Megnyitás

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egy rendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának.

Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel a tojás fehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?

Lapos, nem valami szívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. 

A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Akkor most lépjünk be!

A Békebeli cukrászat és csokoládé manufaktúra szakmai csoportja, 2017. évben a múltszázad eleji hagyományokat felelevenítve, egy különlegesen tisztelt magyar személy jubileumának alkalmából, desszert különlegességet készített. Szent- Györgyi Albert professzor 1937-ben kapott orvosi és élettani Nobel-díjat különlegesen jelentős felfedezéséért.

Erre a jelentős eseményre, a 80. évi jubileumra kívántunk emlékezni, munkánkkal. Az új desszert megalkotása, több, mint egy évig tartott, csak a tészta részeket, 200-nál is több alkalommal sütöttük le, amíg megfeleltek az előzetesen kitűzött elvárásoknak.A desszert alsó tészta része egy búzalisztet nem tartalmazó, barna mandula lisztes, diódarabokkal gazdagított csokoládés felvert, melyre egy különleges csokoládés habkrém réteg került, mert a professzor úr Amerikában élt és alkotott hosszú időn keresztül. S mint tudjuk, a csokoládé őshazája a tengerentúli indián kultúra.

A csokoládé krémréteget egy második, dióval gazdagított natúr mandulás tésztaréteggel zártuk le, melyet enyhén kávé oldattal ízesítettünk, mert sok ébren töltött éjszakájába került a mesternek, amikorra felfedezte a citrátkőrt. Erre egy fehér, vaníliás Ivory krém réteg került, amelyben elhelyeztünk egy szegedi, púderpaprikával ízesített, fűszeres almapüré zselé réteget. Mivel Szent-Györgyi professzor a paprikából vonta ki a C vitamint, az alma pedig mindig is a nagy hármas, a tudás, az egészség, valamint a szépség szimbóluma volt.

A magyar cukrászati trendek a minimum három tésztás rendszerhez igazodtak, a múltszázad elején, ezért egy harmadik,immáron natúr, tiszta mandulaliszt alapú réteggel zártuk a kompozíciót. Enyhe csokoládé szecessziós díszítésre, egy tejszínrózsa kosárba egy szem aranygömb került, jelképezve a magas nemzetközi kitüntetést, mellé pedig egy nemzeti szín zászlócska, mert a professzor úr élete végéig megmaradt igaz magyarnak, melyet a csodálatosan szép és pontos anyanyelv használat is igazol.

A különleges gondossággal megkomponált süti költemény így búzalisztet nem tartalmaz és az édesítéshez használt répacukor egy részét is, aszpartám mentes, természetes alapú édesítőszerrel váltottuk ki.

A desszertet sokan kóstolták már, neves gasztronómia szakemberek, és édesség fun-ok, rendkívül kedvezően nyilatkoztak róla. Először a Budapesti Gazdasági Egyetem Gasztronómiai hallgatóinak (21-28 év) népes 250-300 fős csapata,ugyan itt még neves gasztronómusok is, majd a fiatalok után, még fiatalabbak jöttek, közel 100 fős óvodai csoport(3-7 évesek), majd egy aktív vállalkozói csoport következett, szintén magas létszámmal,,nekik is nagyon ízlett, ez a hagyományokat és innovációt ötvöző új alkotásunk.

 Mára már lelkes Szentgyögyi álma fun-ok találták meg e desszertben, a harmóniát és egészséget, gyakran viszik vidékre, külterületekre (jól szállítható, monodesszert változatban) már határainkat is átlépte, többen vitték ajándékba,még repülővel is, mert pár órás utat, sértetlenül kibír. Tehát mi, a lelkes kis alkotói csapat, úgy értékeljük, hogy megérte az egy évi kemény küzdelem ezért a finomságért, Ön, ön is szívesen megkóstolná?

Vissza a főoldalra

További Gasztro

Békebeli Szentgyörgyi álma

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Békebeli Szentgyörgyi álma

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Kávé elalvás előtt? Igen!

Kávé elalvás előtt? Igen!

Napjainkban egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás. A bevásárló listákról folyamatosan lekerülnek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok, helyettük inkább táplálkozás-élettani szempontból pozitív hatású élelmiszereket választunk. A kávézás igen elterjedt szokás, de a kávé megítélése a mai napig megosztja a közvéleményt, hiszen ez az ital nem mindenki számára megfelelő választás.

Kávé elalvás előtt? Igen!

Csokis-rumos meggyes-almás fahéjkrémes kocka

Csokis-rumos meggyes-almás fahéjkrémes kocka

A datolyát minimum félórára beáztatjuk, majd a felét egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, aztán eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába. A meggyet jól kinyomkodjuk,majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, ráöntjük, a csokis masszára, egyenletesen eldolgozzuk. Az almás réteget rásimítjuk. A fahéjkrém hozzávalóit aprítógépben összedolgozzuk, és az almás rétegre simítjuk. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk. Igazi íz orgia!

Csokis-rumos meggyes-almás fahéjkrémes kocka

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Amikor először sétáltam hóesésben tavaly tél óta, nem tudtam másra gondolni, (azon túl, hogy milyen szép) hogy mit fogok otthon ennek örömére vacsorára készíteni. Éppen a hatalmas adag cézár-waldorf saláta fúziómat készítettem (almával, dióval), és a ropogós tofukat sütöttem, amikor megpillantottam egy halványrózsaszín kupacot, s bár nem akartam a tofun kívül mást sütni, szinte beszéltek hozzám.

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Medvehagyma-krémes brassói

Medvehagyma-krémes brassói

A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon - nagyon finom is! Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.

Medvehagyma-krémes brassói

Indiai lencseragu édesburgonyával

Indiai lencseragu édesburgonyával

Biztosan ti is sokszor gondolkoztok, mit főzzetek este, milyen laktató, tartalmas, egészséges, de nagyon finom vacsorával lepjétek meg a családot. Nekem az agyam, (nem fog titeket meglepni) többnyire az ételek körül forog, de még így is vannak napok, amikor fogalmam sincs, mit kellene főzni.

Indiai lencseragu édesburgonyával

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)

Bármilyen elképzelhetetlen is első hallásra, a céklaleves fenséges nyári étel. Amellett egészséges, tápláló és játszva elkészíthető. Gazdagítható friss uborkával, kaporral, metélőhagymával és retekkel is.

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Pikáns, és melengető leves a hűvös hétköznapokra! Az enyhén csípős brokkoli tökéletesen harmonizál, az édes-ropogós és szuperegészséges dióval, nem mellesleg, 20 perc alatt készen is van :)

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Békebeli Bejgli torta

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében! A recept egyszerű, próbálja ki Ön is!

Békebeli Bejgli torta