhoz kötik, aki 1661-ben hívta ki a yorki herceget egy versenyre, amit őfelsége meg is nyert.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XXIII. rész

- Valamit mégis tennünk kéne – morogta Simons. - Várjunk csak, azt hiszem, van egy ötletem – pattant fel Josh. A minap került a kezembe egy script (forgatókönyv), amiben a főszereplő nővére megpróbálta elcsábítani a húga pasiját. - Pfúj, ez undorító – fakadt ki Susan. - Hogy jön ez ide Josh? – húzta fel a szemöldökét Simons. - Csak úgy Gordon, hogy kölcsönvesszük a storyt. - Még mit nem! Csak nem gondolod, hogy én ezzel a majommal?! Még a húgocskám kedvéért sem!

Jávor Pál - 118 éves lenne a szerelemgyerek

Valójában Jermann Pál Gusztáv néven született, illetve… illetve mégsem, mivel Spannenbereger Pál Gusztáv néven anyakönyvezték. Vagy mégis, de… Na, pontosítsuk kicsit, hogy mi is történt. Ami biztos, hogy valóban szerelemgyerek volt. Az édesapja - Jermann Pál – már 53 éves volt, amikor szerelme Spannenberger Katalin 17 éves korában életet adott fiuknak Aradon. Ráadásul a társadalmi különbség is jelentős volt, mivel az édesapja városi pénztáros, míg az édesanyja egyszerű cselédlány volt.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.