BlogÚj! Megnyitás

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Személy szerint nekem Bodrogi Gyula maga a magyar színjátszás. Mióta színházba járok, tévéjátékot, magyar filmet nézek, jelen volt. Egyszerűen megkerülhetetlen.

És ami nem mellékes, neki köszönhetem – az osztálytársaim zömével együtt – a matek kettesemet, amivel érettségire mehettem. Mielőtt a Nemzeti Színházban találkoztunk, hirtelen beugrott egy párhuzam a híres francia rendezővel, Roger Vadimmal kapcsolatban. Mindketten koruk három elvitathatatlan szépségét hódították meg. Az idén volt 60 éve, hogy diplomázott a Színművészeti Főiskolán. És ha mindez még nem lett volna elég, ő volt Süsü a sárkány!

Tánctól a rózsabimbóig

A gyerekkoráról keveset tudunk. Milyen gyerek volt?

A gyerekkoromban nem volt semmi különös. Először Veszprémben éltünk, aztán Pápán voltunk, aztán apám munkája miatt Budapesten telepedtünk le, akkor olyan 11 – 12 éves gyerek voltam. Pápában számomra az volt az érdekes, hogy gyerekszínészként életemben először ott álltam színpadon. Budapestnek meg azt köszönhetem, hogy a Vörösmarty Gimnáziumba mehettem, aminek az eredménye a táncosság lett.

Ha már a szülőket említette. Mit szóltak ahhoz, hogy a művészi pályát választotta?

A szüleimnek volt egy nagyon jó tulajdonsága. Egyik gyereküknek sem mondták meg, hogy milyen szakmát válasszanak. Viszont keményen dolgoztak, hogy mindhárman tanulhassunk, és azt a foglalkozást választhassuk, amit szeretnénk. A nővérem és a húgom is tanárnők. Igazából gyerekkoromban én is matematika – fizika szakos tanárnak készültem. Aztán a véletlen folytán az élet addig kevergett körülöttem, hogy először táncos lettem, aztán a Színművészeti Főiskolán diplomáztam. Ennek az idén már 60 éve. Egészen pontosan a táncossággal együtt 67 éve vagyok a színpadon.

Bodgori Gyula

Bodgori Gyula

Hogyan történt az, hogy sikeres táncosként mégis a színészetet választotta?

Én nem választottam semmit, nekem mindig minden úgy jött. A SZOT együttesben voltam szóló táncos, amikor elkezdtem gondolkozni a dolgokon. Azért, mert azt láttam, hogy a táncosok már 40 évesen „nyugdíjba mennek” és én ezt nem akartam. Így aztán elmentem a főiskolára, ahová színházi rendező szakra akartam jelentkezni. Azért erre, mert már akkor is megvolt a magamhoz való eszem, és azt gondoltam, a rendezők egy hónapot dolgoznak, a többiben pedig a színészek teszik a dolgukat helyettük. Nem kell mást csinálni, csak okosakat mondani és kész. Azonban abban az évben nem indult rendező szak és én a színész szakra jelentkeztem. Felvettek, és kisebb – nagyobb döccenőkkel, bukkanókkal 4 év múlva diplomáztam. 

A főiskola után 24 évig a József Attila színház következett. Hűséges típus, vagy ennyire jól érezte magát a színházban?

Egyrészt hűséges természetem van. Szeretem, ahol megbecsülnek. Másrészt rávettek arra – szépen mondva felkértek -, hogy elvállaljam a Vidám Színpad igazgatását. Fél évig gondolkoztam rajta, de egy reggel arra ébredtem, amikor felhívtak, hogy nagyon fáj a gyomrom. Gondoltam, nekem most már úgy is végem van, akkor meg erre a kis időre miért ne vállalnám el? Végül 20 évig csináltam. Az igazat megvallva, már 15 év után elhatároztam, hogy a 20 év betöltése után leteszem a munkát. Nem azért, mert nem szerettem, vagy bármilyen emberi konfliktusom lett volna. Egyszerűen azt gondoltam, 10 év a legtöbb, amit egy helyen, ilyen pozícióban érdemes eltöltenie az embernek, én meg a 20 évvel ennek a duplájánál leszek. Így pontosan a huszadik évforduló után december 31-én felálltam.

Nagyon sok színpadi szerepet játszott. Melyek voltak az ön szívének a legkedvesebbek? 

A szomorú vasárnap, a Kaktusz virága, az Imádok férjhez menni, a Potyautas és most reggelig sorolhatnám a többit. Nem emlékszem rá, hogy olyat játszottam volna, amit nem szerettem.

Bordogi Gyula

És jöttek a filmek és a még nagyobb sikerek. Melyik filmet szerette a legjobban?

