Megnyitás

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében!

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg finom liszt ( fontos a jó minőség) 
  • 30 dkg főtt burgonya (áttört) 
  • 25 dkg vaj 
  • 20 dkg kristály cukor 
  • 1 dl tejföl ( zsírdús) 
  • 1 dl tej (langyos) 
  • 1 dkg élesztő 

A töltelékhez

  • 30 dkg kristály cukor 
  • 20 dkg darált mák 
  • 1 citromból nyert reszelt héj (ízlés szerint) 
  • 20 dkg daráltdió bél 
  • 1 ek Porto ricoi sötét rum (vagy egy kávéskanál rumaroma) 
  • 1 marék sötét,vágott mazsola (ízlés szerint)
  • 25 dkg marcipán massza 
  • 10 dkg ét csokoládé 
  • 1 tk egy narancs leve héja

Elkészítés

1. A töltelékhez felfőzzük a cukrot egy kevés vízben (kb. 1 dl, ha szükséges lehet több, krémes állag miatt), majd három részre osztjuk. Belekeverjük egyenként a töltelékeket. Figyelem krémes állag kívánatos!(ha túl sok a nedvesség, nem sül meg a tészta rendesen) A mákhoz a reszelt citromhéjat, és egy kevésvágott mazsolát, a dióhoz a rumot és szintén egy kevés vágott mazsolát, a mandula marcipánhoz pedig egy reszelt csokit és a reszelt narancshéjat. (Én ezt előző nap el szoktam készíteni.)

2. A tésztához a langyos tejbe beleteszünk egy evőkanálnyi cukrot és egy evőkanálnyi lisztet, simára keverjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

3. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval öszszegyúrjuk, és 4 adagra osztjuk, körméretre nyújtjuk.Kizsírozott formába helyezzük mind a 4lapot, megkenjük a töltelékekkel és fél órát hideg helyen szikkasztjuk.

4. A sütőt előmelegítjük, a bejgli felsőlapotlekenjük tojás sárgával, 10–15 percig szárítjuk, majd újra kenjük és kb. 35–45 perc alatt megsütjük.

• Ajánlott: sütési hőfok: 170°C

• Ajánlott sütési mód: alul-felül sütés Kihűlés után szeletelhető. 

Jó étvágyat!

Vissza a főoldalra

További Gasztro

Békebeli Bejgli torta

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében! A recept egyszerű, próbálja ki Ön is!

Békebeli Bejgli torta

Málnakrémes sajttorta

Málnakrémes sajttorta

Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon. Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Málnakrémes sajttorta

Békebeli Szentgyörgyi álma

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Békebeli Szentgyörgyi álma

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsiben sült sütőtök: Isteni édes-sós-fűszeres kombináció bármihez köretként, vagy csak esti nasinak. Hámozd meg a tököt, vágd fel kockákra, tedd bele egy zacskóba, önts rá olívaolajat, szórj bele vegamixet, tiszta sót, rozmaringot, chilit, és fokhagymaport, vagy héjában fokhagymagerezdeket. Jól rázd össze, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe oszlasd el egyenletesen, és süsd puhára, ropogósra 200 fokon. Nem hizlal, gyógyít, tisztít és táplál!

Tepsis - fűszeres sütőtök

Indiai lencseragu édesburgonyával

Indiai lencseragu édesburgonyával

Biztosan ti is sokszor gondolkoztok, mit főzzetek este, milyen laktató, tartalmas, egészséges, de nagyon finom vacsorával lepjétek meg a családot. Nekem az agyam, (nem fog titeket meglepni) többnyire az ételek körül forog, de még így is vannak napok, amikor fogalmam sincs, mit kellene főzni.

Indiai lencseragu édesburgonyával

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Pikáns, és melengető leves a hűvös hétköznapokra! Az enyhén csípős brokkoli tökéletesen harmonizál, az édes-ropogós és szuperegészséges dióval, nem mellesleg, 20 perc alatt készen is van :)

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak. A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás - spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli íz kavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült! A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.

Zsályás-tofuricottás cannelloni

3 legfinomabb őszi kence

3 legfinomabb őszi kence

Az ősz nemcsak az iskolakezdésé, hanem a csodálatos őszi zöldségeké is, amelyekből nem lehet eleget enni. Egészen november közepéig élvezhetjük jelenlétüket, így mindenképpen érdemes kihasználni ezt az időszakot. Ilyenkor én is kreatívabb vagyok, már nincs olyan meleg sem, így újra kedvem van a konyhában sürögni-forogni, és enni enni, enni.

3 legfinomabb őszi kence

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, annál nagyobb kedvem van a konyhában tevékenykedni, mégsem szeretek hosszú órákat bíbelődni az ebédemmel. Ha kevés időm van, vagy csak valami könnyű, de tápláló ételre vágyom, kevesebb, mint 30 perc alatt, bármilyen krémlevest "összedobok". Míg nyáron, friss, nyers zöldségeket, vagy gyümölcsöket turmixolok, úgy ősszel és télen, szezonális, vagy melegítő alapanyagokat, fűszereket használok, és a leveseimet rendszerint főzöm. A legutóbbi esőnap eredményeként született ez a kissé édes- fűszeres pikáns krémleves.

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Vegán Karácsonyi menü I.

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években. Próbálja ki Ön is, ha ezen az éven valami mást szeretne az ünnepi asztalon látni!

Vegán Karácsonyi menü I.