BlogÚj! Megnyitás

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében!

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg finom liszt ( fontos a jó minőség) 
  • 30 dkg főtt burgonya (áttört) 
  • 25 dkg vaj 
  • 20 dkg kristály cukor 
  • 1 dl tejföl ( zsírdús) 
  • 1 dl tej (langyos) 
  • 1 dkg élesztő 

A töltelékhez

  • 30 dkg kristály cukor 
  • 20 dkg darált mák 
  • 1 citromból nyert reszelt héj (ízlés szerint) 
  • 20 dkg daráltdió bél 
  • 1 ek Porto ricoi sötét rum (vagy egy kávéskanál rumaroma) 
  • 1 marék sötét,vágott mazsola (ízlés szerint)
  • 25 dkg marcipán massza 
  • 10 dkg ét csokoládé 
  • 1 tk egy narancs leve héja

Elkészítés

1. A töltelékhez felfőzzük a cukrot egy kevés vízben (kb. 1 dl, ha szükséges lehet több, krémes állag miatt), majd három részre osztjuk. Belekeverjük egyenként a töltelékeket. Figyelem krémes állag kívánatos!(ha túl sok a nedvesség, nem sül meg a tészta rendesen) A mákhoz a reszelt citromhéjat, és egy kevésvágott mazsolát, a dióhoz a rumot és szintén egy kevés vágott mazsolát, a mandula marcipánhoz pedig egy reszelt csokit és a reszelt narancshéjat. (Én ezt előző nap el szoktam készíteni.)

2. A tésztához a langyos tejbe beleteszünk egy evőkanálnyi cukrot és egy evőkanálnyi lisztet, simára keverjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

3. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval öszszegyúrjuk, és 4 adagra osztjuk, körméretre nyújtjuk.Kizsírozott formába helyezzük mind a 4lapot, megkenjük a töltelékekkel és fél órát hideg helyen szikkasztjuk.

4. A sütőt előmelegítjük, a bejgli felsőlapotlekenjük tojás sárgával, 10–15 percig szárítjuk, majd újra kenjük és kb. 35–45 perc alatt megsütjük.

• Ajánlott: sütési hőfok: 170°C

• Ajánlott sütési mód: alul-felül sütés Kihűlés után szeletelhető. 

Jó étvágyat!

Vissza a főoldalra

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében! A recept egyszerű, próbálja ki Ön is!

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

A Monarchia mestercukrásza

A cím talán azt sugallja, hogy egy XIX. századi interjút elevenítünk fel, ám nem így van. Ellenben van Magyarországon egy nemzetközileg is elismert Arany kézmű díjas mestercukrász, Lajos Mary, aki családi indíttatásból Kossuth kedvenc édességétől indulva mára a Monarchia cukrászatának szakértőjévé vált. De nem csak elméletben, hanem Cegléden a Békebeli cukrászdát létrehozva, a korabeli süteményeket gondolja újra a legmodernebb természetes alapanyagok használatával. Pályafutásában sok érdekesség van, többek között kiderül az is, hogyan kapcsolódik a magyar csoda ló Kincsem és a cukrászat.