A legjobban a Hattyúdalt szerettem a filmjeim közül. Azért, mert annak – legalábbis számomra - különleges hangulata volt, és a film utóélete is olyan volt, ami nagyon szerethetővé tette. Emellett a közönségnek is nagyon tetszett, én pedig közönségbarát színész vagyok. Ezt a filmet pedig a közönségnek nagyon szerette. Aztán ott voltak a tévéjátékok is, amelyeket szintén szerettem. Sajnálom a fiatalokat, hogy nekik ez nem adatik meg. Pedig a most is több csatornán futó realytik sokkal jobbak lehetnének, ha fiatal színészek szerepelnének bennük. Ha a realitykben színész képességekkel megáldott színészek játszanák a szerepeket, akkor a közönség is sokkal jobb érzéssel nézné ezeket. Egyszerűen azért, mert a színészet jó érzéseket kelt az emberekben. A színházban még Jágót is megszereti a közönség. Mert mint színészt megszereti azt a rohadt gonoszt.

Megszámolta hány darabban és filmben játszott?

Nem, soha. Van olyan film, hogy nézem, és nem emlékszem rá, hogy mikor és hol vettük fel. Látom a tévében, hogy szerepelek benne, ráismerek, hogy én vagyok ott, de a forgatásra már egyáltalán nem emlékszem.

Mindemellett nem csak játszik, de ír is. Egy színdarab átdolgozás és két könyv azért több mint az, ha valaki szeret írni. Mit jelent Önnek az írás?

Írtam könyveket, de nem, mint író. Ezek sokkal inkább olyan emlékező írások. Nálam mindig voltak kockás füzetek, amibe leírogattam, ami éppen eszembe jutott. Ebből született a Vadász néha főz is. Ez azért nagyon értékes számomra, mert igaz történetek és valódi receptek vannak benne, amit különböző helyeken ettem, ittam vagy főztem. Aztán jött az Irka firka, amit Kaposival az irkálásaimból szedtünk össze. És a legutolsó, amit Ádám fiam javasolt, amikor 80 éves voltam. A 80 év, 80 recept, 80 történet. Nyolcvan történetet és a hozzájuk tartozó recepteket tartalmazza, úgy ahogyan én szeretem. A fiam és a szállodájának a séfje meg is csinálták ezeket az ételeket és a fotók is akkor készültek. Az írás számomra különben egy szórakozás. Amikor valaki valójában nem író és nem szórakozásból ír, mégis erőlteti az írást az nagy baj. Mert ha valaki csak szórakozásból ír, azt még olvasni is lehet. A közönség ilyenkor érzi, hogy nem akar hatni rá az író, egyszerűen csak megosztja vele az élményeit. 

Pedig az ön hatása kétségtelen. Valamikor régen a matek kettesemet is Önnek köszönhettem…

Tényleg? Ezt nem gondoltam volna.

Az osztályunknak a matek nem volt az erőssége. Mi tagadás, huszonnyolcból huszonnégyen bukásra álltunk. Felajánlottuk a tanárnőnek, hogy az órán elénekeljük közösen Süsü dalát a kettesért. Belement, mi pedig leérettségizhettünk. A szöveget a mai napig tudom. Így utólag is köszönjük. Egyébként ez már csak azért is aktuális, mert Süsü az idén volt 40 éves.

Ezt nem tudhattam – mármint a matek kettest -, de jól esik. Szerettem Süsü figuráját és a hangom is passzolt hozzá. Hogy mennyire, azt talán az mutatja a legjobban, hogy abban az időben egy barátommal beszélgettem a megállóban, amikor egy 4-5 éves forma kislány az anyukáját otthagyva hozzám futott és megszólított: Te vagy Süsü! Azt hiszem, ennél nagyobb dicséret nem kell. 

Bodrogi Gyula

Térjünk rá egy kicsit a magánéletre. Nekem az ön esetében ezzel kapcsolatban a francia rendező Roger Vadim jutott eszembe, hiszen neki is, Önnek is három csodálatos nő volt az életében. Az első felesége Törőcsik Mari volt, a második Voith Ági, és immár több mint 40 éve Bőke Angéla a párja. Hogyan történt? Illetve minden férfit érdekel, mi a titka, hogy három csodálatos nőt hosszú távon meg tudott hódítani?

Azt én nem gondolom, hogy bármilyen titkom lenne. Inkább úgy mondanám, egyszerűen csak hagytam, hogy megtörténjen, aminek meg kell történnie. Törőcsik Mari volt életem első nagy szerelme és kapcsolata. Majd jött Ági, akivel a Kaktusz virágában jöttünk össze és a barátságunk örökké megmarad. Lehet, hogy ezért van a kedvenc darabjaim között a mű. Aztán volt egy kis szünet és kalandozás itt-ott amott, nagy, kicsi, közepes, mikor milyen. És most van Angéla, már több mint 40 éve. 

Hármuk közül talán mégis Bőke Angéla a legmeghatározóbb. Mi kapcsolja önöket ilyen szorosan össze? Hogyan tartják frissen a kapcsolatukat?

Ezt nem lehet pontosan megfogalmazni. Ha valami ilyesmit kell keresni egy párkapcsolatban az már nem jó. Mind a ketten csináljuk a dolgainkat, de közben figyelünk egymásra és mindenféle dolgot meg tudunk beszélni. Bár mi már ott tartunk, van, amikor csak egymásra nézünk és mindketten tudjuk, hogy mit gondol a másik. Nem keressük, hogyan lehet a kapcsolatunkat fenntartani, frissíteni. Annak magától kell történnie. Valamilyen vonzalomnak, közös rezgésszámnak lennie kell, a nélkül sem rövid, sem hosszú távon nem megy. 

