A Békebeli cukrászat és csokoládé manufaktúra szakmai csoportja, 2017. évben a múltszázad eleji hagyományokat felelevenítve, egy különlegesen tisztelt magyar személy jubileumának alkalmából, desszert különlegességet készített. Szent- Györgyi Albert professzor 1937-ben kapott orvosi és élettani Nobel-díjat különlegesen jelentős felfedezéséért.
Erre a jelentős eseményre, a 80. évi jubileumra kívántunk emlékezni, munkánkkal. Az új desszert megalkotása, több, mint egy évig tartott, csak a tészta részeket, 200-nál is több alkalommal sütöttük le, amíg megfeleltek az előzetesen kitűzött elvárásoknak.A desszert alsó tészta része egy búzalisztet nem tartalmazó, barna mandula lisztes, diódarabokkal gazdagított csokoládés felvert, melyre egy különleges csokoládés habkrém réteg került, mert a professzor úr Amerikában élt és alkotott hosszú időn keresztül. S mint tudjuk, a csokoládé őshazája a tengerentúli indián kultúra.
A csokoládé krémréteget egy második, dióval gazdagított natúr mandulás tésztaréteggel zártuk le, melyet enyhén kávé oldattal ízesítettünk, mert sok ébren töltött éjszakájába került a mesternek, amikorra felfedezte a citrátkőrt. Erre egy fehér, vaníliás Ivory krém réteg került, amelyben elhelyeztünk egy szegedi, púderpaprikával ízesített, fűszeres almapüré zselé réteget. Mivel Szent-Györgyi professzor a paprikából vonta ki a C vitamint, az alma pedig mindig is a nagy hármas, a tudás, az egészség, valamint a szépség szimbóluma volt.
A magyar cukrászati trendek a minimum három tésztás rendszerhez igazodtak, a múltszázad elején, ezért egy harmadik,immáron natúr, tiszta mandulaliszt alapú réteggel zártuk a kompozíciót. Enyhe csokoládé szecessziós díszítésre, egy tejszínrózsa kosárba egy szem aranygömb került, jelképezve a magas nemzetközi kitüntetést, mellé pedig egy nemzeti szín zászlócska, mert a professzor úr élete végéig megmaradt igaz magyarnak, melyet a csodálatosan szép és pontos anyanyelv használat is igazol.
A különleges gondossággal megkomponált süti költemény így búzalisztet nem tartalmaz és az édesítéshez használt répacukor egy részét is, aszpartám mentes, természetes alapú édesítőszerrel váltottuk ki.
A desszertet sokan kóstolták már, neves gasztronómia szakemberek, és édesség fun-ok, rendkívül kedvezően nyilatkoztak róla. Először a Budapesti Gazdasági Egyetem Gasztronómiai hallgatóinak (21-28 év) népes 250-300 fős csapata,ugyan itt még neves gasztronómusok is, majd a fiatalok után, még fiatalabbak jöttek, közel 100 fős óvodai csoport(3-7 évesek), majd egy aktív vállalkozói csoport következett, szintén magas létszámmal,,nekik is nagyon ízlett, ez a hagyományokat és innovációt ötvöző új alkotásunk.
Mára már lelkes Szentgyögyi álma fun-ok találták meg e desszertben, a harmóniát és egészséget, gyakran viszik vidékre, külterületekre (jól szállítható, monodesszert változatban) már határainkat is átlépte, többen vitték ajándékba,még repülővel is, mert pár órás utat, sértetlenül kibír. Tehát mi, a lelkes kis alkotói csapat, úgy értékeljük, hogy megérte az egy évi kemény küzdelem ezért a finomságért, Ön, ön is szívesen megkóstolná?