BlogÚj! Megnyitás

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egy rendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának.

Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel a tojás fehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?

Lapos, nem valami szívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. 

A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Akkor most lépjünk be!

A Békebeli cukrászat és csokoládé manufaktúra szakmai csoportja, 2017. évben a múltszázad eleji hagyományokat felelevenítve, egy különlegesen tisztelt magyar személy jubileumának alkalmából, desszert különlegességet készített. Szent- Györgyi Albert professzor 1937-ben kapott orvosi és élettani Nobel-díjat különlegesen jelentős felfedezéséért.

Erre a jelentős eseményre, a 80. évi jubileumra kívántunk emlékezni, munkánkkal. Az új desszert megalkotása, több, mint egy évig tartott, csak a tészta részeket, 200-nál is több alkalommal sütöttük le, amíg megfeleltek az előzetesen kitűzött elvárásoknak.A desszert alsó tészta része egy búzalisztet nem tartalmazó, barna mandula lisztes, diódarabokkal gazdagított csokoládés felvert, melyre egy különleges csokoládés habkrém réteg került, mert a professzor úr Amerikában élt és alkotott hosszú időn keresztül. S mint tudjuk, a csokoládé őshazája a tengerentúli indián kultúra.

A csokoládé krémréteget egy második, dióval gazdagított natúr mandulás tésztaréteggel zártuk le, melyet enyhén kávé oldattal ízesítettünk, mert sok ébren töltött éjszakájába került a mesternek, amikorra felfedezte a citrátkőrt. Erre egy fehér, vaníliás Ivory krém réteg került, amelyben elhelyeztünk egy szegedi, púderpaprikával ízesített, fűszeres almapüré zselé réteget. Mivel Szent-Györgyi professzor a paprikából vonta ki a C vitamint, az alma pedig mindig is a nagy hármas, a tudás, az egészség, valamint a szépség szimbóluma volt.

A magyar cukrászati trendek a minimum három tésztás rendszerhez igazodtak, a múltszázad elején, ezért egy harmadik,immáron natúr, tiszta mandulaliszt alapú réteggel zártuk a kompozíciót. Enyhe csokoládé szecessziós díszítésre, egy tejszínrózsa kosárba egy szem aranygömb került, jelképezve a magas nemzetközi kitüntetést, mellé pedig egy nemzeti szín zászlócska, mert a professzor úr élete végéig megmaradt igaz magyarnak, melyet a csodálatosan szép és pontos anyanyelv használat is igazol.

A különleges gondossággal megkomponált süti költemény így búzalisztet nem tartalmaz és az édesítéshez használt répacukor egy részét is, aszpartám mentes, természetes alapú édesítőszerrel váltottuk ki.

A desszertet sokan kóstolták már, neves gasztronómia szakemberek, és édesség fun-ok, rendkívül kedvezően nyilatkoztak róla. Először a Budapesti Gazdasági Egyetem Gasztronómiai hallgatóinak (21-28 év) népes 250-300 fős csapata,ugyan itt még neves gasztronómusok is, majd a fiatalok után, még fiatalabbak jöttek, közel 100 fős óvodai csoport(3-7 évesek), majd egy aktív vállalkozói csoport következett, szintén magas létszámmal,,nekik is nagyon ízlett, ez a hagyományokat és innovációt ötvöző új alkotásunk.

 Mára már lelkes Szentgyögyi álma fun-ok találták meg e desszertben, a harmóniát és egészséget, gyakran viszik vidékre, külterületekre (jól szállítható, monodesszert változatban) már határainkat is átlépte, többen vitték ajándékba,még repülővel is, mert pár órás utat, sértetlenül kibír. Tehát mi, a lelkes kis alkotói csapat, úgy értékeljük, hogy megérte az egy évi kemény küzdelem ezért a finomságért, Ön, ön is szívesen megkóstolná?

Vissza a főoldalra

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében! A recept egyszerű, próbálja ki Ön is!

A Monarchia mestercukrásza

A cím talán azt sugallja, hogy egy XIX. századi interjút elevenítünk fel, ám nem így van. Ellenben van Magyarországon egy nemzetközileg is elismert Arany kézmű díjas mestercukrász, Lajos Mary, aki családi indíttatásból Kossuth kedvenc édességétől indulva mára a Monarchia cukrászatának szakértőjévé vált. De nem csak elméletben, hanem Cegléden a Békebeli cukrászdát létrehozva, a korabeli süteményeket gondolja újra a legmodernebb természetes alapanyagok használatával. Pályafutásában sok érdekesség van, többek között kiderül az is, hogyan kapcsolódik a magyar csoda ló Kincsem és a cukrászat.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.