BlogÚj! Megnyitás

Crépe - Francia palacsinta

Ismét egy olyan palacsinta, amit bátran variálhatunk. Mindegy, hogy reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy sima desszert.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

És persze lehet édes és sós is. viszont egy valamiben nagyon különbözik a mi megszokott palacsintánkról. A legjobban talán úgy tudnánk érzékeltetni, mint a csárdás és a balett közötti különbséget. A crépe ugyanis oly légiesen könnyű, akár egy balerina. Viszont ezzel együtt is oly élménnyel gazdagít minket, amiért érdemes serpenyőt ragadni. ezt a könnyedséget leginkább azzal érhetjük el, hogy a megszokott szóda helyett tejet teszünk a tésztájába.

Hozzávalók

  • 2 - 2,5 dl tej
  • 3 tojás
  • ½ kg finomliszt
  • 6 evőkanál felolvasztott, aztán lehűtött vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • ízlés szerint só, általában egy csipet elég

Elkészítés

Első lépésként kikeverjük a tésztát, aztán 20- 25 percig pihentetjük. A kikeverésnél ne feledjük el, hogy csomómentesen a legjobb a tészta. A következő lépésként takaréklángon olvasszunk meg a vajat, és kezdjük el a sütést. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a crépe három evőkanálnyi tésztából készül. Mivel egy nagyon vékony, légies tésztáról van szó, ezért folyamatosan kell csorgatni a serpenyőbe a tésztát, miközben szintén folyamatosan mozgassuk alatta a serpenyőt is. Ha így teszünk, akkor a tésztánk egyenletes, sima és vékony lesz.

A sütésnél figyelnünk kell a fordításra. Akkor kell a sülő crépet megfordítani, amikor a a közepe még kicsit nyers, de a szélei már elkezdenek felkunkorodni. Ez körülbelül 1 percnyi időt vesz igénybe. Ezt követően ügyesen fordítsuk meg a tésztát, és süssük még szintén körülbelül (ízlés szerint) 1 percig.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a töltelék, ami lehet akár édes, akár sós is, de akár rakott palacsinta is készíthető a crépeből.

Vissza a főoldalra

Crépe - Francia palacsinta

Ismét egy olyan palacsinta, amit bátran variálhatunk. Mindegy, hogy reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy sima desszert. És persze lehet édes és sós is. viszont egy valamiben nagyon különbözik a mi megszokott palacsintánkról. A legjobban talán úgy tudnánk érzékeltetni, mint a csárdás és a balett közötti különbséget. A crépe ugyanis oly légiesen könnyű, akár egy balerina. Viszont ezzel együtt is oly élménnyel gazdagít minket, amiért érdemes serpenyőt ragadni. ezt a könnyedséget leginkább azzal érhetjük el, hogy a megszokott szóda helyett tejet teszünk a tésztájába.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk. Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Advent - Eljövetel

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak. Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIX. rész

Tess a fejét rázta. Apja kifújta a füstöt, és türelmetlen mozdulatot tett kezével. Tess akaratlanul is beleszagolt a füstbe, és hangosan köhögni kezdett. - Mindjárt hozatok neked vizet – mondta, és a telefon felé nyúlt. - Hagyd csak apa, kérte Tess. Nem kell víz, az állapotom miatt van.