A találkozásuk sztorijából jutott eszembe, mi az a whiskyszekta?

Most whiskyzem, de a kezdetekkor a kisfröccs volt a megszokott italom. Előadás után mindig jöhetett egy – két kisfröccs. Mostanában – igazából már jó régen – a whisky van, de kacérkodom az Unicummal, mert látom, hogy a pályatársak közül jó néhányan ezt részesítik előnyben. Én még nem tudom, hányadán állok vele, mert még nem ittam, de gondolkodom rajta. Ám azt hiszem, egyelőre marad a whisky. Igaz nagyon kevés, hogy a szervezetem nehogy azt higgye, megharagudtam rá.

Folytassuk a családi sort. A fia Ádám vendéglátással foglalkozik. Soha nem merült fel, hogy követi az édesanyját és Önt a pályán?

Soha. Még csak négy éves volt, amikor kijelentette, hogy: „Elegem van a színészetből!”. Ami nem is csoda, hiszen minden este azt látta, hogy a szülei elindulnak a színházba, és csak reggel látja őket újra. Szállodás lett, és ez nagyon jó döntés volt részéről.

És az unokái?

Ott még nem dőltek el a dolgok. A kislánynak nagyon szép hangja van és tehetséges is, de ehhez a szakmához mérhetetlen kitartás és szorgalom kell. Hogy hajlandó-e rááldozni ezt, vagy más irányba fordul, azt majd az idő mutatja meg.

Nagyon sok díja és kitüntetése van. Értelemszerűen mindegyik fontos, de melyik az, ami a legközelebb áll a szívéhez?

Az igazság az, hogy soha nem akartam kapni egyet sem. Soha nem álltam értük sorba és soha nem kértem őket. Talán éppen ezért mindegyiknek tudtam és tudok örülni.

Az elmúlt 15 évben – és most is - a Nemzeti Színház tagja volt. Milyen szerepekben és hol láthatjuk Önt a közeljövőben?

Most is játszom többek között az Egri csillagokban, az Ügynök halálában és még több darabban is. Emellett készülök az új szerepekre a Caligula helytartójában és a Palermói házasságban.

Vissza a főoldalra

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Személy szerint nekem Bodrogi Gyula maga a magyar színjátszás. Mióta színházba járok, tévéjátékot, magyar filmet nézek, jelen volt. Egyszerűen megkerülhetetlen. És ami nem mellékes, neki köszönhetem – az osztálytársaim zömével együtt – a matek kettesemet, amivel érettségire mehettem. Mielőtt a Nemzeti Színházban találkoztunk, hirtelen beugrott egy párhuzam a híres francia rendezővel, Roger Vadimmal kapcsolatban. Mindketten koruk három elvitathatatlan szépségét hódították meg. Az idén volt 60 éve, hogy diplomázott a Színművészeti Főiskolán. És ha mindez még nem lett volna elég, ő volt Süsü a sárkány!

A csillagokban meg volt írva, hogy én színész leszek - interjú Kökényessy Ágival

Az eljövő idő sosem ugyan olyan, mint a mögöttünk lévő évek hosszú sora. A világ folyamatosan változik. Korok és divatok váltják egymást. Változnak a szokások, a gondolkodási minták, a környezet és a klíma is forradalmat hirdet. Az emberiségnek meg kell tanulnia, hogy vagy együtt él a változással, vagy rajtaveszthet. A megújulási képesség, talán az egyik legfontosabb a körülményekhez való alkalmazkodás mellett. Mert nem feltétlenül a legbátrabbak, vagy a legerősebbek maradnak meg...

Véletlenül lettem színész - interjú Wunderlich Józseffel

Színészként többnyire hősöket játszik. Jól áll neki a hősszerelmes típus is. Egyszerre van jelen benne a kisfiús báj, és a szenvedéllyel bármit elsöprő férfi. Ezért olyan hiteles Biron a Lóvátett lovagokban, és félelmetesen szenvedélyes Baal a lázadó szerepében, Brecht: Baal című darabjában. Nem áll messze tőle a zene, és kiválóan énekel. Megható és a maga természetességében szerethető a tiszta és jószívű Boka János megformálásában a Pál utcai fiúk zenés játékban, és ő a Bádogember...

A közönség szeretete éltet

Amint leültünk beszélgetni, azonnal egy majd 50 évvel ezelőtti élményt kezd el mesélni. Végtelen sztori-folyam az élete, amit olyan zseniálisan ad elő, hogy egyszerűen imádni kell. Nem véletlen, hogy Darvasi Ilona, a Turay Ida Színház igazgató asszonya is beleszeretett ezekbe a történetekbe. Ebből született meg a Veri az ördög a feleségét című est, amiben élete és művészpályája titkait is felfedi a nézők előtt.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.